Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zamulenie JTD (brak mi sił) !wyjaśnione!

Featured Replies

Napisano

Zrobiłem sobie remoncik silniczka (robiłem turbinę, to przy okazji zrobiłem mały remoncik za małe pieniądze - robota free). Wymieniłem pierścienie, uszczelki, planowanie głowicy, czyszczenie egr i inne duperele. Po odbiorze silniczek chodził super. Nagle pewnego dnia zamulił (po 4 miesiącach). Niby rozpędza się, ale stracił lekkość przyspieszania. Niby jedzie te 185 i wszystko jest OK. Ale coś jest nie tak. Sprawdzałem turbinę - jest OK, przepływomierze do sprawdzenia - 4 i na każdym tak samo, bez też. Kontrolki nie świecą, spalanie OK. Leję lepszego diesla. q-de nie wiem już co się dzieje. Ma ktoś jakiś pomysł co może być. Ja już nie mam sił. frown.gif

P.S. Silniczek pięknie cyka.

Napisano

> Zrobiłem sobie remoncik silniczka (robiłem turbinę, to przy okazji

> zrobiłem mały remoncik za małe pieniądze - robota free).

> Wymieniłem pierścienie, uszczelki, planowanie głowicy,

> czyszczenie egr i inne duperele. Po odbiorze silniczek chodził

> super. Nagle pewnego dnia zamulił (po 4 miesiącach). Niby

> rozpędza się, ale stracił lekkość przyspieszania. Niby jedzie te

> 185 i wszystko jest OK. Ale coś jest nie tak. Sprawdzałem

> turbinę - jest OK, przepływomierze do sprawdzenia - 4 i na

> każdym tak samo, bez też. Kontrolki nie świecą, spalanie OK.

> Leję lepszego diesla. q-de nie wiem już co się dzieje. Ma ktoś

> jakiś pomysł co może być. Ja już nie mam sił.

> P.S. Silniczek pięknie cyka.

Być może zapchany katalizator. Można go wybebesić, tylko nie daj zabrać środka bo jest wart około 200 zł.

Napisano

planowanie głowicy,

raczej sie nie planuje glowicy (chyba ze dales wyzsza uszczelke) bo sie zmmienia kompresja.

> Niby jedzie te

> 185 i wszystko jest OK. Ale coś jest nie tak.

Przyzwyczailes sie a tak przy okazji to powinna osiagac troche wiecej. Moja brava bez chipa po prostej jezdzila pod 210.

Napisano
  • Autor

> planowanie głowicy,

> raczej sie nie planuje glowicy (chyba ze dales wyzsza uszczelke) bo

> sie zmmienia kompresja.

Robił mechanik od diesli, więc chyba się zna wink.gif

> Przyzwyczailes sie a tak przy okazji to powinna osiagac troche

> wiecej. Moja brava bez chipa po prostej jezdzila pod 210.

Może masz rację, że się przyzwyczaiłem, ale wydaję mi się, że przyspieszał lepiej. Max jechałem 190, trochę było strach. 210 nie próbowałem, ale tyle to chyba nie pojedzie, bynajmniej moja.

--------------------------------------------------------------------

Może to coś z katalizatorem, jak sugeruje kolega wyżej? Czy zamiana na strumienice niesie za sobą jakieś negatywne konsekwencje, poza tymi ochronno środowiskowymi?

Napisano

Ile dales za remoncik nie liczac tej free roboty?

A tak a propos co Wy z tymi predkosciami....gdzie Wy tyle chcecie dodup...ac i po co? Ale dawcow brakuje wiec czemu nie..... czacha.gif 185 to chyba ksiazkowo jest wiec po co Ci wiecej.....chcesz "pykac" wszystkich na trasie....? biglaugh.gif Daj se pokoj....

Napisano
  • Autor

> Ile dales za remoncik nie liczac tej free roboty?

> A tak a propos co Wy z tymi predkosciami....gdzie Wy tyle chcecie

> dodup...ac i po co? Ale dawcow brakuje wiec czemu nie..... 185

> to chyba ksiazkowo jest wiec po co Ci wiecej.....chcesz "pykac"

> wszystkich na trasie....? Daj se pokoj....

