Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nierowne wolne obroty X20XEV + LPG

Featured Replies

Napisano

Witajcie.

Po zalozeniu LPG samochod zaczal nierowno pracowac na wolnych obrotach na benzynie. Nie chodzi mi o falowanie, itd. ale raczej o szarpanie silnikiem. Dodatkowo samochod lapal mula podczas jazdy, tzn. po wcisnieciu mocniejszym gazu rekacja odwrotna - po zmianie lambdy objaw ten sie znacznie zminimalizowal, ale jest nadal odczuwalny (ze starej sondy zrobila sie grzechotka). Po odlaczeniu przeplywomierza obroty wzrastaja na jakies 1100 i objaw szarpania znika, ale podczas jazdy i dohamowywania auto przygasa. Podlaczalem nowy przeplywomierz i nie dalo to zadnego efektu. Dzisiaj przeczyscilem EGR, potem zaslepilem i objawy nadal te same. Sprawdzalem juz sam i z gazownikiem chyba wszystkie w opcje. Moze macie jeszcze jakies pomysly. Czy TPS ma wplyw na wolne obroty ?? Krokowiec odpada bo ma pare miesiecy.

Dosc istotna sprawa jest to, ze z dwa tygodnie temu przez weekend samochod jezdzil calkowicie normalnie, ale pozniej mu przeszlo.

Na benzynie jesli auto jest podpiete pod kompa to sprawa wyglada tak, ze przy trzymaniu nogi na gazie sonda pokazuje uboga mieszanke, ale przy manewrowaniu gazem lambda caly czas dziala.

Sprawdzalem jeszcze dzis czy klapa antywybuchowa nie przydusza samochodu, ale po zablokowaniu jej w pozycji otwartej nie odczulem zmian. Objawy wystepuja na cieplym silniku. Pzdr.

Napisano

Zamontowałeś do takiego silnika instalkę bez wtrysku? oslabiony.gif

Mi by było szkoda takiego silniczka.

Czy po odłączeniu aku i jeździe tylko na Pb objawy występują?

Napisano
  • Autor

> Zamontowałeś do takiego silnika instalkę bez wtrysku?

> Mi by było szkoda takiego silniczka.

> Czy po odłączeniu aku i jeździe tylko na Pb objawy występują? '

Nadal wystepuja. Jesli chodzi o wybor miedzy II, a IV generacja to juz kiedys pisalismy na AK o tym wink.gif

Jeszcze cos dodam. Instalka II gen spisuje sie przy tym silniku dobrze. Mam klapke antywybuchowa, ale puki co nie ma zastosowania. Osiagi byly slabsze, ale ostatnio po wymianie parownika na wiekszy nie ma na co narzekac. Na korzysc czwartej generacji przemawia jedynie roznica w spalaniu, ale tak jak pisalem nie chcialem wsadzac do samochodu instalki za 1/3 wartosci auta.

Napisano

> Witajcie.

> Po zalozeniu LPG samochod zaczal nierowno pracowac na wolnych

> obrotach na benzynie. Nie chodzi mi o falowanie, itd. ale raczej

> o szarpanie silnikiem. Dodatkowo samochod lapal mula podczas

> jazdy, tzn. po wcisnieciu mocniejszym gazu rekacja odwrotna - po

> zmianie lambdy objaw ten sie znacznie zminimalizowal, ale jest

> nadal odczuwalny (ze starej sondy zrobila sie grzechotka). Po

> odlaczeniu przeplywomierza obroty wzrastaja na jakies 1100 i

> objaw szarpania znika, ale podczas jazdy i dohamowywania auto

> przygasa. Podlaczalem nowy przeplywomierz i nie dalo to zadnego

> efektu. Dzisiaj przeczyscilem EGR, potem zaslepilem i objawy

> nadal te same. Sprawdzalem juz sam i z gazownikiem chyba

> wszystkie w opcje. Moze macie jeszcze jakies pomysly. Czy TPS ma

> wplyw na wolne obroty ?? Krokowiec odpada bo ma pare miesiecy.

