Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jak wymienić olej

Featured Replies

Napisano

witam,

chciałbym zaoszczędzić 20pln za wymianę oleju i zrobić to sam.

nie bardzo umiem zlokalizować zaworka spustowego, u etzolda też jakoś nie umiem go znaleźć. Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć gdzie dokładnie go znajdę albo zapodać foto? Jakim kluczem się go odkręca? Silnik X16SZR.

O czym jeszcze muszę pamiętać? Gdzieś w archiwum wyczytałem, dobrze jest zmienić miedzianą uszczelkę pod ten zaworek spustowy, to prawda?

Czy dam rade odkręcić filtr ręką czy to raczej niemożliwe?

dzięki za odpowiedzi

pzdr

grześ

Napisano

Filtru prawdopodobnie nie uda ci się wykręcić ręką... Po prostu zasysa się w gnieździe. Ale robisz dziurę na wylot np. śrubokrętem i wykręcasz. Nowy natomiast dokręcasz normalnie ręką - sam się zassie i uszczelni...

Co do korka to mam też ten silnik w nowo kupionym autku ale jeszcze nie zaglądałem... Co do wymiany oleju natomiast to stwierdziłem że faktycznie nie opłaca mi się babrać w syfach, smarach i olejach za te 20zeta. Poza tym nie mam kanału a wymiana na podnośniku nie jest wskazana bo przechylona miska może nie ściągnąć całego oleju do spustu...

Tyle tongue.gif

Napisano

>nie wiem jak u ciebie ale u mnie sa stacje w ktorych kupuje olej w bardzo fobrej cenie i nie place za wymiane - jest to usluga gratis.

a tak naprawde za duzo brudnej roboty zeby oszczedzac 10 pln bo tyle kosztuje wymiana

a podkladka(uszczelka) obowiazkowo nowa chyba ze chcesz zeby ci olej kapal z pod korka.

i jeszcze jedno sprawdz srednice tej tzw uszczelki sa rozne a nie wiem jaka pasuje do opla

Napisano

> witam,

> chciałbym zaoszczędzić 20pln za wymianę oleju i zrobić to sam.

> nie bardzo umiem zlokalizować zaworka spustowego, u etzolda też jakoś

> nie umiem go znaleźć. Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć gdzie

> dokładnie go znajdę albo zapodać foto? Jakim kluczem się go

> odkręca? Silnik X16SZR.

> O czym jeszcze muszę pamiętać? Gdzieś w archiwum wyczytałem, dobrze

> jest zmienić miedzianą uszczelkę pod ten zaworek spustowy, to

> prawda?

> Czy dam rade odkręcić filtr ręką czy to raczej niemożliwe?

> dzięki za odpowiedzi

> pzdr

> grześ

U mnie w mieście jadę do warsztatu i kupuję u nich olej i filtr, wymianę mam ZA DARMO

lepiej zrób tak , koleś urwał śrubę jak dokręcał i była kaplica.... a tak to naprawią.

Napisano

A ja sam wymieniam olej. Operacja trwa około 30 minut ale przynajmniej wiem:

1. co mam wlane

2. ile wlane

3. zmienioną podkładkę

4. i mogę sobie walnąć 20.GIF

Założę się, że sam zlejesz olej dokładniej niż w warsztacie, a poza tym nasłuchałem się opowieści o niedokręconych korkach i filtrach, niezałożonych podkładkach itp. więc wolę sam. I wystarczy do tego podnośnik typu żaba ok.gif

A korek mam z mazdy, bo ten oplowski to szajs i trzeba torxa do wykręcania wrrr.gif

