Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Moment dokręcenia koła

Featured Replies

Napisano

Witam.

Jak w temacie: jakim momentem dokręcić nakrętkę koła oraz najlepiej jakiś przelicznik na długość przedłużki w przypadku braku klucza dynamometrycznego.... oczywiście uwzględniając średnią parę w rękach przeciętnego polaka o wzroście 170 cm.... hehe.gif

Liczę na kolegów bo muszę osłonę przegubu wymienić.

Acha i czy do przegubów stosuje się smar litowy (zielony)??

Napisano

> Witam.

> Jak w temacie: jakim momentem dokręcić nakrętkę koła oraz najlepiej

> jakiś przelicznik na długość przedłużki w przypadku braku klucza

> dynamometrycznego.... oczywiście uwzględniając średnią parę w

> rękach przeciętnego polaka o wzroście 170 cm....

nakrętkę? Może śrubę ... jeśli śrubę to 110 Nm . Nie potrzeba żadnej przedłużki do klucza . Jak masz klucz - taki nasadowy "krzyżak" to dokręcasz do momentu pierwszego zdecydowanego oporu a potem jeszcze odrobinkę zlosnik.gifhehe.gif

Właśnie wczoraj to przerabiałem , pomyliłem się o jakieś 10 Nm ok.gifskromny.gif

Napisano

Ja dokręcam, aż śruba skrzeczy.

Kilka razy zdażyło mi się zakręcić w ten sposób kołem (zwłaszcza jak się ciągnie klucz do góry smile.gif )

Jak chcesz porządnie to zrób metrową przedłużkę klucza, załóż na śrubę tak, żeby klucz był poziomo i na końcu ramienia zawieś ciężarek 11kg. To da w przybliżeniu 110Nm.

Można też ciągnąć za klucz wagą.

Tylko kto tak robi spineyes.gif

Napisano

Myslę, że koledze pagorowi chodzi o nakretkę piasty a nie śruby kół.

Napisano

> Myslę, że koledze pagorowi chodzi o nakretkę piasty a nie śruby kół.

też mnie się tak wydaje. wink.gif Ja u siebie dokręcałem na przysłowiowego MAX'a. W przeciwnym przypadku zawsze miałem "jakieś" wyczuwalne postukiwania przy bujaniu kołem na boki.

Co do smaru... Ja dostałem w komplecie z osłonami przegubów i opaską zaciskową. Kolor zielony miał, ale co to był za smar to nie wiem.

Pamiętaj tylko o dokładnym umyciu przegubu (zakładam że obecną osłonę masz uszkodzoną/rozerwaną).

powodzenia

Napisano

> Acha i czy do przegubów stosuje się smar litowy (zielony)??

Smar sprzedawają w komplecie z osłoną, jeśli niema, to nie kupuj.

Napisano
  • Autor

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi ale jako że koledzy za późno odpowiedzieli, jestem już po wymianie osłony przeegubu. Historia o tyle piękna że Opel zaskoczył mnie nietypowymi narzędziami (wcześniej miałem Fiaty). Wypłacił mnie klucz 18 do odkręcenia dolnej gałki, porządne imbusy i seger bez otworków do rozciągnięcia. Po długich walkach z segerem i naradach z sąsiadem postanowiliśmy zbić przegub a potem go zwyczajnie nabić. I tak rozbiórka trwała 3 godziny a składanie jakieś 20 min. 270751858-jezyk.gif

Smar zielony litowy to ten do przegubów właśnie, a potrzebowałem sam smar bo miałem w domu osłonę luzem po wymianie przegubu z drugiej strony został.

Czyścić przegubu nie musiałem bo był już prawie suchy po 3 dniach z rozprutą manżetą alien.gif

Ogólnie trzeba pamiętać przy ściąganiu przegubu o dobrym uderzeniu.

A nakrętkę piasty dokręciłem z przedłużką ok 1m dosyć mocno, luzu nie ma a kręci się lekko.

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.

grinser006.gif

Napisano

Coś nie kapuję. U siebie jak odkręciłem nakrętkę to przegub wyjąłem ręką, bo tam jest wielowypust niewiem.gif

O to ci chodziło, czy masz na myśli przegub przy skrzyni? (tam jest taki pierścień osadczy bez otworków).

Kiedyś też wymieniałem smar w przegubie i zastosowałem grafitowo-niebieski do przegubów z dwusiarczkiem molibdenu.

Napisano

z tego co pamiętam u siebie to zawleczkę trzeba było wyciągnąć, aby odłączyć przegub od półosi

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.