Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lanos 1.6 DOHC - BRC JUST - czas nakładania paliw

Featured Replies

Napisano

Witam,

WIem, że dużo kącikowaiczów z Lanoskami tu zagląda, to zapytam tutaj.

Po długim postoju przejście na gaz objawia się zgaśnięciem, trzeba poczekać jakies 2-3 minuty az się rozgrzeje, zakładam, że reduktor musi złapać odpowiednią temperaturkę.

Wcześniej tak nie było, nawet w zimę mogłem odpalić, przegazować i chodził na gazie (nie debatujmy, czy zdrowe, czy nie zdorwe dla parownika, bo to oczywiste).

Czy jest to kwestia zużycia reduktora (ma jakies 12kkm), czy też można by (jak w tytule) ustawić inny czas nałożenia paliw i wtedy by nie gasł? sonda na nagrzanym silniku oscyluje we wszystkich zakresach.

A może to być przez to, że sonda lambda raczej nie dziala po szybkim przełączeniu (na zimno) i układ pracuje wtedy bez korekcji (jak I generacja) ?

Pozdr,

gm

Napisano

> Witam,

> WIem, że dużo kącikowaiczów z Lanoskami tu zagląda, to zapytam tutaj.

> Po długim postoju przejście na gaz objawia się zgaśnięciem, trzeba

> poczekać jakies 2-3 minuty az się rozgrzeje, zakładam, że

> reduktor musi złapać odpowiednią temperaturkę.

> Wcześniej tak nie było, nawet w zimę mogłem odpalić, przegazować i

może membrany a może trezba kondensat spuścić

> chodził na gazie (nie debatujmy, czy zdrowe, czy nie zdorwe dla

> parownika, bo to oczywiste).

> Czy jest to kwestia zużycia reduktora (ma jakies 12kkm), czy też

raczej krótko , membrany chyba powinny być ok

> można by (jak w tytule) ustawić inny czas nałożenia paliw i

> wtedy by nie gasł?

mozna poeksperymentować, najwyżej wrócisz do wcześniejszych ustawień

>sonda na nagrzanym silniku oscyluje we

> wszystkich zakresach.

> A może to być przez to, że sonda lambda raczej nie dziala po szybkim

> przełączeniu (na zimno) i układ pracuje wtedy bez korekcji (jak

> I generacja) ?

sonda jaka? z grzałką czy bez? jak czteroprzewodowa z grzałką to nie powinno tak byc , jak bez grzałki to jest takie ustawienie które ustawia czas pracy sterownika na zimnej sondzie, czyli nie czyta jej i działa przez chwilę jak I gen.

Napisano

Po wymianie miksera na Rybackiego (z 32 i 30) zaczęły się u mnie dziać takie rzeczy...na standardowych mikserach mogłem przełączać jak chciałem, teraz przy pierwszym przełączeniu (na totalnie zimnym silniku po nocy) zawsze dąży do zgaśnięcia...dlatego jak tylko usłyszę, że przeskoczył na gaz i wskazówka obrotomierza mocno leci na dół, wciskam lekko gaz i nie gaśnie, zaczyna silnik ładnie pracować i nawet jak zgaszę go na chwilę, to przy ponownym przełączeniu już nie gaśnie. Po podłączeniu Laptoka zaobserwowałem, że zaraz po przełączeniu robi się na chwilę zbyt ubogo, po czym zaczyna oscylować...odkręciłem śrubę "wolnych obrotów" trochę i przez kilka dni było ok., później się zaadaptował...moim zdaniem sprawa jest związana z membranami - chodzi o to, że kiedy są zimne (po nocy na przykład) mikser strumieniowy nie wytwarza przy pierwszym przełączeniu wystarczającego podciśnienia, żeby zaczęły działać - dlatego po odkręceniu obejścia przez kilka dni było dobrze (są to oczywiście moje refleksje i mogę się bardzo mylić)...nie wiem więc czy czas nałożenia paliw coś zmieni - niewykluczone hmm.gif...melduj więc o efektach poszukiwań...

Napisano
  • Autor

hmmm...no ja yslalem o czyms innym.

Przez piewsze minutki silnik chodzi bez regulacji krokowego, jako I gen. czyli silniczek jest w stałym polozeniu na resecie. Jezeli restet jest ustawiony za nisko, albo parownik za mało rozkrecony, to wtedy ma za ubogo i gasnie.

Jak tylko uklad zaczyna dzialac, wtedy jest ok, bo silniczek krokowy sie otworzy i wtedy nie zgasnie.

???

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Napiszę tylko, że po zmianie świec i przewodów problem ustąpił i już można odrazu przejść na gaz jak dawniej.

skromny.gif

Napisano

> sonda jaka? z grzałką czy bez? jak czteroprzewodowa z grzałką to nie

> powinno tak byc ,

Lanek w standardzie ma sondę bez grzałki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.