Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak fachowo ustawic rozrzad

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam pytanie odnosnie rozrzadu cos pamietam ze ktos mowil o ustawianiu profesjonalnym rozrzadu co do milimetra chyba w DTLu nawet... mam pytanie czy to sie robi na specjalnych profesjonalnych maszynie czy mechanik dobry moze ustawic na "oko" i ile to kosztuje?

czolem

Oberon

Napisano

Chodzi Ci pewnie o ustawianie rozrządu i kąta wtrysku. Na oko można i owszem ustawić, ale to zawsze będzie tylko na oko. Do precyzyjnego ustawienia rozrządu i pompy, potrzebne są dwa zegary. Jeden jest wkręcony w pompę wtryskową a drugi założony na krzywkę wałka rozrządu. Dobry pompiarz powinien to zrobić bez żadnego problemu, o ile posiada w/w zegary, ale o kosztach operacji się nie wypowiadam, bo swojemu nigdy tego fundowałem. Ktoś kiedyś pamiętam na forum opisywał swoje perypetie z rozrządem w dtl'u i właśnie opisywał takie ustawianie u pompiarza... Tylko kto to był, to już nie pamiętam, ale może się odezwie.

Pozdrawiam

> Witam

> Mam pytanie odnosnie rozrzadu cos pamietam ze ktos mowil o ustawianiu

> profesjonalnym rozrzadu co do milimetra chyba w DTLu nawet...

> mam pytanie czy to sie robi na specjalnych profesjonalnych

> maszynie czy mechanik dobry moze ustawic na "oko" i ile to

> kosztuje?

> czolem

> Oberon

Napisano

> Witam

> Mam pytanie odnosnie rozrzadu cos pamietam ze ktos mowil o ustawianiu

> profesjonalnym rozrzadu co do milimetra chyba w DTLu nawet...

> mam pytanie czy to sie robi na specjalnych profesjonalnych

> maszynie czy mechanik dobry moze ustawic na "oko" i ile to

> kosztuje?

> czolem

> Oberon

WITAM,KOSZT USTAWIENIA W DTL-u ROZRZĄDU W SERWISIE OPLA TO 200ZŁ.JA MAM GOSCIA CO PRACUJE W OPLU I PO GODZINACH ROBI TO W DOMU ZA 120ZŁ.DO TEGO DOLICZ CZĘSCI:PASEK-80

ROLKA NAPINAJĄCA-100

ROLKA PROWADZĄCA-93

POMPA WODY-75(WARTO ZMIENIĆ!!!)

USZCZELKA POKRYWY ZAWORÓW-13ZŁ

ŁĄCZNIE Z CZĘŚCIAMI POLICZ OK.500ZŁ.NOI MUSI TO ZROBIĆ KTOŚ,KTO MA O TYM POJĘCIE:BRAK ZNAKÓW NA KOLE ROZRZĄDU!!!

Napisano

Super, ale kurna nie krzycz tak, bo mi monitor się trzęsie... wink.gif

Napisano

Witam.Podłącze sie do wątku bo mam takie pytanie.Mam takie dziwne brzeczenie po odpaleniu zimnego silnika,dochodzi ono z okolic pompa wody,rozrzad.Byłem dziś u mechaniora i tak na słuch stwierdził ze może być źle naciagniety pasek rozrzadu yikes.gif .mam jeszcze raz jutro do niego podjechać,rozbierze obudowe i dokładnie sprawdzi co jest grane.Moje pytanie jest takie czy pasek rozrzadu może sie polużnić,czy po prostu przy wymianie ktoś coś spier.....ł ?

