Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

sprzęgło

Featured Replies

Napisano

Ostatnio zauważyłem, że coś się dzieje ze sprzęgłem nie dobrego. Chodzi o to, że słychać takie delikatne klekotanie/drżenie, które ustaje w momencie wciśnięcia sprzęgła. Nie wsytępuje to zawsze oczywiście - najczęściej to słychać na zimnym silniku. Jeśli chodzi o prace sprzęgła to nie ma problemu - chodzi poprawnie, nic nie szarpie i generalnie jest ok.

Czy powiniene się martwić tym stanem rzeczy? Co może być przyczyną? Czy to może być jakieś łozysko sprzęgła - jeśli tak na jakie koszty musiałbym sie przygotować?

Napisano

> Ostatnio zauważyłem, że coś się dzieje ze sprzęgłem nie dobrego.

> Chodzi o to, że słychać takie delikatne klekotanie/drżenie,

> które ustaje w momencie wciśnięcia sprzęgła. Nie wsytępuje to

> zawsze oczywiście - najczęściej to słychać na zimnym silniku.

> Jeśli chodzi o prace sprzęgła to nie ma problemu - chodzi

> poprawnie, nic nie szarpie i generalnie jest ok.

> Czy powiniene się martwić tym stanem rzeczy? Co może być przyczyną?

> Czy to może być jakieś łozysko sprzęgła - jeśli tak na jakie

> koszty musiałbym sie przygotować?

Miałem coś podobnego - tzn. klekotanie na jałowym, szczególnie jak sie silnik nagrzał i spadły obroty do ok 900 rpm. Ja wymieniałem tarcze, docisk, łożysko i linke bo już był czas i pomogło jak ręką odjął. Winowajcą może być albo łożysko albo docisk sprzęgła, który jeśli jest zniekształcony może wpadać w jakieś drgania.

Czy słyszysz szum czy hałas jak wciśniesz sprzegło? Jeśli tak to łożysko się kończy.

Jeśli masz znajomego mechanika to niech Ci to rozkręci, zdejmie skrzynię i sam poogląda elementy (robocizna ok 200zł) i wtedy dokupisz to co jest do wymiany.

Napisano
  • Autor

No właśnie wręcz odwrotnie, tzn. jak wcisnę sprzęgło to jest cisza. Na forum vectry znalazłem, że to może być nie tyle coś ze sprzęgłem (np. łożysko oporowe) co ze skrzynią, więc już sam nie wiem. Najgorsze jest to, że to klekotanie słychać szczególnie rano - jak zilnik jest zimy. Przy nagrzanym silniku nie słysze tego klekotania. Podobno może to być również związane z olejem w skrzyni, ale nie bardzo mi się uśmiecha wymieniać komplet sprzęgła, olej i jeszcze coś grzebać w samej skrzyni - w takim wypadku to się nie wypłace w ogóle. Czy miał ktoś podobne objawy? Czy można spokojnie z tym jeżdzić (i takie opinie widziałem) czy lepiej znaleźć przyczyne?

Napisano

> No właśnie wręcz odwrotnie, tzn. jak wcisnę sprzęgło to jest cisza.

To typowe objawy konca lozyska oporowego sprzegla.Niereagowanie konczy sie wymiana docisku lub calego kompletnego sprzegla.Wiem ...bo tak mialem.Koszt lozyska niewielki ( 40 zl?) , jednak robocizna moze troche kosztowac niestety.

Napisano
  • Autor

Ostatnio u znajomego też występowało takie klekotanie w AII (benzyna) i mechanik też stwierdził, że to łożysko oporowe. Niestety zakończyło się na wymianie kompletnego sprzęgła - nie wiem czy to było konieczne czy go naciągnął. Nie chciałbym jednak, aby u mnie było podobnie, bo sprzęgło poza tym, że czasami klekocze na simnym silniku jest w jak najlepszym porządku.

Napisano

> Ostatnio u znajomego też występowało takie klekotanie w AII (benzyna)

> i mechanik też stwierdził, że to łożysko oporowe. Niestety

> zakończyło się na wymianie kompletnego sprzęgła - nie wiem czy

> to było konieczne czy go naciągnął. Nie chciałbym jednak, aby u

> mnie było podobnie, bo sprzęgło poza tym, że czasami klekocze na

> simnym silniku jest w jak najlepszym porządku.

