Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Qrcze i co może być z tym silnikiem

Featured Replies

Napisano

Auto nie ma mocy i jest głośniejsze. Astra F 1.8 90km

Normalnie powinno spokojnie gnać 170-190. Tymczasem ciężko mi je rozpędzić do 150. Po rozgrzaniu okropnie słabnie zarówno na gazie jak i na lpg i jest głośniejsze niż zwykle. Byłem na sprawdzaniu kompem i wedłóg tech`a wszystko jest miodzio. Ciśnienie w cylindrach na ciepłym 12bar równiutko. Wszystko wymienione oprócz skrzyni biegów i pompy paliwa. Samochód powinien biegać a nie biega tylko się męczy i mnie męczy.

Chciałem wymienić silnik ale skoro ma 12 bar to Qrcze co może z nim być do diaska?.

Mechanik stwierdził że zaślepiony EGR może mieć wpływ na nieprawidłowe dobranie mapy wtrysku benzyny ( od 2000 do 3000 obrotów w czasie jazdy ma takieeeego doła)

Nie wierzę szczerze mówiąc w tą teorię bo mój egr był podciśnieniowy(zaślepiony blachą i silikonem + śruba).

Napisano

Może tłumik lub katalizator przegnił i jest przytkany, spaliny maja opory i stąd ten brak mocy...

Napisano
  • Autor

> Może tłumik lub katalizator przegnił i jest przytkany, spaliny maja

> opory i stąd ten brak mocy...

Dzięki za odpowiedź smile.gif niestety to nie to Tłumik komplet plus katalizator jest nowy, napisałem że wymieniłem w nim WSZYSTKO oprócz pompy paliwa i skrzyni biegów (no i silnika oczywiście)

Czy to możliwe że wymiana uszczelki pod głowicą i szlif przywróciły ciśnienie w cylindrach ale jest jednak jeszcze coś co może spowodować iż silnik nie ma mocy na benzynce i lpg ???

Qrcze mój błąd (ale wtedy wiedziałem 0 samochodach )że nie sprawdziłem ciśnienia przed wymianą uszczelki tylko zleciłem mechaniorowi na gorąco a ten wiedząc ze silnik był przegrzany nie zasugerował qwymiany np.pierścionków.

Ale jeśli byłyby to pierścionki to skąd to prawidłowe ciśnienie ?????? Czy puchnięcie tłoków może być przyczyną ? Wydaje mi się że raczej wtedy to wogóle nie mógł bym jeździć ....fatalna sytuacja. Oleju też nie bierze równo chodzi tylko ten dół w czasie jazdy i brak mocy. Co to qrcze może być?

Napisano

Sprawdzałeś odmę, czy nie zapchana?

Czy czasem gazownicy nie zmodyfikowali dolotu, że zaciąga rozgrzane powietrze z okolic chłodnicy?

A zaciski hamulców sprawne, piasty się nie grzeją?

Resetowałeś ECU, może nawpisywał sobie śmieci w adaptacjach, jeśli instalka LPG jest źle wyregulowana, ma złą emulację lambdy itp., to i na benzynie źle pracuje?

Napisano
  • Autor

> Sprawdzałeś odmę, czy nie zapchana?

> Czy czasem gazownicy nie zmodyfikowali dolotu, że zaciąga rozgrzane

> powietrze z okolic chłodnicy?

> A zaciski hamulców sprawne, piasty się nie grzeją?

> Resetowałeś ECU, może nawpisywał sobie śmieci w adaptacjach, jeśli

> instalka LPG jest źle wyregulowana, ma złą emulację lambdy itp.,

> to i na benzynie źle pracuje?

Na bezynce też słabizna...muszę deptać.

A no właśnie odma była zapchana ...obie odmy i od pokrywy zaworow do wtysku i od korby do głowicy.

Swoją drogą kiedy odetkałem rurę od korby i założyłem spowrotyem to po uruchomieniu silnika słyszałem takie jedno wielkie stłumione bum z przedziału korbowego .. sle dlaczego ??? przecież tam teoretycznie nie powinno dochodzić do takich reakcji. swieca.gif

Co ciekawe w tej rurze był ......piach.

Teraz myślę że może coś tam się zatarło na wale ...zgłupieć można co też poprzedni właściciele robili z tym samochodem ???

Dolot miał zdjętą rurę gumową (tą na początku przed filtrem) ale kiedy założyłem z powrotem właściwie niewiele się poprawiło, z tym że na gazie częściej gaśnie.

Dziś będę próbował ustawiać instalkę bo gazownicy nie mają uwaga !!! czasu !!!!jeżdzić z lapkiem żeby sprawdzić dlaczego kiepsko reaguje na depnięcie. Ale kase to dupki mają czas przyjąć.

Wkurzam się bo miałem forsę na nowy (używany)silnik ale drań pokazuje 12 bar i oprócz spadku mocy właściwie nic się z nim nie dzieje.

Aku odłączałem wiele razy i poprawa jeśli była to naprawdę prawie niezauważalna.

Spóbuję któregoś dnia wypłukać przedział korbowy przy wymianie oleju może to coś zmieni. A pro pos przy ostatniej wymianie zaraz po uruchomieniu silniczek pracował cichutko jak nówka ale po zgaszeniu w celu udania się z uiszczeniem zapłaty i ponownym uruchomieniu pracował znów głośno. Normalnie silnik zagadka.

