Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Cichy wydech - poradżcie co założyć

Featured Replies

Napisano

Więc tak astra wyje mi, może nie jakoś strasznie głośno ale wyje, a ponieważ sporo km robie w trasie przy dużych prędkościach - to zależy mi na jak najcichszym wydechu.

Po pierwsze wywaliłem kiedyś katalizator i wstawiłem strumienicę - już nigdy w życiu tego nie zrobię bo głośniej jest więcej niż sporo, więc muszę założyć jakiegoś uniwersalnego kata - może macie jakieś propozycje do 2.0 - jak najcichszy (byle nie orginał)

środkowy tłumik jest wymieniony, końcowy też jest w dobrym stanie, ale wydaje mi sie że tutaj jest największe pole do popisu - co tu wstawić żeby ucichł???

Może macie namieary na jakieś stronki z cichymi wydechami, bo z głośnymi, basowymi itp jest multum, ale właśnie chce sie pozbyć tego mruku.

Za wszelkie sugestie będę wdzięczny.

Napisano

Tylko oryginały zapewnią Ci takie parametry jak założył konstruktor. Każde (no, prawie) odstępstwo te parametry psuje. Masz wybór - podróbki i głośniej albo oryginały i cisza.

Napisano

Jezeli chcesz cicho to musisz zamontowac porzadny tłumik końcowy.... tłumik środkowy jest tłumikiem przelotowym który także wycisza ale zdecydowanie ciszej jest z porzadnym końcowym... Katalizator też bardzo dużo wycisza ale z moich obserwacji wynika ze przy konfiguracji Katalizator tłumik środkowy + końcowy lekko zużyty podczas jazdy wydobywa sie fajny niski dzwięk od którego bardzo boli głowa na trasie.....

Lub inny sposób na cisze to zaprowadzić do tłumikaża ale porzadnego i niech zrobi na zamówienie dwa potęzke przelotowe tłumiki i to wystarczy za wysiszenie... Ale cena kosmiczna.... Byłem ostatnio z moim byłym samochodzikiem i jego nowym właścicielem w firmie el-tec montowany był cały wydech i właśnie dwa tłumiki przelotowe i wydech bez dwóch katalizatorów chodził ciszej niż seryjny.... ale cena 1980 zł zeby.GIF

Napisano
  • Autor

Założyłem dzisiaj uniwersalny katalizator - 300zł + plecionkę - żeby wykluczyć rezonans - najdłuższą jaka weszła i no i jeszcze na pocieszenie końcuweczkę ultera - całość 500zł.

Efekt - samo założenie katalizatora zamiast strumienicy sporo daje jeśli chodzi o głośność - nigdy więcej takich głupich pomysłów - niech mi jeszcze ktoś powie że ze strumienicą wcale nie jest głośniej to go wyśmieje.

Suma sumarum jednak nie jest na tyle cicho żebym był zadowolony, stan jest taki jak przed wywaleniem starego kata, więc chyba rzeczywiście będzie trzeba sie rozejrzeć za jakimś wyjątkowo cichym końcowym tłumikiem, bo fabryczny mnie nie satysfakcjonuje - za głośny.

Naprawdę nie ma firm które specjalizowałyby sie w produkcji cichszych tłumików od fabrycznych? A może założyć jakiś z Vectry czy Omegi - tam jest sporo ciszej - tylko czy to ma szanse powodzenia?

Napisano

> Efekt - samo założenie katalizatora zamiast strumienicy sporo daje

> jeśli chodzi o głośność - nigdy więcej takich głupich pomysłów -

> niech mi jeszcze ktoś powie że ze strumienicą wcale nie jest

> głośniej to go wyśmieje.

To mnie mozesz wysmiac zrobilem kieds taki manewr w aucie Ford Mondeo. Wyciety katalizator w jego miejsce strumienica i wcale nie jest glosniej.

