Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

10 przykazań dla diesla

Featured Replies

Napisano

10 przykazań dla diesla - ver 1.2

1) nie będziesz jeździł na dziadowskim paliwie ze stacji hipermarketowych i nie bedziesz lał paliwa które nie wie co to liczba cetanowa. Lej za to wszystko co czyste, łącznie z opałem , by traktor twój pędził z pociągu zapałem.

Czystość paliwa czasem ważniejsza ku niechceniu niźli czteropaka zapas na tylnim siedzeniu.

2) przed zimą sprawdzisz stan akumulatora swej Niuni, świec żarowych, rozrusznika i alternatora, a kąt wtrysku u zegarmistrza nastroisz - wtedy rozruchów się zimnych nie boisz.

3) czcij turbine swą i szanuj albowiem po dłuższej jeździe studzić ją bedziesz a na zimnym silniku niech noga twa nie odważy się buta mocno wciskać. Ciskać zaś musisz ciepłego potwora, bo PSJ nie lubi twojego traktora.

Niemniej dobieraj żwawo buta wychylenie coby sprężarka dawała cisnienie, bo gdy prikazu tego nie zastosujesz kierownice w turbinie wnet zafastrygujesz.

4) pilnowac będziesz poziomu oleju w silniku, bo turbina twa potrzebuje go niezmiernie a wymiany oleju pilnowac będziesz bardziej niźli wierności kobiałki twej. Lepsza bowiem niewierność małżeńska niewielka niźli w dieslu twoim malutka usterka.

Olejem syntetycznym lej turbo-traktora ziomie ,bo minerałem poić go będziesz tylko na złomie.

5) zimą dodawać będziesz uszlachetniaczy do paliwa aby parafina obca twojemu zbiornikowi paliwa była. Zmiarznięta ropa zamarznąć może i wtedy nawet kopciuch ci nie pomoże.

Depresator ważnym ekwipunkiem w twoim bagażniku , inaczej zamiast kobiałki pchać będziesz auto bluźniąc niczym szewc,smyku.

6) dbaj o wtryski w Niuni albowiem zaprawdę odpalanie zimą łatwiejsze bedzie a chmura dymu za autobusem twym przejdzie w niepamięć. Wtryski w Niuni ważniejsze są czasem niźli za panną latanie z gołym kuta..m

7) dbać o szczelnosć przewodów IC będziesz inaczej dopadnie Cię ręka sprawiedliwego i kopcić fura twa będzie a konie w las pogonią.Momentu również Ci zabraknie gdy turbina w powietrze pompować zacznie.

8) filtr powietrza sprawdzać będziesz i wymieniać często, bo zaprawdę powiadam Ci powietrze nieczyste ograniczy tchnienie traktora twego i jego koni.

Filtr powietrza gdy jest porwany , wtedy twój silnik wnet będzie sfakany, nie lubi twój traktor syfu w dolocie, staraj się by świezy był zawsze w klekocie.

9) pilnować bedziesz wymian paska rozrządu niczym minotaur labiryntów Minosa. Przy wymianie zdobądź dobrego technika, dla którego nieobca traktorowa technika, bo gdy źle do kupy rozrząd Ci złoży to Cię twój traktor za to wybatoży. Stanie w środku lasu w z rysą w silniku a ty mord popełnisz na swoim "mechaniku".

10) nie dopuscisz do przegrzania silnika Niuni twej albowiem biada jemu i kieszeni twej.

Te przykazania wyryj na pamięć stary i młody, który z traktorem stanąłeś w zawody. Choć traktor konstrukcją nazbyt udaną która do czasu może być świechtaną, to pamiętaj kolego że traktor będzie twym przyjacielem , gdy będziesz o niego dbał więcej wiele ...

Kochaj zatem TDI`ka, TDCI`ka, JTD`eka,TD`eka i inne wynalazki, które klekoczą, pan Rudolf miał wszakże myśl złota, ze wyprodukował mostrum, które zbudowane z aluminium i stali wszystko co wlejesz zacnie przepali, lecz dbaj i chuchaj, smaruj i doglądaj

Powiesz wtedy że diesla nigdy nie zdradzisz, prędzej się od panny swojej wyprowadzisz.

