Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pierwszy problem z gazem..

Featured Replies

Napisano

no i zaczeło sie.

noc była mroźna, rano wsiadam do padaki - mam centralke w pozycji "benzyna" - zapalam bez problemu ( akumulator centry kupiony miesiąc temu, świece i kable mają tydzień ). przez 2 minutki skrobie szybki. Wsiadam z powrotem. przełączam na pozycje gaz. Auto gaśnie i już więcej nie daje sie odpalić. ani na benie ani na lpg. kręci i nic..jakby paliwo nie dochodziło. O co choszi?

Druga sprawa, że w momencie kiedy przełącza się moją centralkę z pozycji benzyna na gaz to wcale nie oznacza że auto przełącza się na gaz... przełączy się dopiero po przygazowaniu, a więc teoretycznie padaka powinna dalej płynnie chodzić na benzynie.

Czy mam sie łudzić że jak wróce z roboty to zapale go bez problemu czy od razu molestować gazowników?

Napisano

> no i zaczeło sie.

> noc była mroźna, rano wsiadam do padaki - mam centralke w pozycji

> "benzyna" - zapalam bez problemu ( akumulator centry kupiony

> miesiąc temu, świece i kable mają tydzień ). przez 2 minutki

> skrobie szybki. Wsiadam z powrotem. przełączam na pozycje gaz.

> Auto gaśnie i już więcej nie daje sie odpalić. ani na benie ani

> na lpg. kręci i nic..jakby paliwo nie dochodziło. O co choszi?

> Druga sprawa, że w momencie kiedy przełącza się moją centralkę z

> pozycji benzyna na gaz to wcale nie oznacza że auto przełącza

> się na gaz... przełączy się dopiero po przygazowaniu, a więc

> teoretycznie padaka powinna dalej płynnie chodzić na benzynie.

> Czy mam sie łudzić że jak wróce z roboty to zapale go bez problemu

> czy od razu molestować gazowników?

He to jeszcze twój odpalił raz na paliwie a moj dzisiaj wogule nie odpalił. Podładowuje aku i moze za moment sprobuje jeszcze raz

Napisano
  • Autor

> He to jeszcze twój odpalił raz na paliwie a moj dzisiaj wogule nie

> odpalił. Podładowuje aku i moze za moment sprobuje jeszcze raz

W moim to ewidentnie problem z gazem, nie wiem tylko jak poważny

Napisano

Może było zimno silnik sie nie rozgrzal i zamarzl reduktor od gazu ktory jest ogrzewany plynem chlodniczym. Warto zaczekac az wskaznik temp. plynu chlodzacego pokaze pare kresek zanim przelaczysz na gaz. Jak bedziesz przelaczal za wczesnie to zamiast 200kkm, zrobisz 50kkm i bedziesz musial wymienic reduktor.

Napisano
  • Autor

> Może było zimno silnik sie nie rozgrzal i zamarzl reduktor od gazu

> ktory jest ogrzewany plynem chlodniczym. Warto zaczekac az

> wskaznik temp. plynu chlodzacego pokaze pare kresek zanim

> przelaczysz na gaz. Jak bedziesz przelaczal za wczesnie to

> zamiast 200kkm, zrobisz 50kkm i bedziesz musial wymienic

> reduktor.

Sek w tym, że tak jak pisałem - włączenie gazu w centralce nie oznacza, że auto zaczyna chodzić na gazie - przełącza się na gaz dopiero po przekroczeniu 2000-2500 obrotów. samo. do tego momentu samochód mimo iż włączona jest pozycja "gaz", chodzi na benzynie.

Rozumiem, że jak auto "rozmarznie" to zapali?powinno?

A poza tym czemu potem nie chciał już zapalić nawet na benzynie?