> Dosc istotna sprawa jest to, ze z dwa tygodnie temu przez weekend

> samochod jezdzil calkowicie normalnie, ale pozniej mu przeszlo.

> Na benzynie jesli auto jest podpiete pod kompa to sprawa wyglada tak,

> ze przy trzymaniu nogi na gazie sonda pokazuje uboga mieszanke,

> ale przy manewrowaniu gazem lambda caly czas dziala.

> Sprawdzalem jeszcze dzis czy klapa antywybuchowa nie przydusza

> samochodu, ale po zablokowaniu jej w pozycji otwartej nie

> odczulem zmian. Objawy wystepuja na cieplym silniku. Pzdr.

Haaa!! MIAŁEM TEN SAM PROBLEM I NIKT NIE WIEDZIAŁ CO ZROBIĆ. STAŁO SIĘ TAK DOKŁADNIE PRZEZ TO ŻE ZAŁOŻONO INSTALACJĘ GAZOWĄ!!! TERAZ NAWET PO JEJ DEMONTAŻU AUTO BĘDZIE CHODZIĆ NADAL ŹLE. TAKĄ NAPRAWĘ MOGĘ PRZEPROWADZIĆ W CZĘSTOCHOWIE ZA 300 PLN. PO PIERWSZE USUNĘ USTERKĘ. PO DRUGIE USUNĘ PRZYCZYNĘ JEJ POWSTAWANIA.CZAS NAPRAWY: DO 3 GODZIN. POZDRAWIAM

Napisano

> STAŁO

> SIĘ TAK DOKŁADNIE PRZEZ TO ŻE ZAŁOŻONO INSTALACJĘ GAZOWĄ!!!

> TERAZ NAWET PO JEJ DEMONTAŻU AUTO BĘDZIE CHODZIĆ NADAL ŹLE. TAKĄ

> NAPRAWĘ MOGĘ PRZEPROWADZIĆ W CZĘSTOCHOWIE ZA 300 PLN. PO

> PIERWSZE USUNĘ USTERKĘ. PO DRUGIE USUNĘ PRZYCZYNĘ JEJ

> POWSTAWANIA.CZAS NAPRAWY: DO 3 GODZIN. POZDRAWIAM

Cwany gapa, w dodatku wrzaskliwy.

Jeśli wiesz jak to zrobić, to podziel się z innymi. Po to właśnie jest autokącik, żeby dzielić się doświadczeniem.

Napisano

> Cwany gapa, w dodatku wrzaskliwy.

> Jeśli wiesz jak to zrobić, to podziel się z innymi. Po to właśnie

> jest autokącik, żeby dzielić się doświadczeniem.

Cwany gapa to sam jestes i chyba bardziej wrzaskliwy ode mnie, bo ja jakos generalnie mowie spokojnie. Ty mozesz dzielić się ze sobą czym chcesz, nawet swoja żoną. A ja będe się dzielił tym czym ja będę chciał i w sposób jaki będę chciał ja.

BARDZO WIELE PODPOWIADAŁEM LUDZIOM BEZINTERESOWNIE ORAZ IM POMAGAŁEM.

A CO DO TEGO PRZYPADKU TO POWIEDZIAŁEM WYRAŹNIE, ŻE TYM SIĘ PODZIELIĆ NIE MOGĘ, GDYŻ POŚWIĘCIŁEM BARDZO DUŻO CZASU I PIENIĘDZY!!! ABY PROBLEM ROZPRACOWAĆ.

wiec sory stary, ale nie zaplacilem za cos kupe kasy po to zeby inni w nagrode dostali to za darmo, bo gdy ja mialem problem to nikt sie nie chcial na to zrzucic jesli chodzi o kase, a pozniej to wszyscy chcieli wiedziec nie dokladajac za to zlotowki.

Mysle, ze powinienes to zrozumiec

Napisano

> Cwany gapa to sam jestes i chyba bardziej wrzaskliwy ode mnie, bo ja

> jakos generalnie mowie spokojnie. Ty mozesz dzielić się ze sobą

> czym chcesz, nawet swoja żoną. A ja będe się dzielił tym czym ja

> będę chciał i w sposób jaki będę chciał ja.

