Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kontrolka rezerwy

Featured Replies

Napisano

witam mam takie pytanie laika:P, czy w zegarach bez obrotomierza, mozna podłączyc jakos kontrolke rezerwy ?? , instalka podobno tam jest ale czy jest do tego potrzebny jakis czujnik, którego nie ma przy zegarach bez obrotka ?? irked.gif moze da sie dołozyc ten czujnik ? tylko skąd go wziąsc ?? nie chce zmieniac zegarów chce tylko tą małą kontroleczke frown.gif

Napisano

> witam mam takie pytanie laika:P, czy w zegarach bez obrotomierza,

> mozna podłączyc jakos kontrolke rezerwy ?? , instalka podobno

> tam jest ale czy jest do tego potrzebny jakis czujnik, którego

> nie ma przy zegarach bez obrotka ??

wydaje mi się że ktoś kiedyś pisał, że jak wsadził żarówkę to śiweciła się cały czas.

Napisano
  • Autor

temat tabu, chyba nikt nie wie ....... frown.gif:(:(

Napisano

> temat tabu, chyba nikt nie wie ....... frown.gif:(

no wlasnie tez sie podpinam do tematu i z nieuwagi podobny temat poruszyłem cool.gif Jedyne co pozostaje to zobaczyć od tylca te zegary w wersji ubogiej i te z obrotkiem i porównać.Może temu komuś się cały czas świeciła bo zapomniał zalać paliwka hehe. A jak nie pomoże to nie wiem czy zegarów nie zmienie.

Napisano

Po co komplikować ? zmień zegary, będziesz miał kontrolkę rezerwy i do tego obrotomierz ..

Napisano
  • Autor

> Po co komplikować ? zmień zegary, będziesz miał kontrolkę rezerwy i

> do tego obrotomierz ..

a no własnie zegarów nie chce zmieniać, przynajmniej jeszcze nie teraz, chodzi poprostu o koszty, dla tego tez ta kontrolka frown.gif niestety....

a moze ktos powie mi który pin i w której kostce jest odpowiedzialny za rezerwe ?? wtedy cos popróbuje...

Napisano

> a no własnie zegarów nie chce zmieniać, przynajmniej jeszcze nie

> teraz, chodzi poprostu o koszty, dla tego tez ta kontrolka

> niestety....

> a moze ktos powie mi który pin i w której kostce jest odpowiedzialny

> za rezerwe ?? wtedy cos popróbuje...

> Witam. Jam najbardziej podstawową wersję x14nz. i świeci mi kontrolka (przy ok 6 l.) Zrobiłem to tak: ze szrotu licznik "omegi 2,4" i- 10 zl i tam jest płytka na 4 wyjścia , która wstawiłem w mój podstawowy licznik. Dokładnie nie pamiętam, ale w folii drukow. jest miejsce na żarówkę i w liczniku miejsce na płytkę (ok7 cm x4 cm). Zaświeca sie jak strzałka jest mocno na czerwonym polu . Jak bym zobaczył licznik z tyłu to bym zajarzył. Na pewno nie trzeba żadnych przeróbek, tylko troszkę robótki za licznikiem. Z tego tytułu przejechałem kilka....km bez licznika, bo leżał na siedzeniu ( np. szukanie lutownicy) Ale gdy pytałem o takową płytke w Z.Górze na Dekoracyjnej, to stwierdzili, że takie coś nie istnieje, tylko trzeba prowadzić kakel, zmienic plywak.....Płytka taka tez jest w inny licznikach opla. W sumie prosta robota.

