Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opony zimowe czy całoroczne ?

Featured Replies

Napisano

Witam !

W marcu kupilem opony Dayton D110. Z opon jestem zadowolony. Niestety zbliża się zima i czas pomyśleć nad zakupem opon zimowych ...

Wybrałem także Daytony DW500 (145/70/R13) (zimowe) .

Jednak zastanawiam się czy nie warto zamiast opon zimowych kupić opon calorocznych (Debica navigator 2).

Cena bardzo zbliżona , ale .. no właśnie.

Felg dodatkowych nie mam , więc każde przełożenie i wyważenie opon będzie mnie kosztowało około 30-40zł.

Samochód będzie sprzedany albo w nastepnym roku albo na początku 2008.

Więc albo opony muszą wytrzymać 1 lub 2 sezony.

Gdybym kupił opony całoroczne to tylko raz musiałbym zapłacić za zalożenie i za wywazenie opon. Obecne opony by mi pozostały i

mógłbym je sprzedać i odzyskac część kasy smile.gif

gdybym kupił opony zimowe , to musiałbym zapłacić 2 lub 4 razy za wyważenie i założenie (czyli od okolo 120 - 160zl).

Czytając opinie ludzi którzy mają opony caloroczne , wynika że nie jest tak źle (www.opony.pl)

Sam juz nie wiem frown.gif

Nie chce ładowac zbytnio już kasy w samochód , sporo już w niego włożyłem a wiem że bede musiał go sprzedać bo niestety niedlugo się

w nim nie pomiescimy frown.gif

Samochód to Seicento 1.1 smile.gif

Pokonuje w ciągu tygodnia około 200km. Około 30% trasa , 70% miasto.

Napisano

ja bym bral bezapelacyjnie zimowki, jak nie chcesz tyle ladowac to kup zimowki uzywane wraz z felgami do SC,pozdro

Napisano

Ja myślę, że jeżeli robi się małe przebiegi to całoroczne wystarczą...szczególnie jeżeli jeździ się po "cywilizowanych" drogach...

W Twoim przypadku zimówki kupowałbyś właściwie na jeden sezon, później prawdopodobnie pchniesz je razem z autem, z tym, że nie odzyskasz wpakowanych w nie pieniędzy...tak więc być może całoroczne w Twoim przypadku nie byłyby złym rozwiązaniem...ale tą decyzję musisz niestety podjąć sam...

Napisano

> Ja myślę, że jeżeli robi się małe przebiegi to całoroczne

> wystarczą...szczególnie jeżeli jeździ się po "cywilizowanych"

> drogach...

> W Twoim przypadku zimówki kupowałbyś właściwie na jeden sezon,

> później prawdopodobnie pchniesz je razem z autem, z tym, że nie

> odzyskasz wpakowanych w nie pieniędzy...tak więc być może

> całoroczne w Twoim przypadku nie byłyby złym rozwiązaniem...ale

> tą decyzję musisz niestety podjąć sam...

ciwilizowane drogi u nas ... dobry zart to juz predzej na bialorusi hahaha.gif ja proponuje zimowki jezeli nie chcesz stracic duzo kasy, bo i tak stracisz to kup uzywki, a z drugiej strony lepiej nowki, na zyciu nie ma co oszczedzac (chyba ze tanio sie cenisz)

Napisano
  • Autor

> ja bym bral bezapelacyjnie zimowki, jak nie chcesz tyle ladowac to

> kup zimowki uzywane wraz z felgami do SC,pozdro

Używek nie chce , bo nie znam historii tych opon ...

Dodatkowo jak już się trafiają to po 2-3 sezonach i to najtańsze opony ...

Sądzę że nowiutkie opony całoroczne napewno będą lepsze od kilkuletnich i starej "generacji" i najtańszych opon zimowych.

Napisano

> Używek nie chce , bo nie znam historii tych opon ...

> Dodatkowo jak już się trafiają to po 2-3 sezonach i to najtańsze

> opony ...

> Sądzę że nowiutkie opony całoroczne napewno będą lepsze od

> kilkuletnich i starej "generacji" i najtańszych opon zimowych.

uzywane zimówk isa ok smigam na takich czesto i nei narzekam a da sie kupic za 100zł dobre 4 zimówki.

Navigatory sa do bani w lecie - piszcza jak zimowki

i w zimie - slizgaja sie jak letnie

Napisano

> Używek nie chce , bo nie znam historii tych opon ...