Napisano

naciag paska chyba powinien byc taki ze jak go wezmiesz w palce to powinno sie dac go obrocic o 90 stopni, czyli widzisz go jak jest plasko i probujesz obrocic wzdluz jego osi podluznej i powinien dac sie obrocic nie mniej nie wiecej niz tak zeby byl do ciebie prostopadly, a kiedy robiles rozrzad? moze juz czas, a jesli chodzi o pompe wody, to jesli wydaje jakies dzwieki dziwne, piszki to IMHO czas na jej wymiane

Napisano

> naciag paska chyba powinien byc taki ze jak go wezmiesz w palce to

> powinno sie dac go obrocic o 90 stopni,

Czekaj, tak to chyba pasek klinowy. Pasek rozrzadu jest napiety jak baranie jaja i tak łatwo go nie przekręcisz wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> naciag paska chyba powinien byc taki ze jak go wezmiesz w palce to

> powinno sie dac go obrocic o 90 stopni, czyli widzisz go jak

> jest plasko i probujesz obrocic wzdluz jego osi podluznej i

> powinien dac sie obrocic nie mniej nie wiecej niz tak zeby byl

> do ciebie prostopadly, a kiedy robiles rozrzad? moze juz czas, a

> jesli chodzi o pompe wody, to jesli wydaje jakies dzwieki

> dziwne, piszki to IMHO czas na jej wymiane

Wymina rozrzadu była jakieś 18tyś.km temu.Pompa na pewno nie była wtedy wymieniana.Robił mi to gościu do którego już nie jeżdże bo nie za bardzo przykłada sie do tego co robi

Napisano

to w takim razie jak tego pana sprawdzic czy jest dobrze napiety ? grinser006.gifhmm.gif

Napisano

>czesc ja zaplacilem w ASo opla w lublinie 220 plm za robocize czesci byly moje.

wiem ze zostalo wszystko wymienione, poprawnie zalozone i ustawione - mam spokoj z rozrzadem.

Napisano

> to w takim razie jak tego pana sprawdzic czy jest dobrze napiety ?

W zasadzie tego się nie sprawdza. Jeżeli nie rozbierasz rozrządu to nie ma potrzeby między wymianami cokolwiek kombinować. Ze względu na małe odległości między kołami pasek utrzymuje swoją długość między wymianami. No i najważniesze: silniki 1.4 i 1.6 mają samonapinacze, które kasują ewentualny luz. Ale jeżeli już zajdzie taka potrzeba, w silnikach 1,8 i 2,0 sprawdza się specjalnym przyrządem (nawet Etzold o tym pisze) :

277432432-nac.jpg

post-36940-14352473638863_thumb.jpg

Napisano

A jeśli sie okaże po rozbiurce że to pompa tak chałasuje,to czy po jej wymianie można założyć z powrotem ten sam pasek i napinacz czy musi być wszystko nowe?

Napisano

> A jeśli sie okaże po rozbiurce że to pompa tak chałasuje,to czy po

> jej wymianie można założyć z powrotem ten sam pasek i napinacz

> czy musi być wszystko nowe?

Jeżeli zakłada się uzywany pasek (niezależnie od jego przebiegu) to inaczej się go napina na znakach. U mnie (C16NZ) jest taka szczerbinka i muszka jak w karabinie. Jeżeli zakłada się nowy pasek to ustawia się jakbyć chciał trafić w dzisiątkę zlosnik.gif : \|/ jeżeli zakłada się już uzywany to muszka musi być przed środkiem szczerbinki jakieś 4 mm: |\/

A u Ciebie to niewiem.gif jak się napina pasek.

Ile masz przejechane na tym rozrządzie?

Napisano

Od Wymiany przejechałem troche ponad 18tyś km

Napisano

> Od Wymiany przejechałem troche ponad 18tyś km

To prawie nówka. No nie wiem co Ci doradzić... W sumie pasek nie jest taki drogi. Z drugiej strony na tym co masz najeździłbyś jeszcze 42 000 km. Mechanior pewnie będzie chciał założyć stary. Tylko żeby wiedział jak go napiąć.

Jak bedziesz kupował pompe nie daj sobie wcisnąć badziewia za 50 zł. Kup pompę SKF albo Hepu. Cena około 100 zł ale masz pewność, że pochodzi przez dwie wymiany rozrządu.

