Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Parujące szyby

Featured Replies

Napisano

w mojej astrze parują szyby podczas deszczu.nawiew działa prawidłowo na 4 zasuwa tak że trudno rozmawiać,mimo to górna część przedniej szyby i jej boki są zaparowane.szyby w drzwiach też nie są wolne od zbierającej się pary.wiem że istnieją preparaty do szyb zapobiegające parowaniu ale mam pytanie czy w waszych oplach macie podobne problemy.pozdrawiam wszystkich kącikowiczów.

opel astra caravan 1.7td green metalic

Napisano

Powiem w skrócie bo cała reszta jest na forum, wystarczy poszukać (tamat pojawia się po każdych większych opadach) :

1. Źle złożone plastiki podszybia i woda leje sie na filtr przeciwpyłkowy

2. mokry filtr przeciwpyłkowy

3. Niedrożne odpływy pod podszybiem oraz zapchany kondon

4. Woda dostaje się do wnetrza innymi drogami

5. Niedrożne odpływy w drzwiach + porwana folia pod tapicerką drzwi

6. Woda w tylnej części pojazdu: między blachami poniżej anteny

7. Zatkana kratka wentylacyjna schowana za tylnym zderzakiem po prawej stronie.

Napisano

> w mojej astrze parują szyby podczas deszczu.nawiew działa prawidłowo

> na 4 zasuwa tak że trudno rozmawiać,mimo to górna część

> przedniej szyby i jej boki są zaparowane.szyby w drzwiach też

> nie są wolne od zbierającej się pary.wiem że istnieją preparaty

> do szyb zapobiegające parowaniu ale mam pytanie czy w waszych

> oplach macie podobne problemy.pozdrawiam wszystkich

> kącikowiczów.

> opel astra caravan 1.7td green metalic

ja mam dokładnie to samo, zmieniłem filtr przeciwpyłkowy i nadal to samo, ale jeszcze sie nie poddaje, powalcze jak mnie najdzie, ale jakies wskazówki mile widziane:)

Napisano

> w mojej astrze parują szyby podczas deszczu.nawiew działa prawidłowo

> na 4 zasuwa tak że trudno rozmawiać,mimo to górna część

> przedniej szyby i jej boki są zaparowane.szyby w drzwiach też

> nie są wolne od zbierającej się pary.wiem że istnieją preparaty

> do szyb zapobiegające parowaniu ale mam pytanie czy w waszych

> oplach macie podobne problemy.pozdrawiam wszystkich

> kącikowiczów.

Polecam trochę wysiłku i pocję szukaj na forum. Ten temat był już poruszany tyle razy, że nie chce sie już o tym pisać.

O siebie moge dodać zdemontuj podszybie i sprawdź stan uszczelek (czy woda nie leje się na filtr)

Napisano

Chłopy... Wierzcie mi, że temat opisany szczegółowo kilka razy, z rysunkami nawet smile.gif To co podałem w punktach to najczęstsze przyczyny parowania. Na forum te punkty są rozwiniete aż do bólu jak sobie radzić z każdym z nich. Plizzzz, nie każcie nam tego jeszcze raz pisać...

Szukajcie "parowanie", "zaparowane"

Pozdroofka

Napisano

Inną sprawą jest pisanie tematów w stylu "help" pomóżcie" "pomocy" "co robić" itp.

i później trudniej ze znalezieniem

ale nie jest tak źle ok.gif

Napisano

> Inną sprawą jest pisanie tematów w stylu "help" pomóżcie" "pomocy"

> "co robić" itp.

O tak, to plaga, nie tylko na autokąciku. Prowadzimy z kolegą oficjalny support jednego z cmsów (nie powiem jakiego, co by nie było kryptoreklamy zlosnik.gif) i moderatorzy na forum mają przykazane, że jak trafią na taki temat to najpierw odesłanie do regulaminu forum a za drugim razem ban na wieczność smile.gif Wprowadziliśmy zasadę [prefixów], dla przykładu temat na autokąciku wyglądałby tak:

[chłodzenie] Nie włącza mi się wiatrak.

