Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Diesel czy benzyna oto jest pytanie

Featured Replies

Napisano

Przymierzam sie do kupna Astry Kombi w roczniku 95-96 i zastanawiam się jaki silnik wybrac czy benzynę a następnie go zagazować czy może od razu diesel? Jakieś propozycje i rady. Jaki silnik jakie odradzacie. smile.gif

Napisano

> Przymierzam sie do kupna Astry Kombi w roczniku 95-96 i zastanawiam

> się jaki silnik wybrac czy benzynę a następnie go zagazować czy

> może od razu diesel? Jakieś propozycje i rady. Jaki silnik jakie

> odradzacie.

przy 10 letnim aucie nie istotna jest marka, nie istotny jest silnik

najwazniejsze to znaleźć auto w dobrym stanie ok.gif

tego szukaj

Napisano

> odradzacie.

trudne pytanie. Ja zawsze wmawiałem sobie nigdy diesel, dziś mam benzyne, iwiem że nastepny będzie diesel, mało palą...

Napisano

> trudne pytanie. Ja zawsze wmawiałem sobie nigdy diesel, dziś mam

> benzyne, iwiem że nastepny będzie diesel, mało palą...

NIEPARWDA , ile spali Ci mniej ?

2 liry ?

to wsio

WG MNIE NAJLEPSZE TO LPG, najekonomiczniejsze

Napisano

Mowi sie ze do DIESLA trzeba dorosnac smile.gif

ja mialem GAZ teraz mam diesla i poki bedzie diesel na stacjach bede jezdzil dieslem smile.gif Zakochalem sie w turbinie i klekocie smile.gif

a i przy wiekszych predkosciach mniej od benzyny spali

bo w miescie to az takiej roznicy nie ma.

> odradzacie.

Napisano

> NIEPARWDA , ile spali Ci mniej ?

> 2 liry ?

> to wsio

> WG MNIE NAJLEPSZE TO LPG, najekonomiczniejsze

moze i ekonomiczne ale diesel bardziej zywotny 275123014-zielony.gif spali mi 2 litry mniej, nie smierdzi gazem i nie mam z nim zadnych problemow zeby.GIF

Napisano

> odradzacie.

Każdy pies swą budę chwali . W tym stylu będzie większość wypowiedzi. Ja powiem tyle , jestem z mego auta zadowolony i następne to też będzie diesel, nie po to kupowałem kombi żeby wozić butle ( nawet w miejscu koła zapasowego).Fakt ,że w tym roczniku trudno będzie znaleźć auto w dobrym stanie szczególnie diesla, ale warto poszukać.

Napisano

Ja tam też wole klekota

a jak turbo to już wogóle, mniej pali (mój pali 5-6)

a benzynka to wiadomoże żwawsza ale zagazowana to sie zaczynają problemy, oczywiście nie odrazu jak instalka nowa to ok. Ale po roku zaczyna sie. I nie mówie to od tak o, miałem kilka aut zagazowanych i zawsze było to samo: jak nie kable to świece, aparaty zapłonowe sondy lambda itd na benzynie było ok ale na LPG auto prychało strzelało straszna kiszka, i nie chodzio tu o regulacje bo takie były ale po wyjechaniu od gazowników wszystko wracało. Od kiedy mam diesla to raz w miesiącu otwieram maske tek profilaktycznie i sprawdzam czy jest silnik, he he i samykam

I jest git.

Ale wybór należy do ciebie.

Napisano

> odradzacie.

Odradzam 1,4 NZ bo ten silnik to poprostu za słaby jest do kombi. Najekonomiczniejszy beznynowy silnik to 16SZR (nie chodzi tu o spalanie tylko o awaryjnosc i koszt czesci + to ze po zerwaniu sie paska rozrządu nic sie nie dzieje z głowicą)

Diesle to obydwa sa dobre, do 17DTL sa tansze czesci, 17DT jest troche mocniejszy (a nawet wiecej jak troche) czesci drozsze ale ja osobiscie przez 4 lata jak uzytkuje 17DT wymienialem w silniku tylko koncówke wtrysku (40 zł, jakas polska ale juz 4 lata nie ma z nia problemów) i swiece zarowe (od 30 zł sztuka) i naprawiałem alternator (jest to chyba najsłabszy punkt tego silnika i dosyc czesto sie psuje, koszt regulatora około 40 zł, mostek około 80 zł - naogół to tylko "siada" w alternatorze)

Pozatym regulowałem luzy zaworowe (regulacja płytkowa) po 80 kkm luzy sie nie zmieniły.

