Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szybkie pytania o drogę 630

Featured Replies

Napisano

Jest to droga łącząca Nowy Dwór Mazowiecki z Jabłonną, pod Warszawą. http://www.mzdw.pl/?dzial=inwestycje&id_artykulu=71

W tej chwili dobiega końca jej remont - dzisiaj nią jechałem, jest doskonale zrobiona. W mojej okolicy jest remontowna droga identycznej klasy (też wojewódzka - 580) i porównanie jednej z drugą to jak małego Fiata z Maserati. A oficjalne koszty remontów są bardzo zbliżone (za kilometr). Rozważamy z gminą podjęcie pewnych kroków, ale przydałoby się kilka informacji o remoncie 630tki:

a) czy na jego czas była wyłączana (odcinkami) z ruchu?

b) czy remont polegał wyłącznie na nadlaniu nalewki asfaltowej na istniejący sfrezowany asfalt, czy też wymieniano podbudowę (korytowano)?

c) czy ktoś wie, kto by ł projektantem tej drogi (moim zdaniem doskonałym - jeżeli ktoś chce mieć odniesienie, zapraszam na 580tkę W-wa Leszno na odcinku Zaborów - Leszno frown.gif ).

d) czy ktoś może wie, ile liczy szerokość całej drogi od brzegu pobocza do brzegu pobocza - patrz zdjęcie niżej? (Zdjecie się nie chce wyświetlić).

e) kiedy ten remont się zaczął?

dscf2596smallszeroko347263yp6.jpg

Napisano
  • Autor

> Fotka nie dziala.

Bo mi się pojawia - Warning: move_uploaded_file(): Unable to move '/tmp/phpSxsq7K' to '/home/auto/kacik/files/277570230-DSCF2596smallszerokość.jpg' in /home/auto/kacik/modifypost.php on line 463

Edit

Przerzuciłem na Imageshacka i jakoś stęka.

Napisano

> a) czy na jego czas była wyłączana (odcinkami) z ruchu?

Jechałem do Nowego Dworu w lipcu i miejscami był wprowadzony ruch wahadłowy.

pozdrawiam

Napisano

hehe znam ta droge wink.gif

jeżdze nia co pare miesiecy, niedawno byla wąska, potem byla zryta i byl ruch wahadlowy a teraz jest szeroka, rowna, ale te wysepki crazy.gifno.gif

spytaj sie na kaciku Warszawskim

wiele "warszawiakow" dojezdza do W-wy biglaugh.gif

Napisano

> hehe znam ta droge

> jeżdze nia co pare miesiecy, niedawno byla wąska, potem byla zryta i

> byl ruch wahadlowy a teraz jest szeroka, rowna, ale te wysepki

Szczególnie wkurzające są krawężniki wychodzące z pobocza w jezdnię ... można się zdziwić jadąc blisko linii wyznaczającej pobocze i zahaczyć o krawężnik smirk.gif

Napisano

odnosnie pkt d dot szerokosci drogi to powiem tak - moja zona sie tym zajmuje i zgodnie z ustawa drogi powinny byc "poszerzane" przy przebudowach poniewaz najczesciej sa waskie. Problemem jest nadzor inwestorski - brak ludzi z odpowiednimi uprawnieniami oraz samo przebywanie na budowie i pilnoawanie "chlopaków". Zona mi mowila ze w pewnym starostwie wzieli kase na przebudowe drogi i tak:

nie poszerzyli jezdni (zgodnie z ustawa) oszczednosc na wielu materialach i podbudowie,

nie zabezpieczono skarp - droga nowa sie zapadla,

pozostwiono latarnie w srodku ulicy - ustawa takze to reguluje,

nie postawiono znakow - brak kasy,

nie pomalowano oznaczenia poziomego brak kasy,

ostatnie dwa punkty to inspektor slaby i brak zainteresowania ze strony inwestora czyli zrzadcy drogi. Moral: prawdopodobnie przy kontroli z unii kasa do zwrotu - nie jest wykonane jak trzeba oraz wiele innych niedociagniec, starostwo prawdopodobnie zbankrutuje... .

Dobrze ze chociaz niektorym sie chce i robia to dobrze!

Napisano

Pogadaj z: "Inżynier Kontraktu: Profil Sp. z o.o., al. Jerozolimskie 144, Warszawa" ( przebudowa 630).Powinni wiele wiedzieć.

Napisano
  • Autor

> Pogadaj z: "Inżynier Kontraktu: Profil Sp. z o.o., al. Jerozolimskie

> 144, Warszawa" ( przebudowa 630).Powinni wiele wiedzieć.

Zadzwoniłem do wykonawcy. Też sporo mi fajnych rzeczy powiedzieli.

Napisano
  • Autor

> odnosnie pkt d dot szerokosci drogi to powiem tak - moja zona sie

> tym zajmuje

A czy kiedyś spoełcznie by się nie mogła przejechać drogą 580 na odcinku Babice - LEszno i napisać mi swoich obserwacji? Droga jest w budowie, ale na odcinku Zaborów Leszno już widać, jak będzie docelowo wyglądała sciana.gif

> i zgodnie z ustawa drogi powinny byc "poszerzane"

> przy przebudowach poniewaz najczesciej sa waskie.