28.12.2005

ALL RIGHTS RESERVED BY BASKECIOR

Napisano
  • Autor

Stanowczo protestuję przeciwko przeniesieniu tego wątku! blush.gifno.gifangryfire.gifnono.gif Była to odpowiedź na pytanie naszego nowego kolegi i włśnie w takiej formie miała sens. Teraz tkwi samotnie i jest oderwana od kontekstu. Domagam się umeszczenia tej wypowiedzi w jej pierwotnym miejscu i ewentualne pozostawienie kopii na głownym forum Stilo.

Napisano

> Stanowczo protestuję przeciwko przeniesieniu tego wątku!

Marudzisz. wpysk.gifhehe.gif

Napisano

Modlitwa traktorzysty zlosnik.gif Wyryłem na pamięć smile.gif

Napisano

niezle niezle ale mam kilka uwag

> 10 przykazań dla diesla - ver 1.2

> 1) nie będziesz jeździł na dziadowskim paliwie ze stacji

> hipermarketowych i nie bedziesz lał paliwa które nie wie co to

> liczba cetanowa. Lej za to wszystko co czyste, łącznie z opałem

> , by traktor twój pędził z pociągu zapałem.

ja tam opalu nie leje - frendzle mi na wtryskach zostaja

> Czystość paliwa czasem ważniejsza ku niechceniu niźli czteropaka

> zapas na tylnim siedzeniu.

> 2) przed zimą sprawdzisz stan akumulatora swej Niuni,

prawda

świec żarowych,

bedziesz knot mierzyl?

> rozrusznika

nie ma co badac; wyraznym zgloszeniem problemow jest zmiana dzwieku badz odmowa wspolpracy

i alternatora,

ladowanie za to mozna sprawdzic

a kąt wtrysku u zegarmistrza

ojjj... to nie ta generacja; u nas wszystko w czarnej puszeczce

> nastroisz - wtedy rozruchów się zimnych nie boisz.

> 3) czcij turbine swą i szanuj albowiem po dłuższej jeździe studzić ją

> bedziesz a na zimnym silniku niech noga twa nie odważy się buta

> mocno wciskać. Ciskać zaś musisz ciepłego potwora, bo PSJ nie

> lubi twojego traktora.

> Niemniej dobieraj żwawo buta wychylenie coby sprężarka dawała

> cisnienie, bo gdy prikazu tego nie zastosujesz kierownice w

> turbinie wnet zafastrygujesz.

> 4) pilnowac będziesz poziomu oleju w silniku, bo turbina twa

> potrzebuje go niezmiernie a wymiany oleju pilnowac będziesz

> bardziej niźli wierności kobiałki twej. Lepsza bowiem

> niewierność małżeńska niewielka niźli w dieslu twoim malutka

> usterka.

> Olejem syntetycznym lej turbo-traktora ziomie ,bo minerałem poić go

> będziesz tylko na złomie.

jak przesadzisz z indeksem za to uzytkowniku w chmurze pieknego czarnego dymu pozbedziesz sie tego specyfiku wink.gif

lej wiec taki oleju rodzaj zadany jaki ci zaleca instrukcji paragraf wypisany

> 5) zimą dodawać będziesz uszlachetniaczy do paliwa aby parafina obca

> twojemu zbiornikowi paliwa była. Zmiarznięta ropa zamarznąć może

> i wtedy nawet kopciuch ci nie pomoże.

eee... lej na dobrej stacji paliwo do baku, w zimie zimowa, latem letnia rope. Nie zubozy sie twa kieszen wtedy nad sil wydatkami co zwiazane bywaja z zachwalana chemia

> Depresator ważnym ekwipunkiem w twoim bagażniku , inaczej zamiast

> kobiałki pchać będziesz auto bluźniąc niczym szewc,smyku.

moze do opalu to trzeba cos dolewac smile.gif

> 6) dbaj o wtryski w Niuni albowiem zaprawdę odpalanie zimą łatwiejsze

> bedzie a chmura dymu za autobusem twym przejdzie w niepamięć.