Podsumowujac jesli nie zalerzy Ci na "mocnym bucie" z beznyniaków wybrałbym 16SZR a z diesli 17DT lub 17DTL.

Ostatnio przez 4 tygodnie szukałem corsy B dla ciotki i powiem jedno 90 % cors jakie ogladałem były "bite" a i silniki w nienajlepszej kondycji. W koncu kupilismy, blacha nie wskazuje na to ze była bita ale inne szczegóły na to wskazuja, wiodocznie została dobrze zrobiona.

Życze powodzenia bo bardzo ciezko bedzie kupic cos w takim stanie w jakim bysmy sobie zyczyli, tak jak kolega pare postów wczesniej napisał jak znajdziesz cos dobrego to nie patrz na rodzaj silnika tylko na jego stan. Pozatym w 10 letnim aucie przebieg conajmniej 200 kkm jest wiarygodny a wiekszosc bedzie miała 100-150 kkm na liczniku. Długo oglądaj auto, ja dopiero po kilkunastu minutach dostrzegałem

rzeczy które dyskwalfikowały auto (mimo ze np. wnetrze było jak z fabryki)

Napisano

> TYLKO DIESEL I TO Z DOBRYM TURBO

Całkowicie popieram brawo.gif

Widzisz więcej jest w twoim wątku zwolenników diesla niż gazu to o czymś świadczy zlosnik.gif

Napisano

> odradzacie.

...Mam diesla (nie pierwszego) i wiem ,że każde moje następne autko to będzie ropniak smile.gif LPG więcej nie chcę...

Napisano

A ja też mam diesla i chociaż 1-szego w życiu to już nigdy nie zmienię na PB!!

Zero kłopotów, mało pali i cichutko chodzi!! Jak na diesla. grinser006.gif

Napisano

No cóż,mam benzynke i jak na obecne moje podjazdki jest spoko.

Ale niebawem zacznie mi sie codzienna jazda na dużo dłuższych odcinkach i bardzo poważnie zastanawiam się nad zmianą na diesla.Powód prosty,kasa.

Rozważałem LPG ale po kiludniowym namyśle dałem sobie spokój.Nie opłaca się.Instalacja ok.4 tyś zł,mam na myśli oczywiście wtrysk.Do tego dochodzi niepewność co do przyszłościowej ceny gazu.

Ale ogólnie przekonał mnie fakt iż dysponując kwotą 4 tyś zł lepiej będzie dołożyć ją do kupna drugiego auta niż ładowanie kasy w stare.

Astry raczej w dieslu nie kupie,nie wiem ale jak się przejechałem kolegi kombiaczkiem na isuzu to czułem sie jakbym jechał żukiem z silnikiem multicara.Wół i do tego głośny jak cholera.Może akurat taki egzemplarz ale jeszcze ta ruda...

Osobiście poluję na mietka 190-tke 2,5 turbo.Wiem,mało ich jest ale są warte poszukiwań.Ogólnie prosta ko nstrukcja,rzędowa pompa,brak nadmiaru awaryjnej elektroniki.I przytym wysoka jakośc materiałów jak i wykonania co gwarantuje dużo wyższą żywotność od astry.

Tak bynajmniej wygląda wybór z mojego punktu widzenia.

Napisano

> NIEPARWDA , ile spali Ci mniej ?

> 2 liry ?

> to wsio

> WG MNIE NAJLEPSZE TO LPG, najekonomiczniejsze

+ śmiganie po gazownikach,bo to obroty faluja, to strzela,przepływka padnie ,nie jezdzi na PB takich tematów są tu setki.Przyznaję że LPG wychodzi taniej niz ON ale po doliczeniu gazowników i nerwów IMHO nie warto.Sam jezdziłem gazownikiem i już mi wystarczy. Osobiście wolę diesla i kolejnym samochodem też bedzie diesel ze względu na trwałość.

Napisano

> odradzacie.

