Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

problem z odpalaniem po krótkim postoju

Featured Replies

Napisano

to odrazu zapuszcze drugi wątek

w samochodzie instalacje mam od roku. generalnie nie ma problemu ale od pół roku coś jst nie tak. jak próbuje odpalić samochód po powiedzmy 0,5-3 godzinach to za pierwszym razmem nigdy nie odpale. rozrusznik kręci ale nie zaskoczy. trzeba depnąć i dłużej przytzymać wtedy zaskoczy. po dłuższym postoju,np po nocy pali od dotkniecia. jak zgasze samochód na benzynie też nie ma tego problemu.

gaziarz stwierdził, że coś nie tak jest z kompem samochodu bo przestawia się on na gaz a jak odpalam go na benzynie to on ma inne ustawienia. a po nocy komp wraca juz do ustawień benzyny. coś wspominał o jakimś module NoProblem ale sam nie wie czy to zadziała. jeżdzi mnóstwo Lanosów z gazem a nawet fabryka je takie wypuszczała i nigdy nie słyszałem, żeby takie coś się dzaiło.

gaz zakładany raczej w polecanym zakładzie, firmowanym przez BRC

i co Wy na to.

samochód to Lanos 2000 1,5 16V, instalacja mieszalnikowa BRC , przebieg 135kkm gaz od 30kkm

Napisano

muszę się przyznać że ostatnio doświadczyłem podobnych obajawów - lani 15dohc z brc właśnie. na razie nie chciało mi się tym zajmować - rano odpalam, wracam po południu, więc jakoś mi to nie przeszkadza.

swego czasu podobnie miałem w nubie, ale tam inna instalka.

regulowałem w niej mieszanke (nicolaus). obecnie odpala w miarę bez problemowo.

ale myślę że to kwestia zbyt bogatej/ubogiej mieszanki.

niebawem przy jakieś okazji przyjrzę się temu.

dodam że od ostatniej regulacji minęło już 15kkm i prawie rok.

regulację zrobię sobie przy okazji przeglądu po 15tysiach (nowy filterek powietrza itp).

PS: raz sprawdziłem taką rzecz - przed wyłączeniem przełączenie na nopb i próba - odpalił bez pudła.

Napisano

Heh to i u mnie się to zdarza-słyszałem teorie że nie domyka lub domyka z opóźnieniem jakiś zaworek w reduktorze więc albo czyszczenie i regenracja reduktora albo na tym przewodzie gazowym tuż przy mikserze montują jakiś jeszcze elektrozawór który mimo że reduktor przepuści to zapobiegnie zalewaniu dwoma paliwami-resztką LPG i noPb przy rozruchu.

A tak swoją drogą to myślałem już o tym zaworze tylko nie bardzo wiem gdzie można nabyć takie cuś a szczerze to nie za bardzo mam teraz czas się tym zająć.

Napisano

a ja obstawiałem na przypadłość blitza - domyślną "uśrednioną" emulację lambdy. jak lani odpala na ciepłym to ma "dziwaczne" parametry wtrysku po jeżdzie na gazie. jak odpala na zimnym to ma inne parametry (brak lambdy, praca w pętli otwartej, itp) i dlatego zapala bez pudła od jednego cyknięcia.

zauważyłem że jak przytrzymam dłużej to zapali i będzie się kręcił przez chwilę na niziutkich obrotach mimo gazu w podłodze. ale jak zgaśnie to trzeba potem pokręcić trochę żeby zapalił.

Napisano
  • Autor

a słyszał ktos o tym module NoProblem co to jest i jak to sie sprawuje. coś mi tłumaczyli, że on za każdym razem robi jakis resetr czy coś takiego

Napisano

> a słyszał ktos o tym module NoProblem co to jest i jak to sie

> sprawuje. coś mi tłumaczyli, że on za każdym razem robi jakis

> resetr czy coś takiego

Hmm to może być najzwyklejszy przekaźnik który po wyłączeniu zapłonu będzie odłączał zasilanie kompa sterującego pracą silnika i będą kasowane ewentualne błędne parametry pracy.

Myśle żeby się przekonać czy taki autoreset by Ci pomógł spróbuj zrobić coś takieg-zgaś na gazie, zresetuj kompa np odłączając na kilkanaście sekund akumulator, podłącz na nowo i zobacz jak zapali.

