Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Auto Testy - Toyota Yaris II 1.0 VVT-I 69KM Luna A/C

Featured Replies

Napisano

W dzisiejszym teście (wyjątkowo ekspresowym) zaprezentuję Państwu dobrze znany naszej redakcji Auto Testy model Toyoty czyli Yaris. Po testach bogatszych wersji 1.4 D-4D oraz 1.3 VVT-i przyszła pora na podstawową jednostkę napędową 1.0 VVT-i o mocy 69KM. I właśnie taki egzemplarz trafił w moje ręce.

Jako, że na łamach naszego serwisu już dwukrotnie występował Yaris dziś głównie skupię się na wrażeniach z jazdy. Bo po co się powtarzać opisując wnętrze.

glfk5.th.jpg

Krótka historia

Obecna generacja Toyoty Yaris debiutowała w polskich salonach pod koniec 2005 roku. Od początku dostępna jest w dwóch wersjach nadwoziowych (jako 3 i 5 drzwiowy hatchback) oraz trzema jednostkami napędowymi do wyboru.

Jeśli masz ochotę przeczytac cały artykuł zapraszam TUTAJ

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zapraszam również na II część fotorelacji z Mistrzowstw Europy w Rallycrossie, które odbyły się w Słomczynie

merallycrossslomczyn2006043ed4.th.jpg

Napisano

No fajnie zlosnik.gif

ładne , zgrabne i przede wszystkim ekonomiczne autko

to tyle co moze przejśc mi przez gardło hehe.gif

nie nawidze tego auta, jak lubie Toyote tak mam jakąś awersje do tego modelu sick.gif

No i jak zawsze cena faint.gif

czy w tym kraju kiedyś będzie stac przeciętnego człowieka który normalnie pracuje na to aby iść do salonu i kupić sobie autko nawet na jakiś kredyt.

jak zwykle ok.gif robota

Napisano

Oceniając stylistykę trzeba przyznać,

że projektanci postarali się oto żeby obecny model każdemu przypadł do gustu.

I rzeczywiście tak jest!

po co takie pierdoly wypisywac ?

Napisano

> Oceniając stylistykę trzeba przyznać,

> że projektanci postarali się oto żeby obecny model każdemu przypadł

> do gustu.

> I rzeczywiście tak jest!

> po co takie pierdoly wypisywac ?

no tak zlosnik.gif mnie tez sie nie podoba sick.gif poprzedni byl fajniejszy zwlaszcza po FL ok.gif

pozdr.

Napisano

> przyszła pora na podstawową jednostkę napędową 1.0 VVT-i o mocy

> 69KM. I właśnie taki egzemplarz trafił w moje ręce.

Trochę bym dodał:

Otóz dość sztywne zawieszenie dobrze pracuje na naszych miejskich ulicach, na trasie zaś - rewelacja.

Bagażnik oprócz dwóch, opisywanych pozycji, ma jeszcze jedną, bardzo praktyczną - jest to przesunięcie tylnych siedzeń o (chyba) 10cm do przodu. Pojemność jego wynosi wtedy 370litrów (tyle, co w stilo).

Co do spalania, to w mieście, przy spokojnej jeździe (włączam w to również korki), nie spala więcej, niż 6,5l/100km., w trasie, jadąc średnio około 100km/h potrafi spalić 4,6l/100km.

Nie wszyscy wiedzą, że jest to silnik 3-cylindrowy!

Jest to samochód dla osób lubiących spokojną jazdę. Mówią, że dla kobiet, ja dodaję - również dla emerytów. Ale na pewno jest samochodem, który za tę spokojną jazdę potrafi się kierowcy odwdzięczyć niskimi kosztami eksploatacji i, co bardzo ważne, dużą wygodą i komfortem jazdy.

Sam to przetestowałem.

Napisano

Pozwole sobie zacytowac czesc i sie do niej ustosunkowac.

>Silnik o zmiennych fazach rozrządu osiągał 69KM i 93NM. Takie parametry >zapewniały autu ważącemu ponad tonę niezbyt dobry sprint do pierwszej setki >wynoszący prawie 16 sekund. Ale cóż to nie jest sportowe auto! Jego >przeznaczeniem mają być i są nimi zatłoczone ulice wielkich miast. Również >prędkość maksymalna nie była oszałamiąca. Tylko albo szczerze mówiąc aż >155km/h bo i tak w mieście taka prędkość nam się nie przyda!

W mojej 173 km/h.

>Silnik spięto z 5 biegową manualną skrzynią biegów do której nie miałem >większych zastrzeżeń. Poszczególne biegi wędrowały na swoje miejsce bez >problemu i były dobrze ze stopniowane. Elastyczność stała na przyzwoitym >poziomie, gdy wkręcaliśmy jednostkę na wyższe obroty (powyżej >3tys.obr./min.).

Czasem problem z zapieciem wstecznego oraz jedynki.

>Czas wspomnieć o spalaniu. Otóż podczas jazdy po zatłoczonym mieście >testowy Yaris potrzebował średnio 7.0 litrów na 100km. Po wyjechaniu w >trasę spalanie spadało do wartości 5.6l. Wyniki te trzeba uznać za dobre.

6.2 w Olsztynie.

4.2 Trasa - przepisowo.

Serio smile.gif

Jedyna roznica moze polegac na braku klimy i tylnich siedzen ( pare kilo mniej ) .

Pozdrawiam.

Napisano

Mi się on tak średnio podoba. Zdecydowanie bardziej podoba mi się stary Yaris ale tekst jak zawsze bardzo przyjemnie się czyta ok.gifok.gif

Napisano
  • Autor

> Trochę bym dodał:

> Bagażnik oprócz dwóch, opisywanych pozycji, ma jeszcze jedną, bardzo

> praktyczną - jest to przesunięcie tylnych siedzeń o (chyba) 10cm

> do przodu. Pojemność jego wynosi wtedy 370litrów (tyle, co w

> stilo).

Pisałem o tym w poprzednich testach Yarisa II wink.gif

Dzieki za opinie waytogo.gif

Pozdr

Napisano
  • Autor

> Pozwole sobie zacytowac czesc i sie do niej ustosunkowac.

> W mojej 173 km/h.

Tylko sprawdz czy Ci nie zawyza hmm.gif Bo są takie przypadki i nawet sam takie cos doswiadczylem

> Czasem problem z zapieciem wstecznego oraz jedynki.

W mojej testowce takiego czegos nie zauwazylem a miala juz okolo 40tys.km

> 6.2 w Olsztynie.

> 4.2 Trasa - przepisowo.

> Serio

Jest to mozliwe ok.gif

Napisano
  • Autor

Dzieki mp7292 i Nana za opinie bow.gif

maagog

Quote:

po co takie pierdoly wypisywac ?

Zostawie to bez komentarza ok.gif

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.