Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana oleju

Featured Replies

Napisano

Witam

Muszę wymienić olej w swojej astrze 1,6. Będę to robił pierwszy raz, więc mam pytanie: jaki olej kupić (184 tys przejechane) i ile?

Napisano

> Witam

> Muszę wymienić olej w swojej astrze 1,6. Będę to robił pierwszy raz,

> więc mam pytanie: jaki olej kupić (184 tys przejechane) i ile?

witam mamy identyczne silniki i ja zalałem mobil 10W40 a na liczniku tak jak w opisie i nie narzekam koszt w sklepie oleju to około 120zł plus filterek pozdrawiam 20.GIF

Napisano

> Witam

> Muszę wymienić olej w swojej astrze 1,6. Będę to robił pierwszy raz,

> więc mam pytanie: jaki olej kupić (184 tys przejechane) i ile?

jakbyś troszkę pogrzebał po forum, to znalazłbyś. Ale dobra jesteś nowy to wybaczamy.

1 Wiesz co było przedtem zalane??

2 Czy silnik łyka olej??

Ja osobiście przy tym przebiegu wlałbym minerała jakiegoś, np lotos, ale możesz się pokuśić na jakiegoś półsyntetyka

Napisano

Ja bym wlał syntetyk 5W40. Chydrauliczne kompensatory luzów zaworowych lubią syntetyk smile.gif

Napisano

Ja swojego astrolota kupilem z przebiegim 198tys ,mial zalanego mobila 10w/40. Zmienilem go na jakiegos BP 10w/40 bo tanszy:) Jezdze juz pol roku na nim zrobilem 30tys i jestem w 100% zadowolony oleju nie lyka i jest czysciusienki zmieniam go co 10tys:).

Napisano
  • Autor

> 1 Wiesz co było przedtem zalane??

Nie mam pojęcia wink.gif Jest tylko naklejka, że powinien być wymieniony po 185 tys, ale dostała się woda bo uszczelka pod głowicą strzeliła to i tak za długo czekałem

> 2 Czy silnik łyka olej??

Nie, z tym wszystko w porządku

Napisano

>ale dostała się woda bo uszczelka pod głowicą strzeliła

I wtedy nie wymieniłeś oleju? Jezdzisz na tej mieszance wodno-olejowej? Jeśli wtedy żal ci było paru złotych na olej i filtr to teraz zalej go rzepakowym, kupisz w kazdym markecie za ok 3zł za litr. A filter przemyj, bo po co go wymieniać........

To życzę ci powodzenia w dalszej eksploatacji autka.....

Napisano

Przy okazji kup sobie miedzianą podkładkę pod korek spustowy.Ja o tym zapomniałem i ostatnio jak oglądałem spód auta zauważyłem że troszeczkę mi się sączy olej. Muszę z tym poczekać do następnej wymiany.

Napisano

>to gratuluje najpierw sie nie spieszylem slowem olales astre i na czym jezdzi a teraz chcesz jej zrekompensowac hehe.gif

i zalac cos dobrego, jezelici nie bierze to lej polsyntstyk i nie patrz na producentow bierz co jest w miare tanie np polskie

a jak szkoda ci pln to kupuj mineral.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.