Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

klima się nie włącza (F)

Featured Replies

Napisano

Witam,

Ostatnio pojawił się u mnie problem z klimą, o czym pisałem już przy okazji innej sprawy.

Tyle, ze teraz juz się nie włacza w ogóle.

Historia jest taka: od jakiegoś momentu przy włączaniu pojawiał się szum, który po chwili znikał (byc może bez znaczenia). Jakiś czas temu padł mi rezystor nawiewu - do tego momentu z włączaniem nie było problemu. Kiedy padł rezystor coś się pokęciło i klimę można było odplaić tylko na biegach na których padł rezystor. Mniej więcej po wymianie rezystora (używka) pojawiły się problemy z włączaniem klimy - nie zawsze załapywała, po pozostawieniu włączonej czasem załapywała potem (zwłaszcza przy przyhamowaniu). Teraz już w ogóle nie załpauje - dziś udało się tylko raz na zimnym silniku.

Mam więc pytanie co może być przyczyną i jak to samemu sprawdzić. Sprawa jest dośc pilna... A przy okazji pytanie na które nie znalazłem odpowiedzi w "Sam naprawiam" - co się dokładnie dzieje po właczeniu klimy - tzn. czy poprzez jakiś przekaźnik (jeśli tak to gdzie on jest w tym modelu bo za cholerę nie mogę go namierzyć).

Z góry dzięki za pomoc

Pozdrawiam

Tomasz

Napisano

Zarówno przekaźnik, jak i bezpiecznik klimy powinien być w przedziale silnika w plastikowej podłużnej puszce obok akumulatora przy błotniku.

Napisano

u mnie tez kiedys syczała i potem nie chciała się załaczyć. Musiałem nabijać klimę, gdyz poziom czynnika był za mały.

Napisano

Dokładnie - jeśli słychać charakterystyczny (cichy) szum/syczenie to pewna oznaka, że ciśnienie jest zbyt malutkie... W takim przypadku trzeba uzupełnić (a raczej wymienić) czynnik.

Napisano
  • Autor

Dzieki kolegom za pomoc, która walnie przyczyniła sie do rozwiązania problemu z włączaniem klimy.

I tak: zlokalizowałem przekaźnik - tak jak pisał Orochimaru była w puszce koło aku - z tym, że ja mam tam 2 puszki i ten od klimy był w tej "mniej podłużnej" :-) W załaczniu foto - żólto - to ta bardziej podłużna, ale po wymianie aku trochę słaby dostęp :-), Czerwono - właściwa puszka po zdjęciu pokrywy, niebiesko - przekaźnik od klimy.

Wyjąłem go, przeczyściłem gruntownie styki i ... wystarczyło. Teraz klmia się włącza. Co lepiej: wcześniej jak ja wlączałem na stojącym silniku to cisza, a po wyczyszczeniu uruchamia się od razu wiatrak na chłodnicy klimy. I tu pytanie: jak ma to działać - ma się zawsze kręcić jak klima jest włączona?

Co do syczenia: udam się w najbliższym czasie na konserwację klimy. Dopóki tego nie zrobię to używanie klimy jest bezpieczne?

Pozdrawiam

Tomek

post-65745-14352474398406_thumb.jpg

Napisano

> Wyjąłem go, przeczyściłem gruntownie styki i ... wystarczyło. Teraz

> klmia się włącza. Co lepiej: wcześniej jak ja wlączałem na

> stojącym silniku to cisza, a po wyczyszczeniu uruchamia się od

> razu wiatrak na chłodnicy klimy. I tu pytanie: jak ma to działać

> - ma się zawsze kręcić jak klima jest włączona?

U mnie przy zgaszonym silniku i wlaczonej klimie dziala wlasnie wiatrak, bo sprezarka to nie ma jak wtedy dzialac. Wiec albo obaj mamy spaprane albo tak ma byc wink.gif

Napisano

> U mnie przy zgaszonym silniku i wlaczonej klimie dziala wlasnie

> wiatrak, bo sprezarka to nie ma jak wtedy dzialac. Wiec albo

> obaj mamy spaprane albo tak ma byc

To chyba zależy od temp silnika lub otoczenia, czasami się włącza od razu czasami po jakimś czasie. Generalnie nie przejmowałbym się tym dlatego że te wentylatory wspomagają też chłodzenie chłodnicy.

