Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

śruba na wężu przy BRC Blitz??

Featured Replies

Napisano

witam.

nie znam się jeszcze na instalacji gazowej a mam mały problem.

szukałem o śrubie ale znalazłem tylko w paru postach że to jakiś "registrem" jak dobrze skojarzyłem, a chciałbym się dowiedzieć do czego służy.

Ostatnio zdarzało się, żę auto po wyłączeniu jakby chciało jeszcze chodzić.Przykręciłem ową śrubę na wężu i się poprawiło, ale nie wiem czy to dobrze dla silnika.

Czytałem o bogatej i ubogiej mieszance.

Może mi ktoś wytłumaczyć do czego ta śruba??

pozdro

Napisano

> witam.

> nie znam się jeszcze na instalacji gazowej a mam mały problem.

> szukałem o śrubie ale znalazłem tylko w paru postach że to jakiś

> "registrem" jak dobrze skojarzyłem, a chciałbym się dowiedzieć

> do czego służy.

> Ostatnio zdarzało się, żę auto po wyłączeniu jakby chciało jeszcze

> chodzić.Przykręciłem ową śrubę na wężu i się poprawiło, ale nie

> wiem czy to dobrze dla silnika.

> Czytałem o bogatej i ubogiej mieszance.

> Może mi ktoś wytłumaczyć do czego ta śruba??

> pozdro

jak sie jeszcze nie znasz na tym to lepiej nie krecic bo mozesz rozregolowac calkowicie gaz a co sie za tym wiaze w najlepszym wypadku zrobi sie mulowate albo zacznie strzelac gazem a w najgorszym to calkowicie odmowi posluszenista i zniszczysz silnik.

btw w ktora strone przekreciles ta srubke ?? i o ile obortu ??

Napisano
  • Autor

> btw w ktora strone przekreciles ta srubke ?? i o ile obortu ??

witam

śrubkę wkręciłem o jakieś 1/4 obrotu.

Nie czuje żeby z dynamiką się coś pogorszyło, natomiast nie odbija już silnik gdy go się wyłączy.

A do czego wogóle łuży ta śrubka??b myslałem że do zmniejszania ilości gazu.

Bo tak myślałem że mam za bogatą mieszankę i to powoduje samozapłon po wyłaczeniu silnika.

Sprostujcie mnie jak się myle

pozdrawiam

Napisano

> Sprostujcie mnie jak się myle

Dobrze myslisz, zrobiłeś OK.

Blitza reguluje się organoleptycznie, czyli na słuch i wyczucie. :-)

To taka prosta instalka I generacji z dołożonym sterownikiem i zaworem magnetycznym o bardzo niewielkiej regulacji dlatego srubą reguluje się zgrubnie, reszte ma doregulować elektronika.

U mnie jak mieszanka jest stechiometryczna to pali 9,5-10 litrów gazu, a jak przykręcę register tak o kilka milimetrów po obwodzie to pali ok.9l/100km. Ogólnie trzeba doregulować do własnych potrzeb, jak chcę poszaleć too trochę odkręcam i chodzi lepiej jak na benzynie, ale żłopie jak smok, a jak zależy mi na oszczędności to trochę przykręcam i na trasie mogę zejść do 7,5l/100km.

Napisano

> Ostatnio zdarzało się, żę auto po wyłączeniu jakby chciało jeszcze

> chodzić.Przykręciłem ową śrubę na wężu i się poprawiło, ale nie

> wiem czy to dobrze dla silnika.

Moim zdaniem to, że po wyciągnięciu kluczyka silnik jeszcze "załapuje" to wina źle dobranych świec do Twojego silnika ("za gorących") lub zbyt ubogiej mieszanki, która powoduje przegrzewanie zaworów i samozapłon mieszanki. Powinieneś stosować jedynie takie świece jak zaleca producent samochodu a mieszankę ustawić na "diagnostic boxie". Kręcenie na oko i słuch może źle skończyć się dla zaworów lub katalizatora...

