Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PB - Lambda = 0,4V, LPG - Lambda = 1V od czego zacząć?

Featured Replies

Napisano

Lanos 1.6 16V prawie 60kkm przebiegu instalacja BRC JUST 10 kkm przebiegu.

Na PB wskazuje od 382-398 mV, małe oscylacje, zawsze były o wiele większe, prawie graniczne. Żadnych zmian, czy na jałowym, czy podczas jazdy

NA LPG 1V na stałe. Krokowy zakreca sie na maxa, ale nic nie zubaża. Żadnych zmian, czy na jałowym, czy podczas jazdy. Krecone przy reduktorze niebylo...to sie tak samo z dnia na dzien stalo smile.gif

Reset zrobiłem, nie ma poprawy.

Świece nie wymieniane, przewody też nie, filtr powietrza ma 10kkm, ale czy to by się objawiało takimi reakcjami? Strzałów do tej pory brak, poprostu kijowo jezdzi.

Czyżby sonda padła? Ale napiecie 1 V pokazuje przecież wink.gif

Nie wiem od czego zacząć.

Napisano

> Lanos 1.6 16V prawie 60kkm przebiegu instalacja BRC JUST 10 kkm przebiegu. Na PB wskazuje od 382-398 mV, małe oscylacje, zawsze były o wiele większe, prawie graniczne. Żadnych zmian, czy na jałowym, czy podczas jazdy NA LPG 1V na stałe. Krokowy zakreca sie na maxa, ale nic nie zubaża. Żadnych zmian, czy na jałowym, czy podczas jazdy. Krecone przy reduktorze niebylo...to sie tak samo z dnia na dzien stalo Reset zrobiłem, nie ma poprawy.

Rozumiem, że na Pb pokazuje cały czas normalnie - czyli lambda działa. Napięcie wskazuje na bogatą mieszankę.

Zatem sprawdzenie czy krokowy rzeczywiście się zamyka, jeżeli tak, to regulacja reduktora ... czy coś jeszcze, na razie nie przychodzi mi do głowy.

Napisano
  • Autor

No właśnie na PB też nie jest OK, bo Lambda prawie nie oscyluje tylko trzyma się w okolicach 0,4, co moim zdaniem jest za ubogo i wskazuje też na problem z układem zasialania PB. Krokowy od gazu działa, bo sie z restetu zamyka do max. jaki tylko można ustawić, gdy komp widzi 1V

Napisano

Te 382-398 mV jest na wejściu komputera. To nie napięcie z sondy. Na takim poziomie nie jest w stanie sie utrzymać. Gdybyś ja odłączył, byłoby to samo. Pewnie sonda padła i jeździsz w trybie awaryjnym. Może grzałka sondy nie działa, jak masz...

Na LPG, sonda jest odłączana od ECU i podłączana do centralki LPG, więc nie ma już 382-398 mV. Pytanie, skąd 1V? Może właśnie to jest na sondzie na stałe po podłączeniu do centralki LPG padnietej sondy? Może mierzysz napięcie sondy w złym miejscu, na noPb jest to samo, a na LPG masz cos nie tak z emulacją? Dziwne to wszystko...

Myslę, że najlepiej byłoby odczytać błędy zapisane w ECU i będzie jakiś wstęp do analizy...

Nie znam Lanosa, ale pewnie działa typowo jak inne auta... Nawet nie wiem, czy masz sondę rezystancyją, czy napięciową... Podgrzewaną, czy nie...

Pozdr.

Napisano

Mnie to wygląda na upitolenie sie kabelka od sondy albo jej pad.

Krokowiec zapewne nie zamyka się całkiem bo ma ustawione ograniczenie. Jeździsz teraz zapewne na ubogiej mieszance dlatego jest do bani i do tego nie zdrowo.

Napisano
  • Autor

> Mnie to wygląda na upitolenie sie kabelka od sondy albo jej pad.

> Krokowiec zapewne nie zamyka się całkiem bo ma ustawione

> ograniczenie. Jeździsz teraz zapewne na ubogiej mieszance

> dlatego jest do bani i do tego nie zdrowo.

No tak też se pomyślalem. Narazie jeżdże na bogatej, bo na PB, ale to też nie zdrowo, bo drogo smile.gif

Za ch... nie mogę wykrecić tego bardziewia, nie moge podejc zadnym kluczem, przez osłone kolektora. Ta osłone trzeba zdjac, zeby to wykrecic?

Kupiłem na giełdzie dwie używki za 25 zł jednanie działa, ale w inny sposób, poprostu pokazuje cały czas coraz mniejsze napiecie. Druga z koleii nie działa też jak powinna bo zmienia napiecie w zakresie 320-650 mV i bardzo wolno w dodatku reaguje na zmiane mieszanki. Też bedzie robiła papa pewnie.

Niepotrzebnie probowałem zrobic pierwszy odbiór instalacji LPG, bo nie chce się teraz zaprogramować centralka. Wymaga jakiegos max jekie powinna sonda wskazac, a ona nie daje rady.

Pozostaje tylko kupic nówkę. Jak macie jakies namiary na cos dobrego to bede wdzieczny, a jak nie to kupie co znajde.

Napisano

A w jaki sposób sprawdzałeś te dwie sondy skoro nie możesz odkręcić starej?

Moim zdaniem mógłbyś spróbować tą drugą...

Napisano

> Za ch... nie mogę wykrecić tego bardziewia, nie moge podejc zadnym

> kluczem, przez osłone kolektora. Ta osłone trzeba zdjac, zeby to

> wykrecic?

Trzeba, lepszy dostęp, ale mi i tak nie udało się odkręcić ,tak siedziała(klucz rurowy chyba 23) mechanik miał taką specjalną nakładkę. tym dopiero poszło.

Napisano
  • Autor

> A w jaki sposób sprawdzałeś te dwie sondy skoro nie możesz odkręcić

> starej?

> Moim zdaniem mógłbyś spróbować tą drugą...

No w koncu odkreciłem, bo jak byłem na Żeraniu to zakupiłem taką nasadkę dłuższą jak do świec rozmiaru 22 i z porządna wajchą poszło jak trzeba.

Zakupiłem sonde nówkę sztukę oryginała GM od Macieja Mądrego z Poznania (115 zeta z przesyłką). Wkręce jak dojdzie i zobaczymy.

Już ponad 2 tydzien jezdze na PB, kurka jak ten wskazniczek wahy szybko opada, mówie Wam.

Napisano
  • Autor

Zatem wkreciłem nową sonde. Posmarowałem też gwint pasta miedzianą zapobiegajaca zapieczeniu.

Pieknie działa zeby.GIF ale, aż sie zdziwiłem, bo na starej, która wydawała mi sie jeszcze wtedy sprawna to np. nie reagowała na srube wolnych obrotów.

Zrobiłem też szybciutką regulację i o dziwo elegancko udało sie ustawic mieszankę tak, że krokowy cały czas jest w okolicach resetu 125 kroku zarówno na obciązeniu, jak i na jałowym, a Lambda oscyluje. Jestem w szoku, tak ładnie jeszcze nie miałem, żeby krokowy musiał robić po 10 kroków zeby.GIF

Jestem zadowolony z zakupu, tylko ciekawe jak długo wytrzyma ta sonda.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.