Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Galaxy czy Alhambra czy Sharan

Featured Replies

Napisano

Zamierzam kupić jedno z tych aut z lat 1996 - 1999. Wiem że produkowane na tej samej lini produkcyjnej, ale może mimo wszystko lepiej kupić ten a nie tamten.

Który silnik mi możecie polecić. Chodzi mi który jest technologicznie najbardziej dopracowany i namniej awaryjny a przy okazji najwięcej wytrzymuje.

Najpierw zastanawiałem się nad TDI ale one mają często przebiegi kosmiczne a osiągi takie sobie. Pozostaje benzyna 2 - 2,3 lub 2,8. Koszty paliwa dajmy na to stawiam na 2 miejscu, ale chciałbym oczywiście wiedzieć ile to pali w mieście.

Czy coś się w nich sypie w szczególności na co należy zwrócić uwage przy kupnie??

Napisano

Wg mnie wszystko jedno jaka marka - jesli chodzi o wyposazenie - wazne zeby brac jak najwiekszy wypas ;-)

Czyli:

- z pelna elektryka: sa 4 rodzaje - full korbki, elektryka z przodu korbki z tylu (najczesciej), elektryka z przodu i w tylnych dzwiach, elektyka wszedzie lacznie z uchylnymi szybkami bagaznika.

- bajerki typu podgrzewana przednia szyba, skladane elektrycznie i podgrzewane lusterka trafiaja sie roznie.

- Klimatyzacja : sa 3 rodzaje - manulal, klimatronik pozornie dwustrefowy bo z nawiewami tylko na dole, klimatronik dwustrefowy z nawiewami w podsufitowce dla czesci pasazerskiej,

- komputerek pokladowy- wystepuja opcje: brak (!) , lub dwie wersje z wyswietlaczem LED.

- fotele - tu jest pelne szalenstwo opcji - sa z regulacja ledzwiawa i bez, sa podgrzewane i nie, sa obracane i nie - i to wszystko we wszystkich mozliwych kombinacjach ;D, np bywaja skorzane ale nieobracane, albo regulacja ledzwiowa jest tylko u kierowcy albo i u pasazera.

- reflektory - bywaja ksenony po 2000r ale tylko jako swiatla krotkie. Drogowe sa na normalnych zarowach - na allegro mozna cale reflektory xenony kupic za okolo 1800 pln.

- auto bywa rejestrowane na 5,6 lub 7 osob. Jak chcesz miec "autobus" to trzeba zwrocic uwage na ile jest zarejestrowane i ile ma faktycznie foteli.

Jesli chodzi o silniki benzynowe VW to do dyspozycji sa 1,8(to chyba tylko w modelu przed 2000r) 2.0 i 2,5. Fordowskie czyli w Galaxy sa chyba nawet 2,8. Zagazowac pewnie trzeba bo auto to zlopie jak smok bo to kloc i wazy ponad 1,6 tony.

Ja mam sharana 1,9 TDI w 130 koniach. Jezdze oszczednie, bardzo oszczednie, ale na trasie pali to miedzy 5,5 a 6, na miescie miedzy 6,5 a 8. Srednie spalenie z calego okresy eksploatacji mam 6,5 ale poprzedni wlasciciel mial 8,2. Silnik TDI 90Koni to pomylka w tym aucie. Przed 2000 rokiem dawali jeszcze TDI 110 koni, po 2000 tdi PD 115 i 130 koni. Teraz wpakowali tam 2.0 TDI PD 140 koni

W tym aucie dosc delikatne sa poduszki pod silnikiem i pod skrzynia - u mnie czuc luz na nich, jak dodaje i puszczam gaz, to caly zaspol napedowy lekko chodzi - bede z tym walczyl.

Tapicerka : wylataja takie pindolniki do mocowania dywanikow - to normalne.

Auto jest duze i troche trzeszczy w srodku.

Kola standartowo 16" wiec na oponki troche mozna wydac ;-) - teoretycznie mozna stosowac felgi od 15 do 17"

Jesli chodzi o blacharke to raczej nie koroduja. Auta sa wysoko zawieszone wiec progi tez zazwyczaj nie sa poobcierane ani nie pogniecione. Dosc czesta przypadlosc to niedomykanie sie tylnych dzwi - trzeba mocniej walnac niz przednimi - byc moze trzeba podregulowac zamki - nie jest to w kazdym razie "pozostalosc po dzwonie".

No i to co jest w polskich autohandlach to idzie sie poplakac takie zgniotki. Ja swoje auto kupilem po 3 miesiacach poszukiwan i to trafilo sie od znajomego rodziny. Przez te 3 miechy zjezdzilem pol Polski i obmacalem chyba ze 20 stuk tego auta - kazde bylo walone (oprocz 2-3 sztuk ladnych za to bidnych) - za to prawie kazde nie bylo robione u lakiernika za to u kowala. NP w wiekszosci roznica miedzy plaszczyzna dzwi a blotnika dochodzila nawet do pol centymetra. Prawie w zadnym autohandlu nie ma ksiazki serwisowej. Jesli kupisz Sharana to dowolne ASO WV moze zajrzec w baze i po numerze VIN wiedza gdzie auto bylo kupione i jakie mialo przeglady i przebiegi o ile bylo serwisowane w ASO (u mnie sie zgadzalo z tym co wlasciciel opowiadal). W przypadku Seata i Forda to nie dziala.

I polecam jednak roczniki po 2000r.