Jak juz wymieniasz lozysko to glupota byloby nie wymieniac kompletnego sprzegla. Po co za jakis czas placic znowu za robote i wymieniac wlasnie sprzeglo.

Ale z tym da sie zyc i narazie sie nie przejmuj w jednym ze sluzbowych aut zauwazylem to juz chyba 60tys km temu i jak narazie wszystko dziala:)

Napisano
  • Autor

Najgorsze jest jednak to, że niektórzy opowiadają się żeby jednak wymieniać (samo łożysko albo całość), bo zwlekając można narobić sobie większych problemów, inni natomiast (podobnie jak TY), że nie ma się generalnie czym przejmować. A że auto nie jest służbowe to tym trudniej jest mi podjąć decyzję bo koszt takiej zabawy to lekko 1000 PLN. A spotkałem się również z wypowiedziami, że takie klekotanie zostało w niektórych przypadkach nawet po wymianie kompletu sprzęgła.

Napisano

> Najgorsze jest jednak to, że niektórzy opowiadają się żeby jednak

> wymieniać (samo łożysko albo całość), bo zwlekając można narobić

> sobie większych problemów, inni natomiast (podobnie jak TY), że

> nie ma się generalnie czym przejmować. A że auto nie jest

> służbowe to tym trudniej jest mi podjąć decyzję bo koszt takiej

Jeśli już wymieniać to raczej całe kompletne sprzęgło bo jest to - było nie było - grubsza robota i szkoda później znów wszystko rozbierać żeby samo sprzęgło zmieniać. No chyba że po rozebraniu wszystkiego się okaże że jest prawie nówka i powinno przejechać jeszcze dużo, dużo km.

> zabawy to lekko 1000 PLN.

A skąd taka cena? Kompletne sprzęgło myślę że za jakieś 400 max 500 zł kupisz (do f'ki za Sachsa dałem 330 zł)

Robocizna to może być różnie ale myślę że koło 200 zł to będzie max.

No chyba że wszystko chcesz robić w ASO to wtedy jest inna bajka.

> A spotkałem się również z

> wypowiedziami, że takie klekotanie zostało w niektórych

> przypadkach nawet po wymianie kompletu sprzęgła.

Potwierdzam. Przypadek dokładnie jak Twój tyle że w F'ce. Wymieniłem całe sprzęgło - bo już w sumie mu się należało. Natomiast szumienie/klekotanie pozostało. Ja generalnie jeżdżę i nic na razie przy tym nie grzebałem i szczerze mówiąc póki co nie zamierzam.

Napisano

> Najgorsze jest jednak to, że niektórzy opowiadają się żeby jednak

> wymieniać (samo łożysko albo całość), bo zwlekając można narobić

> sobie większych problemów, inni natomiast (podobnie jak TY), że

> nie ma się generalnie czym przejmować. A że auto nie jest

> służbowe to tym trudniej jest mi podjąć decyzję bo koszt takiej

> zabawy to lekko 1000 PLN. A spotkałem się również z

> wypowiedziami, że takie klekotanie zostało w niektórych

> przypadkach nawet po wymianie kompletu sprzęgła.

Wymiana samego lozyska jest conajmniej bez sensu. Koszt wymiany mysle ze nie powinien byc wiekszy niz 700zł z robota.

Jezeli klrkotanie nie ustalo to znaczy to jedno ze nie to wydawalo takie dzieki. Zawsze najwazniejsze jest zdiagnozowanie co sie popsulo.

Ale mysle ze wymiana lozyska wraz ze sprzeglem pomoze.

Napisano

> Jeśli już wymieniać to raczej całe kompletne sprzęgło bo jest to -

> było nie było - grubsza robota i szkoda później znów wszystko

> rozbierać żeby samo sprzęgło zmieniać. No chyba że po rozebraniu

> wszystkiego się okaże że jest prawie nówka i powinno przejechać

> jeszcze dużo, dużo km.

> A skąd taka cena? Kompletne sprzęgło myślę że za jakieś 400 max 500

> zł kupisz (do f'ki za Sachsa dałem 330 zł)

> Robocizna to może być różnie ale myślę że koło 200 zł to będzie max.

> No chyba że wszystko chcesz robić w ASO to wtedy jest inna bajka.