Pozdroofka

Napisano

> [prefixów], dla przykładu temat na autokąciku wyglądałby tak:

> [chłodzenie] Nie włącza mi się wiatrak.

> Pozdroofka

Doskonały pomysł. A może by go przeszczepić na nasz teren??

Napisano

> A może by go przeszczepić na nasz teren??

Taaa... Weź zmuś do tego tych naszych spamerów jednych... grinser006.gif

Napisano

> Taaa... Weź zmuś do tego tych naszych spamerów jednych...

Tak, to będzie trudne....

Ale jak wprowadzimy działy np. z epc, może łatwiej będzie cokolwiek znaleźć, bo tematy: "pomocy, ratunku" są dosyć zagatkowe...

Napisano

ja nie bardzo mam czas na szukanie na forum, ale nieraz i tam zaglądam, ale myśle ze jak wyspawam nadkola z tyłu u siebie to bedzie wszystko oki ( tak jak pisał kolega), bo podszybie jush robierałem 2 x...

Napisano

> ja nie bardzo mam czas na szukanie na forum, ale nieraz i tam

> zaglądam, ale myśle ze jak wyspawam nadkola z tyłu u siebie to

> bedzie wszystko oki ( tak jak pisał kolega), bo podszybie jush

> robierałem 2 x...

Sprawa wygląda tak, że jeśli woda jest z tyłu to paruje tył. Natomiast Ty piszesz, że raczej masz parę z przodu. Rozbierałeś podszybie. Ale czy poprawnie złożyłeś? Filtr jest suchy? Nie ma śmieci w jego okolicy? Kondon jest drożny?

I jeszcze weź kartkę papieru, usiądz za kierownicą i wsuń ją między przednią szybę a plastik kokpitu. Na calej długości szyby. Jeżeli będzie mokra to znaczy, że przednia szyba podcieka.

Boczne szyby parują głównie przez to, że woda wewnątrz drzwi nie ma jak odpłynąć (zapchane odpływy u dołu) a zjawisko to wzmaga porwana folia pod tapicerką drzwi.

Napisano
  • Autor

paruje przód i tył o ile parowanie tylnych szyb nie jest uciążliwe to z przodem jest kłopot.uszczelka założona jest prawidłowo ,filtr pyłkowy wymieniłem jakiś tydzień temu.z drzwiami sprawa wygląda następująco otwieram drzwi i woda sobie wypływa otworkami.dren[kondonik]wyczyściłem,wywaliłem też liście z okolic podszybia.zobaczę jeszcze tylną kratkę i poczekam na deszcz.dzięki za wszystkie sugestie i pozdrawiam.

Napisano

> uszczelka założona jest prawidłowo ,

Głównie chodzi o to, że dolny plastik podszybia ma wejść w wycięcie w górnym plastiku.

> filtr pyłkowy wymieniłem jakiś tydzień temu

Najważniejsze pytanie: Suchy był? I drugie pytanie: Czy po jeździe z zaparowanymi szybami zajrzałeś do filtra? Suchy był? To bardzo istotne i zawęzi krąg poszukiwań

> z drzwiami sprawa wygląda

> następująco otwieram drzwi i woda sobie wypływa

> otworkami.

OK, Zajrzyj jeszce na dolną krawędź drzwi. W "dnie" powinny być otwory. Widziałem w niektórych egzemplarzach, że są zatkane gumowymi korkami.

> dren[kondonik]wyczyściłem,wywaliłem też liście z

> okolic podszybia

Ale zrobiłeś to wcześniej i parowało czy czyściłeś teraz i jeszcze nie znasz efektów?

