Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zakrztusił się i umarł

Featured Replies

Napisano

Nie ma to jak po dobrej imprezie wstać rano i nie móc wrucić do domu!!!

Miałem już problemy z tym, że asterka gasła na światłach czasem, ale po minucie normalnie odpalała więc zbagatelizowałem problem. Tym razem ze świateł zjeżdżałem pchając samochód na parking. Do rzeczy. Jak przekręcam kluczyk wszystko idzie dobrze, ale autko jakby krztusi się i jakby paliwa nie miało - nie chce odpalić nawet prszy gazie do dechy. Podczas holowania wrzuciłem sobie dwójkę i odpalił, ale już przy wciśnięciu sprzęgła - gasł, ponadto przy dodawaniu gazu nie było żadnej reakcji. Wg mnie coś z pompą paliwową albo może wystarczy filtr paliwa wymienić ? Czekam na Waszą pomoc i sugestie

Napisano

> Wg mnie coś z pompą paliwową albo może wystarczy filtr paliwa wymienić ?

Sprawdź filtr w pierwszej kolejności. Może też nie podawać paliwa do pompy z innych powodów, dlatego jeśli filtr jest czysty możesz podać paliwo bezpośrednio na pompę z jakiegoś zbiorniczka - wtedy sprawdzisz czy pali. Słyszałem (nie spotkałem się) np. o urwanych smokach w zbiorkinu paliwa.

Napisano
  • Autor

proszę o DOKŁADNE instrukcje - gdzie ten filtr jest czy go się wyciąga czy jak sprawdza, gdzie pompa bo nie wiem smile.gif najlepiej fotki

Napisano

> proszę o DOKŁADNE instrukcje - gdzie ten filtr jest czy go się

> wyciąga czy jak sprawdza, gdzie pompa bo nie wiem najlepiej

> fotki

Fotek nie zapodam, bo ie mam. frown.gif

Filtr jest pod progiem tylnym prawym.

Pompa w zbiorniku paliwa oczywiście wink.gif

Pzdr.

Napisano

Może to być jeszcze lambda. Miałem to samo gasł sam z siebie na niskich obrotach + jakby nie palił na wszystkie gary. Jest tylko jedno ale - u mnie palił się check. A jak u kolegi??

Co do filterka paliwa to gdzieś przy progu z tyłu autka jeżeli się nie mylę. ( przed tylnym kołem czy jakoś tak)

Widze że kolega drapak1 mnie uprzedził i rozwiał moje wątpliwości cool.gif

Napisano
  • Autor

ok i ten filterek mozna samemu jakos wykrecic czy cos ? poradze sobie ? smile.gif) bo to wzglednie tania rzecz jak patrze i oby o to chodzilo.... czek sie pali, a jak wrzucilem na 2 na holu to jechal ale z czekiem, pozniej zczytalem bledy i nic nie bylo frown.gif

Napisano
  • Autor

napewno ten filtr jest z tylu ? juz zaczerpnalem rady kumpla i mowi ze filtr paliwa zazwyczaj jest pod maską, dodał jeszcze jedną diagnozę: zalanie świec - możliwe to ? byłyby takie objawy ?

Napisano

filtr paliwa zazwyczaj jest pod maską *

* Nie dotyczy twojej astry wink.gif

Napisano
  • Autor

okej czyli szukac z tylu i w razie co wymienic ? jak poznac ze trzeba wymienic ? pewnie nalezy otworzyc zbiornik paliwa zeby nie wylac calego baku ? dobrze kombinuje ? co z tymi swiecami ? sorry ze tyle pytan ale jestem mega wqrzony ze auto padlo

Napisano

> okej czyli szukac z tylu i w razie co wymienic ? jak poznac ze trzeba

> wymienic ? pewnie nalezy otworzyc zbiornik paliwa zeby nie wylac

> calego baku ? dobrze kombinuje ? co z tymi swiecami ? sorry ze

> tyle pytan ale jestem mega wqrzony ze auto padlo

Za książką (i kolegą wyżej) powtarzam: filtr paliwa znajduje się pod samochodem z prawej strony obok zbiornika paliwa, a wygląda jak nieduży walec z którego z obu stron wychodzą dwa przewody paliwowe

Jak sprawdzić to nie wiem może podmuchać do środka i zobaczyć czy jest w ogóle przelot albo coś w tym stylu?? z drugiej strony majątek to to nie jest ja bym wymienił w ciemno

Co do świec najlepiej wykręcić obejrzeć w jakim stanie są...

