Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fiat Uno -> Fiat Bravo porównanie/pozegnanie

Featured Replies

Napisano

Witam.

Chcialem sie po czesci pożegnac jak i podzielic wrażeniami jakich doznalem po przesiadce z FiataUno 1.0 lpg (93) na Fiata Bravo 1.6 16V lpg (98');pożegnanie po czesci, ponieważ Uno zostalo u mojego brata, wiec może rzadziej ale pewnie bede tu zagladal. A wiec:

Silnik (kultura pracy)

Uno: na lpg super, na benzynie nierówno i potrafil zgasnac na skrzyżowaniu: usterka nie wykryta do dzis ; ocena: lpg:5:, PB:3 tj: srednio:4

Bravo: na lpg super, na PB super (bez różnicy na jakim paliwie jade) ; ocena:5

Skrzynia biegów

Uno : ok., nigdy nie bylo problemów, precyzyjnie, lekko, bez zgrzytów itd. (towarzyszy przy tym taki suchy dzwiek ale nie uważam tego jako wade): 5:

Bravo : również ok. tj, cicho, przyjemnie, precyzyjnie i lekko: 5

Uklad jezdny

Uno : mialem opony 145/80/13 i przez to jazda po nierównosciach bylo istnym plynieciem, nic nie pukalo, stukalo ale z uwagi na wysokosc i waskosc auta ; bujalo na wszystkie strony ; ogólnie oceniam na 4

Bravo : opony szerokie robia swoje, czuc tzn. slychac każda nierównosc za to autem nie buja i trzyma sie drogi bardzo stabilnie: 4+

Uklad kierowniczy:

Uno : w miare precyzyjny, na tych oponach bardzo lekko sie kreci kiera nawet na postoju, fajnie odkreca przy przyspieszaniu na skreconych kolach ; jest ok. : 5-

Bravo : precyzyjny, fajnie dziala wspomaganie:choc nie tak fajnie jak np. w Fabii, slabo odkreca przy przyspieszaniu na skreconych kolach: jest dobrze ale...;:4+

Hamulce:

Uno : hamuja... bo hamuja, raczej srednio, szybko blokuja sie kola(przednie) może to wina opon ale identycznie jest na nowych Kormoran letnich, zimowych jak i bylo na starych, wrażenie jakby hamowaly tylko kola przednie: 3+

Bravo : rewelka, auto staje deba; oponki piszcza i trudno je zablokowac (nie mam ABS smile.gif ), mocno wyczuwalne jest hamowanie wszystkich 4 kól, latwosc dozowania sily hamowania: 5

Widocznosc:

Uno : siedzialem wysoko i wszystko wszedzie widzialem:5

Bravo : siedzi sie nisko i przeszkadza np. przedni slupek, przy cofaniu jest cieżko z uwagi na wrażenie że tyl jest szerszy niż przód, na boki ok.:3+

Ergonomia

Uno : jest pare mankamentów np. osobny wlacznik kierunkowskazów i swiatel, biedna deska rozdzielcza

ogólnie: 3

Bravo : wszystko na swoim miejscu ; deska i rozmieszczenie wszystkiego mimo 8 lat nadal mi sie podoba. Maly minus na seryjne radio które jest biedne i stwarza problem przy wymianie :5-

Wentylacja i ogrzewanie

Uno : nigdy w nim nie zmarzlem, w miare szybko sie nagrzewa ale parowaly szyby i nie bylo cieplego powietrza ze srodkowych kratek :4

Bravo : wszystko dziala jak należy: 5

Przestrzeń dla kierowcy i pasażerów

Uno(3d) : mi nie brakowalo miejsca (180cm), choc na boki móglby byc szerszy (wrzucenie 5 biegu czesto trafialo w kolano pasażera). Z tylu nigdy nie jechalem ale slyszalem, że jest srednio tzn max 2 osoby i do odleglosci do 150km: 3+