> BARDZO WIELE PODPOWIADAŁEM LUDZIOM BEZINTERESOWNIE ORAZ IM POMAGAŁEM.

> A CO DO TEGO PRZYPADKU TO POWIEDZIAŁEM WYRAŹNIE, ŻE TYM SIĘ PODZIELIĆ

> NIE MOGĘ, GDYŻ POŚWIĘCIŁEM BARDZO DUŻO CZASU I PIENIĘDZY!!! ABY

> PROBLEM ROZPRACOWAĆ.

> wiec sory stary, ale nie zaplacilem za cos kupe kasy po to zeby inni

> w nagrode dostali to za darmo, bo gdy ja mialem problem to nikt

> sie nie chcial na to zrzucic jesli chodzi o kase, a pozniej to

> wszyscy chcieli wiedziec nie dokladajac za to zlotowki.

> Mysle, ze powinienes to zrozumiec

no tak mowisz ze usuniesz koledze instalke LPG ale chyba koledze nie o to chodzi, bo po to ja zalozyl zeby jezdzic taniej, sugerujesz ze nie ma mozliwosci jezdzic na instalce drugiej generacji w tym silniku ? no chyba ze zle zrozumialem, sprecyzuj jesli mozesz

Napisano
  • Autor

Odpowiadam na swojego posta, bo chce jakos podsumowac moj temat.

Problem zostal rozwiazany teoretycznie, tzn. poczytalem duzo forum vectraklub.pl i okazalo sie ze wiele osob z silnikami 1,8 i 2,0 na osprzecie Simteca borykalo sie z tym problemem.

Jezeli sprawa bedzie zakonczona to opisze moj przypadek na forum, najprawdopodobniej nastapi to w poniedzialek. Pzdr.

Napisano

> Odpowiadam na swojego posta, bo chce jakos podsumowac moj temat.

> Problem zostal rozwiazany teoretycznie, tzn. poczytalem duzo forum

> vectraklub.pl i okazalo sie ze wiele osob z silnikami 1,8 i 2,0

> na osprzecie Simteca borykalo sie z tym problemem.

> Jezeli sprawa bedzie zakonczona to opisze moj przypadek na forum,

> najprawdopodobniej nastapi to w poniedzialek. Pzdr.

napisz od razu co i jak bo mnie ciekawosc zezre hehe.gifgrinser006.gif

Napisano

> Cwany gapa to sam jestes i chyba bardziej wrzaskliwy ode mnie, bo ja

> jakos generalnie mowie spokojnie.

hehe.gif Poczytaj netykietę, to zrozumiesz o co cho z wrzaskliwością.

> BARDZO WIELE PODPOWIADAŁEM LUDZIOM BEZINTERESOWNIE ORAZ IM POMAGAŁEM.

Taaa widać po ilości postów. I nie krzycz już.

> wiec sory stary, ale nie zaplacilem za cos kupe kasy po to zeby inni

> w nagrode dostali to za darmo,

Typowe polskie podejście frown.gif

Podchodząc w ten sposób, to nikt z nikim nie powinien się dzielić swoimi doświadczeniami, bo każdy na początku za coś tam zapłacił zanim nie zdobył doświadczenia.

> bo gdy ja mialem problem to nikt

> sie nie chcial na to zrzucic jesli chodzi o kase, a pozniej to

> wszyscy chcieli wiedziec nie dokladajac za to zlotowki.

Wiele osób na tym forum walczy z jakimś problemem czasem po kilka miesięcy, wymienia połowę samochodu, ponosi koszty. A gdy uda się w końcu rozwiązać problem to dzielą się swoimi doświadczeniami i wiedzą z inymi. I jakoś nikt z tych osób nie żąda za to kasy.

