Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

psucie sie przeplywki??

Featured Replies

Napisano

czy moze ktos zna odp. dlaczego przy przebiegu 90 tys musze juz wymienic 3 przeplywke?? Ewentualnie dlaczego one sie tak u mnie psuja, z jakiej przyczyny??.

Zapchany EGR??? , za duza napecie, wahania napiecia?? nie mam pojecia mlot.gif , prosze jakiegos speca o rade bow.gif

Napisano

> Ewentualnie dlaczego one sie tak u mnie psuja, z jakiej przyczyny??.

Nie jestem specem, ale kiedyś w podobnej dyskusji obstawiano syfy, których nie wyłapuje filtr powietrza.

Napisano

Tak z ciekawości : Jeździsz po jakiś bezdrożach?

Napisano
  • Autor

> Tak z ciekawości : Jeździsz po jakiś bezdrożach?

Jedno wielkie bezdrodze to łódz sie nazywa ale po polach nie jezdze.

Napisano
  • Autor

> Nie jestem specem, ale kiedyś w podobnej dyskusji obstawiano syfy,

> których nie wyłapuje filtr powietrza.

Jak jezdzilem na fiatowskim filtrze to tez mi przelywka poleciala wiec to chyba raczej nie jest przyczyną.

Napisano

może ta orginalna była z jakiejś wadliwej serji? niewiem.gif potem też ci się mogła trafić podobna. Zależy zresztą na jakie trafiałeś. chyba każda część jest w trakcie produkcji dopracowywana. Zresztą tak jest z częściami boscha. oslabiony.gif

Napisano

> Jedno wielkie bezdrodze to łódz sie nazywa ale po polach nie jezdze.

Pytałem bowiem zuważyłem, że auta jeżdżone szybko w warynkach kurz, wilgoć mają częstsze awarie przepływek (może to i przypadek?). To moje spostzreżenie na podstawie blisko obserwacji blisko 10 aut na przestrzeni 5-6 lat...

Napisano

W przypadku wymiany trzeciej przy 90 tyś moim skromnym zdaniem są tylko trzy możliwości:

1- problemy z instalacją elektryczną, mało prawdopodobne i miałbyś problemy z innymi urzadzeniami

2- żle filtrowane powietrze i tutaj może nie chodić o same filtry tylko o poprwnośc ich montażu lub uszkodzenie obudowy lub kanału powietrznego miedzy wkładem i przepływką

3- zalewnie przepływki olejem z turbawki lub odmy.

Najprościej to sprawdzić wykręcając cały przepływomierz lub prościej sam wkład i oceniając jego zbrudzenie względnie oblepienie.

Pozdrawiam.

PS

Jezeli przepływka jest brudna to można ja wyczyścić, są dwie szkoły czyszczenia przepływek:

1- zmywarka do naczyń

2- spray do gażników

Po obu sposobach dobrze jest potraktować przepływkę benzyna ekstrakcyjną i przedmuchąc delikatnie kompresorem.

Napisano

u mnie 47kkm większość w mieście (warszawa) a przepływki nie wymieniałem i nanic się nie zanosi rotfl.gif

w Bravie mi padła po 68kkm wink.gif

Napisano

> czy moze ktos zna odp. dlaczego przy przebiegu 90 tys musze juz

> wymienic 3 przeplywke?? Ewentualnie dlaczego one sie tak u mnie

> psuja, z jakiej przyczyny??.

> Zapchany EGR??? , za duza napecie, wahania napiecia?? nie mam pojecia

> , prosze jakiegos speca o rade

Oryginalny filtr powietrza jest z taką czarną gąbką. Zamienniki np. filtrona (kupowałam ostatnio) jest bez choć "żółte pióra" są wyższe właśnie o grubość gąbki.

Jakie Ty stosowałeś.?

Napisano
  • Autor

> Oryginalny filtr powietrza jest z taką czarną gąbką. Zamienniki np.

> filtrona (kupowałam ostatnio) jest bez choć "żółte pióra" są

> wyższe właśnie o grubość gąbki.

> Jakie Ty stosowałeś.?

Filtron ale przy 1 i 2 miałem jeszcze orygnialny filt. Tak jak kiedys pisalem, przejezdzilem na odlaczonej przeplywce grubo ponad 30 tys i nic sie nie działo zlego. Od chwili jak mialem remont silnika z okazji zerwanego rozrzadu odezwał sie przepływomierz.

Napisano

> czy moze ktos zna odp. dlaczego przy przebiegu 90 tys musze juz

> wymienic 3 przeplywke?? Ewentualnie dlaczego one sie tak u mnie

> psuja, z jakiej przyczyny??.