Bravo : wielkie, przestronne, żeby zrobic zimny lokiec trzeba niezle reke wyciagac. Z tylu jest (podobno) lepiej niż w 5 drzwiowej Fabii:5-

Pojemnosc:

Uno(3d) : z uwagi na swoja kwadratowa budowe pojemnosc ma rewelacyjna, wozilem nim lodówke, krzesla, stoly, szafki, szafeczki, rowery rzecz jasna, oraz cekol (3x 40kg) i plyty chodnikowe.. mala cieżarówka smile.gif : 5

Bravo : niby szeroki ale otwór z tylu maly niski, strach tam cokolwiek wlożyc nie smiac sie smile.gif : 3+

Ekonomicznosc

Uno: 1.0 (45KM) lpg spalal mi minimalnie w miescie 8,5 do <10 w zimie , trasa 100-110km/h : 7l lpg/100km:5

Bravo: 1,6 16V (103KM) lpg spalil mi min w miescie 10,0 do 12,3 (nie wiem jak bedzie w zimie) trasa: 100-120km/h - 9, 130-160km/h - 10,5l lpg/100km: 5-

Niezawodnosc:

Uno : nigdy mnie nie zawiódl mimo swojego wieku i paru grymasów (nierówne obroty) jak najbardziej ok. : 4+

Bravo : mam go na razie miesiac i jest ok., jak bedzie co najmniej tak niezawodny jak Uno to bede bardzo zadowolony : 4+

Ogólnie:

Nie oceniam: niezawodnosci drobiazgów, stosunku jakosci do ceny, osiagów, z uwagi na wiek i różne klasy aut. Bardzo polecam Bravo jako nastepce UNO/Tipo. Minimalnie wieksze spalanie w calosci rekompensuje komfort i bezpieczeństwo jazdy. Powyższe wnioski sa czysto subiektywne i maja charakter informacyjny.

Mam nadzieje ze nie zanudzilem.

Pozdrawiam

Marcin

Pozdrawiam

Marcin

Fiat Bravo

3-city

Napisano

Artykuł wogóle nie jest nudny. Fajnie się go czyta.

waytogo.gif

Kawał dobrej roboty! claps.gif

Zostaje tylko życzyć szerokiej drogi i bezawaryjnej pracy.

Kiedyś czytałem, chyba w Autoświecie, że Bravo/Brava mają dobrą opinię jak na Fiata - jedne z udanych egzemplarzy.

Pozdrawiam!

Napisano

Bardzo ladnie i zwiezle napisane.Moze mi sie przyda w przyszlosci,kto wie smile.gif

Napisano

Duży skok z Uno na Bravo to samochód który zbierał same dobre recenzje prócz kultury jazdy (zbyt twardy) co prawda w Polsce było to zawieszenie bardzo szanowane ale my mamy inne drogi niż inne państwa Uni.

banana-wave.gif

Mam nadzieje że to nie jednostka 1.4 12v

A na marginesie to Brava ma być produkowanej oczywiście w nowej linij

Napisano

> Duży skok z Uno na Bravo to samochód który zbierał same dobre

> recenzje prócz kultury jazdy (zbyt twardy) co prawda w Polsce

> było to zawieszenie bardzo szanowane ale my mamy inne drogi niż

> inne państwa Uni.

> Mam nadzieje że to nie jednostka 1.4 12v

> A na marginesie to Brava ma być produkowanej oczywiście w nowej linij

z tego co ja przeczytalem wnioskuje ze to 1.6 16v biglaugh.gif

Napisano

> Hamulce:

> Uno : hamuja... bo hamuja, raczej srednio, szybko blokuja sie

> kola(przednie) może to wina opon ale identycznie jest na nowych

> Kormoran letnich, zimowych jak i bylo na starych, wrażenie jakby

> hamowaly tylko kola przednie: 3+

> Bravo : rewelka, auto staje deba; oponki piszcza i trudno je

> zablokowac (nie mam ABS ), mocno wyczuwalne jest hamowanie

> wszystkich 4 kól, latwosc dozowania sily hamowania: 5

To ma byc argument? icon_eek.gif To ze bez ABS-u nie mozesz zablokowac kol raczej niczego dobrego nie wrozy... icon_rolleyes.gif

Odczucia osobiste nie sa miernikiem skutecznosci hamowania - musialyby zahamowac obok siebie 270751858-jezyk.gif.