Napisano

> no tak mowisz ze usuniesz koledze instalke LPG ale chyba koledze nie

> o to chodzi, bo po to ja zalozyl zeby jezdzic taniej, sugerujesz

> ze nie ma mozliwosci jezdzic na instalce drugiej generacji w tym

> silniku ? no chyba ze zle zrozumialem, sprecyzuj jesli mozesz

Już ci precyzuje kolego. Vectra z silnikiem, który posiada ECU Simteca, może mieć spokojnie zamontowaną instalację drugiej lub trzeciej generacji. Także nie chodzi o to, że Tymon 86 ma wymontowac instalacje LPG!

Chodzi o to, ze w wielu silnikach z ECU Simtec-iem, gdy już zacznie chodzić źle po zamontowaniu instalki LPG, to pozniej nawet calkowite wymontowanie LPG nie pomaga. Silnik już po prostu nie chce wrocic do normy na benzynie.

Napisano

> Poczytaj netykietę, to zrozumiesz o co cho z wrzaskliwością.

> Taaa widać po ilości postów. I nie krzycz już.

> Typowe polskie podejście

> Podchodząc w ten sposób, to nikt z nikim nie powinien się dzielić

> swoimi doświadczeniami, bo każdy na początku za coś tam zapłacił

> zanim nie zdobył doświadczenia.

> Wiele osób na tym forum walczy z jakimś problemem czasem po kilka

> miesięcy, wymienia połowę samochodu, ponosi koszty. A gdy uda

> się w końcu rozwiązać problem to dzielą się swoimi

> doświadczeniami i wiedzą z inymi. I jakoś nikt z tych osób nie

> żąda za to kasy.

Powiem tylko, ze nie chce mi sie po prostu z toba gadac, bo i tak nie zrozumiesz co mowie. Wiec dalsze odpowiadanie na twoje posty mnie znudzilo.

A to ze pomagalem wielu osobom bezinteresownie nie musza swiadczyc ilosci moich postow na tej stronie, bo nie tylko autokacik.pl istnieje na swiecie, pozatym ludziom mozna pomagac rowniez w rzeczywistosci a nie tylko na forum.

Napisano
  • Autor

Niektorzy czekaja na mojego posta z tym co jest nie tak jesli mamy Simteca z zalozonym LPG.

Poszperalem troche i na forum Vectra Klub znalazlem sporo informacji o problemach, ktore mnie dotycza.

Sprawa wyglada tak, ze silnik z ukladem wtryskowym Siemensa jezdzacy na LPG dostaje bledne informacje do ECU. Tzn, gdy jezdzimy na gazie emulator sondy lambda w sterowniku gazu wysyla bledne informacje do ECU, a konkretnie info o zbyt bogatej mieszance. Sterownik silnika majac takie dane zuboza mieszanke paliwowa poprzez zminiejszenie czasu otwarcia wtryskiwaczy co skutkuje nierownymi wolnymi obrotami oraz brakiem reakcji na pedal gazu (auto ma "mula"). Aby sprawdzic czy napewno problem tkwi w emulacji sondy lambda nalezy wpiac sie miernikiem w sygnal sondy lambda i obserwowac co sie dzieje, gdy przytrzymujemy pedal gazu na 3 tys obrotow lub wiecej. Mozna takze podpiac soft od gazu i bedziemy widziec reakcje bardziej obrazowo. Sonda przy takich obrotach powinna pokazywac bogata mieszanke, czasami tylko wskakiwac na uboga. Jezeli bedzie non stop uboga to mozna stwierdzic, ze emulacja jest niepoprawana i mapa wtryku benzyny zostala mocno zmieniona podczas jazdy na gazie. Aby wykluczyc mozliwosc innej usterki warto przejechac kilkanascie, dla pewnosci 30km na benzynie i obserwowac poprawe. U mnie najpierw ustal objaw braku przyspieszania, pozniej wyrownaly sie wolne obroty.