Napisano
  • Autor

> Moim zdaniem to, że po wyciągnięciu kluczyka silnik jeszcze

> "załapuje" to wina źle dobranych świec do Twojego silnika ("za

> gorących") lub zbyt ubogiej mieszanki, która powoduje

> przegrzewanie zaworów i samozapłon mieszanki. Powinieneś

> stosować jedynie takie świece jak zaleca producent samochodu a

> mieszankę ustawić na "diagnostic boxie". Kręcenie na oko i słuch

> może źle skończyć się dla zaworów lub katalizatora...

witam

tylko przykręcenie śrubki poskutkowało i nie ma juz samozapłonu czy jak to zwał.

A wg twojej teori gdyby powodowała to uboga mieszanka to przykręcając śrube i jeszcze zubożając mieszankę problem powinnien byc dalej??

W przyszłym tygodniu jadę na regulację, to ęde wiedział co i jak.

pozdro

Napisano

Jak tak Kolega będzie się dalej bawił śrubka czyli registerem i sam ustawiał mieszankę to życzę powodzenia przy wymianie uszczelki pod głowicą... ok.gifhehe.gif

Napisano
  • Autor

> Jak tak Kolega będzie się dalej bawił śrubka czyli registerem i sam

> ustawiał mieszankę to życzę powodzenia przy wymianie uszczelki

> pod głowicą...

witam.

ale dlaczego?

przykręciłem o 1/4 obrotu co pomogło na samozapłon.

Spalanie jak na razie bez żadnych odstępst od norm oscyluje koło 8l/100km.

Żadne niepokojące rzeczy się nie dzieją a tutaj zaraz że UPG do wymiany??

nie straszcie, pozatym wybieram sie w przyszłym tygodniu na regulacje to zobacze co mi powiedzą wink.gif

pozdro

Napisano

Dlaczego może pójść uszczelka??? To proste. Jak kolega będzie sobie ustawiał mieszankę śrubą na oko, to w niedługim czasie (nie od razu) wypalą się gniazda zaworowe, zawory itp. Ponadto przy ubogiej mieszance ( a tak często się dzieje przy nastawach a la śruba) wzrasta temperatura spalani i uszczelka też tego długo nie przetrzyma.

Napisano

Też mam taką śrubę i dobrze ktoś to określił że służy do "zgrubnej" regulacji. Ten typ instalacji ma to do siebie że nie przystosowuje się idealnie do warunków zmiennych w czasie (zima-lato, filtry coraz brudniejsze, rózne partie gazu;) zależności jest tak wiele że ten prosty automacik nie jest w stanie się do nich dostosować. Ot i poto jest ta śruba, ale nie należy popadać w obłęd kręcić tylko wówczas gdy jest potrzeba. Ewentualnie częste odwiedziny na przeglądy u gazowników minimum 2 razy do roku dobrze zgrać je z wymianą eksploatacyjną świece, filtry nastawy dłużej będą wzorcowe smile.gif

Napisano

> Też mam taką śrubę i dobrze ktoś to określił że służy do "zgrubnej"

> regulacji.

Dokładnie, sterownik i tak będzie dążył do mieszanki stechiometrycznej. No chyba, że za bardzo przykręcisz register wtedy nawet na maksymalnym otwarciu attuatora mieszanka może być uboga, ale to poszujesz znaczynm spadkiem osiągów.

A poza tym ten sterownik ma ustawienie punktu lambdy i u mnie jest za wysoko (wydaje mi sie, ze optymalizuje na 0,55V napiecia sondy a powinien na 0,45, bo tyle wynosi mieszanka stechiometryczna), ale u mnie potencjometr skrecony jest na minimum (najbardziej uboga mieszanka) a i tak pali 10l/100km. :-)

wiec troszke zubozam na registrze i wyrabiam sie w 9l/100km. :-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.