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

filtr był strasznie brudny i mokry ,gościu co jeżdził w Belgii wcześniej pewnie go nie wymieniał.plastik był źle założony ,teraz jak zmieniałem filtr podłożyłem go pod spód tak że spływająca woda swobodnie spływa do rynienki czy jak to nazwać.nie zaglądałem po deszczu do filtra a teraz nie chce padać.czyściłem teraz i nie wiem czy to coś dało poczekam na opady.parowało przed tymi wszystkimi zabiegami

Napisano

> filtr był strasznie brudny i mokry ,gościu co jeżdził w Belgii

> wcześniej pewnie go nie wymieniał.plastik był źle założony

> ,teraz jak zmieniałem filtr podłożyłem go pod spód tak że

> spływająca woda swobodnie spływa do rynienki czy jak to

> nazwać.nie zaglądałem po deszczu do filtra a teraz nie chce

> padać.czyściłem teraz i nie wiem czy to coś dało poczekam na

> opady.parowało przed tymi wszystkimi zabiegami

Doloze sie i ja, a to z tego wzgledu ze mi tez zaparowalo i dzisiaj zagladalem tam. Zdjelem plastik, siedzial na miejscu ale wzielem szmate, srubokret i okazalo sie ze w miejscu do ktorego przylega uszczelka bylo, doslownie "maslo". Wyczyscilem a potem przetarlem uszczelke, takze byla brudna.

Zobaczymy teraz czy przypadkiem woda nie dostawala sie przez brud.

Napisano

Tylko się kurna nie śmiać z moich wypocin graficznych hahaha.gif

Rysunek jest wysoce schematyczny hahaha.gif i tylko z grubsza przypomina rzeczywistość bo ma oddawać to na co chcęzwrócić uwagę zlosnik.gif

Najpierw legenda:

1. Czarne kreski to górny i dolny plastik podszybia

2. czerwone to filtr pp

3. niebieskie kreski to blacha karoserii

4. fioletowa kreska to szyba

5. Zielone gluty to uszczelki

Zaczynamy od prawej strony. Woda spływa po szybie. Górny plastik ma uszczelkę, która niby ma przylegać do szyby ale jeśli spojrzy się na konstrukcję to plastik jest przykręcony w czterech miejscach: dwie nakrętki wycieraczek i dwa wkręty. Nie wiem jak u was, ale u mnie na samych końcach plastiku są ślady dwóch rzepów, którym plastik był przyczepiony do szyby. Nie ma siły aby to było szczelne przy takim mocowaniu. Ale nie ma co się tym przejmować, bo nawet jeśli woda wpłynie pod plastik to musi zatrzymać się na piankowej uszczelce wcisniętej w rant plastiku i przylegającej do blachy karoserii (na rysunku zielony prostokącik). I to jest najważniejszy punkt calego uszczelnienia . Jeżeli to miejsce jest szczelne, to woda zatrzyma się i spłynie na boki rynna w karoserii (u mnie było nieszczelnie więc woda lała się na filtr. Uszczelniłem pastą uszczelniającą, bo jakże by inną wink.gif )

Druga woda wink.gif

Wpływa przez kratki w górnym plastiku. Jak widać z rysunku przy prawidłowym złożeniu plastików spłynie po dolnym plastiku i na zewnątrz kondonem albo rynienką do błotników. Uszczelka a raczej gumka dolnego plastiku ma niewielkie znaczenie i służy raczej do sztywnego zamontowania jednego plastiku w drugim, bo w zasadzie nie ma co uszczelniać

A teraz nie brechtać się, bo będzie odręczny rysunek w Paincie:

277394998-woda.jpg

post-36940-14352473372155_thumb.jpg

Napisano

Oczywiście trzeba posprawdzać wszystkie te rzeczy o który piszą koledzy. Jeśli jednak to nie daje większego rezultatu to:

Właczyć nawiew na 2 na szybe

Boczne nawiewy na szyby boczne kierowcy i pasażera

Otworzyc szyberdach - jak jest(luwcik)

