Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

co zrobiliście z katalizatorem?

Featured Replies

Napisano

Nurtuje mnie od paru dni co mam zrobić z katalizatorem w mojej 12-letniej asterce 1.7D.

Od początku:

Za góra tydzień planuj wymianę końcowego tłumika na sportowy (podgięty owal) i nie wiem co zrobić z tym katalizatorem który pewnie jest już nieźle zapchany i tylko spowalnia przepływ spalin.

Strumienica nie jest raczej przeznaczona do silników które pracują na takich obrotach jak nasze asterki.

Ktoś mi powiedział żebym rozcioł obudowe katalizatora , wywalił środek i wspawał rure przelotową.

Ponoć ma to poprawić zarówno szybkie wydobywanie spalin i lepszy dźwięk. O emisji spalin chyba nie ma co dużo gadać bo zapchany kat. i tak nie spełnia swojego zadania.

Aha! I jeszcze sprawa $. Znam kolesia który skupuje katalizatory. Za mój dałby mi ok 100zł. Podobno odzyskują z nich wartościową platynę.

Co polecacie? Zostawić ten kat czy wrzucić rurę w obudowie kat.???

Napisano
  • Autor

I jeszcze jedno! Nie wiem czy może być to spowodowane zapchanym kat czy poprostu tak musi być ale kiedy odpalam samochód to po ok 2-3 sekund samochód przgasa na wolniejsze obroty i już tak chodzi cały czas. Nie gaśnie ale da się wyczuć lekkie przygaśnięcie.

Napisano

po 1. Sportowy tlumik w dieslu to nie najlepszy pomysl stracisz tylko kase, efekt dzwiekowy zaden...

po drugie jak juz chcesz wyciagac kata to wstawiaj rurke w kata najlepsze efekty, jezeli chcesz jak najtaniej to zrobic to strumienica 50zl a kata sprzedasz za 100-200zl...

Napisano
  • Autor

> po 1. Sportowy tlumik w dieslu to nie najlepszy pomysl stracisz tylko

> kase, efekt dzwiekowy zaden...

> po drugie jak juz chcesz wyciagac kata to wstawiaj rurke w kata

> najlepsze efekty, jezeli chcesz jak najtaniej to zrobic to

> strumienica 50zl a kata sprzedasz za 100-200zl...

Dlaczego w dieslu nie bedzie żadnego efektu? Czyli co? Wyjdzie na to że będę musiał kupić końcówkę tłumika podgięty owal, wyje**ć kata, wstawić rurę, sprzedać katalizator i wyjdę na 0zł a asterka nie dość że będzie ładniej wyglądała to też ładniej murcząła i zawsze troche mocy więcej (0,000001757% KM) hehehehe

dzięki za info

Napisano

> kiedy odpalam samochód to po ok 2-3 sekund samochód przgasa na wolniejsze obroty i już tak

> chodzi cały czas.

No ale tak każdy ma. Po odpaleniu silnik wchodzi na jakieś 1100 obrotów a po chwili spadają na 900 i tak zostają. W zimę wchodzą na trochę wyższę no i spadanie trwa dłużej aż silnik uzyska odpowiednią tempaturę.

Napisano
  • Autor

http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=117398160

a co myślicie o takiej końcówie? ładnie będzie się prezentować? Obudowe tłumika mam zamiar pomalować preparatem zabezpieczającym w spray BOLL na czarno i nikt się nie domyśli że to sama końcówa.

Da się to dospawać wogóle?

Napisano

nie dokladnie, nie proponowalbym wstawiania samej rury ze wzgledu na metaliczny dzwiek dosc uciazliwy jezeli juz to wstawic ja w kata wtedy $$$ z kata nie masz. Jezeli juz sie upierasz to kup strumienice za jakies 50zl i sprzedaj wtedy kata. Napewno odczuwalnej roznicy w mocy Ci to nieda...

Nie bedzie efektu dzwiekowego ze wzgledu na inne cisnienie spalin niz w silnikach benzynowych. Jak bede pozniej to podrzuce Ci w kwesti akustyki w deislach.

Napisano
  • Autor

> nie dokladnie, nie proponowalbym wstawiania samej rury ze wzgledu na

> metaliczny dzwiek dosc uciazliwy jezeli juz to wstawic ja w kata

> wtedy $$$ z kata nie masz. Jezeli juz sie upierasz to kup

> strumienice za jakies 50zl i sprzedaj wtedy kata. Napewno

> odczuwalnej roznicy w mocy Ci to nieda...

