Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziczyzna na drodze

Featured Replies

Napisano

Pytanko z gatunku niecodziennych: czy sprzedawane na allegro ultradźwiękowe odstraszacze dziczyzny działają?

Albo czy istnieje jakiś inny sposób na zwierzyne leśną oprócz uważnej niezbyt szybkiej jazdy ?

A pytanie stąd, że codziennie jeżdżę do pracy przez gęste lasy, choć to tylko 14 km to jednak nieraz już po 22:00 albo przez 7:00 po ciemku przebiegła mi przed maską jakaś sarna lub dzik, a kiedyś we mgle prawie rozwaliłem sie na jeleniu - stał sobie taki osobik na moim pasie i nic sobie nie robił z tego że hamowanie przyniosło spory hałas opon nie mówiąc już o klaksonie zlosnik.gif

Nietrudno chyba sobie wyobrazić cinquecento po zderzeniu z jeleniem oslabiony.gif

Napisano

> Pytanko z gatunku niecodziennych: czy sprzedawane na allegro ultradźwiękowe odstraszacze dziczyzny działają?

Dają efekt podobny jak modlitwy

> Albo czy istnieje jakiś inny sposób na zwierzyne leśną oprócz uważnej niezbyt szybkiej jazdy ?

Nie

biglaugh.gifbiglaugh.gif

Napisano

> niektórzy są święcie przekonani że to działa

Modlitwa czy gwizdek?

A tak na powaznie to wcale nie jestem przekonany czy nie ma takich skutecznych metod (nie twierdzę że to te z allegro)

W USA znajomy mieszkający na wsi pokazywał mi ultradzwiekowy odstraszacz skunksów (wiem że brzmi smiesznie) Ustrojstwo było wielkosci dużego telefonu komórkowego na podstawce i podobno skunksy nie zblizały sie na mniej niz 90 m. Podłączone było do pradu.

W supermarketach widodziałem takie "gwizdki" odstraszające zwierzęta (fakt że pisali że działa wyłącznie na małe - lisy szopy pracze, borsuki itp. - nie zalecali w przypadku niedzwiedzi)

Na tych droższych w okolicach 100$ była informacja że firma zwraca 2 krotną cene zakupu w przypadku potrącenia zwierzącia i szkody w samochodzie.

Delco

Napisano
  • Autor

> Modlitwa czy gwizdek?

> A tak na powaznie to wcale nie jestem przekonany czy nie ma takich

> skutecznych metod (nie twierdzę że to te z allegro)

> W USA znajomy mieszkający na wsi pokazywał mi ultradzwiekowy

> odstraszacz skunksów (wiem że brzmi smiesznie) Ustrojstwo było

> wielkosci dużego telefonu komórkowego na podstawce i podobno

> skunksy nie zblizały sie na mniej niz 90 m. Podłączone było do

> pradu.

> W supermarketach widodziałem takie "gwizdki" odstraszające zwierzęta

> (fakt że pisali że działa wyłącznie na małe - lisy szopy pracze,

> borsuki itp. - nie zalecali w przypadku niedzwiedzi)

> Na tych droższych w okolicach 100$ była informacja że firma zwraca 2

> krotną cene zakupu w przypadku potrącenia zwierzącia i szkody w

> samochodzie.

> Delco

no właśnie, a co z metodami nieprądowymi? zlosnik.gif

Napisano

> no właśnie, a co z metodami nieprądowymi?

Nie mam pojęcia a w zasadzie nie pamiętam, ale co to za filozofia z prądem? W samochodzie jest go pełno zlosnik.gif

Delco

Napisano
  • Autor

> Nie mam pojęcia a w zasadzie nie pamiętam, ale co to za filozofia z

> prądem?

wiem że pełno, ale urządzonka na prąd kosztują swoje niestety oslabiony.gif

Napisano

> wiem że pełno, ale urządzonka na prąd kosztują swoje niestety

W polsce masz oczywiscie rację, ale w usa kosztuja właśnie w okolicach 100$, nie powiem ze to mało ale nie jest też abstrakcyjnie dużo. Tyle tylko że trzeba by mieć kogoś w Stanach w odpowiednim "wiejskim" terenie. Nie sądzę żeby taki sprzęt był do dostania bez kłopotów np w NY, czy innym LA.

Na szczęscie napięcie w instalacji samochodowej w USA jest takie same zlosnik.gif

Delco

Napisano

> Pytanko z gatunku niecodziennych: czy sprzedawane na allegro

> ultradźwiękowe odstraszacze dziczyzny działają?

