Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

TIR i kierunkowskaz

Featured Replies

Napisano

Witam.

Nie wiem, czy zauważyliście (czy ja mam tylko takie szczęście) dziwną manię panującą wśród kierowców TIRów i czasami autobusów, polegającą na przedwczesnym włączaniu lewego kierunkowskazu podczas gdy wyprzedzacie taki skład?

Wygląda to najczęściej tak:

Jadę sobie lewym pasem drogą dwupasmową. Przede mną na prawym pasie TIR. Ileś tam metrów przed TIRem dajmy na to Żuk. Jadę 10-20km/h szybciej od TIRa. W pewnym momencie siłą rzeczy wyprzedzam sobie lewym pasem tego TIRa. Kiedy jestem na połowie jego wysokości kierowca TIRa włącza lewy kierunkowskaz, gdyż zaraz będzie wyprzedzał Żuka. Tym samym powoduje u mnie lekką dezorientację, ponieważ nie jestem do końca pewny, czy on mnie widzi w tych swoich lusterkach i czy nie zacznie zjeżdżać na mój pas boje_sie.gifzlosnik.gif

Oczywiście w 99% przypadków kierowca TIRa mnie widzi i zaczyna manewr po tym, jak ja go już wyprzedzę, ale wczoraj miałem sytuację prawie jak na przykładzie, tzn. wyprzedzam, kierowca kierunek i..... icon_eek.gif lekko zjeżdża na mój pas. Pierwszy odruch boje_sie.gif - hamulec w podłogę tak, że ABS się załączył na suchym asfalcie (nawet nie miałem czasu zatrąbić).

Okazało się, że pan kierowca pewnikiem widział mnie w lusterku, a lekko zjechał na mój pas, bo akurat wyprzedzał rowerzystę i nawet był łaskaw powiadomić mnie o tym fakcie kierunkowskazem. Tylko skąd ja biedny kierowca samochodu osobowego miałem wiedzieć, że u kierowcy TIRa wszystko jest pod kontrolą confused.gif Strachu się najadłem i tyle...

A wy też macie takie przypadki zbyt wczesnego włączenia kierunku przez ciężarówy, czy tylko ja mam takiego pecha, albo jestem po prostu przewrażliwiony na takie sytuacje confused.gif

Rozumiem, że czasem podyktowane to jest chęcią zasygnalizowania autu jadącemu lewym pasem za TIRem, że TIR zaraz będzie zmieniał pas ruchu, ale częściej widzę takie zachowanie wynikające bardziej z przyzwyczajenia kierowcy ciężarówy (nikt za mną nie jedzie, lub jest w takiej odległości, że gdyby wstrzymał się te 3 sekundy z włączeniem kierunku, to nic by się nie stało).

O i tyle chciałem napisać zlosnik.gif

Napisano

> Witam.

> Nie wiem, czy zauważyliście (czy ja mam tylko takie szczęście) dziwną

> manię panującą wśród kierowców TIRów i czasami autobusów,

> polegającą na przedwczesnym włączaniu lewego kierunkowskazu

> podczas gdy wyprzedzacie taki skład?

E tam przedwczesnym, wszyscy tak powinni mrygać zlosnik.gif

> Wygląda to najczęściej tak:

> Jadę sobie lewym pasem drogą dwupasmową. Przede mną na prawym pasie

> TIR. Ileś tam metrów przed TIRem dajmy na to Żuk. Jadę 10-20km/h

> szybciej od TIRa. W pewnym momencie siłą rzeczy wyprzedzam sobie

> lewym pasem tego TIRa. Kiedy jestem na połowie jego wysokości

> kierowca TIRa włącza lewy kierunkowskaz, gdyż zaraz będzie

> wyprzedzał Żuka. Tym samym powoduje u mnie lekką

Daje znak tym za Tobą żeby nie próbowali bo będzie zjeżdżał. Dla takiego TIRa wytracenie prędkości oznacza zablokowanie drogi na dłuższą chwilę, bo zanim się znów rozbuja to trochę mu zejdzie, dlatego mryga zawczasu żeby móc spokojnie na pełnym ciągu wyskoczyć na lewo. Niestety 90% osobówek jak widzi takie coś to wali w gaz bo jeszcze zdąży i najczęściej TIRa blokuje frown.gif

> ponieważ nie jestem do końca pewny, czy on mnie widzi w tych

> swoich lusterkach i czy nie zacznie zjeżdżać na mój pas

> Oczywiście w 99% przypadków kierowca TIRa mnie widzi i zaczyna manewr

> po tym, jak ja go już wyprzedzę, ale wczoraj miałem sytuację

> prawie jak na przykładzie, tzn. wyprzedzam, kierowca kierunek

> i..... lekko zjeżdża na mój pas. Pierwszy odruch - hamulec w

> podłogę tak, że ABS się załączył na suchym asfalcie (nawet nie

> miałem czasu zatrąbić).