Jakies pytania ? ;-)

Pozdro

Rafal

Napisano

to ja się tak wtrące że ta kontrola po VIN w Polsce nie działa

nie ma bazy

wiem bo chciałem się o VW dowiedzieć i w kilku ASO powiedzieli mi że

plany są ale będzie to działać za kilka lat

Napisano

> to ja się tak wtrące że ta kontrola po VIN w Polsce nie działa

> nie ma bazy

> wiem bo chciałem się o VW dowiedzieć i w kilku ASO powiedzieli mi że

> plany są ale będzie to działać za kilka lat

A moze masz racje bo teraz kumpel z ASO cos kreci....

Ale cos tam wiedza wiecej....

Napisano

> A moze masz racje bo teraz kumpel z ASO cos kreci....

> Ale cos tam wiedza wiecej....

zagranicą to działa ale w Polsce jeszcze nie

u nas wszystko z "delikatnym" opóźnieniem jest zlosnik.gif

oprócz cen oczywiście oslabiony.gif

Napisano

> zagranicą to działa ale w Polsce jeszcze nie

> u nas wszystko z "delikatnym" opóźnieniem jest

> oprócz cen oczywiście

Niestety... I wypas gorszy... U mnie w highline nie ma np elektycznego skaldania lusterek a za odra jest w kazdym w tym wyposazeniu....

Napisano

silniki benzynowe o pojemności do 2,3l są zbyt mało dynamiczne do tego auta,ja mam 1,9 tdi 110KM i nie mam najmniejszego problemu z dynamiką jazdy ,a spalanie jest na poziomie 6,5l w cyklu mieszanym z tym ,że trasy są bardzo krótkie ok.30km.

mam przebieg 265kkm i jak do tej pory wymieniłem łaczniki stabilizatora przód/85,-szt./,gumy stabilizatora tył/kpl.57,-/,końcówki drążków/75,- szt./,a jeżdżę bardzo dużo po drogach ,które śmiało można nazwać polnymi.zjeździłem sporo aut i śmiało mogę powiedzieć ,że jest to naprawdę bardzo dobre auto i zamierzam nim przejeździć jeszcze sporo km.

Napisano

> silniki benzynowe o pojemności do 2,3l są zbyt mało dynamiczne do

> tego auta,ja mam 1,9 tdi 110KM i nie mam najmniejszego problemu

> z dynamiką jazdy ,

2.3 ma 145KM i 210Nm

wiec nie moze byc wiekszym mulem niz 1.9 tdi 110KM

Napisano

> 2.3 ma 145KM i 210Nm

> wiec nie moze byc wiekszym mulem niz 1.9 tdi 110KM

jednak 235Nm przy 1900U/min daje trochę więcej dynamiki

Napisano

> jednak 235Nm przy 1900U/min daje trochę więcej dynamiki

i koniec zabaway przy 3800 czyli zakres obr ~2000 hehe.gif

w 2.3 masz 90% Nm juz od 2500

Napisano

Jeździłem trochę Sharanem w TDIku z 2001r., 115-konnym i

mogę śmiało powiedzieć, że jest sporo głośniejszy od pompowtryskiwaczy VW (Touran 105KM, 2005r.).

Co do dynamiki, to auto dość fajnie jeździ smile.gif

Napisano

> i koniec zabaway przy 3800 czyli zakres obr ~2000

> w 2.3 masz 90% Nm juz od 2500

U mnie jest 310 Nm ale biegi 2 i 3 sa bardzo krotkie. Za to 6-ka jest super, od 90 km/h ciagnie do 160.

Napisano

> Jeździłem trochę Sharanem w TDIku z 2001r., 115-konnym i

> mogę śmiało powiedzieć, że jest sporo głośniejszy od

> pompowtryskiwaczy VW (Touran 105KM, 2005r.).

> Co do dynamiki, to auto dość fajnie jeździ

bo 115KM to pierwszy pompowtrys VW i "troche" niedopracowany...

Napisano

> i koniec zabaway przy 3800 czyli zakres obr ~2000

> w 2.3 masz 90% Nm juz od 2500

ale nie muszę kręcić do 5000 żeby uzyskać 100% palacz.gif

Napisano

> silniki benzynowe o pojemności do 2,3l są zbyt mało dynamiczne do

> tego auta,ja mam 1,9 tdi 110KM i nie mam najmniejszego problemu

> z dynamiką jazdy ,a spalanie jest na poziomie 6,5l w cyklu

> mieszanym z tym ,że trasy są bardzo krótkie ok.30km.

> mam przebieg 265kkm i jak do tej pory wymieniłem łaczniki

> stabilizatora przód/85,-szt./,gumy stabilizatora

> tył/kpl.57,-/,końcówki drążków/75,- szt./,a jeżdżę bardzo dużo

> po drogach ,które śmiało można nazwać polnymi.zjeździłem sporo

> aut i śmiało mogę powiedzieć ,że jest to naprawdę bardzo dobre

> auto i zamierzam nim przejeździć jeszcze sporo km.

Jak najbardziej podzielam opinię kolegi. Jeśli chodzi o dynamikę przy 1,9TDI ('98) 110KM nic nie można tu zarzucić przy masie własnej 1730kg. Np. Renault Megane II 1,6 16V mojej małżonki nie zbiera się tak jak mój Sharanek. Mam już 240kkm i jak dotąd wymieniałem łączniki stabilizatora tarcze hamulcowe i ze 2 lata temu końcówki drążków. Specjalnie eksploatacja nie jest zbyt droga. Spalanie średnio ok. 7,5l/100km w większości cykl miejski i troszkę dojazdu z okolic Wawy. W trasie do i z Poznania autostradą no + dojazd do niej wyszło też ok. 7,5l/100km ale jazda z prędkością 140-170km/h. Autko generalnie bardzo stabilne, dobrze trzyma się drogi no i do tego pakowne (na narty w 4 osoby wszystkie sprzęta i bagaż w środku-gdyby jechało 5 to też spoko się pomieści). grinser006.gifyay.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.