Aby mozna bylo jezdzic na LPG minializujac negatywny wplyw na uklad zasialania Pb nalezy skorygowac czasy emulacji sondy lambda - gorny i dolny (H i L). Generalnie czas H pownien byc mniejszy od L. Puki co w przypadku mojego samochodu jest to w fazie testow, aktualnie mam H 300 i L 600, jednak samochod jezdzil lepiej, gdy bylo H 250, a L 600. Niektorym poprawnie samochod zachowuje sie przy ustawieniach 500 i 500. Kombinacji jest duzo i kazda moze okazac sie poprawna.

Sam jezdzilem na komputerze LPG Al800, jednak wczoraj gazownik podstawil Al700 Retrived, abyuporac sie z moim problemem. Kiedy widzialem, ze to nadal nie przynioslo efektu pozyczylem Interfejs do gazu od kolegi i zaczalem sam regulowac. Puki co widac efekty. Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

Kolejna dosc istotna/pomocna informacja. Jezeli ktos ma w samochodzie MID`a - komputer pokladowy to zakres L mozna ustawic przy pomocy spalania chwilowego. Trzeba wiedziec jaka wartosc MID pokazuje dla prawidlowej pracy na benzynie na postoju na wolnych obrotach. W moim przypadku jest to 1,1 - 1,2 l/h. Jezeli mieszanka jest zbyt bogata - czas L zbyt dlugi to pokazuje warotsci wyzsze, a jesli zbyt krotki to wartosci nizsze od wlasciwych. Wiem, ze przy czasie L = 600 mieszanka jest minimalnie zbyt bogata, a gdy ustawilem 500 to byla zbyt uboga. Mysle, ze prawidlowo bedzie ustawione na 550 lub 575. Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> ja dzis wymienilem cewke DIS i wszytko jak reką odjal;)_

Wiec pewnie miales troche problem innego typu smile.gif U mnie tez teraz jest dobrze zeby.GIF

Napisano

> Niektorzy czekaja na mojego posta z tym co jest nie tak jesli mamy

> Simteca z zalozonym LPG.

> Poszperalem troche i na forum Vectra Klub znalazlem sporo informacji

> o problemach, ktore mnie dotycza.

> Sprawa wyglada tak, ze silnik z ukladem wtryskowym Siemensa jezdzacy

> na LPG dostaje bledne informacje do ECU. Tzn, gdy jezdzimy na

> gazie emulator sondy lambda w sterowniku gazu wysyla bledne

> informacje do ECU, a konkretnie info o zbyt bogatej mieszance.

> Sterownik silnika majac takie dane zuboza mieszanke paliwowa

> poprzez zminiejszenie czasu otwarcia wtryskiwaczy co skutkuje

> nierownymi wolnymi obrotami oraz brakiem reakcji na pedal gazu

> (auto ma "mula"). Aby sprawdzic czy napewno problem tkwi w

> emulacji sondy lambda nalezy wpiac sie miernikiem w sygnal sondy

> lambda i obserwowac co sie dzieje, gdy przytrzymujemy pedal gazu

> na 3 tys obrotow lub wiecej. Mozna takze podpiac soft od gazu i

> bedziemy widziec reakcje bardziej obrazowo. Sonda przy takich

> obrotach powinna pokazywac bogata mieszanke, czasami tylko

> wskakiwac na uboga. Jezeli bedzie non stop uboga to mozna

> stwierdzic, ze emulacja jest niepoprawana i mapa wtryku benzyny

> zostala mocno zmieniona podczas jazdy na gazie. Aby wykluczyc

> mozliwosc innej usterki warto przejechac kilkanascie, dla

> pewnosci 30km na benzynie i obserwowac poprawe. U mnie najpierw

> ustal objaw braku przyspieszania, pozniej wyrownaly sie wolne

> obroty.

> Aby mozna bylo jezdzic na LPG minializujac negatywny wplyw na uklad

> zasialania Pb nalezy skorygowac czasy emulacji sondy lambda -

> gorny i dolny (H i L). Generalnie czas H pownien byc mniejszy od

> L. Puki co w przypadku mojego samochodu jest to w fazie testow,

> aktualnie mam H 300 i L 600, jednak samochod jezdzil lepiej, gdy

> bylo H 250, a L 600. Niektorym poprawnie samochod zachowuje sie

> przy ustawieniach 500 i 500. Kombinacji jest duzo i kazda moze

> okazac sie poprawna.