> Zapchany EGR??? , za duza napecie, wahania napiecia?? nie mam pojecia

> , prosze jakiegos speca o rade

Nie jesteś odosobniony, to na pocieszenie, też jeżdżę już na 3 a i ta przejawia objawy zamierania i filtry oraz kanały mam szczelne, zachlapywania olejem też nie mogę potwierdzić, dość systematycznie sprawdzam stan przepływomierza i myję go w benzynie extrakcyjnej.

Stawiam raczrej na coś z napięciem w instalacji.

Napisano
  • Autor

no i co z tym zrobic??? bo nie usmiecha mi sie jezdzic tak dluzej niewiem.gif. W serwisie tych baranow nie ma sie co pytac, wymieniali na nową i konczyli sprawe. Moze trzeba podjechac do dobrego elektryka i pogadac na ten temat???

Napisano

> no i co z tym zrobic??? bo nie usmiecha mi sie jezdzic tak dluzej . W

> serwisie tych baranow nie ma sie co pytac, wymieniali na nową i

> konczyli sprawe. Moze trzeba podjechac do dobrego elektryka i

> pogadac na ten temat???

Nie mam pojęcia co z tym zrobić, potrzeba kogoś kto się zna, na pewno nie specjalistów z ASiO , i ma egzaminer oraz czas i chęć na kompleksową diagnostykę całej instalacji, pomiary prądów, znającego się na działaniu całego tego "cyfrowego" przesyłu danych pomiędzy centralkami i nie wiem jeszcze na czym powinien się znać.

sciana.gifniewiem.gif czy się kogoś takiego znajdzie i żeby jeszcze za robote nie wziął równowartości 4 letniego Stilona.

Bede jeździł z odpiętą, mam ważniejsze wydatki.

Napisano

obawiam sie ze szkoda nafty - wina lezy po stropnie producenta tego ustrojstwa czyli bosch'a; cierpia tez uzytkownicy innych marek - ten element pada dosc masowo

Napisano

wszytko fajnie tylko jak zalejesz to sprayem do gaznikow to przyspieszysz zgon nawet jak byla dobra, musialem odlepic etykiete z mojego zeby sie doczytac ze oparty jest o xylen ktory rozpuszcza wszystko czego sie tknie, z ciekawosci psiknalem na rozbebeszone wnetrze starego przeplywomierza i zel w ktorym jest zalana elektronika zaczal sie lepic i generalnie tracic konsystencje. Ogolnie - nie polecam.

Napisano
  • Autor

psiamac, ja tez mam odpieta a $$ narazie ten na inne wydatki idzie, ale roznica jest kolosalna.

Wyczyszcze EGR, zatkam go, kupie orygninalny filtr, przeplywki wymienie wklad i zobaczymy, jak znowu sie popsuje to... i piesc.gif

Napisano

> wszytko fajnie tylko jak zalejesz to sprayem do gaznikow to

> przyspieszysz zgon nawet jak byla dobra,

a zmywarka?

Napisano

> a zmywarka?

nie wiem jak z temp. suszenia ale 65stC mycia nie powinno jej zaszkodzic... chyba zostal bym przy benzynie ekstrakcyjnej

Napisano
  • Autor

> a zmywarka?

ja umyje, bo i tak gorzej juz nie bedzie, zobaczymy.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

dzisiaj zostala wykonana oprecja zaslepiania EGR, po operacji stilo smiga jak nalezy smile.gif !!!!!!!!!!!!!!!! hura !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!. Zero dymienia,zero przerywania i spalanie spadlo ponizej 7 l w miescie!!!!!!!!!!

Napisano

> dzisiaj zostala wykonana oprecja zaslepiania EGR, po operacji stilo

> smiga jak nalezy !!!!!!!!!!!!!!!! hura !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.

> Zero dymienia,zero przerywania i spalanie spadlo ponizej 7 l w

> miescie!!!!!!!!!! ....

Powiem ze w przypadku mojego Silona przeolywka jest zapomniana ....... mam najechane 148 tys..... z czego 70 na wirusie i jak na razie odpukac nic........smiga jak nowy i ma 159 kucy.....

Napisano

musze juz wymienic 3 przeplywke??

A jaki jest koszt tej przyjemności???

Napisano

> miescie!!!!!!!!!!

Mógłbyś coś bliżej na ten temat napisać ?

Jak to zrobiłeś?

Czym zaślepiłeś ?

Może masz zdjęcia tej operacji?

W jakim silniku to robiłeś 115 KM?

Będę wdzięczny za odpowiedź

smile.gif

Napisano

> miescie!!!!!!!!!!

Nie napisałeś że lepiej reaguje na ekem pedał przyśpieszenia

palacz.gif.