Napisano

To raczej nie tego wina ale po co odpalasz na pozycji "benzyna" i przelączasz potem na pozycje gaz? skoro instalka sama przelączy sobie na gaz z pozycji "gaz" a i tak zapali na benzynie zawsze

Napisano
  • Autor

> To raczej nie tego wina ale po co odpalasz na pozycji "benzyna" i

> przelączasz potem na pozycje gaz? skoro instalka sama przelączy

> sobie na gaz z pozycji "gaz" a i tak zapali na benzynie zawsze

zapalam w pozycji gaz

to był akurat przypadek - ostatnio skonczył mi sie gaz i jezdziłem na benzynie a po tankowaniu lpg zapomniałem przełączyć na gaz ( jeszcze sie nie przyzwyczaiłem smile.gif ).

Może centrala zwariowała i od razu chciała podać gaz?

Ale pytanie fundamentalne jest - dlaczego teraz nie chce palić wcale? zalałem?

Napisano

napisze jak jest u mnie a ty wnioski sam wyciagnij zlosnik.gif ja odpalam na benzolu i jade z kilometr, az ssanie sie wylancza dopiero wtedy przelanczam na gaz bo samochodzik ma juz zalapana temperaturke cieczy chlodzacej w innym przypadku mam to samo co ty. zimny motor przelaczenie na gaz auto gasnie i lipa. gaz w kolektorze benzyna sie laduje dodatkowo i za ciorta nie odpala, pomaga podniesienie klapek na filtrze, gaz ucieka z kolektora i samochod odpala. moja rada zagrzej lekko motor w takie zimne dni i dopiero sie przalanczaj lub niech gazownicy ci ustawia prog temperaturowy np na 15'C plynu chlodzacego.

Napisano
  • Autor

> napisze jak jest u mnie a ty wnioski sam wyciagnij ja odpalam na

> benzolu i jade z kilometr, az ssanie sie wylancza dopiero wtedy

> przelanczam na gaz bo samochodzik ma juz zalapana temperaturke

> cieczy chlodzacej w innym przypadku mam to samo co ty. zimny

> motor przelaczenie na gaz auto gasnie i lipa. gaz w kolektorze

> benzyna sie laduje dodatkowo i za ciorta nie odpala, pomaga

> podniesienie klapek na filtrze,

W sensie rozkręcenie obudowy filtra powietrza?

gaz ucieka z kolektora i

> samochod odpala. moja rada zagrzej lekko motor w takie zimne dni

> i dopiero sie przalanczaj lub niech gazownicy ci ustawia prog

> temperaturowy np na 15'C plynu chlodzacego.

Ja o tym wszystkim wiem, ale nadal martwi mnie fakt, że po przełączeniu na gaz na centralce auto tak naprawde nie powinno od razu chodzić na gazie. Powinno przełączenie nastąpić dopiero po przekroczeniu 2500obr ! a do tej pory na benzynie

Napisano
  • Autor

i dupa i nie zapala po odpoczynku, i co teraz?

wszystko jest cacy - aku sprawny ( boje sie ze go zakatuje a nie ma nawet miesiąca ). Lampka wytrusku nie świeci, paliwo jest, gaz jest. Łota faka?

Napisano
  • Autor

ok, już jezdzi

zmasakrowałem nowy akumulator ale w koncu wykrztusił to z siebie. traciłem pacjenta kilka razu po zdjęciu nogi z gazu, i znów zapalałem a nim telepało i chodził na 3 garach ale w koncu po dziesięciu minutach sie ustabilizował i działa. Dooooobra padaka:)

Napisano

> ok, już jezdzi

> zmasakrowałem nowy akumulator ale w koncu wykrztusił to z siebie.

> traciłem pacjenta kilka razu po zdjęciu nogi z gazu, i znów

> zapalałem a nim telepało i chodził na 3 garach ale w koncu po

> dziesięciu minutach sie ustabilizował i działa. Dooooobra

> padaka:)

No to ważne że już jeździ smile.gif

Jak masz pod ręką prostownik to podładuj akumulator. Ja ostatnio też kręciłem rozrusznikiem jak szalony dość długo i pozniej sie okazalo ze moj 2 miesieczny akumulator jest słaby strasznie i musiałem doładować.

