Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

szarpie przy ruszaniu ....

Featured Replies

Napisano

Od kilku dni strasznie szapie przy ruszaniu. Nie jest to typowa opisywana czasami na forum tzw. "żabka". Wygląda to tak - delikatnie gaz, puszczam sprzęgło i w tym momencie zaczyna się szarpańsko jakby silnik miało wyrwać z poduch. Sprzęgło się nie kończy bo nie ma uślizgu. Jedyne co mi przychodzi do głowy to może zerwana poducha pod silnikiem lub skrzynią. Silnik się nie przedusza i nie jest to wina EGR-a bo jak już ruszy to chodzi idealnie. Wolne obroty również 'ok. Dzieje się to przy delikatnym ruszaniu np. w korku bo spod świateł zdecydowanie i dynamicznie rusza bez problemu. Jednak własnie przy delikatnym ruszaniu mam wrażenie jakby silnik miało zaraz wyrwać.

Miał ktoś z Was coś takiego lub obił się komuś o uszy taki "zonk" ? Jakies pomysły ?

Napisano

Ja mam ten sam objaw, ale jak dam więcej gazu przy ruszaniu to wszystko jest ok. Nie wiem co to może być.

Napisano
  • Autor

> Ja mam ten sam objaw, ale jak dam więcej gazu przy ruszaniu to

> wszystko jest ok. Nie wiem co to może być.

kurde - trzeba poszukać przyczyny bo na dłuższą metę to pozrywa sie poduchy pod silnikiem ....

Najgorsze jest to, że poszukałem po Googlach pod hasłem "szarpie przy ruszaniu" - znalazłem ten temat i ten sam objaw dotyczący różnych marek. Począwszy od Uno, Punto przez Sierrę, BMW, Vectre i Audi. Wszędzie werdykt był ten sam - pada sprzęgło a konkretnie sprężyny w tarczy. Z drugiej strony dziwi mnie to bo przy przebiegu (udokumentowanym) 120 kkm crazy.gif

W Audim jak sprzedawałem na szafie było 225 kkm i sprzęgło było jeszcze fabryczne a jego końca nie było widać ......

Co do MAP sensora - ja wiem niewiem.gif - chyba chodziłby źle w całym zakresie obrotów i prędkości ....

Martwi mnie to bo przy delikatnym ruszaniu kobita aż za cycki sie trzyma i śmieje się, że mało jej się nie pourywają zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Sprawdź wężyk do MAP sensora.

chyba nie to. Jak tylko ściągnę wężyk to motor gaśnie. Wnioskuję, że przy minimalnej nieszczelności chodziłby nierówno a silnik pracuje jak zegareczek

Napisano

stawiam z swojego doswiadczenia , na zawieszenie silnika , akrzynki biegów , albo sprzegło albo docisk , zeby wyeliminowac cokolwiek , tzreba posprawdzac najpierw poduchy zawieszenia silnika i skrzyni

Napisano
  • Autor

a jak sprawdzić takie poduchy zakładająć, że nie są całkowicie na pierwszy rzut oka zerwane ?

Napisano

> a jak sprawdzić takie poduchy zakładająć, że nie są całkowicie na

> pierwszy rzut oka zerwane ?

Cos mi sie wydaje ze to sprzeglo.

No chyba ze w czasie porannego odpalania w momencie szaprniecia silnikiem daja sie slyszec jakies podejrzane odglosy?

Napisano
  • Autor

poza szarpaniem - żadnych innych nietypowych odglosów.

Napisano

ja stawialbym na docisk, u mnie jest to samo czuc takie cos jakby tarcza podskakiwala przy sprzeglaniu, czyli nie jest odpowiednio mocno dociskana, ale mam zamiar z tym jezdzic dopoki sie nie rozsypie calkiem, a potem sie kompletne sprzeglo wymieni i juz grinser006.gif

Napisano
  • Autor

może i tak bo są to ewidentnie takie bardzo silne mechaniczne szarpnięcia na 100% nie wynikające z usterki w elektryce, paliwie itp. To na bank coś mechanicznego frown.gif

Napisano

nie wiem czy tarcza sprzegla w oplach ma tłumik drgan skrętnych. jak dobrze pamietam ze szkoly gdy ktoras z tych sprezynek pekla mogly wystepowac wlasnie takie szarpania hmm.gif

takie cuda mial np. moj byly 126p z 1991 roku biglaugh.gif

Napisano

mam to samo. Sprzęgło LUK wymienione rok temu, więc niejako

odpada zlosnik.gif

A co powiecie na teorię że przy małej szybkości silnikowi po prostu

brakuje powietrza?