> Okazało się, że pan kierowca pewnikiem widział mnie w lusterku, a

> lekko zjechał na mój pas, bo akurat wyprzedzał rowerzystę i

aż jak mogłeś nie widzieć tego rowerzysty nono.gifzlosnik.gif

zresztą luks gość bo ładnie poprosił żebyś się trochę posunął, gorzej jakby zjechał bez znaku.

Jw. wolę jak mrygają wcześniej, czasem jak mam niezbyt zły humor to nawet zwolnię i wpuszczę takiego mrygającego koło mnie, w końcu ja prędkość odrobię znacznie szybciej niż on zlosnik.gif

Napisano

Popieram. To kompletna dezorientacja bo wiekszosc wlacza i czeka az przejedziesz, ale co ktorys tam wyjezdza pod nos nie patrzac ("przeciez panie kierunek wlaczony wiec osssochozi?").

Pol biedy jak wlaczy jak jestes na jego wysokosci - gorzej jak masz np. 15 m i wtedy loteria, wyjedzie, nie wyjedzie...

Zreszta zdaje sie ze kodeks drogowy mowi wg mnie jasno:

"Art. 24. 1. Kierujący pojazdem jest obowiązany przed wyprzedzaniem upewnić się w szczególności, czy:

1. ma odpowiednią widoczność i dostateczne miejsce do wyprzedzania bez utrudnienia komukolwiek ruchu;

2. kierujący, jadący za nim, nie rozpoczął wyprzedzania;

3. kierujący, jadący przed nim na tym samym pasie ruchu, nie zasygnalizował zamiaru wyprzedzania innego pojazdu, zmiany kierunku jazdy lub zmiany pasa ruchu."

"5. Kierujący pojazdem jest obowiązany zawczasu i wyraźnie sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu oraz zaprzestać sygnalizowania niezwłocznie po wykonaniu manewru."

Wlaczenie kierunkowskazu jest zatem poczatkiem manewru.

Wiec najpierw nas wszyscy wyprzedzaja potem kierunek i rura. A nie tak jak to czesto jest - kierunek, oj cos jedzie: hamulec wylaczam kierunek. Tylko to cos co jedzie to czasem daje ostro po hamulcach bo jak sie jedzie z pewna predkoscia i gosc nagle wyrzuca kierunek - mozna sie przestraszyc.

Napisano

kierunek służy do sygnalizowania ZAMIARU wykonania manewru, a nie sygnalizowania samego manewru

Napisano

> kierunek służy do sygnalizowania ZAMIARU wykonania manewru, a nie

> sygnalizowania samego manewru

A wyobrazasz sobie co by sie dzialo jakby wszyscy sygnalizowali zamiar a potem "ach, nie, sorry, odwidzialo mi sie".

Mnie na kursie uczyli tak: dopoki wyprzedzajacy Cie nie minie nie masz prawa wlaczyc kierunku.

Napisano

> A wyobrazasz sobie co by sie dzialo jakby wszyscy sygnalizowali

> zamiar a potem "ach, nie, sorry, odwidzialo mi sie".

> Mnie na kursie uczyli tak: dopoki wyprzedzajacy Cie nie minie nie

> masz prawa wlaczyc kierunku.

No to nieźle Cię uczyli wink.gif A wracając do tematu, TIR-owców nie kocham, ale w tym wypadku trzymam ich stronę-gdyby tego kierunku nie włączył, to do końca świata nie przejechałby na drugi pas. A czasem trzeba i w lewo skręcić i co wtedy?Czekać na pustą drogę z tyłu?I tu jest sedno sprawy-ten lewy kierunek jest informacją bardziej dla tych, co jadą ZA nim niż tych OBOK. Ten z boku niech się kierownicy trzyma i patrzy przed siebie, a nie podziwia widoki TIRA z boku.

Napisano

> No to nieźle Cię uczyli A wracając do tematu, TIR-owców nie kocham,

> ale w tym wypadku trzymam ich stronę-gdyby tego kierunku nie

> włączył, to do końca świata nie przejechałby na drugi pas. A

> czasem trzeba i w lewo skręcić i co wtedy?Czekać na pustą drogę

> z tyłu?I tu jest sedno sprawy-ten lewy kierunek jest informacją

> bardziej dla tych, co jadą ZA nim niż tych OBOK. Ten z boku

> niech się kierownicy trzyma i patrzy przed siebie, a nie

> podziwia widoki TIRA z boku.

Chyba nie miales nigdy sytuacji ze TIR jak jestes na jego wysokosci po prostu wlacza kierunek i zjezdza na twoj pas. Bo ja pare razy mialem juz widmo barierki w oczach.

I nie miales pewnie sytuacji kiedy TIR kiedy jestes 10 m przed nim (wiec nie ma bata, musi Cie widziec) robi to samo. A ty musisz ostro hamowac?