Napisano

> ok, już jezdzi

> zmasakrowałem nowy akumulator ale w koncu wykrztusił to z siebie.

> traciłem pacjenta kilka razu po zdjęciu nogi z gazu, i znów

> zapalałem a nim telepało i chodził na 3 garach ale w koncu po

> dziesięciu minutach sie ustabilizował i działa. Dooooobra

> padaka:)

Strasznie dziwne. Skoro piszesz ze po przelaczeniu na pozycje gaz nadal powinien chodzic na benzynie a zamiast tego zgasl, to ja bym obstawial jakis problem z elektronika.

Od kiedy masz instalke i ile na niej przejechales? Jaki rodzaj instalacji gazowej masz?

Napisano
  • Autor

> Strasznie dziwne. Skoro piszesz ze po przelaczeniu na pozycje gaz

> nadal powinien chodzic na benzynie a zamiast tego zgasl, to ja

> bym obstawial jakis problem z elektronika.

> Od kiedy masz instalke i ile na niej przejechales? Jaki rodzaj

> instalacji gazowej masz?

mam od 2 tygodni, przejechałem jakieś 700km w podpisie masz typ instalacji. U gazowników wytłumaczyli mi z czego to mogło wynikać - centralka ma między ustawieniami "gaz" i "benzyna" środkową pozycję - awarynje odpalanie na gazie - zeby przełączyć się z benzyny na gaz musiałem silą rzeczy przejść ( chociaż przez ułamek sekundy ) przez tę pozycję. Ona ignoruje wszelkie inne wymagane parametry ( temperatura, obroty ) i od razu podaje gaz.

Już wszystko śmiga normalnie. Dzisiaj nawet musiałem moją włoską padaką podjachać po kumpla, który nie mógł zapalić japońskiej hondy accord.

Co do akumlatora jest jest brand new centra - magiczne oczko pokazuje że ładowanie jest w normie - zresztą i tak wolałbym go nie ładować bo w nim nie da się otworzyć cel ( niby ze bezobsługowy ).

Napisano

> U gazowników wytłumaczyli mi z czego to mogło

> wynikać - centralka ma między ustawieniami "gaz" i "benzyna"

> środkową pozycję - awarynje odpalanie na gazie - zeby przełączyć

> się z benzyny na gaz musiałem silą rzeczy przejść ( chociaż

> przez ułamek sekundy ) przez tę pozycję. Ona ignoruje wszelkie

> inne wymagane parametry ( temperatura, obroty ) i od razu podaje

> gaz.

> Już wszystko śmiga normalnie.

Zgadza sie z tym co powiedzieli - tak mialem w centralkach poprzednich i w Bravo tez mam

ALE

awaryjne odpalanie na gazie w centralkach gdzie przełacnzik ma 2 pozycje - benzyna i gaz i w szybki przejściu wchodzi sie w tryb awaryjny odpalanie na gazie, tylko że ten tryb wylącza sie po wylaczeniu stacyjki i trzeba go za każdym razem włączać (nie da sie ustawić domyślnie), a jeśli go meczyłes i zapalales to napewno wylaczales stacyjke.

Wiec Twoj problem mógł być gdzies indziej. A taki Ci gazownicy wmowili

No chyba że w Twojej instalce faktycznie da sie tak ustawić na stałe aby odpalał na gazie zawsze to wtedy ok.

Napisano

Ja mam jeden guzik od gazu którym sie włącza i przełącza. Na gazie nie dam rady odpalic poniewaz na benzynie tylko tak mnie sie wydaje skoro jak nie swieci mi sie przycisk to znaczy ze LPG a jak mi mruga to chyba benzyna bo aby przestał mrugać przycisk musze podniesc obroty do 25oo obr/min a po odpaleniu na zimno i od razu przelaczeniu na LPG obroty spadaja i gasnie i ciuttrudniej go odpalic. Ale ja po odpaleniu poczekam minutke zeby na PB pochodzil a pozniej na LPG i jest okej wszystko smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.