Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Duszący zapach z nagrzewnicy?

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie szanownych kącikowiczów

Jako, że zbliża się wielkimi krokami sezon zimowy, postanowiłem ostatnio włączyć ogrzewanie w mojej Asterce. Efektem tego, omało się nie udusiłem. Z kratek nadmuchowych zaatakowała mnie ostra, dusząca woń. Niestety, trudno ją dokładniej określić. Ostatnio pasażerki stwierdziły, że "coś się chyba pali".

Radą kolegi [właściciel Vektry], zostawiłem auto z włączonym silnikiem i włączonym ogrzewaniem, celem przedmuchania, na kilkanaście minut. W przeddzień użyłem także środka do odkażania kanałów wentylacyjnych. Niestety nic nie pomogło.

Jeżeli ktoś "już tak miał" smile.gif

bardzo proszę o radę.

Jarek

Napisano

może nagrzewnica się poci i śmierdzi płynem a on jest taki duszący. Odkręć korek od zbiorniczka wyrównawczego na ciepłym silniku i porównaj te dwa aromaty wink.gif Jeśli to nagrzewnica to współczuję frown.gif

Napisano
  • Autor

> może nagrzewnica się poci i śmierdzi płynem a on jest taki duszący.

> Odkręć korek od zbiorniczka wyrównawczego na ciepłym silniku

Porównałem. To nie to.

Co ciekawe, zbiorniczek wyrównawzy zdawał się być do połowy nieuzupełniony. Po odkręceniu korka [ciepły silnik], coś w środku zabulgotało i zbiorniczek napełnił się płynem, aż po sam korek. Normalnie jak w opowiadaniu Sci-Fi.

A Cyklon B z nawiewu, przy włączonym ogrzewaniu, daje dalej frown.gif

Wizyta u elektro-mechanika murowana frown.gif

Napisano

może miałeś pasażera na gapę i było mu się zmarło grinser006.gif

Napisano

może woziłeś w samochodzie mojego kumpla z roboty?

On zawsze kitra gdzieś swoje kanapki i o nich zapomina wink.gif.

Ja już parę razy szukałem ich po zapachu zakrecony.gif i zanajdowałwm drepczące gdzieś po zakamarkach devil.gif.

Napisano

> Witam serdecznie szanownych kącikowiczów

> Jako, że zbliża się wielkimi krokami sezon zimowy, postanowiłem

> ostatnio włączyć ogrzewanie w mojej Asterce. Efektem tego,

> omało się nie udusiłem. Z kratek nadmuchowych zaatakowała mnie

> ostra, dusząca woń. Niestety, trudno ją dokładniej określić.

> Ostatnio pasażerki stwierdziły, że "coś się chyba pali".

> Radą kolegi [właściciel Vektry], zostawiłem auto z włączonym

> silnikiem i włączonym ogrzewaniem, celem przedmuchania, na

> kilkanaście minut. W przeddzień użyłem także środka do odkażania

> kanałów wentylacyjnych. Niestety nic nie pomogło.

> Jeżeli ktoś "już tak miał"

> bardzo proszę o radę.

> Jarek

Ja tak mam, tylko że u mnie to jest woń przygrzewanej (przegrzewanej) gumy. Pojawia się to przy ciepłym silniku i włączonym ogrzewaniu.

Co ciekawsze ten sam zapach wyczuwalny jest z komory silnika z rejonu altek/paski klinowe. Altek jest O.K. paski też wyglądają na O.K.

A sam zapach pojawia się w momencie ruszania spod świateł czy zwalniania do 20-30 km/h. No i logiczne, bo przy wyższych

prędkościach to "coś" jest rozwiewane. Mechaniory bezradnie rozkładają ręce a ja szukam z uporem maniaka.

Pozdrwiam

Paweł

Napisano

Witam, nie wiem czy pomoge ale przypomniał mi sie post jak iostatnio czytałem, ze jednemu z naszych kolegów z forum nalał do kratek przez które spływa woda z szyby) kot. Ponoć capiło nieźle, ale pewnie bys czył tez bez wączonego ciepłego nadmuchu, albo może zmiekł Ci filtr pp i śmierdzi. Skontroluj tez ilość plynu w zbiorniczku wyrównawczym czy Ci nie ubywa i czy nie parują szyby zbyt mocno. Jeszcze przyszedl mi taki pomysł, moze sie wydac glupie, ale nie zaszkodzi sprawdzić czy zadziała. Przyszly zimne poranki, rozgrzej silnik tak żeby sie zagrzała nagrzewnica i otwórz wszystkie drzwi tak żeby w srodku apanowała temperatura taka jak na dworze. Jak juz silnik sie nagrzeje, a w aucie bedzie zimno jakna syberi, wlącz cieply na maxa nadmuch i sprawdz czy nie leci para z kratek. Jak leci para to pewnie cieknie nagrzewnica. Może ktoś sie bedzie śmiał z tego pomysłu, ale nie zaszkodzi sprawdzić. Pozdrawiam.

