Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziwne wskazania sondy lambda

Featured Replies

Napisano

Przy obciążeniu na każdym biegu ślicznie oscyluje, samochód ma moc jak rakieta ale...jak dam na luz, to albo:

- sonda wkskazuje ciągle 0V, krokowy oczywiście wtedy próbuje się otworzyć ile się da

albo

- sonda oscyluje normalnie, krokowy wokół wartości 80-100,

ale zazwyczaj występuje to pierwsze.

Co kilka dni dzieje się dodatkowo tak, że moc spada - nie zawsze mam rakiete.

Sonda jest nowa GM (nie z allegro), na starej było podobnie (DELCO)

Instalka jest świeżo po regulacji i przeglądzie.

Na noPB też jak dam na luz, to sonda wskazuje 0V, ale po chwili zaczyna oscylować...ale też blisko 0V zazwyczaj.

Dlaczego tak się może dziać?

Przekłamanie na elektronice gazówki raczej wykluczam, bo jade z lapikiem włączonym oraz z miernikiem podpiętym non stop na żywca w kabel sondy - wskazania są identyczne.

Przy odłączonej sondzie instalka gazowa podaje ciągle około 0,42V niezależnie czy jade, czy stoje.

Napisano

Mam te same objawy na wolnych obrotach - albo stale jest uboga i krokowy otwiera się na maksa, co nie zmienia składu albo stale jest bogata i krokowy się zamyka, co nic nie daje. Próbowałem regulować śrubą wolnych obrotów i albo jest uboga, albo bogata, nie można ustawić żeby oscylowała. Jak już mi się uda złapać pozycję, w której mieszanka na wolnych oscyluje, to po przegazowaniu i powrocie do wolnych zaś jest to samo.

Czasem podczas postoju na skrzyżowaniu co kilka postojów trochę pooscyluje, ale rzadko sie to zdarza. Mam w kabinie wskaźnik diodowy napięcia sondy - działa poprawnie porównywałem z laptopem - pokazują identycznie to samo.

Też podejrzewałem sondę, ale teraz widzę, że nie warto kupować nowej. Uważam, że winny jest parownik, coś mu się zacina czy co, membrana nie wraca po każdym przegazowaniu do takiego samego położenia?

W zasadzie wpływu na jazdę to nie ma, silnik nie gaśnie na postoju, ale mnie to wkurza. Nowy parownik kosztuje 270 zł, w regenerację nie chcę się bawić.

Może ktoś znający budowę parownika coś podpowie?

A auto też czasem robi mi się mułowate podczas ruszania spod skrzyżowania, ale tu przyczyną jest raczej zaciąganie gorącego powietrza z okolic chłodnicy, a wiadomo, że LPG lubi zimne.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.