Termostat masz pod rozrządem czy "na wierzchu"? Jak pod rozrzadem to może lepiej wymienić przy jednym spuszczeniu płynu. Kiedy wymieniałeś termostat?

Napisano

Witam. Podłącze się do tematu. Astrolot jak w podpisie. Rozrząd, pompę wody itp, oraz pasek klinowy i wspomagania wymieniłem tydzień temu przy okazji zakładania LPG. Tak się składa, że od wczoraj słyszę dość często przerażliwe piski przy dodawaniu gazu na I i II biegu. To może być rozrząd czy klinowy? To coś poważnego czy wystarczy naciągnąć? Jutro wyruszam w trasę. Jedynie 400km, ale boję się czy nic mi się nie spieprzy bo z mechanikiem jestem ustawiony dopiero na poniedziałek frown.gif

Napisano

> Witam. Podłącze się do tematu. Astrolot jak w podpisie. Rozrząd,

> pompę wody itp, oraz pasek klinowy i wspomagania wymieniłem

> tydzień temu przy okazji zakładania LPG. Tak się składa, że od

> wczoraj słyszę dość często przerażliwe piski przy dodawaniu gazu

> na I i II biegu. To może być rozrząd czy klinowy? To coś

> poważnego czy wystarczy naciągnąć? Jutro wyruszam w trasę.

> Jedynie 400km, ale boję się czy nic mi się nie spieprzy bo z

> mechanikiem jestem ustawiony dopiero na poniedziałek

Pasek rozrzadu nie piszczy, bo nie ma jak się pośliznać. Na szczęscie smile.gif Jedynie co może piszczeć pod pokrywą rozrządu to zatarta pompa ale tą wymieniłeś. Zresztą zanim zaczęłaby piszczeć (a to ekstremalny przypadek) najpierw by szumiała a potem hurgotała.

Zostaje pasek klinowy. Można się o tym przekonać bardzo prosto: w momencie kiedy zacznie piszczeć polać go delikatnie wodą (tylko stań z boku chyba, że lubisz niespodziewany prysznic wink.gif ). Jeżeli ucichnie to jesteś prawie w domu. Prawie, bo jeśli pisk nie ustanie po naciągnięciu paska, następnie po jego wymianie to winne jest koło pasowe alternatora.

Nie wiem jak u Ciebie pogoda, ale pewnie deszcz pada. Kiedy będzie suche powietrze pisk ustapi. Co nie znaczy, że nie trzeba sprawdzić naciągu paska i ewentualnie wymienić smile.gif

Pozdroofka

Napisano

No to mnie pocieszyłeś. Faktycznie od 2 dni leje jak cholera, a ja w dodatku po sporych kałużach z przymusu jeździłem. Myślę, że chłopkai źle naciągnęli bo na starych paskach o dziwo było cichutko shocked.gif. Wymieniałem profilaktycznie, przy okazji smile.gif

Napisano

> No to mnie pocieszyłeś. Faktycznie od 2 dni leje jak cholera, a ja w

> dodatku po sporych kałużach z przymusu jeździłem. Myślę, że

> chłopkai źle naciągnęli bo na starych paskach o dziwo było

> cichutko . Wymieniałem profilaktycznie, przy okazji

Jeżeli kupiłeś jakieś tanie paski to może piszczeć. Może wystarczy tylko naciągnąć. Albo kupić jakieś markowe. Wszyscy chwalą Gates'a choć zdarzały się podróby pasków rozrządu tej firmy.

Napisano

> Jeżeli kupiłeś jakieś tanie paski to może piszczeć. Może wystarczy

> tylko naciągnąć. Albo kupić jakieś markowe. Wszyscy chwalą

> Gates'a choć zdarzały się podróby pasków rozrządu tej firmy.

Ja jak zwykle polecam ContiTech zlosnik.gif

Zarówno SyncroBelt jeśli chodzi o rozrząd,

jak i wielokliny MultiRib zlosnik.gif

Napisano

I tu zaczynają się schody bo nie ja kupowałem. Z tego co wiem, to chłopaki kupują raczej oryginalne części. Rano sprawdzę bo mam w bagażniku pudełka. Pozdro

Napisano

Kiedy wymieniałeś termostat?

