Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

metaliczne stuki w okolicy alternator-rozrząd!!!

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich od tygodnia czasu w moim stilaku (41kkm przebiegu) zauważyłem że jak jest zimny silnik lub po dłuzszym postoju (np. 8 godz.) coś stuka (metalicznie) tak jakby w okolicy alternator lub rozrząd (podobnie jak by metalowy łańcuszek ocierał po jakiejś metalowej obudowie). Jak jest silnik ciepły to nic nie słychać. Mam pytanko czy to możliwe że się już wybiło łożysko pompy wodnej lub alternatora czy coś innego??? sciana.gif

stilak 1.6 16V LPG 5D 30.GIF

Napisano

> Witam wszystkich od tygodnia czasu w moim stilaku (41kkm przebiegu)

> zauważyłem że jak jest zimny silnik lub po dłuzszym postoju (np.

> 8 godz.) coś stuka (metalicznie) tak jakby w okolicy alternator

> lub rozrząd (podobnie jak by metalowy łańcuszek ocierał po

> jakiejś metalowej obudowie). Jak jest silnik ciepły to nic nie

> słychać. Mam pytanko czy to możliwe że się już wybiło łożysko

> pompy wodnej lub alternatora czy coś innego???

> stilak 1.6 16V LPG 5D

A na jakim oleju kolega jeździ?

Może tol zawory zaraz po rozruchu.

Napisano
hmm.gifW moim tak od zawsze słychać (alternatywa) taki dzwiek wydaje palacz.gif szczególnie rano po nocnym postoju ale tylko chwilke grinser006.gif i mi to tito hehe.gif.
Napisano
  • Autor

> A na jakim oleju kolega jeździ?

> Może tol zawory zaraz po rozruchu.

witam.............

Od nowości stilak jest zalewany Selenią 20K tak więc olej nie ma tu znaczenia. Ostatnio te stuki pojawiają się po paru minutach pracy zwłaszcza po nocnym postoju, a w ciągu dnia jak silnik się całkiem nie "ostygnie" to te stuki pojawiają się od razu po odpaleniu silnika. Jeszcze parę dni będe montorował sytuację ale nie obejdzie się pewnie bez wizyty w ASO.

stilak 1.6 16V LPG 5D 20.GIF

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Witam, czy może ktoś mi tak w przybliżeniu określić jaki są objawy pękniętej obudowy alternatora lub padniętego łożyska bo najprawdopodobniej w tej części muszę szukąć problemu tych stuków.,

sciana.gif

albo co bym nie chciał to możliwe że padło łożysko na pompie wodnej sciana.gif.

pozdrawiam

stilon 1.6 16V LPG 5D 20.GIF

Napisano

> Witam, czy może ktoś mi tak w przybliżeniu określić jaki są objawy

> pękniętej obudowy alternatora

Dziwny dzwięk po rozrychu, piszczenie, tarcie, najlepiej wejść pod auto i "ocznie" sprawdzić stan obudowy altka, najczęściej pęka tak że widać od spodu.Po rozgrzaniu zwykle dzwięki zanikają.

> lub padniętego łożyska bo najprawdopodobniej w tej części muszę szukąć problemu tych

> stuków.,

> albo co bym nie chciał to możliwe że padło łożysko na pompie wodnej

Tu Ci nie pomogę, ale padnięte łożysko najczęściej mocno buczy, im szybciej się obraca tym bardziej więc powinno to zależeć od prędkości obrotowej silnika.

> .

> pozdrawiam

> stilon 1.6 16V LPG 5D

Napisano

wejdz pod auto i zobacza czy altek przypadkiem nie wygląda tak

277470221-altek.jpg

Ta rysa to peknięcie.

post-7259-14352473816992_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Dziwny dzwięk po rozrychu, piszczenie, tarcie, najlepiej wejść pod

> auto i "ocznie" sprawdzić stan obudowy altka, najczęściej pęka

> tak że widać od spodu.Po rozgrzaniu zwykle dzwięki zanikają.

no właśnie mam zamiar sprawdzić, co z tym alternatorem jest . A co jak jest pęknięty trzeba wymieniać cały czy tylko wystarczy samą obudowę no i ile taka "przyjemność" kosztuje.

Jeszcze jedno może to być też z napinacza lub z rolki, to naprawdę trudno zlokalizować co jest nie tak z tym stilonem.

A jeśli chodzi o pompe te te stuki metaliczne nie zwiększają sie zbytno podczas wzrostu obrotów silnika tak więc chyba pompa odpada.

Z góry dzięki za pomoc bo naprawdę jest to denerwujące jak nie wiesz co jest złego ani kiedy może to wreszcie całkiem paść sciana.gif

pozdrawiam 20.GIF

stilon 1.6 16V LPG 5D 30.GIF

Napisano

Ja przeszedłem temat altka na wiosnę, wymieniałem na odnawiany, zapłaciłem niecałe 800 zetów, jak peknie tylko obudowa i nic sie wiecej nie uszkodzi to można wymienić tylko obudowę i to jest koszt około 300 zł z robocizną.

Dla pocieszenia nowy altek to wydatek około 1500 zł (w ASiO).

Ceny zależą od miejsca gdzie mieszkasz i ile w okolicy jest warsztatów regeneracjących altki.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Witam

no i się wyjaśniło po wizycie w ASO okazało się, że najprawdopodobniej padła rolka na rozrządzie dokładnie nie wiem ale jutro jestem umówiony na zabieg w ASO wymiana rozrządu sciana.gif .

koszt zabiegu ok. 650 zł. beksa.gif

jutro dokładnie napisze co dokładnie padło

stilon 1.6 16V LPG 5D 30.GIF

Napisano

> Witam

> no i się wyjaśniło po wizycie w ASO okazało się, że

> najprawdopodobniej padła rolka na rozrządzie dokładnie nie wiem

> ale jutro jestem umówiony na zabieg w ASO wymiana rozrządu .

> koszt zabiegu ok. 650 zł.

> jutro dokładnie napisze co dokładnie padło

> stilon 1.6 16V LPG 5D

i co? i co padlo? ta rolka?

/kustosz

Napisano

Ja tez slyszlem metaliczne dzwieki po prawej stronie, na 3 sekundy przed zerwaniem rozrzadu, wystarczylo aby zwolnic wink.gif i kilkastowek zostało w kieszeni

Napisano
  • Autor

> i co? i co padlo? ta rolka?

Najprawdopodobniej winny był napinacz bo jak mechanik ściągnął obudowe to pasek był tak luźny że każdy się dziwił że przez ok. miesiąc mogłem na nim jeżdzić i nic się nie stało. Napinacz nie wracał do swojego połozenia i to było przyczyną zbyt luźnego paska sciana.gif Podobno jest to mormą w tych silnikach 1.6 16V ale jak mi powiedzieli po raz pierwszy takie coś przerabiali w stilaku bo w innych modelach np. siena to już kilka razy. Tak więc przestrzegam wszystkich jak coś podobnego lub cokolwiek usłyszycie w okolicach rozrządu to zbyt długo się nie namyślajcie i sprawdzcie dokładnie co jest grane bo ja przez można powiedzieć swoje lenistwo mogłem za to słono zapłacić screwy.gifsciana.gif

Koszt całego zabiegu w ASO Stalowa Wola to tylko 610 zł natomiat dzwoniłem do tzw. ASO w Rzeszowie to mnie chcieli skasować na jakieś 1000 zł screwy.gif

pozdrawiam 30.GIF

stilak 1.6 16V LPG 5D 20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.