Jeśli nie ma otworzyc na ok. 1,5 cm szybe

zamontować plastik na szybe ochraniający otwartą szybe przed deszczem

U mnie to działa a też mam problem z parowaniem i czeka jeszcze uszczelka między szybą przednią a plastikiem do uszczelnienia crazy.gif

Napisano

mialem to samo

jak masz brudny samochod to wybierz sie na myjnie tak tez sie przekonasz czy Ci dalej parują czy nie

Napisano
  • Autor

po myjni nie parują ,a w czasie obfitych opadów tak.podczas deszczu otworzenie szyberdachu to chyba mało fortunny pomysł?teraz czekam na opady i zobaczę jak będzie.pozdrowionka.

Napisano
  • Autor

michał anioł to z Ciebie żaden.ale dzięki za wszystko.uszczelnienie wygląda solidnie bardzo nie grzebałem żeby nie polepszyć.w okolicy zielonego prostokącika też wydaje się ok.reszta jak na rysunku zdaje się grać .filtr jest suchy.zobaczymy po dzeszczu,idzie jesień to pewnie go nie zabraknie.pozdro dla wszystkich astrowiczów,a szczególnie dla lelka[bez brechty]powaga.

Napisano

Nie wiem czy wytrzymasz do deszczu ale mam dla Ciebie propozycję smile.gif

Zdejmij dolny plastik, połóż na filtr papier takiej wielkości aby go przykryć, załóż dolny plastik. Chlupnij na szybę wiaderko wody. Poczekaj chwilę aż obcieknie, ostrożnie zdejmij dolny plastik aby woda z niego nie polała się na papier wypaczając wynik badań zlosnik.gif Jeżeli papier bedzie suchy, to uszczelnienie w postaci zielonego prostokąciku jest OK i możesz być spokojny o filtr. Czyli w razie parowania trzeba szukać wody gdzie indziej.

Jeżeli papier będzie mokry możesz spróbować dociągnąć nakrętki, które trzymają wycieraczki, kolejny papier i wiaderko wody. Jeżeli papier znów będzie mokry to niestety trzeba odkręcić górny plastik, posmarować grubo piankową uszczelkę oraz metalowy rant do którego przylega (tuż poniżej dolnej krawędzi szyby) silikonem (najlepsza by była pasta uszczelniająca), poskładaj, porządnie dokręć nakrętki wycieraczek. Poczekaj aż silikon zaschnie, kolejny papier, dolny plastik i kolejne wiaderko. Powinno być już OK.

Tak czy inaczej jeżeli będziesz miał filtr suchy a po deszczu wciąż będzie parowac - będziemy szukać innej przyczyny.

A co do mojej twórczości zlosnik.gif Byłem dziś na szrocie. Nie mogłem sobie darować, że nie miałem aparatu. Stała wybebeszona asterka, podszybie w negliżu, kratka za zderzakiem tylnym na wierzchu. Nie musiałbym malować tylko zapodałbym foty zlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

> ja mam dokładnie to samo, zmieniłem filtr przeciwpyłkowy i nadal to

> samo, ale jeszcze sie nie poddaje, powalcze jak mnie najdzie,

> ale jakies wskazówki mile widziane:)

szlag mnie trafia z tymi szybami pare kropli deszczu i juz mam zaparowana przednia szybe. Dobrze ze mam klime bo by sie nie dalo jezdzic. Ale to nie jest wyjscie tym bardziej ze na jesien bedzie 15stopni i mam klimy uzywac to autko sie muli przy klimie!!!!!

Napisano

> szlag mnie trafia z tymi szybami pare kropli deszczu i juz mam

> zaparowana przednia szybe. Dobrze ze mam klime bo by sie nie

> dalo jezdzic. Ale to nie jest wyjscie tym bardziej ze na jesien

> bedzie 15stopni i mam klimy uzywac to autko sie muli przy

> klimie!!!!!

Ale obserwujesz tylko jak cię trafia czy próbowaleś coś z tym robić?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.