Teoretycznie tak, praktycznie roznie z tym bywa. Wszystko zalezy od jelenia, to jest tak samo jak z ludzmi - na jednych ostrzezenia dzialaja na innych nie. Jezeli instalacja gwizdka moze zapobiec jednej smierci jelenia na dziesiec, to juz warto wydac te kilka zlotych grinser006.gif.

> Nietrudno chyba sobie wyobrazić cinquecento po zderzeniu z jeleniem

Znacznie trudniej wyobrazic sobie jelenia po zderzeniu z CC hehe.gif.

Napisano
  • Autor

Jezeli instalacja gwizdka moze zapobiec

> jednej smierci jelenia na dziesiec, to juz warto wydac te kilka

> zlotych .

zależy mnie bardziej na jednej na dziesięć śmierci mojej lub pasażera zlosnik.gif

> Znacznie trudniej wyobrazic sobie jelenia po zderzeniu z CC .

widziałem kiedyś sarne po zderzeniu z astrą F.

Przez chwile widziałem

Bo uciekła skubana zlosnik.gif

Napisano

> Jezeli instalacja gwizdka moze zapobiec

> zależy mnie bardziej na jednej na dziesięć śmierci mojej lub pasażera

> widziałem kiedyś sarne po zderzeniu z astrą F.

> Przez chwile widziałem

> Bo uciekła skubana

Sarna czy Astra???

Był test łosia ale sarny hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Był test łosia ale sarny

był tylko pisk hamowanie i pogieta maska i pas przedni, a sarne odbiło i wyfrunęła do rowu i potem sie gdzieś zmyła

Napisano

> był tylko pisk hamowanie i pogieta maska i pas przedni, a sarne

> odbiło i wyfrunęła do rowu i potem sie gdzieś zmyła

czyli ucieczka z miejsca wypadku hahaha.gif

Napisano

Ja do pracy też jadę przez las. Najlepszy i sprawdzony sposób to noga z gazu i oczy szeroko otwarte. Albo "sponsor" przed sobą oczywiście w odpowiedniej odległość. Najlepiej jak jeleń trawi na jelenia zlosnik.gif A kto nie myśli robi wielki błąd. Widziałem raz w życiu auto po zderzeniu z sarną i powiem tylko tyle, że nie chciałbym w nim być w chwili wypadku.

Napisano

> Pytanko z gatunku niecodziennych: czy sprzedawane na allegro

> ultradźwiękowe odstraszacze dziczyzny działają?

jeżeli chodzi o to to pewnie nic nie daje, jak juz ktoś napisał

Kiedyś wyczytałem w necie że problemem w odstraszaczach zwierząt (np. psów) jest użyte źródło ultradźwieków - powinno miec odpowiednią moc - mogą to być przetworniki , podobne do "mikrofoników" stosowanych jako czujniki w alarmach samochodowych. Dlatego to lub to powinno być skuteczniejsze, jednak oczywiście trzeba by zaadoptowac do auta. Te gwizdki za kilkanaście PLN dają za słaby dźwięk, poza tym trudno w nich ustawić odpowiednią częstotliwość, jak w elektronicznych

Napisano

może takie coś? kangur zlosnik.gif

Napisano

> Jezeli instalacja gwizdka moze zapobiec

> jednej smierci jelenia na dziesiec, to juz warto wydac te kilka

> zlotych .

Nie chodzi o smierc zwierzaka, tylko pasazerow crazy.gif Kilku moich znajomych trafilo takiego zwierzaka i zawsze to ich samochod ucierpial, a zwierze o wlasnych silach ucieklo.

Napisano

> może takie coś? kangur

to juz lepiej australijski bullbar zlosnik.gif

f250_bullbar.jpg

Dokladana jest calosc, wszystko to co chromowane, razem z dodatkowym zderzakiem z dodatkowymi kierunkowskazami ok.gif

Napisano

Generalnie ultradźwięki niesłyszalne dla ludzi są bardzo nieprzyjemne dla zwierząt. Niestety nie wiem nic o odstraszaniu. Robiłem kiedyś eksperymenty z utradźwiekowym gwizdkiem i psy rzeczywiście reagowały ale nie zaobserwowałem chęci ucieczki. Mam gdzieś w śmieciach superodstraszacze komarów i kretów/nornic - efekt był żaden po włączeniu i choć moge zakładac że istnieją skuteczne ustrojstwa to b. możliwe że trzeba je dobierać indywidualnie.

Jako argument podam Ci mało znany fakt iż i w Polsce i w USA bardzo duże szkody w stawach hodowlanych czynią wydry. I tu i tam nikt nie stosuje takich urządzeń a na zdrowy rozum (zakładając ich skuteczność) powinien

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.