Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Amore mio :(

Featured Replies

Napisano

Hej!

Postanowiłem zmienić kółka na letnie (mam całe koła do wymiany). Przy okazji chciałem zajrzeć do hamulcy, bo mi lewy przedni łapie. Zdjąłem najpierw lewe przednie koło i:

1. Hamulec mocno złapany (ale da się kręcić kołem)

2. Mokro przy amorku i jakiś gumowy pierścien grubości ok1 cm. fruwa po tłoku amorka.

Z hamulcami no problem - WD-a czyni cuda (odblokowanie tłoczka), gorzej z amorkami. Jak zmieniałem prawe przednie - sytuacja podobna z tą różnicą, że ten gumowy pierścien nie fruwa po tłoku amorka (ale też mokro). Deszcu nie było, w wodę nie wjeżdżałem, więc to na pewno płyn z amorka. Kupiłem zaraz nowe amorki.

No i moje pytanko: czym grozi jazda z uszkodzonymi (cieknącymi) amorami? Jak ścisnąć sprężynę? Jutro jadę na giełdę, może tam coś znajdę.

Pozdrawiam

Napisano

> 2. Mokro przy amorku i jakiś gumowy pierścien grubości ok1 cm. fruwa

> po tłoku amorka.

Ten "pierścień" to odbojnik i powinien być nowy, bo zawiasy lubią dobijać, a bez tych gum to huk jest straszny (koszt po 10zół/szt.)

> No i moje pytanko: czym grozi jazda z uszkodzonymi (cieknącymi)

> amorami?

Moment, sam olej jeszcze o niczym nie świadczy. Że się amorek trochę poci, to wcale nie musi być padnięty. Od tego jest stacja diagnostyczna żeby amorki sprawdzić, no i czujesz chyba jak jedziesz że Cię buja lub nie. Ja mam mokre od 1,5 roku i jest wszystko ok.

Jak ścisnąć sprężynę?

Są do tego specjalne ściągacze do sprężyn - to takie śruby z uszami i nakrętkami. Każdy warsztat powinien mieć na stanie.

Napisano
  • Autor

> Moment, sam olej jeszcze o niczym nie świadczy. Że się amorek trochę

> poci, to wcale nie musi być padnięty. Od tego jest stacja

> diagnostyczna żeby amorki sprawdzić, no i czujesz chyba jak

> jedziesz że Cię buja lub nie.

Kilka dni temu zaliczyłem sporą dziurę z prawej strony przy prędkości 115kmph. Zabolało... A ponadto to jak już mi się zdarzy wjechać w jakąś dziurę (czasem to jest niezły slalom wink.gif ), to uderzenie jest mocno wyczuwalne, a dzwięk jaki temu towarzyszy jest bardzo głuchy i odnoszę wtedy takie wrażenie, jakby amorek cały się schował i doziemił aż do błotnika. Jeszcze jedno: kiedyś ktoś mi powiedział, jaki jest najprstszy test zawieszenia: bujnąć autko (jak resoraka) i szpojrzeć na reakcję - ma się bujnąć raz, góra dwa. A mój buja się kilka razy (ze trzy, cztery) i czasem popiskuje. Co Ty na to?

Napisano

ALE NIE PROBUJ CZASEM BEZ SCIAGACZY ROZBIERAC KOLMNY ANI JAKIMIS ZASTEPCZYMI METODAMI 033102bebe_1_prv.gif tak jak ja!

Napisano
  • Autor

> ALE NIE PROBUJ CZASEM BEZ SCIAGACZY ROZBIERAC KOLMNY ANI JAKIMIS

> ZASTEPCZYMI METODAMI tak jak ja!

A co CI się stało? Miałeś wystrzał sprężyny? Chyba nie wybiłą Ci zębów? wink.gif

Próbowałem jedynie odkręcić nakrętkę, która trzyma całą górę, ale mi się nie udało. Próbowałem sobie wyobrazić, jaką energię ma taka sprężyna, ale mnie przeraziłą myśl, co by było gdyby się otworzyła... sciana.gif

Napisano

> Kilka dni temu zaliczyłem sporą dziurę z prawej strony przy prędkości

> 115kmph. Zabolało... A ponadto to jak już mi się zdarzy wjechać

> w jakąś dziurę (czasem to jest niezły slalom ), to uderzenie

> jest mocno wyczuwalne, a dzwięk jaki temu towarzyszy jest bardzo

> głuchy i odnoszę wtedy takie wrażenie, jakby amorek cały się

> schował i doziemił aż do błotnika. Jeszcze jedno: kiedyś ktoś mi

> powiedział, jaki jest najprstszy test zawieszenia: bujnąć autko

> (jak resoraka) i szpojrzeć na reakcję - ma się bujnąć raz, góra

> dwa. A mój buja się kilka razy (ze trzy, cztery) i czasem

> popiskuje. Co Ty na to?

No to amorki do wymiany, a ten odgłos to na 100% wytłuczone odbojniki, czyli te gumowe pierścienie. Wiem bo sam to miałem, wymieniłem i luzik. A popiskiwanie??? Hmm, kiedyś wpadłem w dziurę i przez jakiś czas mi skryzpiało, ale przestało. Ktoś mi tłumaczył że przy takim udeżeniu piach się dostaje między sprężynę a gniazdo, w sumie całkiem możliwe.

Napisano

> A co CI się stało? Miałeś wystrzał sprężyny? Chyba nie wybiłą Ci

> zębów?

> Próbowałem jedynie odkręcić nakrętkę, która trzyma całą górę, ale mi

> się nie udało. Próbowałem sobie wyobrazić, jaką energię ma taka

> sprężyna, ale mnie przeraziłą myśl, co by było gdyby się

> otworzyła...

Ja odkręciłem tą nakrętkę ściskając tłok amorka w imadle, oczywiście nie bezpośrednio, ale przez dwa kawałki drewna. Mam takie duże imadło, że weszło pomiędzy zwojami sprężyny. Inaczej nie widzę po dłuższym czasie tego odkręcić.

Napisano
  • Autor

Amory wymienione 270635636-JUMP2.gif !

Autko jeździ dobrze, po wertepach spokojnie, dobrze amortyzuje. Koszty: 154/sztuka za amorka i 40 zeta za ściągacz do sprężyn.

Było troszkę problemów, ale daliśmy se radę! Największy problem polegał na braku możliwości odkręcenia nakrętki z tłoka, ale napawaliśmy na tłok trochę elektrody i mocny chwyt żabką dał radę - nakrętka puściła. Drugi amor dał się odkręcic bez problemu. Stare amorki wyglądały tak:

skłądał się bardzo lekko, niemalże pod swoim ciężarem, a po położeiu go na podłodze garażu momentalnie zrobiła się kałuża. Drugi aż tak wulgarnie sie nie lał. Szkoda, że nie miałem możliwości robienia fotek frown.gif

Pozdrawiam!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.