Gdy nie pomoże to stawiam na zbyt bogatą mieszankę przy rozruchu która może być wynikiem spalania dwóch paliw- noPb i resztek LPG.

Napisano
  • Autor

> Hmm to może być najzwyklejszy przekaźnik który po wyłączeniu zapłonu

> będzie odłączał zasilanie kompa sterującego pracą silnika i będą

> kasowane ewentualne błędne parametry pracy.

> Myśle żeby się przekonać czy taki autoreset by Ci pomógł spróbuj

> zrobić coś takieg-zgaś na gazie, zresetuj kompa np odłączając na

> kilkanaście sekund akumulator, podłącz na nowo i zobacz jak

> zapali.

a czy wtedy za każdym razem nie bedzie mi sie resetowało radio i zegarek ??

Napisano

> a czy wtedy za każdym razem nie bedzie mi sie resetowało radio i

> zegarek ??

Z odłączaniem akumulatora to drastyczny sposób resetu-oczywiscie powoduje on kasowanie oprócz pamięci kompa także zegarek i takie tam.

W kabinie, obok nogi kierowcy jest skrzynka z bezpiecznikami-zerknij który z nich odpowiada za zasilenie kompa i można jego wyjąć na pare chwil i efekt będzie taki sam.

Gdy będzie wstawiany przekaźnik oczywiście będzie odłączał zasilanie tylko od kompa więc zegarek i inne urządzenia nie odczują tego zupełnie.

Napisano

> a słyszał ktos o tym module NoProblem co to jest i jak to sie

> sprawuje. coś mi tłumaczyli, że on za każdym razem robi jakis

> resetr czy coś takiego

NoProblem = przekaźnik

Napisano

> Heh to i u mnie się to zdarza-słyszałem teorie że nie domyka lub

> domyka z opóźnieniem jakiś zaworek w reduktorze więc albo

> czyszczenie i regenracja reduktora

u mnie ta teoria się potwierdzila zaworek (znajduje się w reduktorze) można wyjąć i wyczyścić w jego dolnej części jest oring ( przynajmniej w moim). U mnie to pomoglo gazownik potwierdzil, żedostaje 2 paliwka jak dllużej stoi to ciśnienie się wyrównuje i jest wszycho OK!! Najpierw przeczyść a później wymieniaj czy też montuj dodatkowy zawór!!

smile.gif

Pzdr biglaugh.gif

Napisano

zdiagnozowałem swój przypadek - reduktor przepuszcza gaz i nie da się go już wyregulować - mieszanka na wolnych jest stale bogata. komp zubaża swoją i stąd problem z zapalaniem.

w drugim pojezdzie (nubira) robiłem przegląd i wymieniłem filtr powietrza - zmienił się skład mieszanki, na wolnych bogato i już był problem z odpalaniem na ciepłym.

na 100% masz za bogatą mieszankę na wolnych (może nie tylko) obrotach.

Napisano

> u mnie ta teoria się potwierdzila zaworek (znajduje się w reduktorze)

> można wyjąć i wyczyścić w jego dolnej części jest oring (

> przynajmniej w moim). U mnie to pomoglo gazownik potwierdzil,

> żedostaje 2 paliwka jak dllużej stoi to ciśnienie się wyrównuje

> i jest wszycho OK!! Najpierw przeczyść a później wymieniaj czy

> też montuj dodatkowy zawór!!

> Pzdr

Ale ponoć nie da się tego wyczyścić bez rozkręcania reduktora albo mi naściemniali.

Napisano

> Ale ponoć nie da się tego wyczyścić bez rozkręcania reduktora albo mi

> naściemniali.

Ja widzialem jak to robil bo wykonywal to przy mnie--> (ta powiedzmy tylejka-bo tak wygląda-znajduje się przy regulacji obrotów, dochodzą do niej kabelki i jest zabudowana). Mnie to pomoglo, może mechanicy mówili czymś innym, w każdym bądź razie warto spróbować. może zależy jaki reduktor, aż tak się na tym nie znam!!też mniestraszyli wymianą reduktora ale po klilkudziesięciu kilometrach pomoglo i problem znikąl!!

smile.gif

pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.