Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pompa wody?? Jakie objawy zatarcia?? Help :((

Featured Replies

Napisano

Witam.

Znowu kolejny problem sciana.gif. Od pewnego czasu słyszałem od strony rozrządu tarcie, nie mogłem dojść co jest przyczyną. Odłączone pomPa wspomy, altek, rolki rozrządu nowe. Pompa wodna ma 6 miesięcy (kupiona na allegro jako nowa hmm.gif). dZISIAJ ODPALIŁEM SILNIK PIERWSZY RAZ PO REMONCIE (STAŁ MIESIĄC), odpalił na raz, ale nadal słychać tarcie (szlifowanie), pochodził chwilę i zgasiłem, Panewki, ciśnienie oleju w normie . Zauważyłem że nie ma podciśnienia w zbiorniczku wodnym niewiem.gif. Nie zassało wody boje_sie.gif.

Mogę stawiać na pompę wodną, że jest zatarta, kręci się zewnętrzna część (na pasku), a zwnętrzna stoi i nie pompuje wody. Możliwe to???? Miał ktoś taki przypadek??????

Nie boję się o silnik, bo chodxził chwilkę. Poza tym w bloku zostało trochę wody (zmieniane były panewki) i ściągana głowica. Dodam że wcześniej od miesiąca szlifowało na zimniutkim silniku, ujechałemn 100 metrów i przestało, więc się nie przejmowałem co jest przyczyną tuk.gif.

Napisano

Kiedyś na forum jeden z kolegów miał problem ze zlokalizowaniem niepokojacych dzwięków (z tym że hodziło tu o alternator). ktoś napisał żeby wzioł kawałek drewna i jeden koniec przyłożył do alternatora a drugi do ucha. Wszystko świetnie słychac czy te niepokojące dzwięki wydaje własnie to urządzenie czy jakies inne, Sam sprawdzałem i to działa. Może sprubój przyłożyc jakis paty gdzies do pompy tylko ostrożnie żeby ci sie gdzieś między pasek a koło nie zawinoł i ci krzywdy nie zrobił.

P.S.

gdy go przyłożysz do pokrywy wałka rozrządu fajnie słychac jak pracują zawory. 270635636-JUMP2.gif

Napisano

Sprawdź czy pasek rozrządu, lub koło nie szoruje o plastikową osłonę.

Napisano
  • Autor

> Sprawdź czy pasek rozrządu, lub koło nie szoruje o plastikową osłonę.

Sprawdziłem z latarką wszędzie, wszędzie są przerwy. Zdjąłem osłonę i obadałem, wszedzie szczeliny, a byłyby ślady od ocierania. A co z tym zasysaniem wody confused.gif

Napisano

> A co z tym zasysaniem wody

IMHO poziom płynu opadnie jak się termostat otworzy dopiero. hmm.gif

Jak chcesz zaryzykować, to zagrzej silnik do otwarcia termostatu. Jednoczesnie po czasie otwarcia będziesz mógł wywnioskować czy "turbinka" pompki kęci się prawidłowo.

Pzdr.

Napisano

Zdejmij pasek z alternatora i uruchom silnik.

Jak dalej szoruje to albo pompa albo rolka paska.

Jedno czy drugie i tak musisz rozebrac napęd wałka r.

Nie jezdzij z tym bo sobei kłopotów narobisz

Napisano

Też mnie trochę martwią odgłosy z okolic silnika... Od ok. miesiąca w tle pracy silnika słychać "wycie" wzmagające się proporcjonalnie do obrotów silnika. Jeżdżę już tak z miesiąc i nakręciłem pewnie z 1000 km - nie ma kiedy zajrzeć do mechanika.

Ciekawi mnie fakt że buczenie pojawiło się nagle... Przyjechałem pod dom, zgasiłem autko - chodziło normalnie... kilka godzin później odpalam i już coś wyło... Częściowo zdiagnozowałem kilka elementów ale przyczyny nadal nie widzę. Myślałem że może turbo pada - zdjąłem rurę wlotową ale turbina nie wyje - za to całkiem ładnie ciągnie więc chyba stan ma jeszcze niezły... Zdejmowałem pasek z altka ale też objawy nie zniknęły... Zdjąłem jeszcze pokrywę rozrządu ale nie stwierdziłem jakichś otarć ani piłowania...

Jakieś 12000km temu (kurcze ale te km lecą 270751858-jezyk.gif ) wymieniałem samodzielnie kompletny rozrząd z rolką, pompą napinaczem... Jedyne co musiałem zrobić to skorzystać z pomocy warsztatu do odkręcenia jednej ze śrub. Tam też mechanior postanowił podciągnąć (na oko) trochę mocniej pasek twierdząc że tak by wypadało "bo to diesel"... Obawiam się że tu może być pies pogrzebany... - może trochę przedobrzył i któreś łożysko (rolki, pompy...) może nie wytrzymało niewiem.gif

PS. Łudzę się że może nie tyle chodzi o sam silnik co np... jakieś delikatne rozszczelnienie połączeń przy kolektorze wylotowym - w sumie istnieje i taka możliwość... icon_rolleyes.gif

Napisano

>Mogę stawiać na pompę wodną, że jest zatarta, kręci się

> zewnętrzna część (na pasku), a zwnętrzna stoi i nie pompuje

> wody. Możliwe to???? Miał ktoś taki przypadek??????

Możliwe. Ktoś kiedyś nawet opisywał taki przypadek ale wtedy wirnik pompy został zatrzymany przez lód. Sam miałem dokładnie taki przypadek w ... ciągniku rolniczym z tym że pompa miała plastikowy wy\irnik zakładany na wcisk.

Napisano
  • Autor

> IMHO poziom płynu opadnie jak się termostat otworzy dopiero.

> Jak chcesz zaryzykować, to zagrzej silnik do otwarcia termostatu.

> Jednoczesnie po czasie otwarcia będziesz mógł wywnioskować czy

> "turbinka" pompki kęci się prawidłowo.

> Pzdr.

Dzisiaj ściągnąłem obudowę rozrządu, całą, tą blachę pod paskiem też, tarło na kole pasowym, to małem kółeczko z ząbkami (zapomniałem nazwy) o blachę 893goodvibes.gif, ogólnie to muszę zmienić obudowę, ta była prostowana kiedyś, i jest popękana. Silniczek chodzi bez obudowy ładnie, z dołu ok, z góry któryś popychacz tyrkocze. Jak mogę zlokalizować który , albo które to dokładnie hmm.gif. A co do zaciągnięcia wody, to po 10 minutach zaciągnął, jak się wąż zrobił ciepły przy temostatku smile.gif) A taaak się baaałem hahaha.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.