Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mój sposób na regulację soczewek

Featured Replies

Napisano

Witam!

Z powodu zblizajacej sie zimy i coraz gorszych warunkow drogowych, wziąłem się za znalezienie sposobu na podniesienie snopa swiatla w soczewkach DJ Auto.

Wszyscy uzytkownicy soczewek DJ Auto i Depo wiedza, ze niemozliwe jest prawidlowe ustawienie swiatel bez podniesienia reflektora i uzyskania w ten sposob szpary miedzy lampa, a zderzakiem.

W celu wykonania prototypu kupilem silniczek reflektora. Moj sposob polega na skroceniu trzepienia wchodzacego do lampy, tym samym podniesieniu strumienia swiatla.

W tym celu nalezy przeciac trzpien w dwoch miejscach widocznych na zdjeciu i usunieciu tego odcinka trzpienia o dlugosci ok. 4,5-5mm.

277692413-1.JPG

Tak wyglada trzpien po barbarzyńskiej operacji skrócenia go grinser006.gif

Przecinajac trzpien starajcie sie robic to dokladnie, zeby powierzchnie na obu czesciach trzpienia byly obciete prostopadle do osi trzpienia. Dzieki temu sklejony element nie bedzie mial "bicia"

277692413-2.jpg

Teraz pozostaje delikatne podszlifowanie laczonych powierzchni i mozna przystapic do laczenia. Przed sklejeniem proponuje wybrac odpowiednia pozycje doklejanej czesci, obracajac ja i wybierajac miejsce o najmniejszym odchyleniu od osi i najwiekszej powierzchni styku i zaznaczyc wzajemne polozenie laczonych czesci jakims pisakiem (np. do CD).

Do klejenia uzylem kleju blyskawicznego Loctite (taki dorwałem w firmie biglaugh.gif), natomiast drugi silniczek, ktory przebialem w domu, skleilem Kropelka. Wydaje mi sie, ze oba dobrze trzymaja.

Tak wyglada trzpien po "operacji"

277692413-3.jpg

Oryginalny trzpien wystawal od oprawki w zakresie 16-24mm (fotka nr 1).

Przerobiony wystaje 11-19mm.

277692413-4.JPG

Tak przerobiony silniczek dosc znacznie podnosi strumien swiatla i wreszcie mozna zapomniec o ohydnej szparze (co za brzydkie słowo grinser006.gif) miedzy zderzakiem, a lampa.

Dziekuje za uwage! smile.gif

Pozdrawiam!!!

post-49106-14352475111929_thumb.jpg

Napisano

Dokladnie, skrocenie to najlepszy sposob tylko czy klej bedzie trzymal... Oby

ok.gif

Napisano

> Dokladnie, to najlepszy sposob ale czym to skleisz ? lub skleiles ?

Ciekawe ,czy spece od klejenia plastikow ,( zderzakow), mogli by to pospawac hmm.gif

Napisano

Pewnie na pewno ...za browarka zlosnik.gifok.gif Byloby trwalsze

Napisano
  • Autor

> Ciekawe ,czy spece od klejenia plastikow ,( zderzakow), mogli by to

> pospawac

Moze i daloby rade. Wydaje mi sie, ze kleje blyskawiczny bedzie dobrze trzymal. Poxipol po pewnym czasie moglby puscic.

Zobaczymy jak dlugo moja wersja wytrzyma smile.gif Jak klejenie sie nie sprawdzi, to trzeba bedzie spawac.

Napisano

No fajnie.

A czy autko przejdzie po takim zabiegu badanie techniczne?? hmm.gif

Bo tam sprawdzają ustawienia świateł.

Napisano
  • Autor

> No fajnie.

> A czy autko przejdzie po takim zabiegu badanie techniczne??

> Bo tam sprawdzają ustawienia świateł.

A dlaczego ma nie przejsc???

Masz kolego zamontowane soczewki firm o ktorych napisalem???

Wlasciciele tych lampek wiedza o co chodzi. Celem mojej przerobki jest wlasnie zachowanie pelnej regulacji strumienia swiatla przy zachowaniu standardowej szczeliny pomiedzy zderzakiem a lampa.

Pozdrawiam! smile.gif

Napisano

> No fajnie.

> A czy autko przejdzie po takim zabiegu badanie techniczne??

> Bo tam sprawdzają ustawienia świateł.

Ale chyba nie myślisz , że kolega tyle się namęczył żeby specjalnie oślepiać innych kierowców screwy.gif

Napisano

To jest wasnie akcja "przejsc badanie techniczne z refletktorami dj auto" !!! zlosnik.gif

Napisano

> To jest wasnie akcja "przejsc badanie techniczne z refletktorami dj

> auto" !!!