Jak widzisz nie ma się co zastanawiać hmm.gif tylko brać diesla waytogo.gif

Napisano

> Całkowicie popieram

> Widzisz więcej jest w twoim wątku zwolenników diesla niż gazu to o

> czymś świadczy

Po prostu do wszystkiego trzeba się przekonać i najlepiej polegać na własnym doświadczeniu ,a nie na tym co ludzie gadają.Mój diesel sprawiał mi tylko kłopoty z alternatorem, a poza tym przez ponad 110tkm nie musiałbym maski otwierać , chyba że na wymianę oleju , filtrów i rozrządu.

Napisano

> odradzacie.

Tak jak koledzy pisali wyżej : tylko diesel - nic nie zasąpi klekotu i świstu turbinki piesc.gif

To mój pierwszy (wcześniej było parę benzynek) ale następny napewno będzie diesel.

Odnośnie spalania jeszcze jedna uwaga w zimie diselek pali tyle samo co w lecie albo naprawdę nieznacznie więcej ok.gif

Napisano

> odradzacie.

trudne pytanie ile kierowców tyle zdań ja osobiście mam benzynke mało pali od 6.5-7.5 jak na tą pojemność i 100 koni to nie jest to zły wynik nigdy bym ją nie zagazował a czy diesel nigdy nie miałem więc sie nie wypowiadam ale w zimie to chyba benzyna lepiej sie sprawóje

Napisano

> Odnośnie spalania jeszcze jedna uwaga w zimie diselek pali tyle samo

> co w lecie albo naprawdę nieznacznie więcej

Właśnie to mi się w dieslach podoba, że jest mała różnica w spalaniu między zimą a latem oraz między miastem a trasą. Czego nie można powiedzieć o benzynie.

Napisano

> Właśnie to mi się w dieslach podoba, że jest mała różnica w spalaniu

> między zimą a latem oraz między miastem a trasą. Czego nie można

> powiedzieć o benzynie.

moja między zimą a latem pali 1litr beny więcej czy to duża różnica niewiem.gif i to też w mieszanym cyklu czyli miasto 80-100 /godzine poza 120-160/godzine

Napisano

Dla mnie sprawa jest prosta. Jeśli patrzysz na koszty eksploatacji i masz kumatego gazownika to LPG będzie tańszy. Dobrą instalkę II generacji założysz za ok 1800 zł a wtrysk STAG 200 mający dobrą opinię za ok 2500 zł. Natomiast jeśli nie masz dobrego gazmana to sobie odpuść bo będziesz miał więcej kłopotów niż oszczędności.

Napisano
  • Autor

Dzieki bardzo za wasze wypowiedzi i wypowiedzenie sie na ten temat.

Ja osobiscie jexdziłem astrą na Pb bez gazu a teraz mam dylemt czy zmienic PB n ON ale to się zobaczy stan autka tez sie liczy i to bardzo.

Napisano

> Astry raczej w dieslu nie kupie,nie wiem ale jak się przejechałem

> kolegi kombiaczkiem na isuzu to czułem sie jakbym jechał żukiem

> z silnikiem multicara.Wół i do tego głośny jak cholera.Może

> akurat taki egzemplarz ale jeszcze ta ruda...

Zapewniam cię ze to jakis wadliwy egzemplarz musial byc, albo mocno wyjezdzony. faint.gif

Napisano

> Zapewniam cię ze to jakis wadliwy egzemplarz musial byc, albo mocno

> wyjezdzony.

Troszkę czuję się pocieszony,bo w innym wątku się troszkę umartwiam i licze na wspomozenie braci asterkowej.

A i przyznac musze że kierownik co to jeździ lat kilka bez atrapy...pewnie i reszta taka.Poszukam innej do testu.

Napisano

> z silnikiem multicara.Wół i do tego głośny jak cholera.

Isuzu wołem nazwać raczej nie można. 3,5 roku jeździłem Astrą z silnikiem Isuzu i byłem bardzo zadowolony, silnik nie do zajechania a przy tym dynamiczny, chociaż razu pewnego przesiadłem się na chwilę do 90-konnego Golfa III GT mojego szwagra i poczułem co to znaczy TDI zlosnik.gif niby tylko 8 koni więcej a różnica ogromna

> Może

> akurat taki egzemplarz ale jeszcze ta ruda...

mesiu 190 też już może mieć z nią problem

Napisano

> z silnikiem multicara.Wół i do tego głośny jak cholera.Może

> akurat taki egzemplarz

Co prawda mam Viki i tylko 82 kuce rakieta to nie jest ale wzupełności wystarcza, co do głosnosci zapraszam przy 120 słychać tylko szum powietrza i nic wiecej!!!!!!! czego nie moge powiedzieć o mojej byłej astrze X14NZ przy 120 juz było słychać silnik niestety.Tutaj tylko na wolnych obrotach słyszysz i czujesz że to diesel zlosnik.gif

> ale jeszcze ta ruda...