Napisano

> U mnie przy zgaszonym silniku i wlaczonej klimie dziala wlasnie

> wiatrak, bo sprezarka to nie ma jak wtedy dzialac. Wiec albo

> obaj mamy spaprane albo tak ma byc

Cos chyba nie tak jeszcze nie widzialem zeby wiatrak klimy krecil sie nawet na zgaszonym silniku.

Napisano

> Cos chyba nie tak jeszcze nie widzialem zeby wiatrak klimy krecil sie

> nawet na zgaszonym silniku.

Nie no na zgaszonym się nie kręci bo klima nie działa

Napisano

> Nie no na zgaszonym się nie kręci bo klima nie działa

Kolega Kretul pisze ze u niego dziala. Wiec sprawa dla mnie dziwna moze w jakims trybie awaryjnym jest?

Napisano

A ja mam napełnioną klimę i kiepsko chłodzi i syczy jak ją uruchomię, teraz nie wiem czy coś jest skopane czy tak ma być z tym syczeniem.

Napisano

Silnik zgaszony, sprezarka nie pracuje, przycisk klimy wlaczony, wiatrak klimy sie obraca. Wylacze przycisk klimy to wiatrak sie zatrzymuje. Tak jest u mnie. Howgh, powiedzialem wink.gif

Z tym trybem awaryjnym to nie wiem, popytam specow jak bede kiedys w poblizu.

Napisano

> A ja mam napełnioną klimę i kiepsko chłodzi i syczy jak ją uruchomię,

> teraz nie wiem czy coś jest skopane czy tak ma być z tym

> syczeniem.

Byc moze masz nieszczelnosc - pojedz do specow i niech Ci obadają klime lampa UV, od razu wykryja wyciek.

Napisano

> Byc moze masz nieszczelnosc - pojedz do specow i niech Ci obadają

> klime lampa UV, od razu wykryja wyciek.

Jak napełnił to czekaliśmy jakiś czas czy ciśnienie nie spada, powiedział że jest szczelna, jak ładowałem czynnik to okazało się że jest jeszcze połowa czynnika a mimo to kiepsko chłodziła i kiepsko nadal chłodzi.

Napisano

> Jak napełnił to czekaliśmy jakiś czas czy ciśnienie nie spada,

> powiedział że jest szczelna, jak ładowałem czynnik to okazało

> się że jest jeszcze połowa czynnika a mimo to kiepsko chłodziła

> i kiepsko nadal chłodzi.

No to podjedz jeszcze raz i sprawdz ile jest czynnika. Bo takie sprawdzanie jest o pupe rozbil grinser006.gif

Napisano
  • Autor

To jest inna sytuacja: silnik zgaszony, ale zapłon, nawiew i klima włączone. Oczywiście klima jako taka nie działa, ale kwestia jest "elektryczna" - co zostaje włączone przy włączeniu klimy.

Może jeszcze inni F-kowicze mogą się pochwalić jak to jest w ich wozach...?

Może wiatrak to rzeczywiście kwestia temp otoczenia, ale raczej nie silnika. Poczekam na przymrozki i sprawdzę :-)

Napisano

Mozesz miec gdzies przytkany skraplacz, albo cos nie tak z parownikiem. Pojedz tez do klimiarzy na pomiar cisnienia na obu zaworach w instalacji (chyba ze juz to zrobili). Ewentualnie moze sprezarka nie osiaga dostatecznej wydajnosci? Czy spadaja Ci obroty na jałowym jak wlaczasz klime?

Napisano

Niech ci wpuści czynnik z tzw kontrastem aby widzieć gdzie puszcza, jak syczy to znaczy że puszcza może puszcza na parowniku, może sprężarka siada

Napisano

> To jest inna sytuacja: silnik zgaszony, ale zapłon, nawiew i klima

> włączone. Oczywiście klima jako taka nie działa, ale kwestia

> jest "elektryczna" - co zostaje włączone przy włączeniu klimy.

> Może jeszcze inni F-kowicze mogą się pochwalić jak to jest w ich

> wozach...?

> Może wiatrak to rzeczywiście kwestia temp otoczenia, ale raczej nie

> silnika. Poczekam na przymrozki i sprawdzę :-)

Poniżej 7*C nie włączysz klimy jest specjalny czujnik który uniemożliwia dokonanie tej czynności

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.