> Potwierdzam. Przypadek dokładnie jak Twój tyle że w F'ce. Wymieniłem

> całe sprzęgło - bo już w sumie mu się należało. Natomiast

> szumienie/klekotanie pozostało. Ja generalnie jeżdżę i nic na

> razie przy tym nie grzebałem i szczerze mówiąc póki co nie

> zamierzam.

A szumienie lub klekotanie w Twoim przypadku zmienia sie po wcisnieciu lub puszczeniu pedalu sprzegla?

Napisano

> A szumienie lub klekotanie w Twoim przypadku zmienia sie po

> wcisnieciu lub puszczeniu pedalu sprzegla?

Szumienie występuje gdy pedał nie jest wciśnięty. Najbardziej słyszalne jest to rano jak jest wszystko zimne.

Napisano
  • Autor

A skąd taka cena? [LINK]

Robocizna to może być różnie ale myślę że koło 200 zł to będzie max.

wspomniany kumpel robił w Poznaniu - samo łozysko 400 PLN (z robocizną) + późniejsza wymiana pozostałych elementów sprzęgła = ~ 1000 PLN i zaznacze, że nie robił tego w ASO.

Biorąc pod uwagę fakt, że będe zmuszony to robić w wa-wie koszty na pewno nie będą niższe.

Napisano

> A skąd taka cena? [LINK]

> Robocizna to może być różnie ale myślę że koło 200 zł to będzie max.

> wspomniany kumpel robił w Poznaniu - samo łozysko 400 PLN (z

> robocizną) + późniejsza wymiana pozostałych elementów sprzęgła =

> ~ 1000 PLN i zaznacze, że nie robił tego w ASO.

> Biorąc pod uwagę fakt, że będe zmuszony to robić w wa-wie koszty na

> pewno nie będą niższe.

Hm... ceny dość kosmiczne i generalnie wydaje mi się że za wysokie... jakoś nie chce mi się wierzyć że sprzęgło do G jest 3 razy droższe niż do F, no ale nie będę się kłócił.

W każdym razie jak już będziesz chciał coś działać to rozejrzyj się w conajmniej 3 - 4 sklepach/hurtowniach. Bo jak ja się rozglądałem za swoim sprzęgiełkiem to różnica w cenie w dwóch sklepach wyniosła ~120 zł icon_eek.gif

Na kąciku też jest zaufany człowiek, który sprzedaje części popytaj u niego chociażby dla samej orientacji tematu - o ile dobrze pamiętam ma nicka Bouler.

Edit: jeszcze TU ok.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki wielkie za pomoc.

Ceny do F-ki rzeczywiście są sporo niższe niż do G.

Czyli generalnie obstajecie za wymianą kompletu?

Hmm... nie wiem jak na to zareaguje mój portfel. hmm.gif

EDIT:

Choć z drugiej strony mam z kolegą vtorek takie same objawy:

Szumienie występuje gdy pedał nie jest wciśnięty. Najbardziej słyszalne jest to rano jak jest wszystko zimne.

A jeden z nas jest przecież po wymianie kompletu sprzęgła. Może jednak nie warto? Nie mam qrcze pewności, że jak właduje 1000 PLN to klekot ustanie, a o to tu przecież chodzi.

Napisano

> Dzięki wielkie za pomoc.

ok.gif

> Czyli generalnie obstajecie za wymianą kompletu?

Generalnie tak jest logiczniej bo w końcowym rozrachunku okaże się pewnie że i tak wyjdzie taniej zrobić wszystko za jednym zamachem niż na raty.

No ale decyzję musisz podjąć sam zlosnik.gif

> Hmm... nie wiem jak na to zareaguje mój portfel.

Niewielka to może pociecha ale spora część z nas tutaj na pewno miał/ma/będzie miał podobne problemy. Milonerzy astrami nie jeżdżą biglaugh.gif

Napisano

> Ostatnio zauważyłem, że coś się dzieje ze sprzęgłem nie dobrego.

> Chodzi o to, że słychać takie delikatne klekotanie/drżenie,

> które ustaje w momencie wciśnięcia sprzęgła. Nie wsytępuje to

> zawsze oczywiście - najczęściej to słychać na zimnym silniku.

> Jeśli chodzi o prace sprzęgła to nie ma problemu - chodzi

> poprawnie, nic nie szarpie i generalnie jest ok.

