Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zbyt słabe świtała mijania - jak sobie poradzić??

Featured Replies

Napisano

witam,

czy ktoś z was miał kiedyś problemy ze zbyt słabymi światłami mijania??

Mam u siebie odpowednie żarówki, srebna farba wewnątrz kloszy jest ok.

Czy w związku z tym mogą na to mieć wpływ przełączniki zespolone przy kierownicy??

U mnie są trochę uszkodzone, gdyż kiedy je przekręcam w pozycję OFF to zapalają mi się normalne światła mijania. Pozostałe pozycje przełącznika są ok.

Czy to może sprawiać problem i czy jest możliwość jakiejś naprawy tego czy tylko pozostaje ich wymaina ???

No chyba że może być jakaś jeszcze inna przyczyna - może jakiś przekaźnik???

pozrawiam

FEYRO

Napisano

Na stronie unoklub jest manual jak założyć przekaźniki świateł. Wybirz xersję z przekaźnikami w komorze silnika. Pomoże na 100%. A teraz sprawdź połączenia masy i jakość wszystkich połączeń od akumulatora do reflektorów. Coś tam znajdziesz....

Napisano

> witam,

> czy ktoś z was miał kiedyś problemy ze zbyt słabymi światłami

> mijania??

Witam!

Niestety "jasność" świecenia świateł mijania w Uniaku to spawa bardzo przykra. Mnie to na początku aż tak nie przeszkadzało, dopóki nie przejechałem się innymi autkami, które świecą normalnie. Moje Uno na długich świeciło tak, jak Clio na mijania.

Czyszczenie reflektorów przynosiło niewielką poprawę i tylko do momentu następnego zabrudzenia.

TTTM sick.gif

Napisano

> Witam!

> Niestety "jasność" świecenia świateł mijania w Uniaku to spawa bardzo

> przykra. Mnie to na początku aż tak nie przeszkadzało, dopóki

> nie przejechałem się innymi autkami, które świecą normalnie.

> Moje Uno na długich świeciło tak, jak Clio na mijania.

> Czyszczenie reflektorów przynosiło niewielką poprawę i tylko do

> momentu następnego zabrudzenia.

> TTTM

TUNGSRAM MEGALIGHT 12VH4 PLUS 60% ok.gif

Napisano

> TUNGSRAM MEGALIGHT 12VH4 PLUS 60%

i plus przekaźniki waytogo.gif choć same żarówki też już bardzo dużo dają.

Napisano

> TUNGSRAM MEGALIGHT 12VH4 PLUS 60%

Masz je u siebie? Jaki efekt?

Napisano

> Masz je u siebie? Jaki efekt?

nie mam u siebie ale wiem ze maja dobra opinie sposrod uzytkownikow ok.gifskromny.gif

Napisano

> Masz je u siebie? Jaki efekt?

Ja mam. Wymieniłem ze zwykłych H4 zaraz po tym jak dostałem uniaka. Przy pierwszej wizycie u poprzedniego właściciela padło pytanie z jego strony dlaczego jeżdżę na długich hehe.gif

Są naprawdę bardzo dobre.

Napisano

> Ja mam. Wymieniłem ze zwykłych H4 zaraz po tym jak dostałem uniaka.

> Przy pierwszej wizycie u poprzedniego właściciela padło pytanie

> z jego strony dlaczego jeżdżę na długich

> Są naprawdę bardzo dobre.

Że też o tym nie wiedziałęm, jak miałem Uniaczka... Ehhhh...

beksa.gif

Napisano
  • Autor

dzięki wszystkim za podpowiedzi, na jutro umówiłem się z elektromechaniorem na założenie przekaźników.

Robocizna + części razem około 40zł. (myslę że nie wygurowana cena) Jak będę miał zamontowane i sprawdzone to napiszę czy jest różnica widoczna.

pozdrawiam

Feyro

Napisano

> Tutaj skocz !!!

Właśnio o to mi chodziło (mam problem z pamięcią do adresów). Ten sposób prowadzenia instalacji pozwala na bezproblemową i szybką modernizację. Umożliwia uzyskanie najmniejszych spadków napięć. Ja miałem przekaźniki przy przełączniku świateł - nie polecam. Do tego dobre żarówki tak jak koledzy wspominali. I światła są OCH..., bez kompleksów wobec innych aut.

Pozdrawiam

Napisano

TTTM...

ale...

1. Przekaźniki do świateł

2. Klosze pod H4

3. Dobre żarówki H4 i światła są lepsze

Napisano

A nie grzeje sie Wam za bardzo lampa? Ja zmienilem na chyba philipsy +50% i mi sie postojowe spalily teraz jak jezdzilem na swiatlach w te upaly... tylko ciekawostka okopcone sa od zewnatrz a nie od wewnatrz zaroweczki yikes.gif tym bardziej dziwne bo moc maja taka jak orginalne...

