Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przegląd, spaliny - prośba o interpretację

Featured Replies

Napisano

Witajcie.

Właśnie wróciłem z przeglądu swojej astry, który przeszła wzorowo, ..poza spalinami frown.gif. Zmieściłem sie ledwo pod kreską. I zastanawia mnie, jak to jest u Was, bo przecież wszyscy wiemy o tendencjach Astry do picia oleju. Ja jestem jeszcze tym szczesliwcem, który dolewa tylko ok. 0,4l/1kkm. Czy tylko olej ma wpływ na ten wynik?

Mierzone wartości dość sporo skakały, co mechanik skomentował, że chyba przez ten olej sonda lambda nie wyrabia i źle steruje silniczkiem krokowym. Czy może mi ktoś rozjaśnić ten wątek? Czy moge coś na to poradzić (czyszczenie krokowca itp)?

Napisano

> lambda [...] steruje silniczkiem krokowym.

icon_eek.gifspineyes.gif

Napisano

> Witajcie.

> Właśnie wróciłem z przeglądu swojej astry, który przeszła wzorowo,

> ..poza spalinami . Zmieściłem sie ledwo pod kreską. I zastanawia

> mnie, jak to jest u Was, bo przecież wszyscy wiemy o tendencjach

> Astry do picia oleju. Ja jestem jeszcze tym szczesliwcem, który

> dolewa tylko ok. 0,4l/1kkm. Czy tylko olej ma wpływ na ten

> wynik?

> Mierzone wartości dość sporo skakały, co mechanik skomentował, że

> chyba przez ten olej sonda lambda nie wyrabia i źle steruje

> silniczkiem krokowym. Czy może mi ktoś rozjaśnić ten wątek? Czy

> moge coś na to poradzić (czyszczenie krokowca itp)?

Na ten wynik sklada sie duzo rzeczy np. zakres w jakim pracuje lambda, stan katalizatora, szczelnosc układu wydechowego.

Nienapisales jaki parametr byl podwyzszony wiec trudno wywrozyc.

Napisano
  • Autor

Właściwie wszystkie wyniki były wysokie (gdzieś, gdzie max powinien być 15 miałem 15,2, gdzieś, gdzie max jest 0,50 mam 0,48 ,...). Niestety nie pamiętam szczegółów frown.gif. Ale na spalanie oleju własciwie nic nie poradzę. Czy więc powinienem obawiać sie przeglądu w przyszlym roku?

Napisano

> Właściwie wszystkie wyniki były wysokie (gdzieś, gdzie max powinien

> być 15 miałem 15,2, gdzieś, gdzie max jest 0,50 mam 0,48 ,...).

> Niestety nie pamiętam szczegółów . Ale na spalanie oleju

> własciwie nic nie poradzę. Czy więc powinienem obawiać sie

> przeglądu w przyszlym roku?

Daj spokoj dla mnie jestes pierwsza osoba ktora boi sie przegladu zwlaszcza z takim problemem. smile.gif

Napisano

> Witajcie.

> Właśnie wróciłem z przeglądu swojej astry, który przeszła wzorowo,

> ..poza spalinami . Zmieściłem sie ledwo pod kreską. I zastanawia

> mnie, jak to jest u Was, bo przecież wszyscy wiemy o tendencjach

> Astry do picia oleju. Ja jestem jeszcze tym szczesliwcem, który

> dolewa tylko ok. 0,4l/1kkm. Czy tylko olej ma wpływ na ten

> wynik?

> Mierzone wartości dość sporo skakały, co mechanik skomentował, że

> chyba przez ten olej sonda lambda nie wyrabia i źle steruje

> silniczkiem krokowym. Czy może mi ktoś rozjaśnić ten wątek? Czy

> moge coś na to poradzić (czyszczenie krokowca itp)?

Powiem tak... też jakieś 2 miesiące temu byłem na przeglądzie i też miałem robioną analizę spalin. Mój silnik niestety także bierze olej... w takiej ilości jak Twój a czasem nawet i 0,6 lubi łyknąć. Wyniki badania wyszły mi idealne... lambda praktycznie 1,0, skład mieszanki idealny, wszystkie tlenki i dwutlenki też idealne... nie tam żeby mieścił się w normach... mi poprostu wyszło wszystko jako ideał.

No więc pytam się mechaniora... mówię, że pali mi trochę oleju i tak dalej... a on mi na to, że spalanie oleju nie ma tu żadnego znaczenia bo w przypadku tych badań i tak nie ma to najmniejszego wpływu na wyniki.....

Moim zdaniem przyczyna leży chyba gdzie indziej niż w spalaniu oleju.... zwłaszcza, że mój pali podobne a nawet większe ilości... a jednak wyniki analizy spalin miałem idealne.

Przyznam, że jakieś 2 miesiące przed badaniem wymieniłem sondę lambdę bo miałem padniętą... oraz miesiąc przed przeglądem wymieniłem olej, świece i wszystkie filtry. Podejrzewam, że to na pewno mogło mieć wpływ na wynik badania.

Napisano

Z tego co wiem to spalany olej ma tylko wpływ na HC (węglowodory) - będzie podwyższone (ale podwyższenie może też oznaczać, że źle się spala mieszanka - z tym, że wtedy pozostałe warotści też się rozjadą). CO powinno być w aucie z katalizatorem chyba ok. 0,5 (w autach bez, może być nawet 1,5).

Napisano
  • Autor

Świece maja przejechane jakieś 5kkm, olej z filtrami wymieniałem 3 kkm temu... Paliwa nie wziął mi nigdy wiecej niż 9 litrów/100km. Więc co, cholerka?! yikes.gifPrzyjrzeć sie lambdzie? Wymienić katalizator?

Napisano

> Świece maja przejechane jakieś 5kkm, olej z filtrami wymieniałem 3

> kkm temu... Paliwa nie wziął mi nigdy wiecej niż 9 litrów/100km.

> Więc co, cholerka?! Przyjrzeć sie lambdzie? Wymienić

> katalizator?

No ja znów w typowej jeździe wyłącznie miejskiej muszę mu wlać minimum 9,5 a nawet czasem troszki powyżej 10 litrów na 100 km. No więc spalanie masz bardzo ładne... chyba, że w Twoim mieście jeździ się bardzo płynnie to jest to wynik do osiągnięcia. Ja za to ładne spalanie osiągam na trasie 6,2-6,4 na 100 km jadąc 120-140 km/h.

Jeśli chodzi o lambdę to pomierzć by nie zaszkodziło... ale jak nie wywala błędów to powinna jeszcze żyć. Tylko, że lambda wywala błędy przeważnie jak jej żywot już się zakończy:) więc może już tak nie oscylować jak powinna a mimo to błędów jeszcze nie wyrzuca.

Napisano

>przebieg masz spory a czy wymieniany byl katalizator? bo raczej na 200 tys nie jest on obliczony. Jka robilem przeglad w swoim to przyjechal gosc jakims autkiem i mial podobne objawy plus nie rowna praca silnika i okazalo sie za katalizator.

ale tylko podpowiadam w tej materii daleki jestem od porad

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.