Napisano
  • Autor

> To ma byc argument? To ze bez ABS-u nie mozesz zablokowac kol raczej

> niczego dobrego nie wrozy...

> Odczucia osobiste nie sa miernikiem skutecznosci hamowania -

> musialyby zahamowac obok siebie .

moze malo precyzyjnie sie wyrazielem. Chodzilo o to, ze w Uno przy mocniejszym hamowaniu sztuka bylo nie zablokowanie kol (poslizgi)-nawet po wymianie klockow i na nowych tarczach Brembo, natomiast w Bravo jak depne to auto gwaltownie zwalnia. Oczywiscie mozna zablokowac kola, ale nie jest to juz takie proste a na pewno bardziej kontrolowalne. Uno jezdzilem 2 lata a Bravo miesiac i twierdze ze skutecznosc hamowania z kazdej praktycznie predkosci jest na korzysc Bravo.

Napisano

Porównaj jeszcze koszty napraw zlosnik.gif

Napisano

> Duży skok z Uno na Bravo to samochód który zbierał same dobre

> recenzje prócz kultury jazdy (zbyt twardy) co prawda w Polsce

> było to zawieszenie bardzo szanowane ale my mamy inne drogi niż

> inne państwa Uni.

Zawieszenie zresztą żywcem przeniesione z Tipo

> Mam nadzieje że to nie jednostka 1.4 12v

Delikatnie mówiąc jest to krok w tył w porównaniu do silnika 1.4 8V zlosnik.gif

Napisano

potwierdzam, przesiadlem sie z leciwego uniaka do troche wiekszego brawo (marea) i wiekszość wyglada tak jak opisaleś smile.gif

masz coś przeciwko żeby opublikować to na stronie www.team.fiatuno.pl ?

Napisano
  • Autor

> masz coś przeciwko żeby opublikować to na stronie www.team.fiatuno.pl

> ?

a skąd! byłoby bardzo miło skromny.gif

Napisano

> moze malo precyzyjnie sie wyrazielem. Chodzilo o to, ze w Uno przy

> mocniejszym hamowaniu sztuka bylo nie zablokowanie kol

> (poslizgi)-nawet po wymianie klockow i na nowych tarczach

> Brembo, natomiast w Bravo jak depne to auto gwaltownie zwalnia.

> Oczywiscie mozna zablokowac kola, ale nie jest to juz takie

> proste a na pewno bardziej kontrolowalne. Uno jezdzilem 2 lata a

> Bravo miesiac i twierdze ze skutecznosc hamowania z kazdej

> praktycznie predkosci jest na korzysc Bravo.

Uno jest bardzo lekkie dlatego szybko blokuje koła wink.gif

Napisano

> a skąd! byłoby bardzo miło

wrzucilem do aktualności smile.gif

dzieki cool.gif

Napisano

> Uno jest bardzo lekkie dlatego szybko blokuje koła

Przede wszystkim ma dużo węższe opony

Napisano

> Zawieszenie zresztą żywcem przeniesione z Tipo

Tak jak w mojej Alfie. Zawieszenie jest twarde, ale ma jedna niezaprzeczalna zaleta - jest tanie.

Napisano

> Tak jak w mojej Alfie. Zawieszenie jest twarde, ale ma jedna

> niezaprzeczalna zaleta - jest tanie.

Ma jeszcze tę zaletę, że jest całkiem dobre. smile.gif Niestety nie nadaje się na krajowe dziury... sick.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.