Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

OPEL ASTRA F 1.7DTL JAKIE OSIĄGI,OPINIE...

Featured Replies

Napisano

Witam od niedawna posiadam ten samochód z silnikiem 1.7 dtl 68KM.Chodzi mi o to że ten silnik ma turbinę,ale ja jej nie odczuwam.Auto na przyśpieszenie jest strasznie kiepskie!Jest to mój pierwszy diesel i jestem niemile zaskoczony.Turbo mi napewno chodzi,tylko nie wiem czy wystarczająco mocno.Acha,jak wkręce silnik na obroty ok.5tyś obrotów to czarny dym wali z róry-czy tak ma być czy coś nie tak.Proszę o opinie i porady. frown.gif

Napisano

Turbiny nie będziesz wyraźnie odczuwał przy tym silniku, choć nie powiem, zbierać się powinien dość dobrze. Porównaj sobie moc auta do jego masy, jeśli go kupiłeś, to powinieneś to również uwzględnić. Tak jak i to, że jest to diesel już dość leciwy, więc kręcenie go do 5 tys. obrotów i dziwienie się, że dymi, jest conajmniej nie na miejscu, zwłaszcza, że przebieg auta też pewnie odbiega od tego co masz na zegarze.

Co do osiągów. Mój pierwszy silnik to był istny muł, licznikowe 150km/h osiągał z wielkim bólem. Po zmianie silnika okazało się, że stary motor miał duzo cięższe koło zamachowe od nowego. Nowy również mnie bardzo miło zaskoczył osiągami. Silnik jak na swoją moc i masę kombiaka zbiera się nawet żawawo. Wiadomo, że nie ma sensu spodziewać się rewelacji, ale nie jest źle. Na dwójce rozpędzam się do licznikowych 90, ale sądząc po odgłosach, nie powinno się tak robić wink.gif Jeśli chodzi o v-max to udało mi się rozpędzić auto do licznikowych 170 przy czym dodam, że stało się to bez większych oporów i długotrwałego "bujania". Więcej auta nie sprawdzałem, nie widzę potrzeby, zwłaszcza że spalanie jest wtedy mało ciekawe.

Pochwal się jakie masz spalanie auta, jeśli będzie niepokojąco duże, to wtedy można by poszukać przyczyny nadmiernego zużycia paliwa jak i dymienia.

Jeszcze raz powtórzę, jeśli po oplowskim 68 konnym dieslu spodziewałeś się osiągów volkswagenowskiego tdi, to kupiłeś zły samochód.

> Witam od niedawna posiadam ten samochód z silnikiem 1.7 dtl

> 68KM.Chodzi mi o to że ten silnik ma turbinę,ale ja jej nie

> odczuwam.Auto na przyśpieszenie jest strasznie kiepskie!Jest to

> mój pierwszy diesel i jestem niemile zaskoczony.Turbo mi napewno

> chodzi,tylko nie wiem czy wystarczająco mocno.Acha,jak wkręce

> silnik na obroty ok.5tyś obrotów to czarny dym wali z róry-czy

> tak ma być czy coś nie tak.Proszę o opinie i porady.

Napisano

>jak wkręce

u mnie też na wysokich obrotach kopci jak lokomotywa. Już się przyzwyczaiłem, ze tak musi być. Nie bede nic kombinował, bo spalanie mam w normie 6,5-7 w cyklu mieszanym. Co do osiągów, to próbowałem kiedyś ile pójdzie na dwójce i doszedłem do 80km/h i prawdopodobnie poszedłby jeszcze trochę szybciej, ale jak spojrzałem w lusterko to czarno za mną było od spalin, więc bardziej już go nie dusiłem. Co jeszcze. Turbiny u siebie nie słyszę, ale czuję jak zaczyna działać około 2 tyś obrotów.

PS. Mam porównanie z meganką 1,4 benzyna/gaz. Mimo, że renówka ma 75 koni, lepiej jeździ mi się astrką, sczególnie podczas wyprzedzania, przyspieszania na 4-tym czy 5-tym biegu.

Napisano
  • Autor

Dziękuję za odpowiedz.Co do zbierania się to jest dobrze tzn.nie ma turbodziury,tylko nie odczuwam doladowania turbiny.Kolega twierdził że jezdził isuzu 82KM i po przekroczeniu ok.2800obr/min.odczuł podciągnięcie do przodu,a u mnie tego nie ma.A co chodzi o dymienie na czrno,to jak przycisnę tak pomiędzy 4,5do5tyś.obr/min to wtedy jest zasłona dymna.Myślałem że może pompa zle wyregulowana ale spalanie w normie:miasto do 7L,w trasie wyszło 5,2L przy jezdzie do 130km.A czy wtryski się jakoś reguluje,czy trzeba zmieniać?Doda że auto ma przebieg 170tyś.km.

Napisano

> Dziękuję za odpowiedz.Co do zbierania się to jest dobrze tzn.nie ma

> turbodziury,tylko nie odczuwam doladowania turbiny.Kolega

> twierdził że jezdził isuzu 82KM i po przekroczeniu

> ok.2800obr/min.odczuł podciągnięcie do przodu,a u mnie tego nie

> ma.A co chodzi o dymienie na czrno,to jak przycisnę tak pomiędzy

> 4,5do5tyś.obr/min to wtedy jest zasłona dymna.Myślałem że może

> pompa zle wyregulowana ale spalanie w normie:miasto do 7L,w

> trasie wyszło 5,2L przy jezdzie do 130km.A czy wtryski się jakoś

> reguluje,czy trzeba zmieniać?Doda że auto ma przebieg 170tyś.km.

