Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[ładowanie] świeci kontrolka - czy to szczotki?

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam takie oto objawy: Przy małych obrotach silnika świeci kontrolka ładowania. Im większe obroty tym bardziej kontrolka przygasa i przy dużych obrotach gaśnie. Czy zużyte szczotki dają takie objawy? Czy to może coś gorszego frown.gif

Oczywiściepasek sprawdziłem - nie ślizga.

Kaptur

Napisano

A może regulator napięcia?A jakiej firmy masz altka?Jesli dallco to musisz rozebrać całego by sprawdzić(ewentualnie zmienić szczotki)

Napisano
  • Autor

> A może regulator napięcia?A jakiej firmy masz altka?Jesli dallco to

> musisz rozebrać całego by sprawdzić(ewentualnie zmienić

> szczotki)

Może być i regulator napięcia frown.gif. Szukałem pocieszenia w postaci odpowiedzi, że to "na pewno szczotki". clown.gif

Kaptur

PS. Te problemy dotyczą akurat mojej cytrynki a nie Asterki ale w tym temacie nie ma to większego znaczenia, tak myślę cfaniaczek.gif

Napisano

Najpewniej szczotki, ale też i regler mógł paść i podaje np. tylko stałą wartość prądu na wzbudzenie.

Jak przygazujesz, kontrolka zgaśnie i włączysz np. drogowe, to czy zapala się znowu kontrolka? Dobrze byłoby jeszcze zmierzyć podczas tych testów napięcie na aku. Jednak bez dobrania się do altka nie obędzie się.

Powodzenia!

Napisano
  • Autor

> Najpewniej szczotki, ale też i regler mógł paść i podaje np. tylko

> stałą wartość prądu na wzbudzenie.

> Jak przygazujesz, kontrolka zgaśnie i włączysz np. drogowe, to czy

> zapala się znowu kontrolka? Dobrze byłoby jeszcze zmierzyć

> podczas tych testów napięcie na aku. Jednak bez dobrania się do

> altka nie obędzie się.

> Powodzenia!

Jak przygazuję to kontrolka gaśnie. Natomiast na jej świecenie/gaśnięcie nie ma wpływu ilość pobieranej energii (światła dmuchawa i takie tam.)

Kaptur

Napisano

> Natomiast na jej świecenie/gaśnięcie nie ma wpływu ilość

> pobieranej energii

Czyli regler działa! Uzupełnienie diagnostyki o wartości napięć na aku mogłoby wykluczyć jego uszkodzenie. A wtedy pozostają mostek ... , bądź nawet układ sterujący kontrolką, ale takich przypadków nie porzerabiałem jeszcze.

Napisano

> Witam

> Mam takie oto objawy: Przy małych obrotach silnika świeci kontrolka

> ładowania. Im większe obroty tym bardziej kontrolka przygasa i

> przy dużych obrotach gaśnie. Czy zużyte szczotki dają takie

> objawy? Czy to może coś gorszego

> Oczywiściepasek sprawdziłem - nie ślizga.

> Kaptur

Ja tam stawiam na walniętą jedną diode w mostku przerabiałem to kiedyś jeszcze w polonezie objawy te same

Napisano

> Witam

> Mam takie oto objawy: Przy małych obrotach silnika świeci kontrolka

> ładowania. Im większe obroty tym bardziej kontrolka przygasa i

> przy dużych obrotach gaśnie. Czy zużyte szczotki dają takie

> objawy? Czy to może coś gorszego

> Oczywiściepasek sprawdziłem - nie ślizga.

> Kaptur

Mam podobne objawy, gdyż nie do końca mam współosiowo ustawione koła pasowe wału i altka. Pasek się szybko wyciera i ma poślizg. Wg mnie u Ciebie może to być jednak sprawa słabego naciągu paska lub stanu zuzycia koła pasowego altka. W każdym razie jest to objaw charakterystyczny dla paska klinowego ( nie paska wielorowkowego ). Mam zamontowany na stałe tester napięcia, tak więc od razu wiem, kiedy zaczyna sie proces "uślizgu", jednak nawet wtedy nie pali sie u mnie ( lub nawet żarzy kontrolka ładowania ). Druga przyczyna, to nadmiernie zużyte szczotki. Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Ja tam stawiam na walniętą jedną diode w mostku przerabiałem to

> kiedyś jeszcze w polonezie objawy te same

No więc tak:

Rozebrałem altka i widzę, że jedna szczotka jest bardzo krótka i do tego ukruszona. Pobiegłem więc do sklepu zakupiłem szczotki, wymieniłem, założyłem altka i ... chila prawdy... Jest OK ładuje elegancko wszystko gra yay.gif

I było by super gdyby nie fakt, że jadę dzisiaj do pracy i po jakichś 20 km wiadoma kontrolka "radośnie" zaświeciła frown.gif. Zrobiłem z musu jeszce jakieś 40 km (oczywiście na światłach, wycieraczkach - bo pada) zgasiłem autko, próbuje odpalić i no.gif. Aku zdechł.

Rozglądam się właśnie za prostownikiem w firmie - trzeba wrócić do domu i powtórka z rozrywki.

A miało być tak pięknie... klnie.gif

Kaptur

Napisano

Teraz wiemy skąd biorą się seriale "Nie do wiary!"

W sumie alternator to prymitywne urządzenie, najtrudniejsze to wymiana łożysk, reszta to zabawa. Jak już go wyjmiesz to sprawdź wszystko, a aku szybko podładuj, by się nie zasiarczył!

Napisano
  • Autor

Rozebrałem ponownie alternator i znalazłem przyczyne jego niedomagania. Otóż oprócz szczotek, które się zużyły i które wymieniłem, zużyły się też pierścienie ślizgowe (te po których ślizgają się szczotki). Wcześniej tego nie zauważyłem, dopiero dzisiaj się im dokładnie przyjżałem i okazało się, że na połowie okręgu już nie ma mosiądzu tylko plastik!

Pytanie: orientujecie się może ile kosztuje regeneracja tych opierścieni?

Pozdrawiam

Kaptur

Napisano
  • Autor

Odpowiadam sam sobie clown.gif

Otóż Pierścienie ślizgowe wymieniłem tutaj .

Koszt: 68,47 PLN

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.