Napisano

> Witam serdecznie szanownych kącikowiczów

> Jako, że zbliża się wielkimi krokami sezon zimowy, postanowiłem

> ostatnio włączyć ogrzewanie w mojej Asterce. Efektem tego,

> omało się nie udusiłem. Z kratek nadmuchowych zaatakowała mnie

> ostra, dusząca woń. Niestety, trudno ją dokładniej określić.

> Ostatnio pasażerki stwierdziły, że "coś się chyba pali".

> Radą kolegi [właściciel Vektry], zostawiłem auto z włączonym

> silnikiem i włączonym ogrzewaniem, celem przedmuchania, na

> kilkanaście minut. W przeddzień użyłem także środka do odkażania

> kanałów wentylacyjnych. Niestety nic nie pomogło.

> Jeżeli ktoś "już tak miał"

> bardzo proszę o radę.

> Jarek

witam.sprawdzales stan filtra p.pylkowego?

Napisano
  • Autor

@makro Filtr wymieniałem w zeszłym miesiącu, aczkolwiek nie sprawdzałem jak teraz wygląda.

@pzajac kiedyś czytałem o historii ze szczurem, nie bardzo wiem co i gdzie mam sprawdzić.

@groszek28 na pewno sprawdzę Twój sposób.

@SkipperPL - jeśli chodzi o Twój przypadek, to chyba mam odpowiedź. Otóż w silniku [przynajmniej moim] zamiast uszczelki, w pewnym miejscu jest silikon. Te zapachy oznaczają, że za niedługo będziesz musiał rozebrać silnik i wypełnić braki świerzym silikonem.

Pięknie dziękuję za sugestie i pomoc

pozdrawiam

Jarek

Napisano

> Porównałem. To nie to.

> Co ciekawe, zbiorniczek wyrównawzy zdawał się być do połowy

> nieuzupełniony. Po odkręceniu korka [ciepły silnik], coś w

> środku zabulgotało i zbiorniczek napełnił się płynem, aż po sam

> korek. Normalnie jak w opowiadaniu Sci-Fi.

> A Cyklon B z nawiewu, przy włączonym ogrzewaniu, daje dalej

> Wizyta u elektro-mechanika murowana

Witam c odo płynu w zbiorniczku to powinien poziom płynu przy zimnym silniku powinien byc na kresce opisanej KALT (i tam jest strzałka). Przy ciepłym silniku zawsze wystapi bulgotanie bo uklad jest szczelny i panuje tam podciśnienie, czyli zawsze po odkreceniu powinien zabulgotac, ale tylko na poczatku bo gdyby bulgotało cały czas oznaczało by to uszkodzoną uszczelke pod głowicą. Zatem sprawdz poziom na zimnym silniku i ewentualnie odciągnij płyn do właściwego poziomu. A mój mechanik mówił ni kiedyś, że jak jest dziurawa nagrzewnica i przecieka to mokry jest dzywanik przy stopach, twoich i pasarzera. Pozdr.

Napisano

@ Jarek_GD, nawet ,mnie nie załamuj crazy.gif, gdzieś tam silikon widać (miska olejowa). Silniczek nie wykazuje "przecieków" - ale pewnie przegląd uszczelnienia nie zaszkodzi. Dzisiaj o dziwo nie śmierdziało, tyle że traska była krótka. Filtr PP sprawdzony, nagrzewnica 100% cała i nie cieknie. Jest jeszcze jeden pomysł - miałem lekko "zatarty" alternator, więc paseczek pracował pod większym

obciążeniem niż powinien, po regeneracji altka pasek chodzi już pewnie łatwiej a smrodek z niego jest słabszy lub nawet zaniknął. Pażywiom - pasmatriem jak mawiają koledzy zza buga. Tak czy inaczej dzieku za wskazówki.

Pozdrawiam

Paweł

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.