Kupiłem moja asterke troche ponad 2 lata temu.Przez ten okres oprócz wymiany rozrzadu na poczatku,wszystkich filtrów i oleju nic przy silniku nie musiałem grzebać bo spisywał się super.Termostatu też nie wymieniałem,wiec niewiem.gif gdzie on jest.

Napisano

Wyjeżdzam własnie do mechanika bo na 5 jestem umówiony.Jak wróce zdam relacje.Trzymajcie kciuki żeby to nie bylo poważnego smile.gif

Napisano

Trzymamy kciuki. Termostat wymieniam w poniedziałek po szlag go trafił, a chłopaki zapomnieli mi go wymienić ostatnim razem sciana.gif

Na szczęście nie dogrzewa silnika zamist go przegrzewać smile.gif

Napisano

> Trzymajcie kciuki

No weź wróć już bo mnie już bolą od trzymania, a poza tym cięzko się pisze na klawiaturze używając tylko małych palców grinser006.gif

Napisano

No i sprawdziłem. Na paskach jest logo Gates. Piszczy klinowy i to jak zarzynana świnia, aż się ludzie oglądają. Próbowałem sam naciągnąć ale nie dało rady. No nic, klinowy to żadna tragedia. Najwyżej stanę gdzieś w polu i znów będą komentarze w stylu "jak coś stoi na poboczu, to na pewno Opel" devil.gif

Napisano

> No i sprawdziłem. Na paskach jest logo Gates. Piszczy klinowy i to

> jak zarzynana świnia, aż się ludzie oglądają. Próbowałem sam

> naciągnąć ale nie dało rady. No nic, klinowy to żadna tragedia.

> Najwyżej stanę gdzieś w polu i znów będą komentarze w stylu "jak

> coś stoi na poboczu, to na pewno Opel"

U Ciebie naciąga się alternatorem czy jest napinacz?

Jeżeli sam nie dałeś rady to pojedź do jakiegoś mechaniora, to 5 minut roboty.

Napisano

> No weź wróć już bo mnie już bolą od trzymania, a poza tym cięzko się

> pisze na klawiaturze używając tylko małych palców

Już jestem troche to trwało ale już jestem.Okazało sie że jest duży luz na rolce napinacza,i że to ona tak hałasuje,prawdopodobnie "mechanik"który wymieniał mi pasek "zapomniał"go wymienić.Strasznie się angryfire.gif.Jutro jade po nowy napinacz no i pompe też wymienie przy okazji żeby mieć spokój

Napisano

> Już jestem troche to trwało ale już jestem.Okazało sie że jest duży

> luz na rolce napinacza,i że to ona tak hałasuje,prawdopodobnie

> "mechanik"który wymieniał mi pasek "zapomniał"go

> wymienić.Strasznie się .Jutro jade po nowy napinacz no i pompe

> też wymienie przy okazji żeby mieć spokój

No to będziesz kolego jakieś 300 złociszów w plecy, co? Ale zawsze mogło być gorzej. Don't care, na kobiety i tak się wydaje więcej smile.gif

Napisano

> No to będziesz kolego jakieś 300 złociszów w plecy, co? Ale zawsze

> mogło być gorzej. Don't care, na kobiety i tak się wydaje więcej

NIe wiem jeszcze ile mnie ta zabawa wyniesie bo nie zdążyłem sie już dziś zorientować.Ale szczerze to miałem nadzieje że w 200 zł się zmieszcze

Napisano

> miałem nadzieje że w 200 zł się

> zmieszcze

Wymiana pompy, robocizna to ok 150 zl + pompa 110 zł (tak jak powiedzialem nie kupuj jakiegoś badziewia za 50 zł). Do tego jeszcze napinacz i rolki, ok 200 zł

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.