Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

dylemacik co kupic Astre czy Nissana Sunny

Featured Replies

Napisano

Mam okazje kupic Nissana Sunny lub Opla Astre, w podobnych cenach i stanie. Rzecz polega na tym, ze chcialbym sie dowiedziec co jest lepsze. I mam kilka pytanek:

1. Ile asterka o silniku 1.6 pali '92, benzyna oczywiscie? Chodzi mi srednio, raczej jeżdze spokojnie wiec chodzi mi o wynik takiej jazdy.

2. Jak wyglada sprawa awaryjnosci, czesto sie cos psuje?? jakie sa koszty, czy czesci sa drogie w porownaniu do innych marek?? no i czy moza wykonac wiele napraw samemu?

z gory dzieki za jakiekolwiek podpowiedzi

smile.gif

Napisano

> Mam okazje kupic Nissana Sunny lub Opla Astre, w podobnych cenach i

> stanie. Rzecz polega na tym, ze chcialbym sie dowiedziec co jest

> lepsze. I mam kilka pytanek:

> 1. Ile asterka o silniku 1.6 pali '92, benzyna oczywiscie? Chodzi mi

> srednio, raczej jeżdze spokojnie wiec chodzi mi o wynik takiej

> jazdy.

> 2. Jak wyglada sprawa awaryjnosci, czesto sie cos psuje?? jakie sa

> koszty, czy czesci sa drogie w porownaniu do innych marek?? no i

> czy moza wykonac wiele napraw samemu?

> z gory dzieki za jakiekolwiek podpowiedzi

sie wypowiedzą chopoki zlosnik.gif

co do nissana zajrzyj na stronę www.autocentrum.pl

zakładka testy tam uzytkopwnicy sie wypowiadają warto przejrzeć ok.gif

Napisano

> jazdy.

też przed kupnem asterki rozglądałem się za saniakiem. Powiem Ci tak. Przejechałem się sunny 1.4 - nie wiem czy był zamulowny czy poprostu tak słabo jeździł. Jakoś mnie nie przekonał. Teraz jeżdzę asterką 1.6 8v. Nie jest to demon ale od tamtej nyski spoooooro żwawsza. Po mieście spala mi średnio ok 7 litrów. Po trasie wyszło mi 6,8 ( a nie jechałem jak emeryt zlosnik.gif )

Jak dodasz do tego ceny cześci to za zadbaną astrą przemawiają same plusy. Zresztą co innego możesz przeczytać na tym kąciku grinser006.gif hehe. No i pamiętaj, keczbeki suom najfajniejsze zlosnik.gifjump.gif

Napisano

Jak z takiego leciwego rocznika to raczej nissan - mniej problemów korozją. W Astrze to progów już raczej nie zobaczysz. Zaletą astry są tańsze części i niższe spalanie. W zamian dostajesz wyższą awaryjność.

Napisano

Hej jak dobrze poszukasz znajdziesz ladna zadbana asterke od jakiegosc dziadka albo kogos kto garazowal i dbal. Ja 2 tyg temu zakupilem sasiadowi asterke 93r 1.4 na giledzie w slomczynie od starszego pana za 5.5 i naprawde az milo na nia popatrzec. Szukaj az znajdziesz smile.gif

Napisano

Tez mialem ten dylemat i kupiłem kaczbeka fajnego biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

Dzieki za dotychczasowe porady smile.gif

A powiedzcie mi takie cos, czy taki zestaw:

Opel Astra GLS; 1.6l 8V 75KM; przebieg 180tys '92 rok; czerwony nie metalik z lekko nadrdzewialymi nadkolami tylnymi jest wart 3,900tys + oplaty (1200)????? confused.gif

Napisano

kup sobie nyske gdyby nie moja kochana to jezdzil bym nisanem sasiad mial 1.4 16V na wtrysku mial takiego kopa ze astra 1.4 16V zostaje z tylu pali o wiele mniej wachy jak i oleju a 1.6 16V ma cos ok 10s do setki robi wrazenie co?

Napisano

chce Ci sie pakować w Astrę z '92 roku ?

Chyba nie ma to sensu ile by nie kosztowała ....... niewiem.gif

Napisano
  • Autor

Chce nie chce, jeszcze nie wiem, musze cos wymyslec, zeby kupic jakis dobry samochod, co by jeszcze troche pojezdzil za gora 5tys.

