Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nadmuch...

Featured Replies

Napisano

Zawsze jak mam dłuższą trasę to sie musi coś schrzanić. Ale do rzeczy:

U nas w Lublinie leje jak... temperatura 18stopni a ja w samochodzie mam standardowo-astrowo zaparowane szyby.... a jak włącze nadmuch to jeszcze bardziej parują ale przeede wszystkim wali mi ciepłe (nie zimne nie gorące) powietrze chociaż mam na najzimniej ustawione, pachnie mieszanką grzybów i czegoś niezidentyfikowanego (borygo to to raczej nie jest), auto grzeje się normalnie tzn po dwóch dłuższych korkach włączył sie wentylator (standard u mnie).

Co to może być a może to normalne??

Że zimno na dworze a mi pomimo wyłączonego ogrzewania wali ciepłym po ry.u (twarzy).

Acha jakby co to klimy nie mam a po przekręceniu na gorące z nadmuchu leci troche cieplejsze powietrze.

Co do płynu od chłodzenia nie zaglądałem bo leje ale raczej drastycznie go nie ubyło

Pozdrawiam i licze na szybki odzew bo jutro mam 200km a we wtorek 700km do zrobienia...

Napisano

co do parowania filtr przeciwpylkowy przy podszybiu bylo wiele razy, nawet ostatnio na forum, ze leci cieple pow. moze ciegno nie zamyka do konca cieplego powietrza, trzebabty rozkrecic kokpit, a playn radze sprawdzic tak czy inaczej ok.gif

Napisano

mysle ze na pewno fitr przeciwpylkowy do wymiany

Napisano
  • Autor

> mysle ze na pewno fitr przeciwpylkowy do wymiany

Tylko kurde co tydzień go zmieniać?? Bo niedawno zmieniałem i już do wymiany... zbankrutować można

Napisano

Jak już koledzy wspomnieli, przyszedł czas na filtr przeciwpyłkowy.

Jak go wymienić jest TUTAJ (pdf ok 100kB)

Napisano

moze nie to ze do zmiany tylko albo jest zle zalozona oslona i sie leje na niego woda, albo przy szybie jest taka uszczelka, jesli nie dolega dobrze to tez sie moze lac na niego woda, poszukaj bylo ostatnio a to nic nie kosztuje 270635636-JUMP2.gif

Napisano

> Tylko kurde co tydzień go zmieniać?? Bo niedawno zmieniałem i już do

> wymiany... zbankrutować można

To może dużo wilgoci w samochodzie ?

Napisano
  • Autor

> moze nie to ze do zmiany tylko albo jest zle zalozona oslona i sie

> leje na niego woda, albo przy szybie jest taka uszczelka, jesli

> nie dolega dobrze to tez sie moze lac na niego woda, poszukaj

> bylo ostatnio a to nic nie kosztuje

O właśnie waytogo.gif tu jest problem odstaje mi od szyby ten plastik razem z uszczelką co jest między maską a szybą... To mi rozjaśnia dzięki wielkie

Pozostaje problem tego ciepła... rozkręce w poniedziałek i poszperam

Dzięki za szybki odzew

EDIT:

> To może dużo wilgoci w samochodzie ?

Nie w aucie mam suchutko (przypomniało mi się jak kumpel szufelką wylewał wode ze swojego bx-a...

Napisano

> O właśnie tu jest problem odstaje mi od szyby ten plastik razem

> z uszczelką co jest między maską a szybą...

A niech sobie odstataje, to nie w odstawaniu problem. Ten plastik pod spodem ma takie "wcięcie" w którym siedzi piankowa uszczelka. Ta uszczelka przylega do metalowego rantu karoserii nad samym filtrem pp. Jeżeli w tym miejscu jest nieszczelnie - woda leje się wprost na filtr pp. Jak odkręcisz wycieraczki i zdejmiesz ten plastik, sam zobaczysz, że odstawanie od szyby ma niewielkie znaczenie - woda spływa po szybie ale na drodze stoi rynienka z blachy.