Napisano

> co powiecie na teorię że przy małej szybkości silnikowi po prostu

> brakuje powietrza?

u mnie taka teoria nie przejdzie boje_sie.gif

za dlugo do szkoly chodzilem biglaugh.gif

Napisano

> mam to samo. Sprzęgło LUK wymienione rok temu, więc niejako

> odpada

Chyba niestety nie odpada, ja tez mam wymienione sprzeglo na LUK i zaczelo sie zaraz niedlugo _po_ wymianie sprzegla frown.gif

Pozdrawiam

Marvi

Napisano

> nie wiem czy tarcza sprzegla w oplach ma tłumik drgan skrętnych.

Ma i jest to moim zdaniem najbardziej prawdopodobna przyczyna. Miałem kiedyś podobnie w Fordzie. Po wymianie sprężynek problem znikł.

Napisano

> Ma i jest to moim zdaniem najbardziej prawdopodobna przyczyna.

> Miałem kiedyś podobnie w Fordzie. Po wymianie sprężynek problem

> znikł.

co kolega warszawiak na ta propozycje usterki?

jak tam tarcza sprzegla moze wygladac?

ps. pozdrowienia dla slicznego malego pieska - masz go jeszcze?

Napisano

> u mnie taka teoria nie przejdzie

> za dlugo do szkoly chodzilem

Witam

A co powiecie na taki przypadek... mialem problemy z kangurzeniem na obrotach do 2300 obr/min szczegolnie na 3 ..... zmienilem opony na zimowe i juz tak nie kangurzy wink.gif)

Juz za chiny nie wiem o co chodzi czy poducha pod skrzynią czy sprzegło czy TTTM angryfire.gifsciana.gif

czolem

Oberon

Napisano

> co powiecie na taki przypadek... mialem problemy z kangurzeniem na

> obrotach do 2300 obr/min szczegolnie na 3 ..... zmienilem opony

> na zimowe i juz tak nie kangurzy )

> Juz za chiny nie wiem o co chodzi czy poducha pod skrzynią czy

> sprzegło czy TTTM

co to kolego ma wspolnego sciana.gif

za chwile ktos napisze, ze sobie szyby przyciemnil folia z allegro i mu nie szarpie przy ruszaniu biglaugh.gif

Napisano

> co to kolego ma wspolnego

> za chwile ktos napisze, ze sobie szyby przyciemnil folia z allegro i

> mu nie szarpie przy ruszaniu

a co powiecie na mój problem.

U mnie szarpnie raz przy porannym ruszaniu - wcześniej chwile grzany silnik przy skrobaniu szyb, jak ruszam pomalutku.

Jak dodam gazu więcej to problemu nie wyczuwam.

Natomiast na ciepłym problemu nie ma.

Napisano

> co to kolego ma wspolnego

> za chwile ktos napisze, ze sobie szyby przyciemnil folia z allegro i

> mu nie szarpie przy ruszaniu

No wlasnie tez sie dziwie niewiem.gif

Ale fakt jest faktem ze przestalo az tak szarpac a co to ma wspolnego.... wydawalo mi sie ze nic zlosnik.gif

A jesli wymiana foli w szybie miala by spowodowac ustąpienie szarpania tobym wymienił .... Oczywiście zartuje ale nie ma sie co od razu oburzać bo najwyrazniej mialo cos wspolnego skoro takową reakcje zauwazylem zaraz po wyjechaniu z zakladu wulkanizacyjnego i zdziwilem sie nieziemsko....

czolem

Oberon

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.