Wiec co proponujecie?? moze punto, golf, nie wiem. co jest tanie i dobre?? spineyes.gif

Napisano

witaj, ja mam dobre porównanie bo mam i astre i suniaka, astra 5 drzwi a nissan kombiaczek. Nissan z 1,6 / 16V na gazniku gazu pali mi 7.5 litra wiec tyle ile astra benzyny, astra jest wygodniejsza, lepsze fotele tapicerka itp, osobiscie wole astre ze wzgledu na wyglad i wygode podrózy, z tym ze nieraz trzeba sie na pocic przy wyprzedzaniu, nissan ma niezłą kite az radosc patrzec jak inne nawet lepsze wozy zostaja z tyłu, nissana mam od roku i nie dołozyłem do niego ani 1 zł, a astra na dzien dobry ponad 300 na wymiane rozrządu, nissan ma łańcuch wiec wytrzyma jeszcze długo, Z korozja jest podobnie, jak dbasz tak masz, ja mam spokój w nissanie natomiast astra hm niedługo bedzie wizyta u blacharza.Mówi sie ze nissan zgnije, zgubi połowe czesci a i tak bedzie jezdził i cos w tym jest. !

Napisano

> Dzieki za dotychczasowe porady

> A powiedzcie mi takie cos, czy taki zestaw:

> Opel Astra GLS; 1.6l 8V 75KM; przebieg 180tys '92 rok; czerwony nie

> metalik z lekko nadrdzewialymi nadkolami tylnymi jest wart

> 3,900tys + oplaty (1200)?????

moja odpowiedź brzmi: niewarto czerwona.gif

ja tez kupiłem asterke..wersja GLS(bordowy matalik), przebieg-140tys, 91rok, silnik 1.8i

i zapłaciłem za nią tylko 4tysiące(+rejestracja) a jej stan jest idealny. nadkola jak nówki, niegdzie niewidac rdzy... moje zdanie jest takie-jeżeli według Ciebie niejest aż tak źle to kup ją smile.gif

Napisano

> jazdy.

Mialem Nissana

Mam Astry.

Nissan Sunny B11, diesel, '86 rok nie do zajezdżenia, chodzi do dzisiaj, choc juz nie mój od 3 lat. Koszmarnie drogie i trudno dostępne częsci. Jezdziłem jak na bombie zegarowej. Psuło się rzadko, ale jak sie popsuło nie naprawialem, nie opłacało się. W efewkcie sprzedałem auto na chodze ale z urwana poduszką pod silnikiem i skrzynia bez 5 biegu. Koszt napraw tylko tych dwóch usterek przekraczał wartość samochodu. Auto do dziś jezdzi na 4 biegach wink.gif Silnik nie do zarżnięcia. Charakterystyczne: brak typowych usterek. W tych autach wszystko działało jak należy.

Astra, psuje się częsciej, ma swoje typowe fochy, termostaty, pompy, lewarek skrzyni, usczelki pod miska, wycieki oleju z silnika, wiele innych dupereli, zależnie od egzemplarza. Ale części bardzo tanie.

Z dwojga wziął bym Astre.

Napisano

> Wiec co proponujecie?? moze punto, golf, nie wiem. co jest tanie i

> dobre??

z tych lat i z tego co wymieniasz to tylko Golfa. Prościutki, tani w utrzymaniu i bez porównania trwalszy blochowo od Astry. Praktycznie na kolanie go naprawisz pod domem. Tylko szukaj motorów 8V.

Napisano

mój teściu ma Sunnego z 95 roku z silniczkiem 1.4 - normalnie jestem pod wrażeniem tego silniczka - co do rdzy to nie zaobserwowałem nawet deka - no ale Astra jest chyba wygodniejsza - wewnątrz

ale jak widzisz ogniska rdzy na tym sprzęcie to sie w to nie pchaj - można znaleść spokojnie egzemplarze zadbane waytogo.gif

Napisano

fakt - silniki w japońcach są 'ok. Teściu ma Carinę starą jak swiat. Motor 2,0, na szafie ponad 250 kkm i chodzi jak brzytwa. niestety poza tym wszystk osie juz sypie. Wydaje worek pieniedzy na kupę rzeczy i ciągle coś .....

Napisano

Ja miałem kiedyś Nissana Sunny N13 z roku 87. potwierdzam silnik nie dozajechania, zero rdzy, bardzo trwałe i solidne.

Przez 9 lat wymieniałem tylko to co wymienić powinienem. Jedynie pompę paliwa wymieniałem 2 razy. 1-raz bo stara się zajechała (jeździłęm prawie non stop na rezerwie). 2 - raz 3 miesiące po 1 bo nie złożyłem filtru (siateczki) na pompę i się zatarłą.

Ogólnie POLECAM !!

Co to Astry mam ją dopiero ok 6 tygodni i za dużo nie mogę powiedzieć. Ładna, wygodna ale ta awaryjność (narazie znam ją ze słyszenia) trochę przeraża. shocked.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.