Tiaaa? U mnie asfalt ma generalnie szerokość 7 - 9 metrów. I tam, gdzie jest ponad 7, zrywają go i zwężają drogę poszerzając i tak już szerokie chodniki. Aż mnie zastanawia o ile metr kwadratowy chodnika jest tańszy niż asfaltu, bo innego wytłumaczenia, (poza całkowitym brakiem wyobrażni) nie widzę.

Zobacz:

dscf1309smallzw281380enieshownyd4.jpg

> Problemem jest

> nadzor inwestorski - brak ludzi z odpowiednimi uprawnieniami

> oraz samo przebywanie na budowie i pilnoawanie "chlopaków".

To widać.

> Zona

> mi mowila ze w pewnym starostwie wzieli kase na przebudowe drogi

> i tak:

> nie poszerzyli jezdni (zgodnie z ustawa) oszczednosc na wielu

> materialach i podbudowie,

U mnie mioejscami wręcz zwężają. Zostali ostatnio zmuszeni do zamiany jakiegoś wątpliwego ciemnoszatego "kruszywa" na oko robiącego wrażenie pohutnicze, na klasyczne jasne kruszywo.

Mimo początkowych (ze dwa lata temu) zapewnień, nie wymieniają ani centymetra podbudowy (nie licząc tam, gdzie wkopali kanalizację) - "nowa droga" jest wykonywana metodą frezowania asfaltu i nadlewania dwóćh warstw podobno wzmacnianych siatką na carskie kocie łby położone na polnym piasku. I to podobno ma mieć 100 kN/oś. Wykonawca daje 5 lat hahaha.gif gwarancji, czyli tyle, co dobry szewc kiedyś dawał na buty.

Oto przekrój:

06051711smallprzekrjdrogi580ye9.jpg

> nie zabezpieczono skarp - droga nowa sie zapadla,

> pozostwiono latarnie w srodku ulicy - ustawa takze to reguluje,

> nie postawiono znakow - brak kasy,

> nie pomalowano oznaczenia poziomego brak kasy,

> ostatnie dwa punkty to inspektor slaby i brak zainteresowania ze

> strony inwestora czyli zrzadcy drogi. Moral: prawdopodobnie przy

> kontroli z unii kasa do zwrotu - nie jest wykonane jak trzeba

> oraz wiele innych niedociagniec, starostwo prawdopodobnie

> zbankrutuje... .

> Dobrze ze chociaz niektorym sie chce i robia to dobrze!

Tutaj akurat UE da kasę, bo droga jest wykonywana zgodnie z projektem, ale priojekt jest kompletnie do bani, co wykonawca nieformalnie przyznaje, choć oficjalnie się wypiera. Tyle, że zamiast takiej drogi ja 630, będziemy mieli podrasowaną ścieżkę rowerową, dumnie zwaną drogą wojewódzką.

Napisano
  • Autor

> hehe znam ta droge

> jeżdze nia co pare miesiecy, niedawno byla wąska,

Hmm, ktoś mi twierdzi, że prawie na całej długości miała szerokie utwardzone pobocza - możesz się do tego ustosunkować? To jest ważne.

> potem byla zryta i

> byl ruch wahadlowy a teraz jest szeroka, rowna, ale te wysepki

Jak chcesz zobaczyć wysepki dla kamikadze, to przejedż się drogą 580. Droga nie jest wyłączona z ruchu. Zwróć uwagę na wspaniały wyblakły znak z odzysku (odcinek drogi nie jest oświetlony), oraz przemyślny skład kostki brukowej na wysepce, żeby kierowca, który na nią wpadnie długo się nie męczył, a pieszy żeby nogi po ciemku połamał albo się wywalił pod samochód.

dscf1803smallwysepkavd4.jpg

> spytaj sie na kaciku Warszawskim

> wiele "warszawiakow" dojezdza do W-wy

Ale tutaj też chyba czasem zaglądają, a warto, żeby taką "jakość" poznała cała Polska.

Napisano

> Hmm, ktoś mi twierdzi, że prawie na całej długości miała szerokie

> utwardzone pobocza - możesz się do tego ustosunkować? To jest

> ważne.

to nie chce wprowadzac w błąd, wink.gif ale mam wrazenie ze ją konkretnie poszerzono....

Napisano
  • Autor

> To już wiesz co trzeba?

Może ktoś jeszcze napisze coś, czego mi niekt nie powiedział.

> http://www.mzdw.pl/?dzial=inwestycje&id_artykulu=71

> Jezdnia 7m plus pobocza 2x1.75 m

Czytałem. I wciąż się nie mogę nadziwić, że bardzo podobnie kosztuja nas droga, którą zwężono do 7 metrów tam, gdzie była szersza. To tak w uproszczeniu, bo jest jeszcze wiele wątpliwości.

Gdy próbuję o te sprawy męczyć ludzi za nie odpowiedzialnych od strony inwestorskiej, są bardzo "uneasy".

Napisano
  • Autor

> to nie chce wprowadzac w błąd, ale mam wrazenie ze ją konkretnie

> poszerzono....

Ja też mam takie wrażenie, choć jeździłem nią tylko kilka razy i kilka lat temu, ale wtedy robiła wrażenie kiepskiej wąskiej wiejskiej drogi. Z tym, że się zastanawiałem, czy mnie pamięć nie zawodzi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.