Przeszedlem , mialem za nisko , ale powiedzialem ze mam obnizone auto ... hehe.gif

Napisano

Metoda fajna choc dosc drastyczna i chyba uzyteczna tylko w przypadku kiedy naciecie gwintu nie wystarcza. Ja nacialem gwint nozem kuchennym z zabkami i wystarczylo.

Jakby klej nie trzymal zrob dziurki (np rozrzazonym gwozdziem) w srodku (w osi) obydwu czesci, wloz w nie gwozd ze scietym lebkiem i polacz. Oczywiscie gwozd jak i plaszczyzne plastiku posmaruj klejem. Ta metoda "zbrojenia" plastiku przy klejeniu jescze nigdy mnie nie zawiodla. Powoduje zwiekszenie powierzcni plaszczyzny klejenia a ksztalt plaszcyzny klejenia przestaje byc plaski przez co zewnetrzne sily nacisku sa rozpraszane w roznych kierunkach

Napisano

Całkiem to fajnie wyszło. Chyba tak samo zrobie u siebie.

Pomysł świetny 20.GIF

Napisano

No no! ok.gif

Teraz jeszcze tylko przerob ten opis na jakis ladny referacik, i na smieci z nim 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> No no!

> Teraz jeszcze tylko przerob ten opis na jakis ladny referacik, i na

> smieci z nim

Mam opis w Wordzie, jakby ktos byl chetny moge podeslac.

Napisano

> Mam opis w Wordzie, jakby ktos byl chetny moge podeslac.

Jestem chętny, może się we wtorek zabiorę hmm.gif

Napisano

nie łatwiej było przygrać gwinta????

efekt w sumie ten sam...

Napisano
  • Autor

> nie łatwiej było przygrać gwinta????

> efekt w sumie ten sam...

Za bardzo rece mi sie trzesa i pacjent moglby nie przezyc operacji grinser006.gif

Napisano

> Za bardzo rece mi sie trzesa i pacjent moglby nie przezyc operacji

to se trza było sete najpierw walnąc i przstało by rencami trząść...

Napisano

> Mam opis w Wordzie, jakby ktos byl chetny moge podeslac.

ślij do mnie. Przerobie na PDF i na śmieci z tym.

• 2 tygodnie później...
Napisano

I jak Ci trzyma na kropelce ? Bo u mnie jakos kiepsko tzn nie wiaze tak blyskawicznie jak robi to zawsze. Odstawilem trzpienie do wyschniecia na kilka godzin. Mam nadzieje nic nie odpadnie przy pierwszym montazu...

Napisano
  • Autor

U mnie tez wiązało troche dluzej niz zazwyczaj. Jak na razie wszystko OK i mam nadzieje, ze tak pozostanie smile.gif

Wazne zeby obie plaszczyzny byly jak najbardziej rownolegle do siebie i wiazanie kleju bylo na jak najwiekszej powierzchni.

Napisano

Potwierdzam, kropelka daje rade ok.gif Brak szparki jest piekny zlosnik.gif A juz dawno mialem to zrobic. Dopiero wczoraj znalazlem troche wolnego czasu. Robota baaardzo prosta

Napisano

Pytanie za 100 pkt

Mam lampy soczewkowe z demontażu od Marei, odbłyśniki i c wszystkie plastikowe duperele są OK. Jedynie szkła są zmatowiałe i podziobane. Czy cuś z tym da się zrobić?

Na nowe szkiełka raczej nie ma możliwości, przełożyć z moich zwykłych też nie bo mają kreseczki

Ma ktoś jakiś pomysł?

Napisano

jak juz rozcioles to mogles zatopic/wkrecic cusik do srodka i dopiero skleic. a wogole to takie rzeczy to trzeba sobie nowe dotoczyc bo kleik to jest dobry w modelarstwie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> jak juz rozcioles to mogles zatopic/wkrecic cusik do srodka i dopiero

> skleic. a wogole to takie rzeczy to trzeba sobie nowe dotoczyc

> bo kleik to jest dobry w modelarstwie

Jak napisalem kilka postow wyzej, mozliwosci jest wiele. Jednak ja wykonalem najpierw prototyp na kupionym silniczku i zrobilem probe. Odpukac wszystko jest OK, jak nie trzeba, to po co sobie zycie utrudniac smile.gif

Pozdrawiam!

Napisano

fakt zlosnik.gif

tez chyba zapodam soczewki bo slepne na stare lata zlosnik.gif

Napisano

> Pytanie za 100 pkt

> Mam lampy soczewkowe z demontażu od Marei, odbłyśniki i c wszystkie

> plastikowe duperele są OK. Jedynie szkła są zmatowiałe i

> podziobane. Czy cuś z tym da się zrobić?

