Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Podzielcie się doświadczeniami....

Featured Replies

Napisano

Jaka jest bardziej ekonomiczna jazda po mieście:

1. Szybka zmiana biegów około 2500 obr. i przy 60 km/h wrzucać już 5 bieg

2. Ciągnąć obroty do 3000 i przy około 90 km/h wrzucać 5 bieg

U mnie jest ciężko to sprawdzić, gdyż moją asterką śmiga też moja druga połówka blagam.gif, ja powielam 2 wariant natomias Ona 1

Może macie swój sprawdzony sposób jazdy?

Pozdrawiam

Napisano

> Jaka jest bardziej ekonomiczna jazda po mieście:

> 1. Szybka zmiana biegów około 2500 obr. i przy 60 km/h wrzucać już 5

> bieg

> 2. Ciągnąć obroty do 3000 i przy około 90 km/h wrzucać 5 bieg

> U mnie jest ciężko to sprawdzić, gdyż moją asterką śmiga też moja

> druga połówka , ja powielam 2 wariant natomias Ona 1

> Może macie swój sprawdzony sposób jazdy?

> Pozdrawiam

Już kiedyś był podobny wątek i trudno o jednoznaczną odpowiedź. Wszystko zależy od tego czy z górki, po płaskim, pod górkę, od ilosci pasażerów w środku itp.

Ja z reguły zmieniam biegi z I na II przy 20km/h, na III przy 40, na IV przy 60, na V przy 80. Ale jak juz napisałem zależne to jest od innych warunków, tak jak napisalem to jak sobie spokojnie bez pospiechu przemieszczam się z umiarkowanym obciązeniem.

Napisano

5-ty bieg przy 60 km/h to trochę nie bardzo (jeszcze przy silniku 1.6 )

Napisano
  • Autor

> 5-ty bieg przy 60 km/h to trochę nie bardzo (jeszcze przy silniku 1.6

> )

I jeszcze upiera się że tak jest najekonomiczniej ( ojciec stary mechanik posiadacz audi 80 z silnikiem 1.8 tak ją nauczył) ale cóż babie nie wytłumaczysz sciana.gif

Napisano

> I jeszcze upiera się że tak jest najekonomiczniej ( ojciec stary

> mechanik posiadacz audi 80 z silnikiem 1.8 tak ją nauczył) ale

> cóż babie nie wytłumaczysz

Moze nie rozroznia diesla od benzyniaka.

W dieslu sie zgodze, ale w benzynie NIE smile.gif

Napisano

moim zdanie zdecydowanie 2 wariant. 60 km/h i 5 bieg nono.gif Wtedy silnik jeszcze wiecej pali bo zaczyna sie dusic optymalna predkość na 5 birgu to 90km/h wtedy jest najmniejesze spalanie.

Napisano

> I jeszcze upiera się że tak jest najekonomiczniej ( ojciec stary

> mechanik posiadacz audi 80 z silnikiem 1.8 tak ją nauczył) ale

> cóż babie nie wytłumaczysz

Jak nie wytłumaczysz, do łóżka i pojechał, albo jeździsz jak każe albo robimy obciązenia hahaah!.. oczywiście żarcik!

Ale przy 60km wrzucac 5 bieg to przesada.: ja tak robie: 1 start, 2 ok 20/30km , 3 ok 40/50, 4 ok 70km, 5 ok 90km. przy silniku 1.6i

Napisano

Moim zdaniem zmiana biegu na wyższy jest uzależnionajest od momentu obrotowego silnika, a dokładniej mówiąc od tego jak przebiega krzywa momentu obrotowego w funkcji prędkości obrotowej silnika. Jeśli w danym silniku mamy dostepne 80-90 % max. momentu obrotowego przy stosunkowo niskich obrotach rzędu 2000-2500 obr/min to silnik na pewno znakomicie sobie poradzi z przenoszonym obciążeniem bez żadnych szarpnięć i dławień (tzw. elastyczność). A swoją drogą jazda na optymalnie niskich obrotach silnika bardzo znacząco wpływa na ekonomiczność - jednak nie można wpadać w skrajność.

Napisano

ten sam silnik i tak - zmiana biegu w okolicach 2700obr/min, wrzucanie 5 przy 70km/h lub 60km/h na 4, spalanie wówczas waha się w granicach 7.5-7.6l/100km w mieście

Napisano

> 1. Szybka zmiana biegów około 2500 obr. i przy 60 km/h wrzucać już 5

> bieg

5 przy 60km/h? to lepiej już chyba lepiej wysiąść z auta i pchać zlosnik.gif

Generalnie też nie lubię kręcić silnika na wysokie obroty ale to już imo lekka przesada, dla zdrowia silnika to 5 tak przy 80 km/h imo najlepiej

Napisano

jak zmieniam miedzy 2000 - a 2500 z naciskiem na 2000 to mam dobre osiągi w spalaniu a kiepską dynamikę natomiast bieg 5 to przy takiej jeździe daje od min 75 -80

BTW PO MIESCIE JEST OGRANICZENIE grinser006.gif do 50

Natomiast jak juz zmieniam przy 3000 to spalanko troszke rosnie. nie wspomne juz o zmianie przy 4000 biglaugh.gif. Silnik 1,4 ekoklek

Napisano

> Ja z reguły zmieniam biegi z I na II przy 20km/h, na III przy 40, na

> IV przy 60, na V przy 80.

Ja trzymam się tej zasady. Ale tylko wtedy kidy jadę z max. jedna osobą. Przy większym obciążeniu to już jest różnie.

Napisano

nie zgodze się z tymi 90, spokojnie po płaskim bez przyspieszania da radę 70km/h, a najekonomiczniej na 5 będzie 80km/h gdzie X16SZR daje sobie spokojnie radę, i pali wtedy bardzo mało ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.