Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kilka pytań: uszczelka, listwa i antena :)

Featured Replies

Napisano

Witam,

no to ja szanownym forumowiczom znowu zapodaje pytania z fotkami 893goodvibes.gif

1. wczoraj przy oględzinach silnika (szukałem nr silnika) zauważyłem że z bloku silnika, od strony rury prowadzącej do chłodnicy, wystaje mi jakaś uszczelka, upaprana z oleju (tak mi się wydaje). Czy to jest ta sławna "uszczelka pod głowicą" czy co? Sorry za lamerie, ale jak już gdzieś pisałem to mój pierwszy samochód, a na mechanice to się raczej nie znam.

Jak rozumiem trza to wymienić. Sprawdzałem koszty uszczelek na opel-shop i wahają się wgranicach 30-50 zł, pytanie ile może kosztować robocizna (orentacyjnie). I fotki poniżej:

uszczelka_01.jpguszczelka_02.jpg

2. Wzdłuż całego progu, po obydwu stronach wozu są listwy - takie metalowe z uszczelką. Chciałbym to to zdjąć. Jak Lekką ją pociągną to widac jakies tam zatrzaski, czy to tam jest. I teraz pytanie - czy to siedzitylko na tych zatrzaskach? Kusi mnie żeby pociągną i tyle, ale jak coś urwę to będę mlot.gifbuu.gif

listwa_01.jpglistwa_02.jpg

3. no i ostatnie pytanko (ufff...). Mam na tylnej szybie taki uchwyt do anteny.Czas jakiś temu powiedzieliście mi że to element od zestawu głośnomówiącego. Teraz chaciałbym to rozmontować (może uda mi się dopasowac nową antenę). Tylko czy można to jakoś bezstresowo, domowym sposobem odkręcić, czy trza czegoś specjalnego?

antena.jpg

Dziękować za wszystkie (ewentualne) odpowiedzi biglaugh.gif

Napisano

> Witam,

> no to ja szanownym forumowiczom znowu zapodaje pytania z fotkami

postaraj sie uzupelnic nieco lepiej profil np. imie, miasto, mail i co tam jeszcze chcesz

> 1.

to raczej uszczelka pod pokrywa zaworow, ktora nie jest droga - do mojego kilkanascie zeta i wymienisz to najprawdopodobniej sam

> 2.

nie wiem, nie mam takiego wynalazku

> 3.

wydaje mi sie, ze sam powinienes to odkrecic lecz nigdy nie mialem z takim czyms do czynienia

Napisano

Kolego,jest to uszczelka pod pokrywą zaworów która kosztuje parę złotych(max 15zł)i zmienisz ją sam (nawet gdybyś miał jedną rękę)Co do tych listew,to czegoś takiego nie widziałem.Widziałem już w tym miejscu uszczelki gumowe w niektórych modelach,ale nigdy takich listew (samoróba)A co chodzi o uchwyt anteny,to on jest przyklejony i sam go ściągniesz.Najlepiej weż cienki nożyk i zetnij z szyby.

Napisano
  • Autor

> Co do tych listew,to czegoś takiego nie widziałem.Widziałem

> już w tym miejscu uszczelki gumowe w niektórych modelach,ale

> nigdy takich listew (samoróba)

raczej nie. To jest zwykła uszczelka która trzyma się na "listwie" o przekroju kwadratu o boku ~1-1.5 cm. W załaczniku jest rys. Czarne to karoseria, czerwone to właśnie ta "listwa" a zielone uszczelka. Być moze całość ("listwa" z uszczelką) występuja jako jedno - uszczekla

confused.gif

post-80793-14352474759814_thumb.jpg

Napisano

> Być moze całość ("listwa" z uszczelką) występuja jako

> jedno - uszczekla

Dobrze kombinujesz. Guma jest razem z metalową listwą. Całość jest zatrzaśnięta na metalowych "grzybkach" wystających z karoserii. Pociagnij w kierunku "do siebie" i zejdzie.

Ci co jej nie mają nie wiedzą co tracą wink.gif Doskonale zabezpiecza przed przedostawaniem się kurzu do wnetrza auta - mam na myśli szczególnie te mejsca przy tylnym siedzieniu, gdzie zamocowany jest "skobel" zamka tylnych drzwi i wogóle wszędzie "przed" uszczelką drzwi. Mówię o tym:

277647511-czysto.jpg

Tu zawsze jest czysto i nikt nie brudzi ubranka podczas wsiadania. Widać zresztą na focie, że próg jest brudny a miejsca wskazane strzałką białe i czyste.

Kiedy pierwszy raz ściągałem te listwy obawiałem się, że zastanę tam kupe rdzy i nic więcej smile.gif O dziwi jest zdrowo.

Pozdroofka

post-36940-14352474770531_thumb.jpg

Napisano

Ty to już miałeś,czy zakładałeś?Jeżeli zakładałeś to jaki koszt.

Napisano

> Ty to już miałeś,czy zakładałeś?Jeżeli zakładałeś to jaki koszt.

Nie zakładalem, było. Nie wygląda na "dokładane" bo te "grzybki" na których siedzi listwa są pomalowane wyraźnie jednocześnie z całym samochodem smile.gif Zresztą ta listwa to nie jakiś ewenement. W wielu astrolotach ją widziałem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.