> Na nowe szkiełka raczej nie ma możliwości, przełożyć z moich zwykłych

> też nie bo mają kreseczki

> Ma ktoś jakiś pomysł?

Oddac do zakladu szklarskiego przepoleruja i pewnie bedzie ok hmm.gif

Napisano

Pewnie masz brudne od srodka... Dobrze sie przyjrzyj

Napisano

> Pewnie masz brudne od srodka... Dobrze sie przyjrzyj

Właśnie nie , na zewnątrz są jakby piaskowane i podziobane od kamyczków.

Może faktycznie spróbować polerki

• 3 tygodnie później...
Napisano

Czy potwierdzacie Panowie o upłynięciu kilku tygodni skuteczność i trwałość tego rozwiązania?

czy lepiej po prostu próbować nagwintować?

czy ktoś próbował tej metody ze "zbrojeniem szpilką" ?to chyba nie takie proste bo trzeba w obu elementach trafić idealnie w środek.

Jak jest potem z założeniem tego silniczka z powrotem - czy trzpień sięga do lustra/soczewki czy trzeba coś kombinować żeby to połączyć?

Pytam bo zbliża sie badanie techniczne a mam soczewki założone metodą bezszparową:)

Napisano

> Jak napisalem kilka postow wyzej, mozliwosci jest wiele. Jednak ja

> wykonalem najpierw prototyp na kupionym silniczku i zrobilem

> probe. Odpukac wszystko jest OK, jak nie trzeba, to po co sobie

witam super pomył przerobiłem jak w opisie i nareszcie światełka ok dzięki za podpowiedz i na kropelkę i trzyma sie super Pozdrawiam

> zycie utrudniac

> Pozdrawiam!

Napisano

> a jesli chodzi o gwintowanie to jak to robiliscie??

Lutownicą. Grzejesz, topisz lekko szlifujesz rowek - po sprawie. Nawet laik sobie poradzi. Ja wolałem wypalić niż ciąć - zawsze to całość a nie klejonka. Goście zjechali moje dzieło za garażową estetykę ale wisi mi to - i tak nie widać. Lakieru, zderzaków ani szyb bym tak nie pożłobił.

post-32625-14352475841497_thumb.jpg

Napisano

> Lutownicą. Grzejesz, topisz lekko szlifujesz rowek - po sprawie.

> Nawet laik sobie poradzi. Ja wolałem wypalić niż ciąć - zawsze

> to całość a nie klejonka. Goście zjechali moje dzieło za

> garażową estetykę ale wisi mi to - i tak nie widać. Lakieru,

> zderzaków ani szyb bym tak nie pożłobił.

post-32625-14352475841977_thumb.jpg

Napisano

no ja własnie pociąłem

przyszlifowanie tego tak żeby ładnie stykały wcale nie jest takie proste. stwierdziłem że skleje to klejem epoksydowym żeby lepiej wypełniło przestrzen miedzy elementami ale boje sie o trwałość takiej spoiny na dłuższą mete. Zobacze jak to jutro bedzie wyglądać jak wyschnie, w ostatecznosci przeproszę się z kropelką.

Napisano
  • Autor

> Czy potwierdzacie Panowie o upłynięciu kilku tygodni skuteczność i

> trwałość tego rozwiązania?

Potwierdzam waytogo.gif

Napisano

> Potwierdzam

ok, udało się

skleiłem distalem i chyba lepszy jest od kropelki bo wypełnia ładnie szpare i nie trzeba sie aż tyle biedzić ze szlofowaniem tego. maltretowałem ten silniczek potem strasznie i klej nie puścił.

męczyłem sie dlugo z załozeniem go na miejsce bo ta kuleczka nie chciała wejść do mechanizmu. Przy okazji darmowego przeglądu u fiata zrobiłem sobie za 12zika regulacje świateł i już idealnie.

Jedyny problem to taki że ani ja ani Pan diagnosta nie zwrócił uwagi na to że gdy regulował mi światła to korektor był położony w pozycji 3 smile.gif W rezultacie na pozycji 3 mam równo a na 2,1,0 moge je jeszcze podnieść smile.gif i nie wiem czy wracać i to poprawiać

Napisano
  • Autor

> czy wracać i to poprawiać

Ja bym poprawil.

Napisano

> Ja bym poprawil.

jak zauwaze że oslepiam to poprawie ( przy okazji przeglądu w styczniu smile.gif ) ale czy w realiach za nisko świecących soczewek ktoś z Was ma światła, które można podnieść?:)

PS. koleś mi regulował te światła gdy w bagazniku miałem 4 opony ( świezo po wymiance na zimowe ) wiec był troszke obciążony... smile.gif tak se tłumacze smile.gif

Napisano

Założyłem soczewki Valeo. Udałem sie do stacji obsługi w celu regulacji... Po wyjechaniu się załamałem... świeciły przed samą maską. Wróciłem zapytać czy tak ma być... opd diagnosty: "sa nisko zamocowane i będą nisko świecić". Wróciłem do garażu i podniosłem światła sam. Zasięg świecenia w tym momencie jest normalny i nikogo nic nie razi.