Napisano

ja tam nie mam zaslepionej i cala wymieniona przez ciebie reszte palacz.gif

Napisano

> Nie jesteś odosobniony, to na pocieszenie, też jeżdżę już na 3 a i ta

ciekawe jaka jest przyczyna

ja mam 73 tys, 4 rok leci i przeplywaka ok

z opini KILKU ASO wynika, ze przeplywki wcale czesto nie padaja

zdaja sobie sprawe, ze sa osoby, ktorym czesto wymieniaja, ale sa to wyjatki. Te osoby podobno robia zla opinie o przeplywkach, a statystyki sa tak naprawde inne

Napisano

Wlasnie wrocilem z ASO gdzie podczas diagnozy wyszlo, ze powyzej 2000obr przyplywomierz zaniza frown.gif

Np zamiast 1200mg podaje 1000-1100mg.

Dodam, ze bylem zeby sprawdzic przyczyne pojawienia sie bledu P0235 - Cisnienie doladowania, blad przerywany. Czujnik cisnienia podaje dobre parametry.

Podobno uszkodzenie przyplywomierza moze dawac taki objaw .. ktos juz sie z takim czyms spotkal ?

Dodatkowo przy 2800-2900obr auto mi lekko szarpie - po szybko przejechanej trasie przez jakis czas jest OK. (pewnie EGR). W niedziele jadac do Wawy znowu troche go przeczyszcze.

ps. 2 lata z groszem i 51kkm.

Napisano

> ja umyje, bo i tak gorzej juz nie bedzie, zobaczymy.

Pytanko: czy przepływka znajduje się tuż za filtrem powietrza, takie niewielkie urządzonko do którego dostać się niezwykle trudno?

Napisano

tak ma kabelek z wtyczka od gory; dostac sie mozesz poluzniajac opaske mocujaca przeplywke do przewodu powietrza a potem odrecajac chyba 2 sruby mocujace do obudowy filtra powietrza, zeby zdjac przewod trzeba najpierw pociagnac zolta blokade.

Napisano

> tak ma kabelek z wtyczka od gory; dostac sie mozesz poluzniajac

> opaske mocujaca przeplywke do przewodu powietrza a potem

> odrecajac chyba 2 sruby mocujace do obudowy filtra powietrza,

> zeby zdjac przewod trzeba najpierw pociagnac zolta blokade.

Dzięki, jak znajdę chwilę, może się jej przyjrzę.

Takie dodatkowe pytanie, ale o EGR: część Forumowiczów pisze, że EGR przeczyści się podczas wysokich prędkości, czemu? Czy jest to prawda? Chodzi o wysokie prędkości auta, czy wysokie obroty silnika?

Napisano

> Takie dodatkowe pytanie, ale o EGR: część Forumowiczów pisze, że EGR

> przeczyści się podczas wysokich prędkości, czemu? Czy jest to

> prawda? Chodzi o wysokie prędkości auta, czy wysokie obroty

> silnika?

serwisowka opisuje to tak;

"Centralka wtrysku, przy temperaturze płynu chłodzącego > 20°C i prędkości obrotowej silnika wynoszącej od 800 do 3000 obr / min, steruje sygnałem o kwadratowym kształcie fali elektrozaworem E.G.R.

Zmiana tego sygnału umożliwia cewce elektrozaworu E.G.R. przesunięcie zaworu i regulowanie w ten sposób przepływem spalin z kolektora wydechowego do kolektora ssącego. uzyskuje się w ten sposób dwa rezultaty:

wprowadzona zostaje mniejsza ilość powietrza;

obniżona zostaje temperatura spalania (z uwagi na obecność gazów obojętnych) i w konsekwencji wytwarzania mniejszej ilości NOx (tlenków azotu).

Centralka wtrysku informowana jest w sposób ciągły o ilości gazów recyrkulowanych na podstawie informacji z przepływomierza powietrza; w rzeczywistości gdy dla określonej ilości obrotów silnika przewidziane jest zassanie określonej ilości powietrza (Qam), a wartość przesyłana z przepływomierza (Qar) jest niższa, różnica Qgr jest wartością odpowiadającą ilości gazów recyrkulowanych.

Qam - Qar = Qgr

gdzie

Qam = Zapamiętana teoretyczna ilość powietrza

Qar = Rzeczywista ilość powietrza

Qgr = Ilość gazów recyrkulowanych

Sygnał ciśnienia atmosferycznego wykorzystywany jest dla sterowania elektrozaworem E.G.R. w celu rozpoznania jaki bieg jest włączony, tak aby zmniejszyć ilość recyrkulowanych spalin i zapobiec dymieniu z silnika."