> Sam jezdzilem na komputerze LPG Al800, jednak wczoraj gazownik

> podstawil Al700 Retrived, abyuporac sie z moim problemem. Kiedy

> widzialem, ze to nadal nie przynioslo efektu pozyczylem

> Interfejs do gazu od kolegi i zaczalem sam regulowac. Puki co

> widac efekty. Pozdrawiam.

TEN SPOSOB DO NICZEGO DOBREGO NIE PROWADZI. PO PIERWSZE JA MAM LPG I MIESZANKA NA WYSOKICH OBROTACH: POWYZEJ 3000 OBR/MIN ZMIENIA SIE W SZYBKIM CZASIE OK. 0,5SEK. OD UBOGIEJ DO BOGATEJ. TO SAMO JEST NA WOLNYCH OBROTACH.

WTEDY WIEMY ZE SILNIK CHODZI PRAWIDLOWO. A TAKIE ZMIANY Z EMULACJA TO JEST TO TZW. KOMBINOWANIE, CO POKAZUJE ZE PROBLEM NIE JEST USUNIETY, BO GDY MIESZANKA BEDZIE ZBYT BOGATA, CZYLI CZAS TRWANIA MIESZANKI BOGATEJ BEDZIE DLUZSZY NIZ UBOGIEJ TO SILNIK BEDZIE ZARL BENZYNE JAK SMOK, JEGO MOC BEDZIE WYZSZA NIZ NA SAMEJ MIESZANCE UBOGIEJ, ALE I TAK BEDZIE MNIEJSZA NIZ POWINNA BYC, A SILNIK SZCZEGOLNIE W LATO BEDZIE "ZALEWAC". ZEBY STWIERDZIC ZE SIMTEC CHODZI WLASCIWIE PO TRUDNOSCIACH LPG TO:

1.CZAS TRWANIA BOGATEJ I UBOGIEJ MIESZANKI NA BENZYNIE MUSI BYC TAKI SAM!!!

2. TAKI SAM NA WYSOKICH I WOLNYCH OBROTACH!

3. PRZY MALYM I DUZYM WCISNIECIU GAZU!

4. KATY WYPRZEDZENIA ZAPLONU MUSZA BYC WLASCIWE (TEGO JUZ NIE SPRAWDZI SIE BEZ ODPOWIEDNIEGO SPRZETU)

5. MOMENT OTWARCIA WTRYSKIWACZY OD BENZYNY I CHARAKTERYSTYKA ICH DZIALANIA MUSI BYC WLASCIWA!

6. POZATYM ROZWALONEJ MAPY WTRYSKOW NIE DA SIE USTAWIC ZA POMOCA ZMIENIONEJ EMULACJI, BO MAPA TA BEDZIE USTAWIONA W CALY SWIAT!

A SAMOCHOD TYLKO POZORNIE BEDZIE CHODZIL DOBRZE.

NAWET GDY POZORNIE MIESZANKE SONDA BEDZIE POKAZYWAC PRAWIDLOWO TO I TAK W PIERWSZYM MOMENCIE SAMOCHOD BEDZIE DOSTAWAL ZLY SKLAD MIESZANKI, NBIE MOWIAC O POZOSTALYCHG PARAMETRACH.

TEZ TYM KRECILEM W MOIM AUCIE I TAK NAPRAWDE NIGDY NIE CHODZILO JAK WCZESNIEJ.

Napisano
  • Autor

Z tym krzyczeniem wszystkim chodzilo o CAPS LOCK. Silnik pracuje prawidlowo na benzynie w moim przypadku. Napisales, ze samochod nawet po deinstalacji LPG nie bedzie chodzil prawidlowo. Jest to nieprawda w moim przypadku, bo jak napisalem wyzej ECU potrzebuje, aby auto pokonalo pewien dystans i sam ustawia wlasciwa mieszanke. U mnie na benzynie soft do gazu wyswietla, ze mieszanka na benzynie oscyluje w granicach lambda 1 co jest prawidlowym objawem. Od ustawienia konta wyprzedzenia zaplonu jest czujnik spalania stukowego i u mnie ono nie wystepuje, bo jak czytalem na forum to zjawisko slychac.

