Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uwaga na stan ukladu hamulcowego !!!

Featured Replies

Napisano

Dzisiaj mnie naszlo aby Wam napisac ostrzezenie.

Ostatnimi czasy zauwazylem ze spory odsetek SC i CC odwiedzajacych moj skromny warsztat ma powazne problemy z ukladem haulcowym. Nie mam tu na mysli stanu klockow, tarcz, bebnow bo to chyba dla kazdego nawet najmniej dbajacego o auto osobnika jest oczywiste ze trzeba wymienic.

Główne problemy jakie zauwazylem:

- korozja metalowych przewodow hamulcowych - szczegolnie rozpowszechnione w autach przed 2000 rokiem. Stan niektorych z nich jest wrecz agonalny, ostatnio pociagnolem za taki przewod w ccs'ie jednego z klubowiczow i zostal mi w rece yikes.gif

- przewody elastyczne - czasami mozna sie zdziwic ze sie to jeszcze trzyma, popękane, sparciale lub uszkodzone w czasie montazu zawiasu. Olej tez nie wplywa na nie dobrze. W jednym SC odma byla wyprowadzona tak ze opary oleju lecialy wprost na przewod hamulcowy no.gif

- wycieki plynu hamulcowego - najbarziej popularny to pocenie sie spod pompy hamulcowej - TTTM o ile jest to pocenie a nie kapie, pozatym wycieki z cylinderkow i zaciskow.

- stan plynu hamulcowego - w 90% aut które przyjezdzaja do mnie plyn nadaje sie do wymiany. frown.gif, w najgorszych przypadkach byl nie zmieniany od nowosci (np scs '99) i mial konsystencje i kolor wigilijnej zupy grzybowej hehe.gif

Plyn hamulcowy powinno sie zmienic co sezon (dot 5.1) lub max co 2 sezony (dot 4)

Czym sie moze skonczyc urwanie w czasie jazdy przewodu hamulcowego nie musze chyba nikomu tłumaczyc frown.gif

Dlatego apeluje do wszystkich - w wolnej chwili polozyc sie pod autko, zdjac koła popatrzec, kto nie ma umiejetnosci to do byle jakiego mechanika - niech przejzy, kto ma blisko to zapraszam do mnie - chętnie nieodplatnie przejze uklad hamulcowy ok.gif

Napisano

Rok temu, jak zmieniałem tuleje w wahaczach, musiałem tez wymienić przewody, bo po dotknieciu kluczem też się posypały sick.gif

Napisano

ja sprawdzałem przewody metalowe u siebie - na razie są OK

z tyłu cylinderek zmieniony jeden

płyn na dniach wymieniam

klocki, tarcze nowe (2 dni)

nie wiem jak wytrzymają odpowietrzniki przy przodzie czy dadzą radę....

a przewody gumowe tez pewnie zmienię przy okazji zmiany płynu

Napisano

> nie wiem jak wytrzymają odpowietrzniki przy przodzie czy dadzą

> radę....

Ja zanim zabiorę się za robote przy hamulcach, to pierwsze co kupuję odpowietrzniki. Czy mam za dużo pary w łapskach, czy one jakieś wszystkie felerne som... w każdym razie nie nadają się do ponownego użytku.

Napisano

w cc przyzyłem pekniecie przewodu metalowego

niezbyt miłe uczucie podczas jazdy dowiedzieć sie o braku hamulców

wiec dołaczaczam sie do apelu ok.gif

Napisano

dzis spogladalem jak bylem w kanale z Ulterkiem i klocki do wymiany i plyn tez juz praktycznie tez na wywalenie tongue.gif

Napisano

To ja dołącze sie do apelu i napisze o jeszcze jednej, istotnej rzeczy, na którą warto zwrócić uwagę, a o której sam sie przekonałem...

Zwróćcie uwagę na takie plastikowe zapinki, które trzymają przewody hamulcowe prz przednich kołach.. niby pierdoła, ale moja zapinka sie złamała, przewód wyskoczył i przetarł sie o koło.. (trwało to około 1 dnia, bo dzień wcześniej wymieniałem klocki, moze źle wsadziłem, moze uszkodziłem tą zapinkę, ale raczej nie, poprostu pękła, sam jej krzywdy nei zrobiłem).. Mój tata, pracując w warsztacie też zaczął zwracać na nie uwagę i kilka już wymienił..

Efekt tego był taki że przeleciałem przez skrzyżowanie na czeronym świetle z zaciągniętym ręcznym na maxa... dobrze ze nic nie jechało..

Napisano

> Zwróćcie uwagę na takie plastikowe zapinki, które trzymają przewody

> hamulcowe prz przednich kołach..

Na tylnych też trzeba uwazać. Nie pamiętam jakie to były przewody, ale któryś się wypiął i jeździłem z nim praktycznie przy asfalcie. W pore zauważyłem - kanał, ponowny montaż. Hamulce w zeszłym roku przeglądane, ale też chyba się wybiore na jakiś przeglądzik - i tak na zime trzeba będzie zakonserwować.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.