IMO oznacza to ze do 3000obr/min zawor jest po prostu otwarty i przeplywajace przez niego w sposob ciagly spaliny usuwaja sadze jaka odklada sie tam w czasie jazdy miejskiej (otwieranie i zamykanie). Mimo tego ze od czasu do czasu jezdze dluzsze trasy polecam czyscic zawor EGR i jego okolice powiedzmy raz do roku.

• 2 tygodnie później...
Napisano

> u mnie 47kkm większość w mieście (warszawa) a przepływki nie

> wymieniałem i nanic się nie zanosi

> w Bravie mi padła po 68kkm

W volksvagenach TDI przepływka potrafi strzelić nawet po zmianie wilgotnosci powietrza (opady) jest to chyba jedyny niedopracowany element tego silnika dlatego ASO vw wprowadzilo promocje na przeplywki kosztuja po 300 zl

• 2 miesiące później...
Napisano

Przy okazji wymiany oleju, prawdopodobnie będę wymieniał również przepływomierz (wszelkie zachowania auta domagają się tej operacji smile.gif ).

W związku z czym pytanie do doświadczonych użytkowników, czy ktoś zakupił tego typu przpływki, których cena w porównaniu z ASiOwą jest zdecydowanie korzystniejsza.

Czy sprawują się dobrze te z neta?

Dzięki z wszelkie podpowiedzi!

http://www.allegro.pl/item153671009_przeplywomierz_alfa_romeo_147_fiat_stilo_nowy_.html

http://www.allegro.pl/item154541710_przeplywomierz_powietrza_fiat.html

http://www.allegro.pl/item154977226_przeplywomierz_0281002308_marea_multipla_stilo.html

Napisano

> Przy okazji wymiany oleju, prawdopodobnie będę wymieniał również

> przepływomierz (wszelkie zachowania auta domagają się tej

> operacji ).

> W związku z czym pytanie do doświadczonych użytkowników, czy ktoś

> zakupił tego typu przpływki, których cena w porównaniu z ASiOwą

> jest zdecydowanie korzystniejsza.

> Czy sprawują się dobrze te z neta?

> Dzięki z wszelkie podpowiedzi!

> http://www.allegro.pl/item153671009_przeplywomierz_alfa_romeo_147_fiat_stilo_nowy_.html

> http://www.allegro.pl/item154541710_przeplywomierz_powietrza_fiat.html

> http://www.allegro.pl/item154977226_przeplywomierz_0281002308_marea_multipla_stilo.html

z doswiadczen z poprzednim autem - nie kupuj żadnych wynalazków QAP lub nołnejmów - tylko boscha - inne wychodza pozniej kosztowo tak samo lub drożej bo po niedlugim czasie trzeba wymieniać - padają passed_out.gif

Napisano

> z doswiadczen z poprzednim autem - nie kupuj żadnych wynalazków QAP

> lub nołnejmów - tylko boscha - inne wychodza pozniej kosztowo

> tak samo lub drożej bo po niedlugim czasie trzeba wymieniać -

> padają

ups, niedobrze. Jeszcze nie kupiłem, ale szkoda, że nie ma dobrej opini (cena jest przyzwoita).

Napisano

> ups, niedobrze. Jeszcze nie kupiłem, ale szkoda, że nie ma dobrej

> opini (cena jest przyzwoita).

Z tego co doczytałem, to nie za bardzo widzę sens wymiany przepływki - tylko z okazji przeglądu?

Napisano

> Z tego co doczytałem, to nie za bardzo widzę sens wymiany przepływki

> - tylko z okazji przeglądu?

nie, nie, od jakiegoś czasu auto "domaga" się, czyli (już pisałem jakiś czas temu przy innych okazjach) łapie już kangurka na zimnym silniku, wiem, że czyszczenie jest jakimś wyjściem, ale jeśli przepływka kosztuje z 200zł, warto jest ją wymienić chyba...

Napisano

> nie, nie, od jakiegoś czasu auto "domaga" się, czyli (już pisałem

> jakiś czas temu przy innych okazjach) łapie już kangurka na

> zimnym silniku, wiem, że czyszczenie jest jakimś wyjściem, ale

> jeśli przepływka kosztuje z 200zł, warto jest ją wymienić

> chyba...

To nie klasyczny objaw... Ale skoro chcesz wymianiać...

Napisano

> To nie klasyczny objaw... Ale skoro chcesz wymianiać...

nie wiem czy chce, czy nie, prawdopodobnie musze. Juz wiele razy opisywalem moj problem i koledzy wskazywali wlasnie na przeplywke.

Aby dokladnie opisac: nie zawsze, ale jednak dosyc czestona zimnym silniku robi kangurki, a na cieplym takich objawo wogole nie ma.

Rwniez zaufane (jeszcze) ASO sugeruje niedomaganie przeplywomierza.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.