Moja asterka z silnikiem 1,7 DTI r.2000 wyrażnie wciska w fotel przy 2,7 tyś obrotów, gdy włacza sie turbo. Jeśli chodzi o obroty, które testujesz na swoim aucie, które powoduja dymienie z rury- powiem krótko: długo nie pojeździsz tym autem ,bo zarżniesz silnik na amen. optymalne obroty silnika to 3 tyś, i każde przekroczenie o tę wartość zażyna silnik.

Napisano

> Dziękuję za odpowiedz.Co do zbierania się to jest dobrze tzn.nie ma

> turbodziury,tylko nie odczuwam doladowania turbiny.Kolega

> twierdził że jezdził isuzu 82KM i po przekroczeniu

> ok.2800obr/min.odczuł podciągnięcie do przodu,a u mnie tego nie

> ma.A co chodzi o dymienie na czrno,to jak przycisnę tak pomiędzy

> 4,5do5tyś.obr/min to wtedy jest zasłona dymna.Myślałem że może

> pompa zle wyregulowana ale spalanie w normie:miasto do 7L,w

> trasie wyszło 5,2L przy jezdzie do 130km.A czy wtryski się jakoś

> reguluje,czy trzeba zmieniać?Doda że auto ma przebieg 170tyś.km.

Raczej musisz się oswoić z tymi realiami. Auto z tym silnikiem nie zachwyca osiągami, lecz dla wyrozumiałych osób powinien wystarczyć. Nie porównuj go też do 82KM silnika isuzu bo to podobno inna bajka, zresztą liczby same za siebie mówią (różnica 14 KM i chyba gdzieś około 35 Nm musi dać znać o sobie). Tak więc lepiej nie wdawaj się w koszta i nie szukaj dziury w całym tylko śmigaj. zlosnik.gif Już nie jednemu wydawało się, że z tym silnikiem jest coś nie tak. frown.gif

A cha i już lepie nie kręć tak tego silnika, bo 4,5-5 tys. obr. dla diesla to jest już dużo. Jak tak bedziesz robił to jeszcze trochę będziesz mógł myśleć nie o regulacji pompy, czy wtryskach a o swapie na inny motor (może Isuzu) smile.gif

Pozdrawiam

Napisano

Tak

> więc lepiej nie wdawaj się w koszta i nie szukaj dziury w całym

> tylko śmigaj. Już nie jednemu wydawało się, że z tym silnikiem

> jest coś nie tak.

> A cha i już lepie nie kręć tak tego silnika, bo 4,5-5 tys. obr. dla

> diesla to jest już dużo. Jak tak bedziesz robił to jeszcze

> trochę będziesz mógł myśleć nie o regulacji pompy, czy wtryskach

> a o swapie na inny motor (może Isuzu)

> Pozdrawiam

Samochód z tym silnikiem rzeczywiście nie nadaje się do jazd ekstremalnych, jednak w zależnosci od jego stanu technicznego warunki jazdy mogą się znacznie różnić. Odczułem to po paru remontach i wymianach ( opisałem na innym poście Pytajacego ). Przyspieszenia rzeczywiście nie powalają, zwłaszcza przy samochodzie obciążonym już 3 osobami i bagażem, jednak jak się bujnie to już płynie, 120 - 130 to dla tego silnika na V "miodzio". No i jeszcze jedno. W tych konstrukcjach naciskanie gazu do dechy nic nie daje, trzeba wyczuć to "coś" kiedy samochód "ciągnie za pedałem". Zwróć uwagę ( do Pytającego ), że naciskając gwałtownie pedał gazu, a następnie delikatnie go puszczając odczuwasz dopiero w tym momencie, że wóz "idzie". Starzy "dieslowcy wolnossący" dobrze o tym wiedzą.

Napisano

... naciskając gwałtownie pedał gazu, a następnie delikatnie go puszczając odczuwasz dopiero w tym momencie, że wóz "idzie". Starzy "dieslowcy wolnossący" dobrze o tym wiedzą.

Potwierdzam, choć nie mam zbyt dużego doświadczenia z dieslami.

Co do obrotów to słyszałem, że tak do 3500 obr/min jest jeszcze ok. Kilka razy jak się go przeciągnie do 4000 to też się mu nic nie stanie - opinie fachmanów. Ale notoryczne przesadzanie z obrotami, szczególnie do 5000 obr/min na pewno nie wpływa dodatnio na żywotność silnika.

Napisano

>Jak tak bedziesz robił to jeszcze

> trochę będziesz mógł myśleć nie o regulacji pompy, czy wtryskach

> a o swapie na inny motor (może Isuzu)

Tylko wtedy trzeba rzeźbić mocowanie silnika ( w isuzu jest inaczej ) co wiąże się ze spawaniem, a to już trzeba dobrze zrobić, żeby silnik siedział tak jak należy... Łatwiej wsadzić to co było smile.gif

Napisano

Acha,jak wkręce

Nie kręć go do takich obrotów bo to nie Honda ani BMW Sauber wink.gif.Diesel nie lubi takiej zabawy , zresztą moc wtedy już spada zamiast wzrastać.

Napisano

> Witam od niedawna posiadam ten samochód z silnikiem 1.7 dtl

> 68KM.Chodzi mi o to że ten silnik ma turbinę,ale ja jej nie

> odczuwam.

mialem podobne wrazenia po zakupie swojej asterki. byl strasznie mulowaty. (podczas jazdy probnej tego nie zauwazylem he he ). okazalo sie, ze mial dziure na pol piesci na intercoolerze !! po zalataniu - rakieta (prawie)

ogólnie da sie jezdzic

pozdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.