> Nie bedzie efektu dzwiekowego ze wzgledu na inne cisnienie spalin niz

> w silnikach benzynowych. Jak bede pozniej to podrzuce Ci w

> kwesti akustyki w deislach.

jak to nazwałeś metaliczny dźwięk... masz rację. koleś jeden tak zrbił i chodzi mu jak pralka przy wirowaniu. [bip], już nie wiem co mam zrobić

Napisano

Jak to co,wstawić kata montażówke i po bólu.Strumienica może więcej popsuć niż pomóc.A z rurką nie miło się ogólnie jeździ,w końcu kat to tez tłumik.

A ta końcówka jest jak na mój gust bardzo,bardzo....prostacka.Rozumie ładne zakończenie wydechu,ale nie takie pretensjonalne.

Napisano

szczerze mowiac jak Ci nie smierdzi spalinami, albo raczej zgnilymi jajami to kat masz dobry i zostaw go w spokoju.

Kup sobie koncowke na tlumik za pare groszy a za reszte idz do knajpy napewno to znacznie lepszy wybor niz wyrzucanie kasy w bloto...

Napisano

> Nurtuje mnie od paru dni co mam zrobić z katalizatorem w mojej

> 12-letniej asterce 1.7D.

> Od początku:

> Za góra tydzień planuj wymianę końcowego tłumika na sportowy

> (podgięty owal) i nie wiem co zrobić z tym katalizatorem który

> pewnie jest już nieźle zapchany i tylko spowalnia przepływ

> spalin.

> Strumienica nie jest raczej przeznaczona do silników które pracują na

> takich obrotach jak nasze asterki.

> Ktoś mi powiedział żebym rozcioł obudowe katalizatora , wywalił

> środek i wspawał rure przelotową.

> Ponoć ma to poprawić zarówno szybkie wydobywanie spalin i lepszy

> dźwięk. O emisji spalin chyba nie ma co dużo gadać bo zapchany

> kat. i tak nie spełnia swojego zadania.

> Aha! I jeszcze sprawa $. Znam kolesia który skupuje katalizatory. Za

> mój dałby mi ok 100zł. Podobno odzyskują z nich wartościową

> platynę.

> Co polecacie? Zostawić ten kat czy wrzucić rurę w obudowie kat.???

JA go kupie od Ciebie za 150 zeta. Kupię każdy kat - ale to juz na priva.

Napisano

u mnie w asterce była rurka zamiast kata i nawet ją sam wstawiłem smile.gif i powiem szczerze ze przy kręceniu auta do 6500 obrotów i zmiana biegów ta rurka czy co tam innego wydawała taki fajny dzwiej coś podobnego jak blow off smile.gif Ale brak kata i jeden tłumik to za głośno daltego wstawiłem kata samochód się zrobił mół ale w drodze na wakacje nie odpanie głowa smile.gif Nie kupuj samych końcówek tylko cały tłumik najlepiej dedykowany u siebie mam Ultera chodzi pięknie smile.gif Jak chcesz wstawić strumiennice to wybij sobie z głowy albo nic albo zwęzke venturiego wink.gif y masz turbinke u siebie w aucie.?

Napisano

> http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=117398160

> a co myślicie o takiej końcówie? ładnie będzie się prezentować?

> Obudowe tłumika mam zamiar pomalować preparatem zabezpieczającym

> w spray BOLL na czarno i nikt się nie domyśli że to sama

> końcówa.

> Da się to dospawać wogóle?

hehe bez kitu bardzo ładnie to wyglada, pomalowałem sobie tłumik końcowy na czarno i sie elegancko prezentuje

Napisano

> u mnie w asterce była rurka zamiast kata i nawet ją sam wstawiłem i

> powiem szczerze ze przy kręceniu auta do 6500 obrotów i zmiana

> biegów ta rurka czy co tam innego wydawała taki fajny dzwiej coś

> podobnego jak blow off Ale brak kata i jeden tłumik to za

> głośno daltego wstawiłem kata samochód się zrobił mół ale w

> drodze na wakacje nie odpanie głowa Nie kupuj samych końcówek

> tylko cały tłumik najlepiej dedykowany u siebie mam Ultera

> chodzi pięknie Jak chcesz wstawić strumiennice to wybij sobie z

> głowy albo nic albo zwęzke venturiego y masz turbinke u siebie

> w aucie.?

Problem w tym ze dedykowany tlumik Ultera do Astry to przedzial 450-650zł... icon_eek.gif

Napisano

zależy ja za swojego dałem 410 zł a mój najdroższy bo sedan smile.gif do hb jest tańszy

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.