> Wtryski w Niuni ważniejsze są czasem niźli za panną latanie z

> gołym kuta..m

> 7) dbać o szczelnosć przewodów IC będziesz inaczej dopadnie Cię ręka

> sprawiedliwego i kopcić fura twa będzie a konie w las

> pogonią.Momentu również Ci zabraknie gdy turbina w powietrze

> pompować zacznie.

brakuje punktu; intercooler twoj chlodnica miedzystopniowa zwany raz na lat dwa poddaj oczyszczaniu

Napisano

z 5 się nie zgadzam

a 6 nie wiem jak realizować...

Napisano
  • Autor

Szanowni Kącikowicze!

Tekst, który zamieściłem miał w założeniu naświetlić naszemu nowemu koledze tajniki prawidłowej eksploatacji turboklekota z odrobiną uśmiechu. Nie jestem autorem tego tekstu! Proszę wziąć pod uwagę że tekst powstał dużo wcześniej i był modyfikowany. Przykazania odnoszą się do eksploatacji całej klekoczącej rodzinki, zaczynając od 30 letniego mercedesa beczki a koncząc na CR z piezowtryskami, więc proszę o trochę wyrozumiałości. Co do używania dodatków do ON w zimie to prosze mi wierzyć że na niektórych stacjach w mniejszych miejscowościach jest to nadal koniecznością! Kwestia opału zawsze wywołuje emocje, mogę jednak zapewnić że kupując opał u niektórych renomowanych producentów kupujemy ciecz składem odpowiadajacą dokładnie ON! Znam 2 osoby, które w taki sposób ogrzewają swoje domy, mają turboklekoty CR i PD i prawie nigdy nie odwiedzają stacji benzynowych! Auta o których piszę mają przebiegi ponad 100 k km i nigdy nie miały problemów z silnikiem czy układem wtryskowym!

Pozdrawim Bartek.

Napisano

> [...] Co do używania dodatków do ON w zimie to prosze mi wierzyć że na

> niektórych stacjach w mniejszych miejscowościach jest to nadal

> koniecznością! [...]

Nie tylko w mniejszych. Zależy od stacji i... zimy. W tą zimę po dwóch nocach

na -30 st.C nie wystartował rano. Nie starczyło akumulatora do pozbycia się

zamarzniętego paliwa z wtryskiwaczy. Po pożyczeniu prądu i dłuższym

kręceniu w końcu odpalił. Potem się okazało, że ostatnio tankowane

paliwo na BP w Warszawie było do -22. JaMi w swoim czasie (w zimę znaczy)

pisał o jakości paliw na różnych stacjach.

Napisano

3) czcij turbine swą i szanuj albowiem po dłuższej jeździe studzić ją bedziesz

Rozumiem, ze studzenie turbiny odbywa się na postoju z włączonym silnikiem czy tak??? niewiem.gif

Jak długo powinna być ona studzona po intensywnej i długiej podróży?? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> 3) czcij turbine swą i szanuj albowiem po dłuższej jeździe studzić ją

> bedziesz

> Rozumiem, ze studzenie turbiny odbywa się na postoju z włączonym

> silnikiem czy tak???

> Jak długo powinna być ona studzona po intensywnej i długiej podróży??

Tak studzi się ją poprzez pracę sinika na biegu jałowym. Długośc studzenia zależy od intensywności użytkowania podczas jazdy. Wystarczy poprzez ostatnie minuty jazdy delikatnie obchodzić się z gazem i nie wkręcać auta na więcej niż 2 tyś obrotów a wtedy wystarczy około pół minuty.

Pozdrawiam.

Napisano

> Tak studzi się ją poprzez pracę sinika na biegu jałowym. Długośc

> studzenia zależy od intensywności użytkowania podczas jazdy.

> Wystarczy poprzez ostatnie minuty jazdy delikatnie obchodzić się

> z gazem i nie wkręcać auta na więcej niż 2 tyś obrotów a wtedy

> wystarczy około pół minuty.

> Pozdrawiam.

Potrafie zrozumiec sens chłodzenia turbiny lub nie wkręcania jej mocno przed porzadnym rozgrzaniem. Jednak przestudiowałem całą instrukcję obsługi i nigdzie nie znzlazłem podobnych uwag. Dlaczego producenci (pewnie nie tylko fiat) nie zwracają na to uwagi użytkownikom? Nie każdy przecież musi być mechanikiem żeby jeździc dieslem i nie zepsuć turbiny.