> Osobiście poluję na mietka 190-tke 2,5 turbo.Wiem,mało ich jest ale

> są warte poszukiwań.

A myślisz że mietka rdza nie rusza????

>Ogólnie prosta ko nstrukcja,rzędowa

> pompa,brak nadmiaru awaryjnej elektroniki.I przytym wysoka

> jakośc materiałów jak i wykonania co gwarantuje dużo wyższą

> żywotność od astry.

Tu się z kolegą zgodzę 2,0 opla sprawiaja nieco kłopotów ze względu na mase czujników i elektroniki ale czy cześci do mietka bedą tańsze???????

Sąsiad miał mietka 190 i powiem tak moja astrą nigdy nie przycholowano na "krawacie" do domu przez 6 lat jego, przyciągano przez ten okres kilkanaście razy......może to przypadek zlosnik.gif

Napisano

> odradzacie.

Moj kontakt z benzyna skonczyl sie na egzaminie na prawo jazdy B. biglaugh.gif

Od tamtej pory (kiedy to bylo hmm.gifbiglaugh.gif) tylko diesel i prywtne i sluzbowe!!!

Tego klekotu nic nie jest w stanie zastapic!!!

blagam.gif DIESEL hahaha.gif

Napisano

Ja tam jestem z drugiego obozu - benzynka z lpg.

Służbowo jeżdżę różnymi autami - w więkdzości diesle, ale osobiście wolę benzynke. Wszystko zależy co sie lubi, pomijając już fakt ekonomiczności (bo jakby nie patrzeć to nie ma w tej chwili żadnej alternatywy dla lpg jeśli chodzi o ekonomie), ja po prostu nie lubie charakterystyki diesla.

Jak wolisz jeździć spokojnie i powoli to pewnie diesel będzie Ci odpowiadał, a jak lubisz od czasu do czasu przycisnąć czy poszaleć to tylko benzynka.

Napisano

> Jak wolisz jeździć spokojnie i powoli to pewnie diesel będzie Ci

> odpowiadał, a jak lubisz od czasu do czasu przycisnąć czy

> poszaleć to tylko benzynka.

Zapewniam Cię ze są diesle ktorym benzynki mogą wiele pozazdroscic. Np. nowsze TDI (wystarczy juz nawet z jednym czerwonym I), mimo tylko 110KM bije to wszystko na głowe czym do tej pory jezdzilem, nawet 3,2L starszego benzynowego mercedesa.

Napisano

> Jak wolisz jeździć spokojnie i powoli to pewnie diesel będzie Ci

> odpowiadał, a jak lubisz od czasu do czasu przycisnąć czy

> poszaleć to tylko benzynka.

To chyba kolega nie jeżdził dieslem HDI ...polecam Peugeota 206 z silnikiem 1,4 HDI nie wsponinając o 2,0HDI....zapewniam że kolega zmieni zdanie o dieslach zlosnik.gif

Napisano

> Zapewniam Cię ze są diesle ktorym benzynki mogą wiele pozazdroscic.

> Np. nowsze TDI (wystarczy juz nawet z jednym czerwonym I), mimo

> tylko 110KM bije to wszystko na głowe czym do tej pory

> jezdzilem, nawet 3,2L starszego benzynowego mercedesa.

z tym 3,2l trochę przesadziłeś ale tylko trochę hehe.gifok.gif

Napisano

> z tym 3,2l trochę przesadziłeś ale tylko trochę

wcale nie, jechalem tą starą krową i mul to, a pali, co prawda to byl automat, ale jak na taką pojemnosc to powinien asfalt zrywac, razem z warstwą ziemi smile.gif

Napisano

> wcale nie, jechalem tą starą krową i mul to, a pali, co prawda to byl

> automat, ale jak na taką pojemnosc to powinien asfalt zrywac,

> razem z warstwą ziemi

to chyba faktycznie stary był albo zepsuty zlosnik.gif

Napisano

> Nie , one biegają wolno

Takie autka do koscioła grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.