Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

bulgotanie jakby z nagrzewnicy??

Featured Replies

Napisano

witam wszystkich..parę dni temu pojawił mi się dziwny problem..wracałem od mojej panienki i zauwazyłem że jak dodaje gazu tak pow.2 tyś obr. to słyszę jakies bombelki jakby z nagrzewnicy.ale słychac to tylko w srodku kabiny.jak zajrzę pod maskę to cisza.ostatnio chyba trochę mi szwankował korek od zbiorniczka wyrównawczego bo spore ciśnienie było ale płynu nie ubywa..czy nagrzewnica mogła się zapowietrzyć?? i czy jest jakis sposób aby odpowietrzyc układ???proszę o info....ps.prochę poczytałem w archiwum że moze byc problem z uszczelką pod głowicą ale mój silnik pracuje normalnie.nie odczuwam zalania któregoś cylindra płynem..

Napisano

Objaw typowy dla padnietej UPG,cisnienie z cylindra przedostaje sie do ukladu chlodzenia z tad to nadcisnienie w zbiorniczku wyrownawczym.

Odpal silnik i odkrec korek od zborniczka i zobacz czy b ulgocze-pojawiaja sie pecherzyki powietrza.

Napisano

> witam wszystkich..parę dni temu pojawił mi się dziwny

> problem..wracałem od mojej panienki i zauwazyłem że jak dodaje

> gazu tak pow.2 tyś obr. to słyszę jakies bombelki jakby z

> nagrzewnicy.ale słychac to tylko w srodku kabiny.jak zajrzę pod

> maskę to cisza.ostatnio chyba trochę mi szwankował korek od

> zbiorniczka wyrównawczego bo spore ciśnienie było ale płynu nie

> ubywa..czy nagrzewnica mogła się zapowietrzyć?? i czy jest jakis

> sposób aby odpowietrzyc układ???proszę o info....ps.prochę

> poczytałem w archiwum że moze byc problem z uszczelką pod

> głowicą ale mój silnik pracuje normalnie.nie odczuwam zalania

> któregoś cylindra płynem..

Masz prawdopodobnie zapowietrzony uklad chlodzenia.

Napisano

Zgadzam sie. Ja ostatnio sam wymieniałem płyn chłodniczy i jakies dwa dni miałem takie same objawy.Przegoniłem auto z otwartym zbiornikiem wyrównawczym i przeszło 30.GIF

Napisano

> Objaw typowy dla padnietej UPG

straszysz człowieka no.gif

u mnie też czasami po odpaleniu jest takie bulgotanie a uszczelka i wszystko pozostałe jest ok. Objaw taki mam na zimnym silniku od czasu do czasu. Mija dosłownie po kilkunastu sekundach.

Napisano

> u mnie też czasami po odpaleniu jest takie bulgotanie a uszczelka i

> wszystko pozostałe jest ok. Objaw taki mam na zimnym silniku od

> czasu do czasu. Mija dosłownie po kilkunastu sekundach.

U mnie tak samo! Z tego co zauważyłem, to po długim postoju (np.nocy) i przy niskiej temp. zewnętrznej ale też od czasu do czasu.

Napisano

> U mnie tak samo! Z tego co zauważyłem, to po długim postoju (np.nocy)

> i przy niskiej temp. zewnętrznej ale też od czasu do czasu.

dokładnie tak i moim zdaniem TTTM IThankYou.gifwink.gif

Napisano

u mnie też tak bulgoce zlosnik.gif tylko po nocy

Napisano
  • Autor

> u mnie też tak bulgoce tylko po nocy

dzieki za sugestie..tylko u mnie nawet po pełnym rozgrzaniu bulgocze jak daje gazu...dzis sprawdze czy jak odkręce korek od zbiorniczka czy będą bąbelki się ulatniały...a jesli nie to jaki jest skuteczny sposób na odpowietrzenie układu a w szczególności nagrzewnicy..pozdrawiam

Napisano

> jaki

> jest skuteczny sposób na odpowietrzenie układu a w szczególności

> nagrzewnicy

A jak myslisz, ile tego powietrza możesz mieć w układzie nawet jeśli jest zapowietrzony? Piszesz, że bulgocze ci od jakiegoś czasu. Skoro byłoby zapowietrzone to ta ilość powietrza, która mogłaby być w układzie (w najgorszym przypadku 6 litrów jeśli wcale nie byłoby plynu zlosnik.gif) już dawno by uciekła przy takim bulgotaniu jak opisujesz. Więc albo powietrze jakoś ciągle się dostaje do układu przez nieszczelność albo to nie powietrze ale spaliny.

Napisano

Podpinam się. Brzmi to jak przelewanie płynu do pustego pojemnika. Wg. moich obserwacji nie ma znaczenia zimny czy ciepły silnik natomiast występuje szczególnie wyraźnie podczas schodzenia z obrotów... szczególnie wysokich.

Co do UPG to mam poważne wątpliwości. Poci się lekko olejem przy UPG, płynu ubywa ok 0,5 l na 1000 km - ale biorę pod uwagę krótkie trasy a jak są długie to żyłuję silnik (trasa nr 8 tego wymaga - inaczej Litwini w swoich TIRach mogą zrobić nam jesień średniowiecza... P.S. Dziś Szwagrowi który jest kierowcą PKS taki Litwin wjechał TIRem w autobus... dobrze że nikomu nic się nie stało... ale autobus do kasacji) ale wracając do tematu nie zaobserwowałem żadnego dymienia z wydechu.

Napisano

u mnie tez jakies takie blugotanie slychhac ale tez przechodzi

chwiel po zapaleni silnika nie przywiazuje do tego jakies sczegulnej

uwagi 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Podpinam się. Brzmi to jak przelewanie płynu do pustego pojemnika.

Powietrze w nagrzewnicy ...

Jeśli tuz po uruchomieniu i mała przegazówka załatwia sprawę to OK.

Ale jeśli przygazówka pomaga tylko na chwilę, albo wogóle, i dźwięk przelewania pojawia się co chwilę, o stawiałbym na przedmuch z cylindra do kanału wodnego, czyli w sumie UPG. Ubytek 0,5 litra /1 kkm to raczej sporawo. To nie olej, nie powinno go tyle uciekać (jeśli wogóle powinno cokolwiek uciekać)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.