Inna sprawa ze zaraz po zmianie ciagle mi blyskali z przeciwka... musialem skorygowac je troche w dol i tak jezdze ze zle ustawionymi (za nisko) i mam dylemat czy olac i ustawic dobrze czy zmienic na orginalne czy co... niewiem.gif

Napisano

a z ciekawosci bo sie nie znam. Xenonowych nie mozna zamontowac w uniaku ? Jaka moc zarowek w uno jest dopuszczalna co by sie nic nie spalilo ani nie poszlo 270747800-sex.gif

Napisano

> A nie grzeje sie Wam za bardzo lampa?

Nie zauważyłem żadnych skutków ubocznych a jeżdżę na światłach cały czas.

Napisano

Ja mam Tungsram 30 % więcej światła i lepiej świecą od standartowych. Bielsze światło i lepiej widać. Największa moc dopuszczalna to 50W. Ksenony nie za bardzo bo tam potrzebna jest podobno jakaś elektronika (dość skomplikowana) do odpalenia tych żarówek i do tego muszą być specjalne klosze. ale nie jestem pewien co do tego. CHyba że ktoś chce montować żarówki ala'ksenon ale nie polecam bo strasznie oślepiają a wcale lepiej nie świecą.

Napisano

> Bielsze światło i lepiej widać. Największa moc dopuszczalna to

> 50W.

a skąd ta informacja ??

jeżeli standardowe H4 mają 55/60W ??

na żarówkach o większej mocy typu 55/100, 90/100, 100/130 W od razu jest informacja o ich niedopuszczeniu, jednak nigdy nie spotkałem się z czymś takim żeby sprawdzana była w czasie kontroli drogowej moc zainstalowanych żarówek

Napisano

> a z ciekawosci bo sie nie znam. Xenonowych nie mozna zamontowac w

> uniaku ?

mozna, ale musisz sobie dorobic przetwornice do kazdej z nich. "xenony" to nie zarowki ale palniki. napedzane sa one specjalna przetwornica impulsowa. poza tym musialbys miec zdaje sie specjalne klosze, a skad takowe wezmiesz do uno?

tak wiec wlasciwie nie ma szans

Napisano

> mozna, ale musisz sobie dorobic przetwornice do kazdej z nich.

> "xenony" to nie zarowki ale palniki. napedzane sa one specjalna

> przetwornica impulsowa. poza tym musialbys miec zdaje sie

> specjalne klosze, a skad takowe wezmiesz do uno?

> tak wiec wlasciwie nie ma szans

No i obowiązkowe spryskiwacze lamp. Niestety nie będzie chyba na takie lampy homologacji . oslabiony.gif

Napisano

> a skąd ta informacja ??

> jeżeli standardowe H4 mają 55/60W ??

sorki cośmie się pokręciło oczywiście że 55/60W

A mocniejsze żąrówki miał brat w golfie 2 chyba 100/110W jedyny efekt jaki był po padająca instalacja elektryczna-też brak przekaźników i odgrzewanie odblasków w lampach, no może delikatnie mocniej świeciły ale nie opłaca się to.

Napisano

A z ciekawosci, ktos uzywal zarowek typu "pseudo xenon" czyli w sumei zwykla zarowka h4 tylko jakos zrobiona ze daje bardziej biale swiatlo. Widzialem na allegro ze pelno tego jest. Oplaca sie to w ogole czy lepiej jakies zwykle halogenowe tylko lepiej swiecace kupowac ?

Napisano

> A mocniejsze żąrówki miał brat w golfie 2 chyba 100/110W jedyny efekt

> jaki był po padająca instalacja elektryczna-też brak

> przekaźników i odgrzewanie odblasków w lampach, no może

> delikatnie mocniej świeciły ale nie opłaca się to.

kiedyś miałem w starych kloszach 90/100

w sumie świeciły lepiej, mam przekaźniki więc ze stykami nie było problemu...

Napisano

hmmm

zależy jak zrobione... bo są takie co to niby na niebiesko świecą... ale one są tylko drogie...

lepiej właśnie jakieś o polepszonej wydajności...

u siebie mam Philipsy GT 150... całkiem fajnie dają radę

Napisano

nie polecam pseudo Xenonów z allegro i marketów za 20 zeta. świecą dobrze około miesiąca potem g...widać!!!

Napisano

> nie polecam pseudo Xenonów z allegro i marketów za 20 zeta. świecą

> dobrze około miesiąca potem g...widać!!!

Polskie drogi i tak sa g...ne czyli bedzie je dobrze widac zlosnik.gif

Napisano

aa co sądzicie o żarówkach philips blue vision? kolega ma i ładnie świecą białym światłem to są te a`la xenony chyba bo mają błękitne szkło...ale są drogie bo 100zł za komplet...

Napisano

> aa co sądzicie o żarówkach philips blue vision? kolega ma i ładnie

> świecą białym światłem to są te a`la xenony chyba bo mają

> błękitne szkło...ale są drogie bo 100zł za komplet...

hmm.gif ale po co skoro można mieć to samo 4 razy taniej? Ba, przez tą białość te światła gorzej oświetlają mokrą nawierzchnię.

Napisano
  • Autor

witam,

byłem u mechanika i założył mi przekaźniki.

Światła się polepszyły ale zalecał mi jednak jeszcze wymienić reflektory aby było już wszystko ok. Ale to już na powoli.

pozdrawiam

FEYRO

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.