Nie chodzi o prędkość, lecz o przyspieszenie. Są momenty, gdy bardzo się przydaje. Części ok. 700 złotych z olejem i płynem. Z tego co pamiętam najdroższe pierścienie, bo jakieś nietypowe i trudno osiągalne w kraju, ASO sprowadzało z Włoch, oraz uszczelka pod głowicę. Kumpel robił prawie miesiąc, bo w wolnych chwilach.Do tego doszedł koszt regeneracji turbiny - 900 zł. Wysyłałem do Poznania. Właściwie to dostałem na wymianę zregenerowaną.

Napisano

Moj wniosek.....AUTOSUGESTIA....miesiac nie jezdziles ...wsiadles....miodzio...nufka....pojezdziles.....zaadoptowales sie i Ci nie starcza mocy albo jakas taka slaba sie wydaje fura....

zlosnik2.gif

Napisano

może faktycznie zapchał sie katalizator , ale wtedy raczej 180 byś nie wyciągnął ,

mierzyłeś osiągi auta wcześniej i teraz , żeby mieć porównanie , czasem przyzwyczajenie wprowadza w bład wink.gif

Napisano
  • Autor

Już wyjaśniło się. Wczoraj poszedłem i wyjąłem na chwilę filtr powietrza. Samochód ożył. Co dziwne filtr ma pół roku a takie g.... Ktoś wie, jakiej firmy są dobre filtry. Chodzi o to , by miał dużą przepustowość. Dzięki wszystkim za zainteresowanie i pomoc. 20.GIF

Napisano

> Ktoś wie, jakiej firmy są dobre filtry.

Kazdy dedykowany. Ja mam FILTRONA i nie narzekam. W dieslu wypada zmieniac czesto. Koszt smieszny w porownaniu z ubocznymi "efektami" pracy samochodu.....

Napisano

> Nie chodzi o prędkość, lecz o przyspieszenie. Są momenty, gdy bardzo

> się przydaje. Części ok. 700 złotych z olejem i płynem. Z tego

> co pamiętam najdroższe pierścienie, bo jakieś nietypowe i trudno

> osiągalne w kraju, ASO sprowadzało z Włoch, oraz uszczelka pod

> głowicę. Kumpel robił prawie miesiąc, bo w wolnych chwilach.Do

> tego doszedł koszt regeneracji turbiny - 900 zł. Wysyłałem do

> Poznania. Właściwie to dostałem na wymianę zregenerowaną.

można wiedzieć co się działo z turbiną i przy jakim przebiegu wymieniałeś?

Napisano
  • Autor

> można wiedzieć co się działo z turbiną i przy jakim przebiegu

> wymieniałeś?

Przestał ciągnąć. Wchodził na obroty a nie jechał. O wyprzedzaniu nie wspomnę. Podjechałem do warsztatu i sprawdzili na miejscu. Łatwo sprawdzić, ale na zasadzie czy jest padnęta czy nie. Rura wtłaczająca powietrze z turbiny do silnika, przy wchodzeniu na obroty powinna wypełniać się powietrzem i robić się twarda (pęcznieć). Gdy jest dobra, to tej rury nie można nawet na milimetr ścisnąć ręką. U mnie był flaczek. Po zdjęciu wzieli ją na test i okazało się, że się zatrzymała - zatarła. Ponadto łopatki były pościnane na rantach. Przyczyna - niewłaściwe użytkowanie. Najprawdopodobniej butowania na zimnym silniku. A co do przebiegu to z licznika 100 tysięcy, a w rzeczywistości to nie wiem smile.gif. Poza tym poprzedni właściciel był niechlujem i za bardzo nie dbał o samochód. Człowiek z typu jak się urwało, to przymocował na drut i pomykał dalej. Ale już wszystko jest OK. Trochę mnie kosztowało doprowadzenie do aktualnego stanu. Obecnie jestem zadowolony, ale czasem duperele mnie dobijają.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.