I pewnie nie miales sytuacji kiedy to samo robi osobowka?

Sorry, ja nie mam na tyle zaufania do innych uzytkownikow drogi zeby nie zwracac uwagi jak ktos wlacza kolo mnie kierunkowskaz (tym bardziej jesli jest kolo mnie i troche z przodu wiec jestem w martwym polu).

Napisano

> kierunek służy do sygnalizowania ZAMIARU wykonania manewru, a nie

> sygnalizowania samego manewru

ale sygnalizujesz zamiar po upewnieniu sie, ze manewr mozesz wykonac a nie, ze wlaczasz na wydre kierunek i straszysz nim innych nono.gif

Napisano

> Ten z boku

> niech się kierownicy trzyma i patrzy przed siebie, a nie

> podziwia widoki TIRA z boku.

jakbym robil tak jak mowisz i "nie podziwial widokow tira" to pewnie teraz bym tu juz nie odpisywal na ten watek. co prawda odkad mam cb-radio to czasami jest mozliwosc jeszcze zagadania do kierowcy tira i upewnienia sie co jest 5 (i czesto tez slysze "sorry" czyli widocznie wcale nie jest to takie pewne, ze gostek widzi itp.), niestety czesto tez bywa tak, ze nie ma na to czasu.

nie wiem, chyba malo smigasz "w trasie".

Napisano

Trafiles na kulturalnego kierowce, on ci mowi "brachu przyspiesz" bo ja tez ta [kurza twarz] chce ominac bez hamowania, proste. i sie nie boj tylko szybko omin i z powrotem wracaj na prawy.

Napisano

> jakbym robil tak jak mowisz i "nie podziwial widokow tira" to pewnie

> teraz bym tu juz nie odpisywal na ten watek. co prawda odkad mam

> cb-radio to czasami jest mozliwosc jeszcze zagadania do kierowcy

> tira i upewnienia sie co jest 5 (i czesto tez slysze "sorry"

> czyli widocznie wcale nie jest to takie pewne, ze gostek widzi

> itp.), niestety czesto tez bywa tak, ze nie ma na to czasu.

> nie wiem, chyba malo smigasz "w trasie".

A jak myślisz, za co TIR-owców nie kocham? Jednak WIEM ile oni widzą z kabiny w lusterkach-i nie jest to dużo. Trzeba zainwestować w odpowiedni klakson i nie ma problemu.Jesteś obok, widzisz, że ładuje się Ci w burtę to TRĄBISZ, a nie hamujesz. U mnie to działa.

Napisano

> ale sygnalizujesz zamiar po upewnieniu sie, ze manewr mozesz wykonac

> a nie, ze wlaczasz na wydre kierunek i straszysz nim innych

Nie straszysz a informujesz że masz zamiar. Po to jest kierunkowskaz właśnie żeby m.in. zrobić sobie miejsce tam gdzie go nie ma. Ci co robią "kierunek i rura w bok jak nic nie jedzie" równie dobrze mogą wogóle nie mrugać. To że ktoś zjeżdża czy skręca widać i bez tego. Ale tego że chce to zrobić już nie widać.

Napisano

IMO Pan Tirowiec pomyślał tak: gostek mnie wyprzedza, ale zaraz i ja bede tego Żuka. Włączę se kierunej już, żeby kolejni jadący za mną nie zaczęli mnie wyprzedzać, bo za tym Żukiem już nie chcę się wlec.

A Ty się wystraszyłeś, co jest oczywiście zrozumiałe, jak się za oknem w drzwiach auta widzi tylko koła, wielkie koła.

Napisano

> ale sygnalizujesz zamiar po upewnieniu sie, ze manewr mozesz wykonac

> a nie, ze wlaczasz na wydre kierunek i straszysz nim innych

Czyli jedziemy jezdnia dwupasmowa ty prawym masz zamiar skręcić w lewo, lewym jedzie sznur samochodów nie ma zabardzo miejsca między samochodami i co czekasz aż przejedziesz miejsce gdzie chciałeś skręcić BO NIE MOGŁEŚ WYKONAĆ MANEWRU?????? CZY STAJESZ NA PRAWYM I CZEKASZ AŻ PRZEJADĄ ??????

Kierunkowskaz służy do zasygnalizowania ZAMIARU zmiany kierunku jazdy , pasa.

Nie raz jest akcja , że jadąc np. w korku widzę po ruchu głową kierowcy jadącego przedemną po prawej lub lewej że ma zamiar zmienić pas i szuka miejsca. A przeciesz po to jest kierunek

Napisano

słusznie. Kierunek służy do sygnalizowania zamiaru wykonania manewru. Włączamy go odpowiednio wcześniej, przed. Nie, broń Boże, w trakcie angryfire.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.