Napisano
  • Autor

no dobra jesli nawet znajde takową płytkę, to do którego pinu we wtyczce to wpiąc, bo przeciez musi byc gdzies wpięte prawda smile.gif, jesli dasz rade to sprawdz gdzie to wpiołes smile.gif moze jakis mały schemat czy cuś smile.gif:P chyba wszyscy bedziemy wdzięczni smile.gif:P

• 1 miesiąc później...
Napisano

> no dobra jesli nawet znajde takową płytkę, to do którego pinu we

> wtyczce to wpiąc, bo przeciez musi byc gdzies wpięte prawda ,

> jesli dasz rade to sprawdz gdzie to wpiołes moze jakis mały

> schemat czy cuś 270751858-jezyk.gif chyba wszyscy bedziemy wdzięczni 270751858-jezyk.gif

>>Przepraszam, ale jestem cienki w obsłudze kompa i zgubilem watek. Przy wyjmowaniu plytki ze starego licznika patrzylem gdzie jest pdlaczona. W moim zwyklym liczniku (x14nz) bylo miejsce przystosowane - tylko przylutowac kabelki - 4 szt - dwa idą do kontrolki uwaga z lutowaniem folia druk latwo sie topi - mozna narobic sobie szkody przy zlym lutow. - powodzenia - jak ktoś chce to zobaczyc to niech przyjedzie - ja wyjme licznik...a jak bede wyjmował licznik to zrobie fot blush.gifcrazy.gif

Napisano

> Jak bym zobaczył licznik z tyłu to bym

> zajarzył.

Zobacz ( olej strzałkę, bo fota służyła do pokazania stabilizatora napięcia smile.gif )

Czarna oprawka powyżej rządka wskaźników to kontrolka rezerwy:

277682966-stab.jpg

post-36940-14352475030453_thumb.jpg

Napisano

> Zobacz ( olej strzałkę, bo fota służyła do pokazania stabilizatora

> napięcia )

> Czarna oprawka powyżej rządka wskaźników to kontrolka rezerwy:

>> Już jestem. Dobre wieści dla" maximuss" i "lucash "- ja mam licznik bez obrotomierza i bez klopotu zrobilem kontrolke rezerwy. Kol - " lelek "- pieknie pokazał licznik z tyłu - ale nie tą stronę. Ja mam wersję podstawową i wskaźnik poziomu paliwa jest z drugiej (prawej od tyłu patrząc) strony. Po wyjeciu (dwie srubki m4) wskaźnika ukaze się rowek w którwy wsuwa sie plytke - nie pasuje odwrotnie - i wystajace nóżki same traią w swoje miejsce. Uwaga z lutowaniem!!!!! Folia łatwo sie topi!!!!Ja trochę popsułem, ale poprowadziłem kabelki zamiast popsutej ściezki. Nalezy najpierw zrobic otworki na nózki od plytki, delikatnie oczyscic i obcynować miejsca wlutowania nóżek, dobrze zacynować same nóżki - wsunac plytke (8 cm x ok 3 cm)i powodzenia. Mi nie podobało sie miejsce zarówki rezerwy(oswietla cały licznik), więc kabelkami mozna poprowadzić do dodanej żółtej zaróweczki przyklejonej pod symbol dystrybutora lub wg uznania w inne miejsce. Ja wstawilem w gornym rzędzie 2 od prawej patrząc od tyłu - oczywiście zmieniłem też podswietlaną ikonke....Ale to inny temat. U mnie w podstawowej wersji świeci ( oczywiscie nie na raz) 19 !!!!kontrolek (jest np kontrolka swiatła biegu wstecznego - b przydatna, swiateł mijania, pozycyjnych, włączonej dmuchawy itp) z tyłu istna kabelkownia - dlatego nie bardzo chce wyciągac licznika - ale jak ktoś by przyjechał zobaczyć ......Dla kolegi "lelek" porada - wyjmij wskaznik poziomu i zobacz czy nie ma tam prowadnicy na plytke. Skoro w podstawowej wersji jest....A w podstawowej wersji obok śrubki dolnej trzymajacej wskaźnik są 4 ślepe ścieżki ( one są własnie do płytki. Bede b.wdzięczny za info. jak komu sie to udało (na priv) Jeszcze jedno - kontrolka działa tez z opoźnieniem jak wskaźnik. Zapobiega to mruganiu przy jeździe po dziurach. Powodzenia - to w sumie proste - tylko zdodyc plytke!Moze to nie fachowo opisane, ale nie jestem elektr. ani zaden spec tylko lubie takie przeróbki przy ktorych jest duzo zabawy. Przy okazji odkryłem, że bez wskaźników, które leżały obok na siedzeniu tez mozna jeździć i wsio działa..... mlot.gifblush.gif