Pozdrawiam

Napisano

Uszczelki miedziane fi 14 - w Feu Vert kolo 5 zl

Klucz oczkowy 19 jeszcze pamietajacy duzego fiata z 1981r grinser006.gif

Klucz do filtrów kilkanascie złotych (8 czy 9 zl) w Motoryzacyjnych

Jesli chodzi o mnie to korek standardowy z (podobno) gwintem jak w świecy. Aha olej z allegro 10W-40 GM (Mobil) ma pojemnosc 4.5 a nie 5 lit jak to deklaruja sprzedawcy - sprawdzone ! 277672258-DSC02302.JPG

post-61762-14352474948959_thumb.jpg

Napisano

Nie bede powtarzal tego co pisali koledzy odnosnie wymiany (jestem zwolennikiem samodzielnej wymiany smile.gif ) Moge tylko dopowiedziec zebys spuszczal olej na rozgrzanym silniku (uwaga gorace) i przesmarowal, przed przykreceniem uszczelke na nowym filtrze olejem. Stary filtr mozesz odkrecic czymkolwiek, sciskacz, francuz itd. przebic srubokretem tez mozna. Jesli chodzi o miedziana uszczelke to ja jej nie wymienialem poprzednio ze wzgl. na skleroze - nie kupilem. Nie cieknie do dzis.

Napisano

powinieneś sobie poradzić, to nie jest skomplikowane- korek spustowy znajdziesz w misce olejowej , jak wjedziesz na kanał napewno znajdziesz smile.gif

Napisano

> Jesli chodzi o

> miedziana uszczelke to ja jej nie wymienialem poprzednio ze

> wzgl. na skleroze - nie kupilem. Nie cieknie do dzis.

Ja też. sciana.gifwink.gif

I też do dzisiejszego dnia 0 (słownie: zero) wycieku!!! palacz.gif

Nie wiem co będzie jutro zlosnik.gif

Pzdr.

Napisano

> Ja też.

> I też do dzisiejszego dnia 0 (słownie: zero) wycieku!!!

> Nie wiem co będzie jutro

> Pzdr.

Ja tej uszczelki nie wymieniałem juz chyba podczas trzykrotnej wymiany oleju (olej wymieniany co 10kkm) i nic nie cieknie więc nie jest to konieczne po każdej wymianie oleju.

Napisano

> witam,

> chciałbym zaoszczędzić 20pln za wymianę oleju i zrobić to sam.

> nie bardzo umiem zlokalizować zaworka spustowego, u etzolda też jakoś

> nie umiem go znaleźć. Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć gdzie

> dokładnie go znajdę albo zapodać foto? Jakim kluczem się go

> odkręca? Silnik X16SZR.

> O czym jeszcze muszę pamiętać? Gdzieś w archiwum wyczytałem, dobrze

> jest zmienić miedzianą uszczelkę pod ten zaworek spustowy, to

> prawda?

> Czy dam rade odkręcić filtr ręką czy to raczej niemożliwe?

> dzięki za odpowiedzi

> pzdr

> grześ

Wybacz sarkazm ale jesli nie wiesz gdzie jest korek spustu to lepiej zaplac te 20zl i niech ci to zrobia osoby ktore sie na tym znaja, tak bedzie bezpieczniej dla twoich finansow i dla twojego samochodu

Napisano

> Uszczelki miedziane fi 14 - w Feu Vert kolo 5 zl

> Klucz oczkowy 19 jeszcze pamietajacy duzego fiata z 1981r

> Klucz do filtrów kilkanascie złotych (8 czy 9 zl) w Motoryzacyjnych

ale co ty mu oiszesz o takich kosztach jak zakup specjalnego klucza do filtra oleju, jak on nie chce wydac na profesjonalna wymiane oleju w warsztacue 20zl

Napisano

Poszukaj serwisu gdzie przy zakupie oleju wymiana gratis. Ja tak robię bo szkoda się brudzić a stoje przy gościach to widzę co mi wlewają i jak obchodza sie z moim autkiem. Wymieniam u nich olej juz chyba 4 rok (wymiana 2-3 razy w roku)i jest git. Szczególnie że chyba nie masz wielkiego pojęcia o budowie autka.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.