Żeby było jasne nie próbuję podważyć tezy ale tylko poddaje dyskusji fakt nie zwracania uwagi na grzanie i studzenie turbiny przez producenta.

Napisano

> Potrafie zrozumiec sens chłodzenia turbiny lub nie wkręcania jej

> mocno przed porzadnym rozgrzaniem. Jednak przestudiowałem całą

> instrukcję obsługi i nigdzie nie znzlazłem podobnych uwag.

> Dlaczego producenci (pewnie nie tylko fiat) nie zwracają na to

> uwagi użytkownikom?

A w jakim celu mieliby to robić? hmm.gif Klient by to przeczytał, złapał się za głowę i podsumował "To ja pier@%$ taki samochód, którym nie można normalnie ruszyć i normalnie go zgasić", po czym pomaszerowałby do konkurencji, która takich rzeczy w instrukcji nie zamieszcza. zeby.GIF

Z resztą wydłużanie okresów międzyprzeglądowych to ta sama historia - na tym polu producenci też ze sobą konkurują, bo jak klient ma do wyboru auto, w którym olej trzeba zmieniać co 15 kkm i takie w którym wystarczy co 30 kkm, to większość wybierze to drugie. biglaugh.gif

Instrukcja obsługi to takie minimum, pozwalające żeby auto w jako-takiej kondycji przetrwało okres gwarancyjny i w zasadzie nic więcej. Poza tym często względy np. "ekologiczne" biorą górę nad technicznymi i dlatego czasem zdarzają się w instrukcjach różne dziwne zapisy sprzeczne ze zdrowym rozsądkiem...

Napisano

> 10 przykazań dla diesla - ver 1.2

> 1) nie będziesz jeździł na dziadowskim paliwie ze stacji

> hipermarketowych

nie zgadzam sie

NESTE w Warszawie, Champion ostatnio (stacja przy markecie)

super paliwa, zero problemow, niska cena

ja polecam, u mnie sie sprawdzilo

Napisano
  • Autor

> nie zgadzam sie

> NESTE w Warszawie, Champion ostatnio (stacja przy markecie)

> super paliwa, zero problemow, niska cena

> ja polecam, u mnie sie sprawdzilo

Neste to nie stacja marketowa ale sieć! Champion to pewni także jakaś mniejsza sieć ale posiadajaca nazwę i dbajaca o swój image. Natomiast stacje marketowe to stacje bez nazwy bedące własnościa marketu przy którym stoją i niestety potwierdzam cześto średnią lub kiepska jakośc paliw i LPG na takich stacjach. Ale to przykazanie tak naprawdę ma na celu uświadomienie uzytkonikowi że wbrew pozorom diesel nie spali wszystkiego co się wleje do baku.

Pozdrawiam.

• 1 rok później...
Napisano

A ja znalazłem bardzo interesujacy "PORADNIK DOTYCZĄCY SILNIKÓW DIESLA". Nie jest bezposrednio o fiatowskich ale 95% wiedzy jest ta sama i moze byc przydatna - reszta to tylko nic nie znaczace drobiazgi wink.gif

bardzo ciekawy link

Jest o EGR, olejach, 2masie, turbince - ot, takie kompendium

Napisano

> Neste to nie stacja marketowa ale sieć! Champion to pewni także jakaś

> mniejsza sieć ale posiadajaca nazwę i dbajaca o swój image.

> Natomiast stacje marketowe to stacje bez nazwy bedące własnościa

> marketu przy którym stoją i niestety potwierdzam cześto średnią

> lub kiepska jakośc paliw i LPG na takich stacjach. Ale to

> przykazanie tak naprawdę ma na celu uświadomienie uzytkonikowi

> że wbrew pozorom diesel nie spali wszystkiego co się wleje do

> baku.

> Pozdrawiam.

proponuje zapoznac sie z wynikami kontroli paliw. na 20 przebadanych stacji marketowych 20 mialo dobre paliwo. nawet w najlepszej sieci (bp, shell, orlen) nie znajdziesz takiego wyniku. ja tankuje na tesco i nie mam najmniejszych problemow. nawet zima.

Napisano

generalnie nie ma to większego znaczenia czy hipermarketowa , shell ,statoil czy bp - 90 procent stacji na śląsku i tak ma paliwo z jednego kurka czyli z terminala w Radzionkowie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.