Napisano

> > Witam. Jam najbardziej podstawową wersję x14nz. i świeci mi

> kontrolka (przy ok 6 l.) Zrobiłem to tak: ze szrotu licznik

> "omegi 2,4" i- 10 zl i tam jest płytka na 4 wyjścia , która

> wstawiłem w mój podstawowy licznik. Dokładnie nie pamiętam, ale

> w folii drukow. jest miejsce na żarówkę i w liczniku miejsce na

> płytkę (ok7 cm x4 cm). Zaświeca sie jak strzałka jest mocno na

> czerwonym polu . Jak bym zobaczył licznik z tyłu to bym

> zajarzył. Na pewno nie trzeba żadnych przeróbek, tylko troszkę

> robótki za licznikiem. Z tego tytułu przejechałem kilka....km

> bez licznika, bo leżał na siedzeniu ( np. szukanie lutownicy)

> Ale gdy pytałem o takową płytke w Z.Górze na Dekoracyjnej, to

> stwierdzili, że takie coś nie istnieje, tylko trzeba prowadzić

> kakel, zmienic plywak.....Płytka taka tez jest w inny

> licznikach opla. W sumie prosta robota.

.. A przy okazji jak licznik na wierzchu to mozna zmienić kolor oswietlenia licznika - kupić zaróweczki np zielone, itp zlosnik.gif lub jak ja pomalwoać kilka razy markerem - ponad 3-mce swieci czerwono i marker nie odpryskuje!!

Napisano

> Kol - " lelek "- pieknie pokazał licznik z tyłu - ale

> nie tą stronę.

Kolega lelek pokazał dobrą stronę bo myślał, że chodzi ci o pokazanie jak wygląda od tyłu kontrolka w oryginale wink.gif A że kontrolka wystepuje tylko w zegarach z obrotomierzem, to jest z prawej strony zagarów.

> Dla kolegi "lelek" porada - wyjmij wskaznik poziomu i zobacz czy nie ma tam

> prowadnicy na plytke.

Dzięki za poradę ale nie mogę skorzystać. Nie mogę tego sprawdzić bo.... mam kontrolkę w standarcie i zobacze tylko to co co pokazałem na zdjęciu wink.gif

Do tematu włączyłem się bo zobaczyłem, że potrzebujesz foty zegarów od tyłu.

> Przy okazji odkryłem, że bez wskaźników, które

> leżały obok na siedzeniu tez mozna jeździć i wsio działa.....

Nie masz w zegarach czujnika przebytej drogi? Po odłaczeniu zegarów powinna zapalić się Check Engine

Pozdroofka

Napisano

> Kolega lelek pokazał dobrą stronę bo myślał, że chodzi ci o pokazanie

> jak wygląda od tyłu kontrolka w oryginale A że kontrolka

> wystepuje tylko w zegarach z obrotomierzem, to jest z prawej

> strony zagarów.

> Dzięki za poradę ale nie mogę skorzystać. Nie mogę tego sprawdzić

> bo.... mam kontrolkę w standarcie i zobacze tylko to co co

> pokazałem na zdjęciu

> Do tematu włączyłem się bo zobaczyłem, że potrzebujesz foty zegarów

> od tyłu.

> Nie masz w zegarach czujnika przebytej drogi? Po odłaczeniu zegarów

> powinna zapalić się Check Engine

> Pozdroofka

>> Jak mówilem mam x14nz podstawowa wersja a wiec did - czy jak wymienie na tid i dołoże czujnik temp to bedzie działało? confused.gif

Napisano

> Jak mówilem mam x14nz podstawowa wersja a wiec did - czy jak

> wymienie na tid i dołoże czujnik temp to bedzie działało?

Oczywiście, podłączasz kable czujnika do pinów 2 i 4 w kostce TIDa i ma działać smile.gif

Pozdroofka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.