Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Termometr samochodowy

Featured Replies

Napisano

Mam coś takiego

Wszystko fajnie, tylko że niestety podczas zasilania z bateryjki przyrząd pokazuje tylko godzinę, temperatury wraz z podświetleniem pojawiają się po włączeniu zapłonu. I domyślnie ustawia się pomiar temp. wewnętrznej oraz napięcia, a ja bym raczej wolał aby były temperatury : zewn. i wewnętrzna. Oczywiście można przełączać naciskając guzik, al robienie tego przy każdym włączaniu zapłonu jest upierdliwe. Podobnie jest z alarmem p/oblodzeniowym - też trzeba go wąłczać recznie. Czy ktoś z Was też ma poodbny problem i ma pomysł jak to rozwiazać ? Oczywiście można zasilić termometr z obwodu akumulatora, nie rozładuje się pewnie ale w nocy przyrząd będzie świecił na niebiesko i przyciągał amatorów cudzej własności oslabiony.gif Rozbierałem temometr, ale bez schematu nie da sie wiele zdziałąć, poza tym montaż jest w technologii SMD i trzeba by mieć odpowiedni sprzęt aby robić modyfikacje. Udało mi się jedynie wyprowadzić czujnik temp wewenętrznej z płytki drukowanej w otwór w przedniej części obudowy, bo czas reakcji na zmiany temp. w samochodzie był zdecydowanie za dłuuuugi. No i sprawdziłem, że pomiar temperatur działa przy napięciu zasilania już od 2V ( icon_eek.gif), wtedy podswietlenie jest bardzo słabiutkie (ale w ciemności trochę widoczne) - można by zrobić zasilanie i stałym 12V i po stacyjce (przełaczane po włączeniu zapłonu)

Napisano

Moze nei dokonca na temat, ale ja sobie zapodalem prosty termometr z temp wew/zew i dziala mi na baterii juz trzeci rok, natomiast podswietlanie jego zmienilem na kolor zgodny z deska rozdzielcza (byl niebieski) i podpielem podswietlanei pod swiatla, coby baterii nie obciazac, moze podepnij go pod aku ale odlacz podswietlanie i podlacz tak jak ja to zrobilem.

Napisano
  • Autor

> Moze nei dokonca na temat, ale ja sobie zapodalem prosty termometr z

> temp wew/zew i dziala mi na baterii juz trzeci rok, natomiast

> podswietlanie jego zmienilem na kolor zgodny z deska rozdzielcza

> (byl niebieski) i podpielem podswietlanei pod swiatla, coby

> baterii nie obciazac, moze podepnij go pod aku ale odlacz

> podswietlanie i podlacz tak jak ja to zrobilem.

niestety bez ingerencji w płytkę drukowaną nie da się odłączyć podświetlenia buu.gif

Napisano

> niestety bez ingerencji w płytkę drukowaną nie da się odłączyć

> podświetlenia

no ja musialem ingerowac, ale polegalo to jedynie na wylutowaniu jednego LEDa

Napisano

> Podłączam sie pod temat

> Gdzie macie zamontowana czujkę zewnętrzną ?

> Ja mam we wnęce drzwi przy zawiasach i kłamie ... zawyża, mimo, że

> teoretycznie czujka jest na zewnątrz ...

Ja mam w lewej czesci zderzaka, a wlascieiwe pomiedzy zderzakiem a nadkolem, na samym dole, aby jak najblizej byl drogi. Podczas jazdy i krotkich postojow jest ok, ale gdy sie stoji w korku idzie odrazu temp w gore. Mozna tez montowac w lusterkach zewn, ale jak ma sie podgrzewane to w momencie ich podgrzewania tez bedzie falszowal temp.

Napisano

> Ja mam w lewej czesci zderzaka, a wlascieiwe pomiedzy zderzakiem a

> nadkolem, na samym dole, aby jak najblizej byl drogi. Podczas

> jazdy i krotkich postojow jest ok, ale gdy sie stoji w korku

> idzie odrazu temp w gore. Mozna tez montowac w lusterkach zewn,

> ale jak ma sie podgrzewane to w momencie ich podgrzewania tez

> bedzie falszowal temp.

tez właśnie myśle o zderzaku, tylko problem jak tam dojechać z kabelkiem ...

Napisano

> tez właśnie myśle o zderzaku, tylko problem jak tam dojechać z

> kabelkiem ...

wiem, tez mialem z tym problem, tym bardziej ze kabel jest zintegrowany z czujnikiem i najtrudniej to go przepchac przez wytlumienie do komory w sposob jak najmniej inwazyjny, dalej juz poszlo latwo grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> no ja musialem ingerowac, ale polegalo to jedynie na wylutowaniu

> jednego LEDa

u mnie byl nie lED tylko taki świecący panel. Był bo od eksperymentów termomentr padł - tzn. pokazuje bzdury. Może scalak był bardzo wrażliwy na elektrycznosc statyczną z dłoni ? hmm.gif

Napisano

> Podłączam sie pod temat

> Gdzie macie zamontowana czujkę zewnętrzną ?

Z prawej strony pod przednim zderzakiem, słońce nie dochodzi , nisko przy jezdni (przydatne w zimie)

Napisano

> Z prawej strony pod przednim zderzakiem, słońce nie dochodzi , nisko

> przy jezdni (przydatne w zimie)

będę musiał poszukac jakiejś dziury i przedostać się z kabiny, aby dotrzeć z kabelkiem do zderzaka ... nie ma innego wyjscia, bo jak dotychczas, to mój termometr "łże", gdy czujka jest przy zawiasach drzwi

Napisano

> u mnie byl nie lED tylko taki świecący panel. Był bo od eksperymentów

> termomentr padł - tzn. pokazuje bzdury. Może scalak był bardzo

> wrażliwy na elektrycznosc statyczną z dłoni ?

watpie, raczej w takim urzadzeniu nie powinny wsytepowac takie czule uklady

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.