> Dodatkowo jak już się trafiają to po 2-3 sezonach i to najtańsze

> opony ...

> Sądzę że nowiutkie opony całoroczne napewno będą lepsze od

> kilkuletnich i starej "generacji" i najtańszych opon zimowych.

no chyba troche przesadziles, na allegro bez problemu kupisz Debice Frigo Directional w bardzo ladnym stanie za na prawde fajna kase, a ostatniio przegladajac z nudow Allegro widzialem nawet wspomniane przez Ciebie Daytony DW500, wiec wystarczy przejrzec!

ja smigam na oponach uzywanych i nie narzekam, najlepiej odbierac osobiscie, bo wtedy widzisz co i jak

Napisano
  • Autor

> no chyba troche przesadziles, na allegro bez problemu kupisz Debice

> Frigo Directional w bardzo ladnym stanie za na prawde fajna

> kase, a ostatniio przegladajac z nudow Allegro widzialem nawet

> wspomniane przez Ciebie Daytony DW500, wiec wystarczy przejrzec!

> ja smigam na oponach uzywanych i nie narzekam, najlepiej odbierac

> osobiscie, bo wtedy widzisz co i jak

O komplecie : opony zimowe + felgi myślałem smile.gif (używkach).

Jednak nic z Torunia i okolic nie znalazłem frown.gif

A interesuje mnie tylko odbiór osobisty frown.gif

Raz miałem na oku opony + felgi. naprawdę fajne , ale po wygraniu ich okazało się że gościu zażyczył sobie 120-140zł za przesyłkę , czyli razem kosztowało by to około 400zł ...

Opon na Allegro szukam około już około 2mc. Fakt były fajne ale nie w kujawsko-pomorskim frown.gif

PS. Czy ktoś z Was miał może Navigatory 2 ? (podobno spoooro lepsze od Navigatorów 1)

Napisano

Zdecydowanie zimówki- nie polecam całorocznych.

Znasz przysłowie że co jest do wszystkiego to jest do niczego? Jeżeli nie znasz to kup sobie caloroczne i się przekonasz co to znaczy. Po prostu te opony .. w sumie nie wiadmo do czego są stworzone.

Całoroczna latem nie zapewnia tak dobrego trzymania i hamowania jak letnia, jest głośniejsza, natomiast zimą nie zapewnia takiej przyczepnosci jak zimówka.

A co do kosztów zmiany opon i wywazania- kup sobie jakieś stalówki- jak nie chcesz łądować w samochod za dużo to moga być nawet używane- wyniesie Cię to z 200 zł i zapłacisz raz za wywazanie i założenie opon na felgi i potem co sezon przekłądasz całe koła. Jakby nie byo suma nie jest duża, a przy założeniu że jedno wywazanie i zmiana kosztuje 40-50 zł to 4-5 przekłądek i się wydatek zwraca. Kolejna sprawa że częste zdejmowanie i zakłądanie opon z felgi nie jest zbyt dobre dla opon.

Aha- czesto przy zakupie opon można trafić okazję że montaż i wyważanie opon jest gratis.

Napisano

Całoroczne są do d.. bani no.gif

W zimie gorsze od zimowek w lecie głosne i tez do bani.

Ja nie polecam, teściu ma to klnie jak szewc zlosnik.gif

Napisano

> Całoroczne są do d.. bani

> W zimie gorsze od zimowek w lecie głosne i tez do bani.

> Ja nie polecam, teściu ma to klnie jak szewc

popieram caloroczne sa do bani. jezeli cos jest do wszystkiego znaczy ze jest do d....y!!! mlotek.gif

Napisano
  • Autor

No cóż zdecydowałem jednak że biorę Navigatory II 155/65/R13 (całoroczne).

Przeczytałem opinie ludzi którzy maja te opony i nie jest źle. Są zdecydowanie lepsze niż Navigatory I (zupełnie inny bieżnik).

Jest napewno lepiej niż jazda na oponach letnich w zimę.

Jakoś nie uśmiecha mi się za każde przełożenie opon płacić 54 zł i stanie w kolejkach.

Dodatkowo przekładanie opon zapewne też jakoś wpływa na same opony ...

Co do opon całorocznych (nie mylić z letnimi - bo niektórzy tak "nazywają" letnie) sporo się zmieniło i nie można porównywać starych opon z nowymi , nowej generacji ...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.