Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sonda Lambda

Featured Replies

Napisano

jak kojarze to chyba gdzieś około 250zł

wyjdzie na examinerku

sam możesz tez sprawdzić jak ją odłączysz....

Napisano

> jak kojarze to chyba gdzieś około 250zł

dużo za dużo palacz.gif

> wyjdzie na examinerku

zaraz tam egzaminer...

miernik

albo coś takiego palacz.gif

273762880-2.jpg

• 2 miesiące później...
Napisano

> sam możesz tez sprawdzić jak ją odłączysz....

Witam !!!

U nie silnik od 2 dni zaczął gasnąć po wyrzuceniu na luz. Czy to na gazie czy benzynie, praktycznie co skrzyżowanie. Na beznynie na wolych obrotach silink troche się trzęsie jakby palił na trzech cyl. Po odłączeniu sondy lambda silnik pracuje tak samo jak z podłączoną -a więc pytanie czy to padła sonda.

Napisano

> Witam !!!

> U nie silnik od 2 dni zaczął gasnąć po wyrzuceniu na luz. Czy to na

> gazie czy benzynie, praktycznie co skrzyżowanie. Na beznynie na

> wolych obrotach silink troche się trzęsie jakby palił na trzech

> cyl. Po odłączeniu sondy lambda silnik pracuje tak samo jak z

> podłączoną -a więc pytanie czy to padła sonda.

Hmmm oblookaj najpierw silnik krokowy. On odpowiada za obroty biegu jałowego.

Chodzi na 3 garach ?? A nie pali Ci sie kontrolka wtrysku ??

Napisano

> Jakie są oznaki w że Sonda Lambda zepsuła sie?? I ile takie cus

> kosztuje??

Jak sonda zdycha to silnik dostaje złą ilość paliwa. Albo leje na maxa ( wtedy autko pali duuuużo za dużo) albo daje tak małą dawke że ledwo chce jechać zlosnik.gif Zalezy na jakim ustawienu sondy Padnie. U minie dawał fuul paliwa i Bravka paliła 11l po trasie zlosnik.gif

Napisano

> Jak sonda zdycha to silnik dostaje złą ilość paliwa. Albo leje na

> maxa ( wtedy autko pali duuuużo za dużo) albo daje tak małą

> dawke że ledwo chce jechać Zalezy na jakim ustawienu sondy

> Padnie. U minie dawał fuul paliwa i Bravka paliła 11l po trasie

A jaką miałeś różnice w spalaniu, przy jeździe po mieście ?? (z uszkodzoną sondą) ??

Napisano

> Hmmm oblookaj najpierw silnik krokowy. On odpowiada za obroty biegu

> jałowego.

> Chodzi na 3 garach ?? A nie pali Ci sie kontrolka wtrysku ??

Silnik krokowy jest nowy i na 100% sprawny, kontrolka wtrysku po zapaleniu gaśnie, tylko silnik sie trochę trzęsie, po odłączeniu sondy nie ma żadnej róznicy w pracy silnika wiec przypuszczam że to jednak sonda

Nagminne gaśnięcie pojawiło się od niedzieli, wcześniej zauważyłem iż zaczął ciut więcej palić, o jakiś pół litra więcej przy podobnej jeździe.

Napisano

Po mieście nie mieściłe sie w 13l/100 zlosnik.gif No i wyraznie był mułowaty na niskich obrotach. Odżywał dopiero po przekroczeniu 4k obr /m. Ale to zalezy jak sonda zdechnie. Znajomemu padło dokładnie odwrotnie. Podawała ciagle sygnał o zbyt bogatej mieszance i komp zmiejszał dawke że nie dało sie jechac zlosnik.gif

Napisano

Jeszcze jedna opcja to taaka że przeputnica sie zasyfiła i nie przepuszcza powietrza na wolnyc obrotach. Wiec silnik sie dławi i gasnie. W tym wypadku lambdy bym za bardzo nie podejrzewał. Chociaz trzeba przetestować zlosnik.gif Najlepiej pojechac na egzaminer i zobaczyc jakie błędy wyłapał komp i dopiero mysleć zlosnik.gif

A co do trzesienia silnika to nie wiem. U mnie czasami tez go telepie lekko na wolnych obrotach, ale nic złego sie nie dzieje. A mechanik nie ma pojęcia od czego zlosnik.gif Co dziwniejsze wyczówalne sa wibracje przy około 1600-1800 obrotów, poniżej i powyżej silniczek pracuje równiutko;] Wiec nie mam pojęcia co to. Temat byl poruszany na autokąciku jakis czas temu ale nikt nie wpadł na jakis sensowny pomysł od czego to może byc zlosnik.gif

Napisano

W poniedziałek bravka idzie do serwisu więc zobaczymy co w niej siedzi

Napisano

Kurcze u mnie właśnie są takie objawy ,ale auto jest mułowate do 3,5 - 4,0 obr/min ale sonda niby działa ...

Napisano

u mnie tez działała ale tytlko w pewnym zakresie. Dopiero koles na teście spalin mnie uswiadomil ze sonda kaput zlosnik.gif Jak wymieniłem to zaraz spalanie wróciło w miare do normy i zdrobil sie bardziej żwawy juz od niskich obrotów, bo wcześniej to mulił sie strasznie :/

Napisano

> U mnie na teście spalin wyszło OK

U mnie tez było w miare w normie , tzn jesli idzie o CO2 i tlenki azotu, ale współczynnik lambda był duzo za wysoki, a powiniem oscylować w okolicach 1 z tego co pamietam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.