I wydaje mi sie ze nie mozesz swojej sytuacji odnoscic do wszystkich. Ja bede wycinal katalizator w swojej astrze i zobaczymy czy faktycznie bedzie glosniej.

Napisano
  • Autor

No to chyba faktycznie Cie wyśmieje, bo właśnie w astrze (opinie wielu użytkowników którzy to zrobili - także i na tym kąciku) wycięcie kata i wstawienie strumienicy zamiast niego powoduje wzrost głośności.

Chyba że jesteś fanem remusów, ulterów itp to będziesz zadowolony.

Napisano

Jeśli chodzi o tłumiki które emitują malo hałasu to polecam takie marki jak Eberspacher, Tesh lub Leistritz. Uważam że są naprawde godne polecenia - obecnie mam założony zestaw Eberspacher.

Napisano

Przyłądze sie do tematu bo mam problem też z wydechem lecz troszku inny A mianowicie po wymianie całego wydechu czasem zdaża mi się nim przytrzeć o droge icon_eek.gif a bynajmniej jest taki odgłos,wszystko zamontowałem na swoim miejjscu mocowania całe.Autko nieobniżane itp sciana.gif miał ktoś coś podobnego?

Napisano

> jeśli chodzi o głośność - nigdy więcej takich głupich pomysłów -

> niech mi jeszcze ktoś powie że ze strumienicą wcale nie jest

> głośniej to go wyśmieje.

ze mnie to kolega też już może sie zacząć śmiać zrobiłem taki manewr i nie jestem jakoś specjalnie przygłuszony naprawde nie jest to taka duża różnica żeby aż tak rozpaczać nono.gif

ps.oczywiście jest to moje prywatne zdanie waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> ze mnie to kolega też już może sie zacząć śmiać zrobiłem taki manewr

> i nie jestem jakoś specjalnie przygłuszony naprawde nie jest to

> taka duża różnica żeby aż tak rozpaczać

> ps.oczywiście jest to moje prywatne zdanie

Czy różnica jest duża czy mniejsza to odczucie subiektywne. Dla mnie jest ogromna, bo większość km robie w trasie z prędkościami 180-200 km/h - a przy takich obrotach i prędkościach różnica robi sie ogromna.

Wydaje mi sie, że im mniejszy silnik tym różnica powinna być mniejsza, bo i mniej ciśnienia pójdzie na końcowy tłumik. Dla mnie tak czy tak jest to nie do zaakceptowania - ze względu na hałas - nie na ekologie.

Napisano

> No to chyba faktycznie Cie wyśmieje, bo właśnie w astrze (opinie

> wielu użytkowników którzy to zrobili - także i na tym kąciku)

> wycięcie kata i wstawienie strumienicy zamiast niego powoduje

> wzrost głośności.

> Chyba że jesteś fanem remusów, ulterów itp to będziesz zadowolony.

nie jestem fanem zadnych sportowych tlumikow. Ale mam mozliwosc uzytkowania na codzien 2 samochodow Forda mondeo i Toyoty Cariny oba z wycietymi katalizatorami i moze to faktycznie lepsze wygluszenie samochodow w porownaniu do astry ale nie ma roznicy nawet przy predkosciach przekraczajacych 200km/h.

W tym lub przyszlym tygodniu zrobie to samo asterce i wtedy wypowiem sie czy tutaj cos sie zmienilo.

Napisano

To ja proponuje zmianę samochodu o 2 klasy wyżej.Przy limuzynie nie powinno byc problemów z nadmiernym hałasem.Możesz jeszcze się pokusić o wyciszenie całej puszki karoserii łącznie z dachem i podłogą smile.gif

Napisano
  • Autor

> To ja proponuje zmianę samochodu o 2 klasy wyżej.Przy limuzynie nie

> powinno byc problemów z nadmiernym hałasem.Możesz jeszcze się

> pokusić o wyciszenie całej puszki karoserii łącznie z dachem i

> podłogą

No to napisałeś co wiedziałeś, tak czy inaczej offtopic

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.