Pozdro

Napisano

> okej czyli szukac z tylu i w razie co wymienic ? jak poznac ze trzeba

> wymienic ? pewnie nalezy otworzyc zbiornik paliwa zeby nie wylac

> calego baku ? dobrze kombinuje ?

Po prostu wejdź do kanału, tuż przed tylnym prawym nadkolem (na wyskości progu) będzie filtr. Odkręć dwie opaski zaciskowe, zsuń węże z króćców filtra (trochę paliwa się wyleje z węży ale niewiele), poluzuj mocowanie filtra, wysuń filtr (znów trochę się wyleje), wsuń nowy filtr, dociśnij mocowanie, załóz węże, dokręć opaski.

Napisano

Ja bym jeszcze na miejscu kolegi sprawdzil caly uklad zaplonowy i pokusil sie o ewentualna wymiane przewodow syskokiego napiecia w zaleznosci w jakim sa stanie.Mozliwe ze tez moze szwankowac cewka zaplonu .

Napisano
  • Autor

narazie to bede sie kusil na minimalne naprawy i czekal do konca miesiaca na wyplate - wtedy bede wymienial wszystko smile.gif

bez kanału się nie obejdzie ?

Napisano

> narazie to bede sie kusil na minimalne naprawy i czekal do konca

> miesiaca na wyplate - wtedy bede wymienial wszystko

> bez kanału się nie obejdzie ?

Ja zmienialem filtr paliwa na chodniku, tzn. wjechalem tylnimi kolami na dosc wysoki kraweznik, zaciagnalem reczny i wrzucilem bieg; polozylem sie pod samochodem i wymienilem wink.gif Czy po przekreceniu kluczyka slyszysz pompe paliwa?? Powinno to wygladac tak, ze wlaczasz stacyjke i slyszysz pisk/wycie (odglos) pompy przez pare sekund. Podnies tylna kanape to latwiej ja uslyszysz. Jesli nie bedzie jej slychac to pierwsza czynnoscia jaka zrob to ja wykrec i podlacz pod akumulator "na krotko". W przypadku gdyby nie dzialala nadal zamien plus z minusem. Jezeli ruszy to znaczy, ze wyplula syf i mozna ja normalnie podlaczyc. Pzdr.

Napisano
  • Autor

> Ja zmienialem filtr paliwa na chodniku, tzn. wjechalem tylnimi kolami

> na dosc wysoki kraweznik, zaciagnalem reczny i wrzucilem bieg;

> polozylem sie pod samochodem i wymienilem Czy po przekreceniu

> kluczyka slyszysz pompe paliwa?? Powinno to wygladac tak, ze

> wlaczasz stacyjke i slyszysz pisk/wycie (odglos) pompy przez

> pare sekund. Podnies tylna kanape to latwiej ja uslyszysz. Jesli

> nie bedzie jej slychac to pierwsza czynnoscia jaka zrob to ja

> wykrec i podlacz pod akumulator "na krotko". W przypadku gdyby

> nie dzialala nadal zamien plus z minusem. Jezeli ruszy to

> znaczy, ze wyplula syf i mozna ja normalnie podlaczyc. Pzdr.

troche to skomplikowane - jutro po egzaminie bedeprobowal, bo samocod stoi 15 km od domu a ja musze sie uczyc....

tak jak pisalem pompa jakby sie czyms zasyfia - pompuje paliwo 'na start' tzn na jedna sekunde jakby wszystko bylo okej..apozniej nagle odcina i silnik nie dostaje poliwa (tak to mniej wiecej na sluch wyglada)

kurcze mi mow szystko przydaloby sie zdjeciejak wyglada to spod spodu i ta pompa paliwa... zebym czegos nie pomieszal :d

Napisano

Spróbój odkręcić korek paliwa i wtedy odpal auto.

Może masz zaj....iste podciśnienie w układzie paliwowym i pompa nie wyrabia.

Pzdr.

Napisano
  • Autor

dzięki za wszystko !

Filtr powietrza okazał się felerny - coś tam dygotało w środku, po wymianie, auto torchę zarechotało napompowało paliwka i DZIAŁA !!!

Fajne uczucie jak samochód nie chodzi i sie samoemu coś zrobi co poskutkuje...niby mała i nietrudna rzecz ale małymi kroczkami będę się uczył od WAS koledzy smile.gif Dzieki !

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.