Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

silniki td..jak sie sprawuja?

Featured Replies

Napisano

witam

zastanawiam sie nad kupnem bravo, tzn. juz sie zdecydowalem na ten model tylko jeszcze nie wiem jaki wybrac silnik...

ze wzgledu na koszty rozgladam sie za samochodami z silnikiem 1.4 lub 1.6 oraz za dieslami...

chcialbym sie od was dowiedziec jak spisuja sie silniki td w modelach z lat 96-98 czyli przed face liftinhgiem...czy sa glosne, jakie jest spalanie z podzialem na cykle i ogolnie jakie wrazenia z uzytkowania swoich bravo z tym silnikiem

i jeszcze jedno pytanko...czy we wczesniejszych modelach byl komputer...przed kupnem chcialbym sprawdzic na diagnostyce czy wszystko jest ok z samochodzikiem

dzieki za pomoc w wyborze smile.gif

pzdr

Napisano

> witam

> zastanawiam sie nad kupnem bravo, tzn. juz sie zdecydowalem na ten

> model tylko jeszcze nie wiem jaki wybrac silnik...

> ze wzgledu na koszty rozgladam sie za samochodami z silnikiem 1.4 lub

> 1.6 oraz za dieslami...

> chcialbym sie od was dowiedziec jak spisuja sie silniki td w modelach

> z lat 96-98 czyli przed face liftinhgiem...czy sa glosne, jakie

> jest spalanie z podzialem na cykle i ogolnie jakie wrazenia z

> uzytkowania swoich bravo z tym silnikiem

> i jeszcze jedno pytanko...czy we wczesniejszych modelach byl

> komputer...przed kupnem chcialbym sprawdzic na diagnostyce czy

> wszystko jest ok z samochodzikiem

> dzieki za pomoc w wyborze

> pzdr

komputer był....

silnik TD mozna porównac do JTD zasadnicza różnica to wtrysk JTD ma common raila a TD nie.

moce sa porównywalne.

osobiście mam TD w brava i jestem bardzo zadowolony.silnik jak zimny to cichutki nie jest JTD owszem cichszy.ale jak sie zagrzeje to jest ok!

spalanie w mojeje wersji jest takie jak w JTD czyli góra 7-8 litrów ale to przy ostrym deptaniu.

Ale ostrzegam sa takie wersje które palą ponad 10 i nie ma na to logicznego wytłumaczenia.

Jesli chodzi o dynamike to jest doskonała od 0-100 przyspiesza w 10,8 sek.

szczerze moge polecić ten silniczek.jednakże gdybym ja kupował teraz dizla rozgladał bym sie za nowocześniejszym JTD,tyle że nie tu w kraju tylko poza granicami bo tutaj jest droga a przwieśc mozna taniej...

Napisano

> witam

> pzdr

silnik dobry dynamiczny przejechane ma ponad 150tys i narazie jest ok i jak pisał przedmówca rano jak go zapalić mały traktor do puki się nie nagrzeje a jak sie bedzie sprawował dale to się zobaczy mam nadzieje że do 300 tys przejade bez większych komplikacji

Napisano

> witam

> pzdr

siema! zgadzam sie z przedmówcami!!!! 20.GIF ja mam przejechane ok 129 tys i sam zrobiłem ok 8 i jeszcze nigdy mnie nie zawiodł i mam nadzieje ze tak bedzie dalej! ale co bedzie później to sie okarze później! wink.gif

pozdro! smile.gif

Napisano
  • Autor

niestety na jtd to mnie nie stac....nie zamierzam kupowac fury w kraju bo tych silniczkow nie ma za duzo a jak sa to w cenie nie porownywalnej do zachodu...

troche mnie przekonaliscie do tego silniczka...choc zglupialem jak przeczytalem ze moze spalic 10 litrow, przerazilo mnie to bo chce kupic diesla ze wzgledu na spalanie ktore liczylem ze bedzie w maxie 7,5l

moze jednak 1,4 lub 1,6 w gazie?

Napisano

przy uszkodzonym przeplywomierzu auto moze spalic wiecej ale nie musi....silnik moze sie rozgrzewac, ciagnac troche wiecej ze wzgledu na klime, moze byc mocno krecony na obrotach wink.gif nie jezdzilem tym autem i na pewno uzytkownicy wiedza wiecej ale : ja sam kupilem diesla ze wzgledu na spalanie (jak stoisz w korku diesel pali 2 razy mniej zeby.GIF) a auta na gazie nigdy nie beda chodzily tak samo na gazie!sa konstruowane na benzyne!diesel jest tez poza tym zywotniejszy!

Napisano

> niestety na jtd to mnie nie stac....nie zamierzam kupowac fury w

> kraju bo tych silniczkow nie ma za duzo a jak sa to w cenie nie

> porownywalnej do zachodu...

JTD jest za drogi ? hehe.gif

porównaj sobie ceny TDI z podobnym wyposażeniem , ew. jakiś francuzów na common railu cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

> JTD jest za drogi ?

> porównaj sobie ceny TDI z podobnym wyposażeniem , ew. jakiś francuzów

> na common railu

chodzilo mi o to ze jtd jest i wiele drozszy w porownaniu z TD gdyz jest silnikiem po 99 roku a moj porfel jest skromniutki i nha fure po fc mnie nie stac...

w zimie ma sie rozumiec nie ma z nimi problemow?

za wszelkie rady i uwagi odnosnie td z gory dziekuje

Napisano
  • Autor

podbije watek bo spadl juz na druga strone a moze ktos inny jeszcze cos doda od siebie o td w bbm-ach

Napisano

no dobra:) mam TD100 z 175tys km, Kupilem od pierwszego wlascicciela z niemiec przy 150tys km i na poczatku nie obylo sie bez drobych klopotow i wydatkow:

-wymiana zestawu rozrzadu to koszt 500-700zl (wymieniony na oryginalnych czesciach( w cenie zamiennikow) u mechanika z ASO

-wumiana kola pasowego dwumasowego(zazwyczaj padaja) koszt 250zl

-wymiana chlodnicy bo przy zakupie juz bylo prochno - ok 400zl

-wymiana świec żarowych ( zeby wymienic trzeba rozebrac polowe osprztu silnika i niezle sie nagimnastykowac ale sie udalo)- koszt ok 200 zl

-cos dzialo sie z mechanizmem roznicowym dlatego musialem wyjac i rozebrac skrzynie - koszt 600zl ( okazalo sie ze wszystko bylo ok)

-wymiana wahaczy bo w na naszych drogach siadaja po 10 tys:((

Poza tym to auto jest bardzo glosne szczegolnie gdy zimne, jest ciezkie przez tego klocka z przodu i trzeba uwazac na zakretach i przy hamowaniu, a tak to jest dosyc dynamiczne choc wiadomo ze w waskim zakresie obrotow 2-4 tys i oszczedne bo na trasie zeszlem do 5,3l przy 90-110 km/h a miasto zakladam za 7l.

Podsumowujac jest to poprostu klekot:) mozna sie przyzwyczaic i wlaczc radio przy odpalaniu:) Na szczescie jest bardzo dobrze wyciszony i w srodku tego nie slychac:)

Czy polecam? Jesli masz zle wspomnienia z LPG to polecam ze wzgledów ekonomicznych. Osobiscie bralbym jakiegos diesla niemca:) pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.