Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szerokość opony zimowej do G dieselka

Featured Replies

Napisano

Właśnie się zastanawiam jakieej szerokośći gumy zimowe kupić na przód. Czy 185/65 czy 195/60?

Na tyłach będę miał tej zimy 185 całoroczne GD. Na oku mam Nokiana WR.

Napisano

> Szerokośćopony zimowej do G dieselkaWłąśie sie zastanawiam jakieej

> szerokośći gumy zimowe kupić na przód. Czy 185/65 czy 195/60?

> Na tyłach będę miał tej zimy 185 całoroczne GD. Na oku mam Nokiana

> WR.

ja jeździłem 1,6 benzyną i zimą i latem na 185/65R15

tak fabryka założyła ok.gif

Napisano

> ja jeździłem 1,6 benzyną i zimą i latem na 185/65R15

> tak fabryka założyła

chyba najlepsze -takowe też mam na zimę

Napisano

> Szerokośćopony zimowej do G dieselkaWłąśie sie zastanawiam jakieej

> szerokośći gumy zimowe kupić na przód. Czy 185/65 czy 195/60?

> WR.

Generalnie im węższe tym lepiej (większy nacisk jednostkowy = lepsze tarcie)

Napisano

W moim przypadku Caravan 2.0 DTI "gumiarz" poradził żeby nie zmieniac profilu bo to ciężke i stosunkowo mocne auto w związku z czym zimówki mam w rozmiarze 195/60 15" (Yokohama Winter)

Pozdrawiam

Napisano

w zimie bedziesz bardziej zadowolony z 185/65/15 ale zanim kupisz zobacz czy jest roznica cenowa bedzie to kolejny argument

Napisano

> Właśnie się zastanawiam jakieej szerokośći gumy zimowe kupić na

> przód. Czy 185/65 czy 195/60?

> WR.

Heh, stoje teraz przed identycznym dylematem smile.gif Nie wiem czy kupić na zimę 195/60 czy 185/65. Niby za 185 przemawia nizsza cena i teoria że gumy na zimę moga być o rozmiar węższe, ale faktycznie tak jak juz któryś z kolegów wcześniej wspomniał, Astra 2.0 DTI to ciężka krowa (w moim wyposażeniem wg instrukcji prawie 1400 kg) i nie wiem czy jednak na 195 nie jeździło by się lepiej... Fabrycznie były załozone 195, ale instrukcja dopuszcza 185, 195 i 205. To moja pierwsza zima z Astrą, może jakis uzytkownik 2.0 DTI przejeździł juz kilka zim i podzieli się opinią? blagam.gif

Napisano
  • Autor

Zdecydowałem się na 185. Teraz pozostaje rozwiązanie dylematu czy Nokian WR czy W :|. Szukam w indeksie T - zdecydowanie tańsze. Zmiana T na H pociąga za sobą dopłatę aż o 50zł!

Napisano

ja mam taki sam silniczek i waga autka 1360kg i lato jezdzilem na 185/65/15 i zime na takich samych bed e jezdzil aukto jezdzi ok a po co mi zakladac 195 aby autko mialo wiecej co ciagnąć cool.gif

Napisano

> a jezdzisz w zimie szybciej niz 190 ze brales pod uwage indeks H ?

Jezeli to prawda to opony o wyzszym indeksie a tym samym biezniku lepiej zachowuja sie przy szybkiej jezdzie ale gozrej na sniegu i w trudnych warunkach . ale czy to prawda niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Jezeli to prawda to opony o wyzszym indeksie a tym samym biezniku lepiej zachowuja sie przy szybkiej jezdzie ale gozrej na sniegu

> i w trudnych warunkach . ale czy to prawda

Generalnie przynajmniej w teorii H powinny być ogólnie mocniejsze i tylko z tego powodu rozpatrywałem ich ewentualny zakup. I przypomnę dodatkowe pytanie nokian WR czy W?

Napisano
  • Autor

> Generalnie przynajmniej w teorii H powinny być ogólnie mocniejsze i

> tylko z tego powodu rozpatrywałem ich ewentualny zakup. I

> przypomnę dodatkowe pytanie nokian WR czy W?

Sam sobie odpowiem na podstawie tego co mi powiedział sprzedawca. Ponoć W przeznaczona na minimalnie cieższe warunki niż WR. Czyli np mieszkańcy terenów wiecznie zaśniezonych powinni wybrać W. Pozostali mogą spokojnie zaryzykować WR która w zamian da nam nieco lepszy komfort. Różnica w cenie to okooło 10zł/szt.

Napisano

odpowiem ci tak wr czy w . otoz wr byl testowany w wielu testach i jest to porzadna opona bez specjalnych wpadek. jej miejsce jet tuz za podium smile.gif. natomiast w - nie wiem nie widzialem zadnego testu.

a co do opini tzw fachowcow to kazdy mowi co innego zalezy co ma w danej chwili oraz na czym wiecej zarabia.

2 lata temu taki spec od opon polecal mi opony zimowe michelina jako ach och suuuuper, a w testach suchej niktki na niej nie zostawili, cytuje michelin powinien sie wstydzic ze wypuscil taka opone na rynek.

wiec ja teraz mam duzo rezerwy do opini takich "fachowców"

Napisano
  • Autor

No i kapcie Nokian WR juz mam. Na razie leżą bezpieczie na tylnym siedzeniu ... smile.gif bo bagażnik zajęty... a i dokupić muszę felgi stalowe. Jak już założę to mogę wrażenia opisać choć pewnie ciężko będzie na początek, bo to moja pierwsza zima z astrą.

Napisano

> Na zimę proponuje 185/65

Popieram.

Zimówki do G to tylko 185/65 R15 ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.