Na koniec chcialbym napisac, ze watpie, aby ktos tutaj zdecydowal sie na wydatek 300zl nie wiedzac kompletnie co bedzie robione w jego samochodzie. Ludzie siedza na tym forum, aby unikac wydatkow na mechanikow.

Napisano

> Z tym krzyczeniem wszystkim chodzilo o CAPS LOCK. Silnik pracuje

> prawidlowo na benzynie w moim przypadku. Napisales, ze samochod

> nawet po deinstalacji LPG nie bedzie chodzil prawidlowo. Jest to

> nieprawda w moim przypadku, bo jak napisalem wyzej ECU

> potrzebuje, aby auto pokonalo pewien dystans i sam ustawia

> wlasciwa mieszanke. U mnie na benzynie soft do gazu wyswietla,

> ze mieszanka na benzynie oscyluje w granicach lambda 1 co jest

> prawidlowym objawem. Od ustawienia konta wyprzedzenia zaplonu

> jest czujnik spalania stukowego i u mnie ono nie wystepuje, bo

> jak czytalem na forum to zjawisko slychac.

> Na koniec chcialbym napisac, ze watpie, aby ktos tutaj zdecydowal sie

> na wydatek 300zl nie wiedzac kompletnie co bedzie robione w jego

> samochodzie. Ludzie siedza na tym forum, aby unikac wydatkow na

> mechanikow

Co z tego ze lambda chodzi w granicach 1, nie koniecznie jest dobrze, bo czasy wtryskow komputer pobiera najpierw ze swojej zapropgramowanej mapy, a czujnik spalania stukowego koryguje kąt wyprzedzenia zapłonu, ale zaznaczam koryguje!! i tylko w pewnym przedziale, bo cala mapa zapłonu wyjsciowa pochodzi z ECU. Pozatym, nie musi odrazu wystepowac slyszalne spalanie stukowe, bo jak wystepuje to znaczy ze zaplon juz jest mocno za wczesny, jak bedzie za pozny to nic nie uslyszysz, a wystarcza niewielkie rozbieznosci mieszanki i kata wyprzedzenia zaplonu zeby auto nie mialo swojej oryginalnej mocy. Pozatym widze ogolnie i tak, ze u ciebie problem dotyczyl czegos innego niz w moim przypadku.

Ogolnie potwierdza sie ze u kazdego posiadacza Opla z tego tematu wystapil inny problem, ale i tak wiekszosc problemow wynika po zamontowaniu instalacji gazowych u "fachowcow" lub u "panów gazowników".

Pozdrawiam

Napisano

> Haaa!! MIAŁEM TEN SAM PROBLEM I NIKT NIE WIEDZIAŁ CO ZROBIĆ. STAŁO

> SIĘ TAK DOKŁADNIE PRZEZ TO ŻE ZAŁOŻONO INSTALACJĘ GAZOWĄ!!!

> TERAZ NAWET PO JEJ DEMONTAŻU AUTO BĘDZIE CHODZIĆ NADAL ŹLE. TAKĄ

> NAPRAWĘ MOGĘ PRZEPROWADZIĆ W CZĘSTOCHOWIE ZA 300 PLN. PO

> PIERWSZE USUNĘ USTERKĘ. PO DRUGIE USUNĘ PRZYCZYNĘ JEJ

> POWSTAWANIA.CZAS NAPRAWY: DO 3 GODZIN. POZDRAWIAM

Kolega chyba pomylił forum. My na AUTOKĄCIKU pomagamy bezinteresownie poto on jest, a nie po to zeby sie reklamowac i wkurzac innych swoja chciwościa !!! A moze masz takie podejscie bo za pózno znalazles autokacik. grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.