Też miałem z tym problem ale przy okazji wymiany szyby poprzyglądałem się jak tak jest wszystko skonstruowane, posmarowałem czarną pastą uszczelniajaca tę uszczelkę piankową i mam spokój, filtr jest suchy a szyby nie parują (nie parują bo poczyniłem też inne zabiegi antypowodziowe, ale to już inny temat smile.gif )

Napisano

Podziel sie z nami jesli mozesz tym co zrobiels, sam mam podobny problem i sadze ze komus jeszcze sie to przyda... blush.gif Pamietaj, nauka nie idzie w las, tylko w nas biglaugh.gif

Napisano

> Podziel sie z nami jesli mozesz tym co zrobiels, sam mam podobny

> problem i sadze ze komus jeszcze sie to przyda... Pamietaj,

> nauka nie idzie w las, tylko w nas

Tzn, rok temu o tym pisałem, ale widzę, że miałeś prawo tego nie czytać smile.gif

Przyczyny parowania miałem nastepujące:

1. Nieszczelność na piankowej uszczelce, o której wspominam w poście powyżej. Po wymianie szyby i poskładaniu plastików podszybia zaproponowałem szybiarzowi wykonaniu testu szczelności. Zdjąłem plastik z nad filtra, położylem papier na filtr, założyłem plastik z powrotem. Poleliśmy woda szybę, zdjęlismy plastik, papier był mokry. Dostałem od szybiarza pastę, zdjąłem plastik spod wycieraczek i posmarowałem ową piankową uszczelkę solidnie. Zamontowaliśmy, nowy papier na filtr, plastik na swoje miejsce i polewanie po szybie. Papier był już tylko trochę mokry w jednym miejscu: centralnie nad filtrem. Kolejny demontaż wszytkiego, jeszcze solidniejsze smarowanie pastą i kolejny test. Polewamie, tym razem już dłuższe i papier suchy. Wymieniałem filtr pp na wiosnę i był suchy, trochę przykurzony ale bez śladów zacieków.

2. Miałem małe akwarium z tyłu między blachami poniżej anteny. Jest tam wąż gumowy, który odprowadza wodę z okolic dachu: szybra, relingów czy kto co tam ma. Wąż wchodzi w przelotkę, która odprowadza wodę na zewnątrz auta. Niestety, wąż był wyjety z przelotki więc woda z dachu nie odpływała na zewnątrz. Przez to parowała tylna szyba.

Obie operacje skutecznie zlikwidowały parowanie w czasie jazdy ale jeszcze był taki efekt: jesień, na dworze mokro, nagle robi się cieplej bo słonko wychodzi zza chmur i świeci na autko. W autku nikogo nie ma a pojawia się para na szybach. Wniosek: jest gdzieś woda w samochodzie. Zaglądałem wszędzie, pod dywaniki, wkładałem papier między przednią szybę a deskę (kiedy szyba cieknie woda wpływa do wnetrza własnie pod deskę. Jeżeli jest jej dużo to płynie pod dywaniki pod pedałmi, kiedy jest jej mało pod dywany nie wcieknie ale blacha pod deskąjest mokra i paruje), papier był suchy.

3. Znalazłem w końcu źródło pary: zdjąłem tapicerkę z drzwi. Brakowało kawałka folii - Niemiec dobierał się do siłownika sądząc po miejscu rozcięcia. Załatałem i przestało parować zupełnie.

Od tamtej pory paruje tylko w takiej sytuacji: 4 osoby w aucie w mokrych ubraniach zlosnik.gif

U mnie te operacje wystarczyły, z opowieści ludzi istnieją jeszcze nastepujace przyczyny parowania:

1. W drzwiach są otwory w "dnie" aby woda, która spływa po szybie do wnetrza drzwi miała któredy odłynąć na zewnątrz. Czasem te otwory są zalepione konserwacją a raz widziałem zatkane gumowymi koreczkami. Zbiornik wody w tym miejscu + nieszczelna folia = para na szybach.

2. Pod tylnym zderzakiem, po prawej stronie auta jest kratka wentylacyjna. Dostęp jest po zdjęciu prawego bocznego plastiku w bagażniku. Jeżeli kratka jest zatkana nie ma odpowiedniej wentylacji w autku a to równa sie zaparowane szyby.

Nie wspominam tu o oczywistych źródłach wody w samochodzie jak mokre dywaniki bo komuś nie chce się otrzepywać śnigu z butów albo z powodu dostawania sięwody "od spodu" z powodu zgubionych korków w podłodze.

Pozdroofka

Napisano

Dosyc konkretne przyczyny i ich usuwanie waytogo.gif Wielkie dzieki bow.gif Posprawdzam tak jak Ty szczelnosc wokol filtra i ta "rynienke" z tylu, bo folia w drzwiach jest ok - niedawno zakladalem zamek centralny to sprawdzilem smirk.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.