Napisano

> Założyłem soczewki Valeo. Udałem sie do stacji obsługi w celu

> regulacji... Po wyjechaniu się załamałem... świeciły przed samą

> maską. Wróciłem zapytać czy tak ma być... opd diagnosty: "sa

> nisko zamocowane i będą nisko świecić". Wróciłem do garażu i

> podniosłem światła sam. Zasięg świecenia w tym momencie jest

> normalny i nikogo nic nie razi.

Diagnosta poniekąd miał rację

soczewki założone bez żadnych manipulacji

( cięcie silniczków, gwintowanie trzpieni, szpara nad zderzakiem ) świecą za nisko. Przynajmniej djauto i depo - nie wiem jak valeo

ich regulacja jest ponoć prosta ale trzeba mieć równą ściane, płaską podłogę, metrówke, coś do rysowania i umiejątności matematyczne:) i śrubokręt. Ja tam wolałem dać 12 zika i mieć z głowy.

Napisano

Lepie nie przeskakuj na poz 1. Dwojka jeszcze nie oslepisz ale wyzej.... Zeby Cie nie kusilo, lepiej popraw

Napisano

> Lepie nie przeskakuj na poz 1. Dwojka jeszcze nie oslepisz ale

> wyzej.... Zeby Cie nie kusilo, lepiej popraw

to przy okazji

ASO staram sie omijać wielkim łukiem smile.gif

na trójce jest w bombeczke, na dwójce też nikt nie zgłaszał sprzeciwu. ja tak naprawdę to nigdy nie korzystałem z tej regulacji nawet jak miałem stare światła, prawidłowo działającą korekcję i obciążone auto.

Napisano

też mam valeo... byłem u diagnosty powiedział że nie da rady wyżej podnieść. Niezbyt często dłubie przy maryśce ale czasem lubię coś zrobić samemu . przy tych soczewkach to chyba nawet nie mam wyboru...

po przeczytaniu powyższych postów zastanawiam się teraz nad metodą cięcie czy przypalanie.. hmm.gif

nie wiem dokładnie na czym polega to gwintowanie

Nick czy mógłbyś wyjaśnić co daje to przypalanie lutownicą???

bo skrócenie trzpienia rozumiem

dzięki i pozdr

aha może też parę słówjak wyjąć bezpiecznie silmiczek..

Napisano

> też mam valeo... byłem u diagnosty powiedział że nie da rady wyżej

> podnieść.

Valeo da się podnieść bez żadnego kombinowania...

Napisano

> nie wiem dokładnie na czym polega to gwintowanie

na pociągnięciu gwintu dalej niż sięga teraz przy zachowaniu jego..krajektorii smile.gif za pomocą najlepiej lutownicy ale trzeba to zrobić w miarę dokładnie żeby ten gwint rzeczywiście zadział - lepsze cięcie a wcale nie trudniejsze.

ale ale... w marei możesz mieć troszkę inny silniczek z drobniejszym gwintem ( widziałem ostatnio taki w ASO, wyjęty własnie z marejki ) i tego nie nagwintujesz. tylko cięcie.

> Nick czy mógłbyś wyjaśnić co daje to przypalanie lutownicą???

trzpień korektora głębiej sie chowa i ciągnie wyżej snop światła

> bo skrócenie trzpienia rozumiem

> dzięki i pozdr

> aha może też parę słówjak wyjąć bezpiecznie silmiczek..

tak jak żarówki

odpiąć kabel

przekręcić

wyjąć

uważać bo w środku jest sprężyna - nie zgubić jej

Napisano

> na pociągnięciu gwintu dalej niż sięga teraz przy zachowaniu

> jego..krajektorii za pomocą najlepiej lutownicy ale trzeba to

> zrobić w miarę dokładnie żeby ten gwint rzeczywiście zadział -

> lepsze cięcie a wcale nie trudniejsze.

> ale ale... w marei możesz mieć troszkę inny silniczek z drobniejszym

> gwintem ( widziałem ostatnio taki w ASO, wyjęty własnie z

> marejki ) i tego nie nagwintujesz. tylko cięcie.

> trzpień korektora głębiej sie chowa i ciągnie wyżej snop światła

> tak jak żarówki

> odpiąć kabel

> przekręcić

> wyjąć

> uważać bo w środku jest sprężyna - nie zgubić jej

dzięki ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.