Byłem już chyba u 20-30 mechaników i każdy nie wie o co chodzi, załamują ręce. Ale każdy jak jeden mąż twierdzą ze silnik jest faktycznie słaby i zamulony w przedziale 2000-3000 rpm.

Kiedyś jeszcze na zimnym ciaągnął ładnie do jakichś 2 kilometrów. Póżniej do 1 kilometra, teraz przejeżdzam jakies 20 metrów i już czuję że słabnie, coś się dzieje niedobrego ale ni cholery nie rozumiem co. Hamulce....hm. też stawiałem na nie ale sprawdzone i nic z nimi nie jest nieteges.

Jest jeszcze jedna sprawa kiedy dodaję gazu mam wrażenie że silnik zwyczajnie stawia opór a kiedy jadę na luzie po zwolnienu pedału gazu po pewnej chwili auto jakby odżywa na chwilę ...wygląda mi to na coś z mieszanką ale co ? Zalewa się ? Tylko nie szarpie. I dlaczego komp przy badaniu pokazywał że wszystko jest ok. teraz sobie myślę że trzeba było wziąść tego gościa z laptopem na jazdę ...może wtedy by coś pokazało.

Załamuje mnie to auto....może ten silnik ma jakąś wadę ,aż się boję zmieniać na inny c18.

Napisano

> Auto nie ma mocy i jest głośniejsze. Astra F 1.8 90km

> Normalnie powinno spokojnie gnać 170-190. Tymczasem ciężko mi je

> rozpędzić do 150. Po rozgrzaniu okropnie słabnie zarówno na

> gazie jak i na lpg i jest głośniejsze niż zwykle. Byłem na

> sprawdzaniu kompem i wedłóg tech`a wszystko jest miodzio.

> Ciśnienie w cylindrach na ciepłym 12bar równiutko. Wszystko

> wymienione oprócz skrzyni biegów i pompy paliwa. Samochód

> powinien biegać a nie biega tylko się męczy i mnie męczy.

> Chciałem wymienić silnik ale skoro ma 12 bar to Qrcze co może z nim

> być do diaska?.

> Mechanik stwierdził że zaślepiony EGR może mieć wpływ na

> nieprawidłowe dobranie mapy wtrysku benzyny ( od 2000 do 3000

> obrotów w czasie jazdy ma takieeeego doła)

> Nie wierzę szczerze mówiąc w tą teorię bo mój egr był

> podciśnieniowy(zaślepiony blachą i silikonem + śruba).

A moze padniety czujnik temperatury, albo sona lambda? Czy spalanie jest w normie?

Napisano
  • Autor

> A moze padniety czujnik temperatury, albo sona lambda? Czy spalanie

> jest w normie?

Czujni temperatury raczej nie bo rok temu zmieniany i gdyby był walnięty to komp by coś pokazał.

No a poza tym strasznie drgał by silnik po uruchomieniu na zimnio i wogóle ciężko było by go uruchomić.

Lambda też działa ,oscyluje właściwie sprawdzone na kompie i testerem.Btw. jest nowa.

Może ten cholerny egr rzeczywiście ma wpływ na mapy wtrysku i jak go nie ma to komputerowi coś się pieprzy ...bo pamiętam kiedy był to auto gwałtowniej reagowało na depnięcie. Gdzieś kiedyś znalazłem posty ludzi którzy skarżyli się na brak mocy po zaślepieniu i dół w w okolicy 2000 rpm.

Tylko teoretycznie to nie powinno mieć znaczenia przy dodawaniu gazu bo egr działa tylko kiedy tego gazu nie dodajemy.

Hmm.. ale nówka kosztuje 250-300 pln kupię tylko po to żeby dowiedzieć się że jeszcze bardziej zamuliło mi się dzięki niemu auto ??? Ciężka sprawa ...na szrocie mają ale podobno wszystkie są walnięte.

Napisano

> Co ciekawe w tej rurze był ......piach.

Tylko jak sie tam dostal? Poprzedni wlasciciel jezdzil bez filtru powietrza?

A co do cisnienia w cylindrach, sprawdz jakie jest na zimnym silniku i jakie na cieplym. Byc moze od ciepla rozszerzaja sie tloki i ma to jakis wplyw na caloksztalt? niewiem.gif

Napisano
  • Autor

Słuchajcie chyba coś jednak z tym czujnikiem temperatury bo dziś włączam sobie regulację bingo m na laptopku i komp w czasie pracy na benzynie zaraz po uruchomieniu pokazał mi 90 stopni a samochód wcześniej stał jakieś 3-4 godziny...wskaźnik na zegarze pokazywał niebieskie pole a w kompie 90-95 stopni.

Coś jeszcze dziwnego dzieje się z lambdą otóż na nopb oscyluje normalnie a na gazie tylko skacze całkowicie od zera i do 72 i z powrotem. Pobawię się jeszcze w doktora w najbliższym czasie któregoś ranka po całonocnym postoju i jeśli znów pokaże jakiś nie realny pomiar to chyba rzeczywiście czujnik temperatury.

Co do piachu to nie mam pojęcia jak się tam dostał ale okazało się ze facet wcześniej jeździł tym autem na selektolu ...super...i ja ten samochód od niego kupiłem. Teraz ma audi a3 dieselka jak go dotąd poznałem jeżdząc jego byłym samochodem to pewnie do tego a3 dolewa jakiegoś oleju opałowego....że też takich ziemia nosi choroba jasna.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.