> Czy powiniene się martwić tym stanem rzeczy? Co może być przyczyną?

> Czy to może być jakieś łozysko sprzęgła - jeśli tak na jakie

> koszty musiałbym sie przygotować?

Witam mam w DTL'u identyczny objaw. Dzieje się to na zimnym silniczku i ustaje po wciśnięciu sprzęgła. Biegi wchodzą bdb , sprzęgło się nie ślizga ,łapie w dobrym momencie. Ja wymienie jedynie przed zimą olej skrzyni na coś lepszego i zostawiam treszte w spokoju - nówki z eF'ki nie zrobie nie oszukujmy się,a pieniądze na ulicy nie leżą frown.gif Pozdrawiam

Napisano

Dlatego Fka jest taka fajna:)

http://www.allegro.pl/item133677527_sprzeglo_opel_astra_vectra_corsa_najtaniej_.html

200zł

Robocizna u znajomego mechaniora 150zł...

Sprzedaj tą G i kup Fkę:):)

A tak na serio za robociznę załóż że dasz góra 300zł i to naprawdę max. za 150 można spokojnie znaleźć poza miastem.

Pozdr

Napisano

> Hmm... nie wiem jak na to zareaguje mój portfel.

Jesli chcesz do minimum zredukowac koszt to najpierw zalej ceramizer do skrzyni biegow - kosztuje niewiele a jesli pomoze to unikniesz wymiany sprzegla. Przy okazji sprawdz poziom oleju w skrzyni, moze jest za niski?

Napisano

> Szumienie występuje gdy pedał nie jest wciśnięty. Najbardziej

> słyszalne jest to rano jak jest wszystko zimne.

Potwierdzam mam to samo i co smutniejsze wystapiło to po wymianie kompletnego sprzegła. Po puszczeniu sprzegła slychac wyraźny szum po wcisnieciu cisza że az miło. Przy wymianie sprzegła wymieniłem tez olej w skrzyni taż że napweno stan oleju jest ok. Jedynie co mi przychodzi do głowy to kwestia regulacji sprzegła chociaz sam juz nie wiem. Pedał sprzegła jest ciut (okoła 2 cm ) nad pedalem chamulca to chyba tak powinno być co ?

Napisano
  • Autor

Póki co to poczekam chyba z wymianą sprzęgła, bo jak wspomniałem wcześniej oprócz tego szumu sprzęgiełko chodzi wyśmienicie. Czasami mam tylko problem z wrzuceniem 1, ale to też tylko na zimnym silniku. Dzisiaj po nocy np. było słychać lekki "terkot", ale już następne odpalenia odbywały się bez tego odgłosu, mimo że silnik był zimny (kilka godzin na parkingu podczas shoppingu).

Przmierzam się jedynie do zmiany oleju w skrzyni, ale to też nic pewnego. Słyszałem też opinie, że to właśnie on może być przyczyną tych odgłosów - podobno po odpaleniu potrzeba trochę czasu aby, dotarł on do wszystkich zakamarków w skrzyni.

Zdrowy rozsądek podpowiada, żeby nie wymieniać kompletu sprzęgła tym bardziej widząc opinie ludzi, którzy po wymianie mają takie same odgłosy.

Napisano

> Póki co to poczekam chyba z wymianą sprzęgła, bo jak wspomniałem

> wcześniej oprócz tego szumu sprzęgiełko chodzi wyśmienicie.

> Czasami mam tylko problem z wrzuceniem 1, ale to też tylko na

> zimnym silniku. Dzisiaj po nocy np. było słychać lekki "terkot",

> ale już następne odpalenia odbywały się bez tego odgłosu, mimo

> że silnik był zimny (kilka godzin na parkingu podczas

> shoppingu).

> Przmierzam się jedynie do zmiany oleju w skrzyni, ale to też nic

> pewnego. Słyszałem też opinie, że to właśnie on może być

> przyczyną tych odgłosów - podobno po odpaleniu potrzeba trochę

> czasu aby, dotarł on do wszystkich zakamarków w skrzyni.

> Zdrowy rozsądek podpowiada, żeby nie wymieniać kompletu sprzęgła tym

> bardziej widząc opinie ludzi, którzy po wymianie mają takie same

> odgłosy.

To zdrowy rozsadek powinien Ci podpowiadac rowniez zebys przy tym nie grzebal tylko jezdzil zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.